Kjært barn, mange navn

DSC_0096.jpg

Jeg hadde faktisk glemt lapskaus helt. Inntil flyet mitt fra Værnes til Oslo ble innstilt. DSC_0097

Som en svoren brannslukker, hadde jeg selvsagt booket togreise til Oslo kvelden før, da jeg så flyene begynte å innstilles som perler på en snor. Jeg tok flybussen tilbake til Trondheim, tok en kaffe på en cafe, kjøpte advendstake - og dro til sentralbanestasjonen. Brannalarmen med påfølgende uttrykkning som fulgte rett etter er egentlig ikke poenget her, poenget er at det var en skikkelig lang dag, uten ordentlig mat.

Litt over midtveis til Oslo kastet jeg inn håndkleet og gikk i matvognen. Etter snart seks år som konen til en Poirotian er det alltid stor skuffelse med matvogner på tog som ikke er orientekspressen. Men jeg gikk etter mye om og men for en lapskaus. Det kan hende jeg var veldig sulten. Men uansett - jeg merket at jeg hadde savnet lapskaus. Dette trenger du:

1-2 svinebog - 3 kålrot - 8-10 gulrøtter - 1-3 persillerøtter - 1 sellerirot - 10 poteter - laurbærblad - sort pepper.

Jeg lagde denne før jeg tilfeldigvis hadde to liter svinekraft etter hodekoking. Her brukte jeg bare vann, men må innrømme at versjonen jeg lagde med svinekraft var hakket hvassere, for å si det mildt.

DSC_0166Kok svinebog med laurbær og sort pepper i etpar timer, til det er lett å rive i kjøttet. Fjern bogen fra kraften og la den avkjøles mens du reduserer kraften i 30 min ca. Når bogen er avkjølt, skjærer du den ren for fett, plukker kjøttet og kutter det i terninger.

DSC_0177

Rens alle rotfruktene + potet og kutt i terninger. Ha først i alt minut potet og kok til det er mørt. Ha i potetene tilslutt, kok til de er møre, når potetene er ferdig har du over kjøttet og lar det bli varmt - server med nykvernet pepper og flatbrød med smør.

DSC_0096Hvis du har litt fryserkapasitet, lur med deg en venn eller to og lag dobbel eller kanskje trippel porsjon - for dette er suverne og svært rimelig mat, som holder seg godt i fryseren og kun er et herk når man står alene i halvannen time og kutter terninger. Får du ikke tak i svinebog kan du også bruke nakkekoteletter, men jeg har testet begge, og svinebogen var helt klart min favoritt.