Matvrakmandag; Pauly Saal, Berlin (1*stjerne i Guide Michelin)

Å spise på Pauly Saal føles veldig spesielt. Maten i seg selv er helt suveren den altså, men det er umulig å ikke la seg fascinere om ikke grøsse litt - av lokalene. IMG_4402

Restauranten ligger nemlig i en gammel jødisk pikeskole, som nazistenen "overtok" driften av allerede i 1930. Om våren og sommeren har restauranten en nydelig uteservering i bakgården. Jeg er nesten glad for at det var altfor kaldt å sitte der da vi var i Berlin, for dette bakgårdsrommet ble rett og slett brukt til deportasjoner av jødiske barn og familier på 40-tallet. "Skål", liksom </3

IMG_4403

Med det sagt. Pauly Saal er utrolig stilig, selv om du kanskje får litt følelsen av å gå inn på et offentlig bad når du først åpner den store, tunge skoledøren. Men - alt er tilgitt da du beveger seg inn til restauranten gjennom superclassy "Pauly Bar", komplett med egne fyrstikker og tunge skinnmøbler.

IMG_4404

Til tross for grundig planlegging, med flere timers slingringsmonn ble vi først forsinket i trafikken, så var flytoget innstilt, så var flyet forsinket, så gikk vi på feil tog inn til Berlin - alt i alt ble vi veldig forsinket til bordet, men dette taklet de smilende på strak arm.

Det var en liten a la carte meny og en dagens treretter med to (forskjellige) hovedretter, så i praksis en fireretter da. Vi gikk for to dagens, men med forskjellige desserter, og sprudlene mineralvann rett og slett.

Hjemmebakt (varmt) brød med piska smør....

IMG_4408

Kamskjell med syltet gresskar og sursøt karriolje. Høres rart ut, men det kom altså bare helt vanvittig godt sammen! Jeg syntes kanskje kamskjellet kunne vært litt mer skjelvent, men Jonas mente det var perfekt.

IMG_4412IMG_4410IMG_4415

I syndens bule! Denne her altså, det nærmeste jeg har kommet å spise Ortolan tror jeg. Andeleverpate med en søtlig balsamicoreduksjon og parmesanskum. Spis med skje, liksom. Selv om jeg elsker alle de involverte føltes det nesten som om jeg gjorde noe galt da jeg bare spiste det hele rett fra glasset med min lille skje.

IMG_4419

Hovedrett II - rådyr! I min forfjamselse over hele skje-episoden glemte jeg helt å spørre hvor rådyret kom fra. Servert med en noe underlig (men ikke vond) kaffesaus, samt spicy pære, to typer rød endivie (som skal være enda mer bitter enn den hvite - det merket ikke jeg noe til) en slags fritert blodpudding, skorsonerotchips og selve rådyret da, Stjerna.

IMG_4423

 

Skjønt - kjøttet vårt var dessverre ikke helt optimalt, det var liksom litt seigt og senete rett og slett. Litt nedtur, men ingen undergang.

Desserten(e) var helt magiske. Jeg spiste mille feuille med sjokolade, karamell og peanøtt - Jonas spiste en ananas og kokosdrøm som jeg dessverre ikke fikk tatt et godt nok bilde av.

IMG_4431

Yo, Nectarì - DETTE er Petit Fours!

IMG_4435