Skogens gullgruve - lag din egen granbarsirup!

Å lage granbarsirup er noe jeg lærte ganske nylig, på søndagsmiddag hos onkel Sigurd-Øyvind. For det første har jeg aldri smakt det tidligere, men ble fullstendig bergtatt av hvor godt det var. Virkelig! DSC_0159

For det andre er dette en MER enn verdig norsk motstander til lønnesirupen, jeg lover deg at du kan nyte denne på iskrem, pannekaker, vafler, ja selv til ost. Frisk, søt og en tidsreise inn i nærmeste skog.

DSC_0098

Det er bare en hake. Skal du lage denne sirupen i år, begynner du å få dårlig tid. Man bør nemlig plukke skuddene før Sankthans. Det er flere måter å lage denne sirupen på, men jeg mener jo selvsagt at denne metoden er den beste!

Du trenger:

  • Granbarskudd
  • Sukker

Vi dro ut i vår lokale mark (<3 Østmarka <3) og satte hele familien i sving. Etter ca halvannen time hadde vi omtrent 10 liter. Det gikk med andre ord ikke sånn fryktelig kjapt i svingene, hehe.

DSC_0094DSC_0089

Hvis du er i tvil på hva som er granbarskudd (honest mistake), gni det litt i fingrene. Hvis det lukter litt eucalyptusaktig - så er du på riktig sted!

DSC_0083

Ha granbarskuddene i en gryte. Jeg brukte for anledningen min flunka nye kraftgryte, som jeg fikk i bursdagsgave av mamma og pappa. (IKKE sponsa med andre ord, selv om jeg i ettertid ser at det var litt uheldig mye logoeksponering på noen av bildene.)

DSC_0101DSC_0104

Fyll på med vann og kok opp. La koke en times tid. Deretter heller du ut innholdet i et dørslag med en bolle over. Klem granbarene godt, så all væsken kommer ut.

DSC_0109DSC_0107

Det du nå har - det er ikke særlig stilig. Men! Det går bra, for snart er det flytende skogsgull!

DSC_0115

Kok ned den gråaktige væsken til du har etpar dl igjen, den får da en ganske klar, rødaktig farge. Ha i sukker.

DSC_0159

Som vanlig her anbefaler jeg deg å smake til. Jeg lagde ganske mye, og smakte til med etpar dl sukker av gangen. Og det beste av alt?

Du vet selv når den er ferdig, for det er den når du syntes den smaker godt!

La sukkeret smelte ordentlig, avkjøl sirupen, ha på sterile glass og kos deg med den til du går tom om noen uker! Jeg har tenkt meg ut i skogen igjen iallefall etpar ganger til før 23 juni for å si det slik.

Sulten på mer? Følg gjerne matvrakbloggen på facebook, instagram eller legg meg til på snapchat: piaskevik