Søndagsmiddag, søndagsmiddag - hvor har du gjort av deg?

Skinkestek med hasselbackpoteter er søndagsmiddagen som lager seg selv. DSC_0154

3-4 timer før du skal spise, starter du med skinkesteken. Jeg handler som dere vet stort sett alt mitt svinekjøtt hos Knut, og har alltid etpar lykkelige skinkesteker i fryseren, men de rett og slett tines over natten (eller lenger) i kjøleskapet for å bli optimale.

Det er mange måter å lage stek på, og denne er kanskje litt kontroversiell, men etter flere runder med testing - har jeg kommet frem til at det er den som funker best - for oss.

Legg steken i en ildfast form med vann (svor ned) og ha i stekeovnen på ca 120 grader i en times tid. IKKE KUTT SVOREN FØRST!

DSC_0131DSC_0129

Mens steken står i ovnen, lager du enkelt hasselbackpoteter. Finn frem poteter av sånn nogenlunde samme størrelse, beregn minst to poteter per person. Vask potetene godt og kutt dem nesten helt igjennom. Dette gjør du enklest ved å legge potetene inntil en fjel og la kniven "stoppe" på fjelen, altså at knivbladet butter før det går helt igjennom poteten.

DSC_0135

Ha over olivenolje, salt og pepper - og bak i ovnen på mellom 220-230 i mellom 30-40 minutter (du må nesten se litt an).

DSC_0140DSC_0145

Skinkesteken ser nå ganske grå og kjedelig ut, men fortvil ikke! We've only just begun.  Fjern "nettingen" rundt skinkesteken og finn frem en skarp kniv. Når du nå skal kutte svoren, er det som å skjære i marsipan! Hurra! Gni inn med salt, kutt noen hele hvitløk i to og sett i bunnen av den ildfaste formen, ha over noen terninger med smør og sett tilbake i ovnen på 170-185 grader til steken har en kjernetemperatur på minst 60 (denne vil jo øke mens steken hviler seg.)

DSC_0148DSC_0151

Potetene varmer du kjapt opp i ovnen når steken har hvilt ferdig. For perfekt kjernetemperatur må du nesten finne ut hva du liker best selv. Jeg tok denne ut da den var ca 63/64 grader, og den endte nok opp med å bli godt over 70. Når det gjelder svin tror jeg alt over 70 er i tørreste laget, men noen liker jo at svin og kylling er litt "tørt". Jeg skar også svoren forsiktig av steken da den var ferdig og ga den en ekstra runde under grillelementet i ovnen slik at den ble ekstra sprø. Bare pass på at den ikke blir brent!

God søndag! (NB - husk noen andre grønnsaker og da, dere - vi hadde bakte rødbeter i terninger og dampet grønnkål fra hagen)

DSC_0157