Tenke seg til - læreren fikk rett!

Herregud som jeg haaaaatet mattetimene på skolen. Men prosentregning har jeg virkelig omfavnet i voksen alder. DSC_0365

Hel kylling; 79 kr per kg. Snittvekt på 1.8 kg = 9 kg x 79 = 711 kr. For disse fem kyllingene betalte jeg altså 711 kroner. Henger du med?

To timer senere (blir sikkert kjappere etterhvert, øvelse gjør mester ol)

DSC_0397

Jeg delte kyllingene i: bryst, minibryst (altså den lille på innsiden av brystet), vinge, lårfilet som jeg benet ut (øverste del av låret) og lårklubbe (nederste del av låret.) I tillegg fikk jeg fem skrog til kraft. Nå kommer det morsomme.

DSC_0403

Vi fokuserer på indrefileten; kyllingbrystet. Hvis noen andre skal filetere kyllingen for deg meg betaler "vi" 424,5 kroner per kg.

Totalt fikk jeg ca 2.6 kg brystfilet fra disse fem. Hadde jeg kjøpt 2.6 kg ferdig filetert brystfilet ville det kostet meg 1104 kroner. Eller for å snu regnestykket: Hvis du betaler 711 kroner for 2.6 kg brystfilet - er det fortsatt halve prisen av det du betaler hos den rimeligste dagligvarebutikken i dag.

DSC_0414

Med andre ord; jeg sparte (faktisk) 392 kroner på å filetere brystene selv. Det beste er at jeg "fikk" ca 5 kg kyllingkjøtt i tillegg! Som da er partert og benet ut, men bare for gøy så kan vi si at de har samme kilopris som hel kylling. 79 kroner. Vi vet jo at de hadde kostet mer, men for å ikke overdrive.

DSC_0369

Vi må heller ikke glemme kyllingkraften! Ca 1 liter god, redusert kraft fikk vi etter etpar timers reduksjon. Jacobs Utvalgte er en av de rimeligste på markedet som har fått best karakter i diverse tester //ikke sponset// - og den koster 116 per liter.  Ok, ok, ok. Er du klar for siste utregning?

På kyllingbrystene sparte vi 392,-

På resten av kjøttet, sparte vi 395,-

Og på kyllingkraften sparte vi 116,-

Med andre ord så sparte jeg 903 kroner  vs 711 kroner brukt. I tillegg har en observant leser kommentert at jeg ikke har tatt med grønnsaker til kraften i regnestykket - og det må jeg jo. Så la oss si 750 da for å dra på litt.

På den annen side, ser jeg at bare kyllinglår fra Stange selges for 148 kroner per kg - og i dette regnestykket har jeg tatt utgangspunkt i kgprisen per hele kylling som er 79,- Jeg tror vi kan slå fast at besparelsen er mer enn stor nok for å gjøre tidsbruken verdt det!

For å partere kyllingen brukte jeg "fasiten" i Thomas Kellers kokebok "Ad Hoc at Home".

10484547_528677253910904_1068328837488109660_n

Edit: Jeg tok utgangspunkt i prisene på kolonial.no da jeg satte meg ned for å regne. Men det er jo veldig interessant at kyllinbryst fra Stange kan variere så mye i pris som 200 kr per kg ferdig filetert!

Screen Shot 2015-01-08 at 18.58.23