Fight the power!

Jeg er helt sikker på at det er tilfeldig at jeg har en bloggpost som daglig får 5-10000 spamkommentarer. At den er kritisk til den kinesiske regjeringen og at 99 % av kommentarene kommer fra Kina, ser jeg som helt tilfeldig. 8447325_fullsize

Men for å ikke unngå morsomme og fine kommentarer fra noen andre, sletter jeg det originale inlegget og publiserer på nytt. Hah.

babymat

Da jeg dro til Kina første gang drev melkeskandalen og rullet for fullt. Vel og merke hovedsakelig i utenlandske aviser, for i Kina er det ikke så ofte avisene skriver om kinesiske skandaler. Og med å skrive dette får jeg sikkert aldri visum igjen heller.

beijingbabymat

Kort fortalt; "Noen bønder" fant ut at de ville tjene mer penger på å erstatte melkeproteinet i morsmelkserstatningspulver med et plastikkprotein! Men, et eller annet sted på veien glemte de å opplyse om dette på pakningen og 300 000 bittesmå kinesiske spedbarn ble syke. 6 døde. Såvidt vi vet.

forbudteby

Da vi etpar år senere reiste til midtens rike med en baby, sier det seg selv at jeg var veldig skeptisk. Da datteren min for eksempel mistet sin siste "norske" smokk på bakken i Tiananmen Square, ja, så var det ikke noe mer smokk på henne. Det spilte liten rolle for meg hvor mye det stod "BPA-Free" på pakkene - for hvordan kunne jeg stole på et land som lot 300 000 uskyldige spedbarn bli syke for å tjene noen usle kuai?

babymat1

Og når det kom til babymat - vel, den måtte jeg åpenbart lage selv. En mindre tidkrevende og mer tilfredsstillende syssel enn du kanskje forestiller deg, og en jeg gladelig tok med meg inn i matvanene til baby nr to.

Når jeg lager babymat prøver jeg alltid å dampe grønnsakene eller bake dem i ovn. For noen år siden gikk norske helsemyndigheter bort fra å anbefale at man hadde smør i babymaten, og heller brukte rapsolje. Mine barn er imidlertid så godt vant etter 9 mnd + inni meg at de rett og slett foretrekker smør. So I give the people what they want. Ellers kan jeg tipse om å søte med tørket aprikos (som du damper). Bruk stavmikser. Og sjekk ut oppskriftene til Annabel Karmell!

Populære startmoser hos oss: (fra ca 6 mnd)

Pastinakk + pære.

Avocado (kald) + kokt eple.

Søtpotet + gulrot + smør.

Eple + ris + aprikos.

MEGADISCLAIMER: Jeg er ikke ernærings spesialist/fysiolog/forsker ol, kun matvrak og mamma. Jeg oppfordrer til å sette seg godt inn i hvor grønnsakene og kjøttet du lager babymat av kommer fra, før du lager babymat hjemme. Bruk alltid økologisk hvis du kan, og husk at i Norge er sikkerhetskravene til barnemat generelt og babymat spesielt, så strenge at det ikke alltid er "sunnest" med hjemmelaget. Dessuten; alle babyer er forskjellige og har forskjellige behov.