Confessions of a Nestlè baby....

Tro det eller ei, bildet under er mamma og meg. Men min fortid som frontfigur for et tvilsomt, internasjonalt konglomerat er faktisk(!) ikke det vi skal snakke om nå!

Da jeg dro til Kina første gang rullet melkeskandalen for fullt. Vel og merke i utenlandske aviser, for i Kina er det mildt sagt ikke ofte avisene skriver om kinesiske skandaler. (Og ved å skrive dette får jeg sikkert aldri visum igjen heller.)

Kort fortalt; "Noen bønder" fant ut at de ville tjene mer penger på å erstatte melkeproteinet i morsmelkserstatningspulver med et plastikkprotein! Men, et eller annet sted på veien glemte de å opplyse om dette på pakningen og 300 000 bittesmå kinesiske spedbarn ble syke. Seks døde. Og jeg mener ikke å være kynisk - men det er bare de tallene myndighetene delte.

Da vi etpar år senere reiste til midtens rike med en liten baby (som i år begynner på skolen!), sier det seg selv at jeg var veldig skeptisk. Da datteren min for eksempel mistet sin siste "norske" smokk på bakken i Tiananmen Square, ja, så var det ikke noe mer smokk på henne. Det spilte liten rolle for meg hvor mye det stod "BPA-Free" på pakkene - for hvordan kunne jeg stole på noe babyrelatert i dette landet nå?

Og når det kom til babymat - vel, den måtte jeg åpenbart lage selv. Et mindre tidkrevende og mer tilfredsstillende syssel enn du kanskje forestiller deg, og et jeg (faktisk) gladelig tok med meg inn i matvanene til baby nr to.

Da jeg laget babymat prøvde jeg alltid å dampe grønnsakene eller bake dem i ovn. For noen år siden gikk norske helsemyndigheter bort fra å anbefale at man hadde smør i babymaten, og heller brukte rapsolje. Meeen, mine barn likte rett og slett smør bedre. Og du vet jo hvordan det er? Hjertet hopper av at de spiser og magen knyter seg når de dytter bort tallerkenen. 

Ellers kan jeg tipse om å søte med tørket aprikos (som du damper). Bruk stavmikser eller blender hvis du har en kraftig en. Og sjekk ut oppskriftene til Annabel Karmell! Jeg kjøpte flere brett som disse, frøs ned og blandet også litt her og der for variasjon. 

Populære startmoser hos oss: (fra ca 6 mnd)

Pastinakk + pære.

Avocado (kald) + kokt eple.

Søtpotet + gulrot + smør.

Eple + ris + aprikos.

Etterhvert som barna ble eldre (7-8 mnd) begynte vi å ta elementer fra vår middag (som vi åpenbart ikke saltet under tilbredelsen) og mose med vann. Hadde vi torsk med eggesmør og poteter, blitset jeg sammen litt torsk, litt potet, litt brokkoli og bittelitt eggesmør med etpar spiseskjeer vann til det ble en fin mos. Slik fikk den minste (som er den mest altetende av de to) alle familiens smaker inn fra starten av, bare tilpasset sin egen alder. 

MEGADISCLAIMER: Jeg er ikke ernærings spesialist/fysiolog/forsker ol, kun matvrak og mamma. Jeg oppfordrer til å sette seg godt inn i hvor grønnsakene og kjøttet du lager babymat av kommer fra, før du lager babymat hjemme. Bruk alltid økologisk hvis du kan, og husk at i Norge er sikkerhetskravene til barnemat generelt og babymat spesielt, så strenge at det ikke alltid er "sunnest" med hjemmelaget. Dessuten; alle babyer er forskjellige og har forskjellige behov.

Sulten på mer? 

Følg gjerne matvrakbloggen på facebookinstagram eller legg meg til på snapchat: piaskevik