Den store ukesmenyen

Hei dere! Først og fremst må jeg si at det er utrolig hyggelige dager å være matvrakblogger på - altså snart 1300 matinteresserte, kule folk som liker matvrakbloggen.no på facebook. Superkult! DSC_0035

Så skal vi snakke litt om ukesmenyer. For mange av dere er dette uaktuelt fordi dere enten allerede skriver en, fordi dere følger en eller flere faste ukesmenyer som legges ut av forskjellige bloggere, eller fordi dere har en matkasse for eksempel.

DSC_0034

Men hvis det finnes noen som oss da, med liten tid, god appetitt og to barn - så skal jeg nå dele hvordan vi har effektivisert tiden vi bruker på å organisere middagskjøret. Det er nok av ting å presse inn i hverdagen om man ikke skal planlegge og handle inn mat hver dag. (Selv om ikke alt annet bestandig frister like mye det heller.)

IMG_4968

Planlegging er nøkkelen. (Kjedelig, men sant) Jonas og jeg har en "modell" hvor vi spiser ca følgende hver uke:

  • Mandag: Pasta eller fisk, kort tilbredelsestid
  • Tirsdag: Rester etter helgen
  • Onsdag: Suppe med grove pannekaker eller ostesmørbrød
  • Torsdag: Fisk, kylling eller gode pølser med 2-3 diverse grønnsaker
  • Fredag: Gryterett, litt mer avansert pasta eller tacitos
  • Lørdag: Sen lunsj av rester fra uken, hjemmelaget pizza, sushi, dim sum ol til "sen" middag hvor hele familien lager maten sammen.
  • Søndag: Langsom, god mat - skinkestek, lammelår, moussaka etc.

Nå gir kanskje ikke dette helt riktig bilde, men hvis du skisser opp hvordan du "vil" spise, er det lettere å planlegge. Vi vil for eksempel aller helst begrense kjøttspising til maks 2 ganger i uken. Dette er det mange (gode) grunner til, men hovedsakelig handler det om miljø, økonomi og vi prøver så langt det går alltid å velge norske produsenter hvor dyrene har det bra.

DSC_0039DSC_0041

Når du har en slik "mal" på hvordan du vil spise ila uken, sett deg ned og research oppskrifter på nett eller spør familien din; hva vil dere spise?

Skriv ned en ukesmeny, og deretter skriver du en handleliste som omfatter alt du trenger til middagene, samt matpakker, eventuelle snacks, frukt og alt annet familien din (eller du) konsummerer i løpet av en uke.

Så er det bare å dra på butikken! Før vi fikk bil gjorde vi faktisk dette med ryggsekker, smekkafull barnevogn og liknende hver lørdag, så ingen bil - ingen unnskyldning!

IMG_1347

Hvis du føler at du ikke vet hvor du skal sjekke - vil jeg faktisk anbefale å nettopp sjekke ut hjemmesidene til disse forskjellige matkassepådøra-tjenestene, de legger nemlig ut både oppskrifter og menyer på nett hver uke.

Er du litt ekstra driftlig, kan du laste ned en månedskalendertemplate gratis fra mange forskjellige steder på nett, og fylle inn middagsmeny for hele måneden. Da kan du også planlegge restemiddager på en helt annen måte. Mulighetene er uendelige dere, hehe - god helg! <3

IMG_4918