Å, du gode sparegrisen min...

Denne bloggen handler først og fremst om å spise. Men å kjøpe mat som både gagner dyr, bonde, fedreland og mage - er langt fra gratis. Derfor prøver jeg å spare inn der jeg kan. IMG_3096

For eksempel kan man (sett at man er interessert i en treningssituasjon) jogge utendørs istede for å betale 7-8000 kroner i året for en tredemølle på et treningssenter - og man kan trene i myke jobbklær istede for fancy sommerfugltights fra etellerannet.no (hvis du ikke allerede har en Popquiz-tskjorte, er det bare å ringe 81549002 på lørdag mellom klokken 10:15 og 11:15 - så skal du nok klare å vinne en!)

Istedenfor bil eller buss, tbane, trikk eller motorisert kjøretøy kan du spare mellom 7800 og 30 000 kroner i året på å sykle... (og da kan du droppe treningsenter også!)

IMG_3188

Barn, ingen hindring!

IMG_3080

Og hvorfor gå ut på restaurant og feire bryllypsdag - når du kan gjøre det nesten like bra sjæl i ditt eget hjem til 1/3 av prisen?

IMG_3093

Men... Hemmeligheten ligger faktisk i skurekremen. Jif Skurekrem (ikke sponset) er et perfekt eksempel på hvor mesteparten av de pengene vi ikke skjønner hvor blir borte, forsvinner.

På Ica koster en Jif Skurekrem ca 34 kroner per flaske.

På Kolonial.no koster den ca 23 kroner per flaske. (Jeg ser at prisene her varierer litt, noe er dyrere enn snittet, noe er rimeligere. Her må man nesten bare følge med selv)

Og på Kiwi (som stort sett aldri vinner "prisbørsen" når landets billigste matvarekjeder testes) kostet den sist jeg gikk slukøret forbi med en 34 kroners skurekrem fra Ica i posen - 16 kroner per flaske.

Nå viser det seg jo at matvarer ofte er feilmerket, så de 16 kronene på Kiwi kan teoretisk sett være feilmerket.

La oss derfor ta utgangspunkt i forskjellen på Ica og Kolonial.no; 11 kroner.

Jif Skurekrem koster altså ca 48 % mer på Ica enn på Kolonial.no. Hva om det gjelder alt vi handler? Vår familie handler mat for mellom 800-1500 per uke, alt ettersom. Snittet blir da 1150 kroner per uke, og rett i underkant av 60 000 kroner per år.

Forskjellen blir 28 800 kroner per år.

28 800 kroner per år dyrere å handle på en matbutikk uten å sjekke hvilke prisnivå de ligger på. Man kan bli gal av mindre.

Og skal man se på eksempelet med Kiwi; er forskjellen hele 69 % - og vi snakker om 41 400. Nesten hele matbudsjettet for hele året.

Hvor vi handler basisvarer er med på å bestemme hvor vi kan feste kulinarisk. La oss heller bruke de ekstra 11 kronene på å kjøpe svin fra Knut for eksempel. (Han er dessverre utsolgt for julemat i 2014, men sånn - til neste år eller noe) Ellers vil jeg også anbefale å sjekke ut Sparebloggen - som er flinke til å oppdatere alle ukens tilbud, hver uke!

Visste du forresten at ordet "Økonomi" egentlig betyr "husholdning"?