Grove pannekaker med revet gulrot

Verdens sunneste pannekaker! Neida. Men de er garantert sunnere enn de vi lærte på heimkunnskapen, og de smaker, hands down, mye bedre!

I tillegg er de faktisk en gavepakke til alle som føler at alt blir litt bedre hvis vi klarer å lure inn en grønnsak eller to. Historien om hvordan de kom til følger fortløpende, hvis du bare kom hit for oppskriften (det er forsåvidt helt greit!) så bare skroll deg litt nedover.

Ok, så... Jeg snublet i en trapp, og etter en nedslående tur på legevakten kunne de bekrefte at jeg ikke er en fullstendig smertepyse, det var faktisk et aldri så lite brudd i foten. Og når jeg sier aldri så lite, så er ikke det helt sant, for det er lite. Men akk så vondt. Resultatet er jo åpenbart, det er vondt å gå, det er vondt å stå. Så kan du legge til i miksen etpar krykker, en god del underkjølt regn på bakken, to kids som skal følges til skole og barnehage på forskjellige kanter av byen - og en mann som er på jobb i Brussel. 

Heldigvis får jeg enormt stor hjelp av familien, som er gått inn i en slags hente-følge karusell jeg kjenner at kanskje blir det eneste jeg vil savne når isen smelter og foten er grodd. Uansett. Middagen er fortsatt mitt ansvar, noe annet skulle vel egentlig bare mangle når jeg surrer rundt hjemme hele dagen. (Les. sitter med foten høyt og ser matdokumentarer) Så lå jeg nå her en dag og så på BUGS (hvis du ikke har sett den, oh my lord, se den - 4 uker igjen før den forsvinner). Jeg innser at det ikke er særlig lenge til bestemor kommer hjem med to sultne barn. Jeg hinker så ned til kjøkkenet, bare for å se at jo, det stemmer - noen glemte å legge kikerter i vann i går, så falaffel slik jeg hadde planlagt, det blir det iallefall ikke.

Hva er det jeg kan lage av det jeg har i skap og kjøleskap som tar meg minimal tid på stående fot (bokstavlig talt) som barna blir glade for og vil spise, og som ikke er fullstendig ernæringsmessig katastrofe? Pannekaker med ost og brokkoli? Ja! Bortsett fra at vi er tomme for brokkoli. Da lyser den mot meg i all sin orange prakt fra kjøleskapet, og jeg husker tilbake på den gangen jeg drømte om en eplekake med gulrot som ble fullstendig mislykket fordi jeg ikke tenkte over at jeg burde klemme ut saften fra gulroten. Henger du fortsatt med?

Du trenger: (Til ca 10 pannekaker)

 • 1-2 dl hvetemel
 • 1-2 dl fibra, eller annet grovt mel
 • 1-2 dl havregryn
 • 3-4 egg
 • 5-8 dl melk
 • 3-5 gulrøtter, fint revet

Ok, så som min svigerfar liker å si; det er bare en nøkkel til gode pannekaker, og det er tid. Han har rett. Det er ett triks til, det skal jeg dele om litt.

Bland egg og det tørre med en visp. Spe med melk til du har en tyntflytende, helst klumpfri røre. Nå kommer det viktigste : La denne stå og svelle i MINST 30 minutter. Gjerne mer. En ting du kan gjøre er å sette vekkeklokken på 10 minutter før du pleier.  Så kan du smelle det sammen om morgenen, sette i kjøleskapet før du drar på jobb og begynne å steke straks du kommer hjem. Men vent! Det er to steg til før den er ferdig. 

Ha de skrelte, finrevne gulrøttene i et rent kjøkkenhåndkle og klem ut saften. (Den kan du drikke!) Hvis du er en "juicer" så kan du bare bruke de tørre restene fra gulrotjuicen, eller hvilken som helst annen juice du lager!

Ha gulrøttene i røra og gjør deg klar til å lære den andre hemmeligheten bak perfekte pannekaker: Varme.

Dette lærte jeg av evig guru Hobbykokken (eller Olav, som et heldig fåtall av oss tør å kalle han) - grunnen til at den første pannekaken aldri blir bra er... At pannen ikke er varm nok. Enkelt og greit! Så varm pannen godt - trenger ikke kjøre på full guffe, men la den heller stå etpar minutter ekstra så den blir skikkelig varm. 

Vi lagde to versjoner; fylt med ost til middag (Norvegia til ungene, gauda til bestemor og meg) og selvsagt ei litta ei med nutella til dessert. Heia barnevennlige hverdagsmiddager med grønnsaker!

Sulten på mer? 

Følg gjerne matvrakbloggen på facebookinstagram eller legg meg til på snapchat: piaskevik

Get well soon-smoothie

Julen varer kanskje ikke til påske, men ikke lenge etter juleferien kommer det ofte et lite febervakum i denne småbarnsfamilien iallefall. Og alle som følger med på Mammon vet hva som skjer hvis du leverer barn i barnehagen med feber....

Her er et tips jeg fikk fra legen min for hundre år siden - og som er jeg blitt så glad i. Når småttisene er syke - dropp colaen og gi dem en mild og søt smoothie!

Hvis de er riktig syke lager jeg en litt annen variant enn denne, men er det bare feber og litt dårlig matlyst får de denne, en skje og tegnefilm.  

Du trenger: (Til to småttiser med 38.2)

 • 1 banan
 • 3 ss lettkokt havregryn
 • 1-2 dl biola
 • 1 neve bringebær
 • 1 neve bjørnebær

Helt fra jeg startet som mamma i midten av april 2010 har jeg fått høre at jeg er mildt hysterisk. Eller ikke mildt da kanskje, mer mildt sagt. Jeg delte ut antibac til alle som banket på døren, og setningen jeg sier mest iløpet av et døgn er; Gå forsiktig i trappen! Naturlig nok koker jeg derfor frosne bær til smoothie - fordi jeg en gang leste at mattilsynet anbefalte det for å unngå norovirus og hepatitt A. (Som vi visstnok ser øke blant norske barn i samband med våre nye favorittkosthold).

Kok bær i et minutt. Avkjøl (jeg satte gryten ut i de deilige minusgradene med lokk i ca fem minutter)

Kjør alt i blender.

Server til barna og let frem noe herlig 70-talls østblokktegnefilm på NRK Super.

Sulten på mer? 

Følg gjerne matvrakbloggen på facebookinstagram eller legg meg til på snapchat: piaskevik

Confessions of a Nestlè baby....

Tro det eller ei, bildet under er mamma og meg. Men min fortid som frontfigur for et tvilsomt, internasjonalt konglomerat er faktisk(!) ikke det vi skal snakke om nå!

Da jeg dro til Kina første gang rullet melkeskandalen for fullt. Vel og merke i utenlandske aviser, for i Kina er det mildt sagt ikke ofte avisene skriver om kinesiske skandaler. (Og ved å skrive dette får jeg sikkert aldri visum igjen heller.)

Kort fortalt; "Noen bønder" fant ut at de ville tjene mer penger på å erstatte melkeproteinet i morsmelkserstatningspulver med et plastikkprotein! Men, et eller annet sted på veien glemte de å opplyse om dette på pakningen og 300 000 bittesmå kinesiske spedbarn ble syke. Seks døde. Og jeg mener ikke å være kynisk - men det er bare de tallene myndighetene delte.

Da vi etpar år senere reiste til midtens rike med en liten baby (som i år begynner på skolen!), sier det seg selv at jeg var veldig skeptisk. Da datteren min for eksempel mistet sin siste "norske" smokk på bakken i Tiananmen Square, ja, så var det ikke noe mer smokk på henne. Det spilte liten rolle for meg hvor mye det stod "BPA-Free" på pakkene - for hvordan kunne jeg stole på noe babyrelatert i dette landet nå?

Og når det kom til babymat - vel, den måtte jeg åpenbart lage selv. Et mindre tidkrevende og mer tilfredsstillende syssel enn du kanskje forestiller deg, og et jeg (faktisk) gladelig tok med meg inn i matvanene til baby nr to.

Da jeg laget babymat prøvde jeg alltid å dampe grønnsakene eller bake dem i ovn. For noen år siden gikk norske helsemyndigheter bort fra å anbefale at man hadde smør i babymaten, og heller brukte rapsolje. Meeen, mine barn likte rett og slett smør bedre. Og du vet jo hvordan det er? Hjertet hopper av at de spiser og magen knyter seg når de dytter bort tallerkenen. 

Ellers kan jeg tipse om å søte med tørket aprikos (som du damper). Bruk stavmikser eller blender hvis du har en kraftig en. Og sjekk ut oppskriftene til Annabel Karmell! Jeg kjøpte flere brett som disse, frøs ned og blandet også litt her og der for variasjon. 

Populære startmoser hos oss: (fra ca 6 mnd)

Pastinakk + pære.

Avocado (kald) + kokt eple.

Søtpotet + gulrot + smør.

Eple + ris + aprikos.

Etterhvert som barna ble eldre (7-8 mnd) begynte vi å ta elementer fra vår middag (som vi åpenbart ikke saltet under tilbredelsen) og mose med vann. Hadde vi torsk med eggesmør og poteter, blitset jeg sammen litt torsk, litt potet, litt brokkoli og bittelitt eggesmør med etpar spiseskjeer vann til det ble en fin mos. Slik fikk den minste (som er den mest altetende av de to) alle familiens smaker inn fra starten av, bare tilpasset sin egen alder. 

MEGADISCLAIMER: Jeg er ikke ernærings spesialist/fysiolog/forsker ol, kun matvrak og mamma. Jeg oppfordrer til å sette seg godt inn i hvor grønnsakene og kjøttet du lager babymat av kommer fra, før du lager babymat hjemme. Bruk alltid økologisk hvis du kan, og husk at i Norge er sikkerhetskravene til barnemat generelt og babymat spesielt, så strenge at det ikke alltid er "sunnest" med hjemmelaget. Dessuten; alle babyer er forskjellige og har forskjellige behov.

Sulten på mer? 

Følg gjerne matvrakbloggen på facebookinstagram eller legg meg til på snapchat: piaskevik