bærekraftig

Skogens gullgruve - lag din egen granbarsirup!

Å lage granbarsirup er noe jeg lærte ganske nylig, på søndagsmiddag hos onkel Sigurd-Øyvind. For det første har jeg aldri smakt det tidligere, men ble fullstendig bergtatt av hvor godt det var. Virkelig! DSC_0159

For det andre er dette en MER enn verdig norsk motstander til lønnesirupen, jeg lover deg at du kan nyte denne på iskrem, pannekaker, vafler, ja selv til ost. Frisk, søt og en tidsreise inn i nærmeste skog.

DSC_0098

Det er bare en hake. Skal du lage denne sirupen i år, begynner du å få dårlig tid. Man bør nemlig plukke skuddene før Sankthans. Det er flere måter å lage denne sirupen på, men jeg mener jo selvsagt at denne metoden er den beste!

Du trenger:

  • Granbarskudd
  • Sukker

Vi dro ut i vår lokale mark (<3 Østmarka <3) og satte hele familien i sving. Etter ca halvannen time hadde vi omtrent 10 liter. Det gikk med andre ord ikke sånn fryktelig kjapt i svingene, hehe.

DSC_0094DSC_0089

Hvis du er i tvil på hva som er granbarskudd (honest mistake), gni det litt i fingrene. Hvis det lukter litt eucalyptusaktig - så er du på riktig sted!

DSC_0083

Ha granbarskuddene i en gryte. Jeg brukte for anledningen min flunka nye kraftgryte, som jeg fikk i bursdagsgave av mamma og pappa. (IKKE sponsa med andre ord, selv om jeg i ettertid ser at det var litt uheldig mye logoeksponering på noen av bildene.)

DSC_0101DSC_0104

Fyll på med vann og kok opp. La koke en times tid. Deretter heller du ut innholdet i et dørslag med en bolle over. Klem granbarene godt, så all væsken kommer ut.

DSC_0109DSC_0107

Det du nå har - det er ikke særlig stilig. Men! Det går bra, for snart er det flytende skogsgull!

DSC_0115

Kok ned den gråaktige væsken til du har etpar dl igjen, den får da en ganske klar, rødaktig farge. Ha i sukker.

DSC_0159

Som vanlig her anbefaler jeg deg å smake til. Jeg lagde ganske mye, og smakte til med etpar dl sukker av gangen. Og det beste av alt?

Du vet selv når den er ferdig, for det er den når du syntes den smaker godt!

La sukkeret smelte ordentlig, avkjøl sirupen, ha på sterile glass og kos deg med den til du går tom om noen uker! Jeg har tenkt meg ut i skogen igjen iallefall etpar ganger til før 23 juni for å si det slik.

Sulten på mer? Følg gjerne matvrakbloggen på facebook, instagram eller legg meg til på snapchat: piaskevik

Hjemmelaget Cheddar!

DSC_0128
DSC_0128

Jeg kan nesten ikke forstå at jeg har levd 34 år før jeg har spist min første selvlagde cheddarost! Hadde jeg visst hvor enkelt det er å lage ost for 10 år siden, er det meget mulig jeg hadde begynt å jobbe med noe annet.

Det vil si - nå er det jo slik at osten ikke er ferdig før i august, men av de små musebitene vi har snodd her og der virker det svært lovende!

Søsteren min som bor i england tok med seg settet man bruker for å lage "Artisan cheese" - du får kjøpt det her blandt annet. Her er et annet tilsvarende som er litt mindre kostbart. (Hvis du vet om noen steder som selger det i Norge - skriv det gjerne i kommentarfeltet - så andre osteinteresserte slipper den store toll og portoutgiften!)

Vi bestemte oss for å begynne med cheddar, fordi den ikke trenger så lang lagring før vi smaker på den (ca 5 uker). I dag skal vi lage parmesan - snakkes i april 2016!

DSC_0096
DSC_0096

Til 1 kg cheddar trenger du:

  • 4 liter skummet melk
  • 2 liter fløte
  • 3 ml flytende kalsium klorid (fåes kjøpt her)
  • 1.2 ts flytende osteløpe (fåes kjøpt på apoteket eller her)
  • 1/4 pose ostekultur (fåes kjøpt her)
  • 2 ts salt
  • matvennlig voks (fåes kjøpt her)

Av utstyr trenger du en ostepresse (den kan man lage selv, sjekk pinterest for eksempel) en temperaturmåler, et dørslag, en hullsleiv, en lang kniv og optimalt sett to eller tre ostekleder. Alt utstyr må være vasket med "matgodkjent" spesialrens før bruk, den man bruker til vask av ølutstyr funker fint.

Først steriliserer du alt av utstyr. Kjøkkenutstyret vasker du med spesialsåpe, ostekledene koker du i vann. Heng opp til tørk.

Bland melk og fløte i en stor kasserolle og varm sakte opp til 32 grader. Ha i kalsium klorid og ostekultur, rør godt og ha over lokk. Skru av varmen og la stå i 45 minutter.

DSC_0104
DSC_0104
DSC_0108
DSC_0108
DSC_0107
DSC_0107

Deretter har du i ca 1,2 ts osteløpe (det følger med et fint og lite skjesett som måler alt tilogmed dråper) og rør godt, så løpen sprer seg til alle nivå av melken i kasserollen. Ha på lokket igjen, og la stå i en time.

Finn frem den store kniven og kutt melkemassen i små terninger. Varm sakte opp over 30 minutter - til temperaturen når 38 grader. (Rør innimellom med hullsleiv)

DSC_0109
DSC_0109

Bruk hullsleiven og ha ostemassen i et dørslag dekket med osteklede (over en bolle!) knyt sammen og la stå og renne av i ca 1 time. (Ikke kast det som renner av! Dette kan du lage både prim og brunost av!)

DSC_0115
DSC_0115
DSC_0113
DSC_0113

Ha ostemassen over i en steril bolle og bland inn saltet med hender. (Du kan også vaske hendene med spesialsåpevannet)

DSC_0121
DSC_0121

Dekk ostepressen med et osteklede og ha ostemassen i. Press først 10 minutter på 5 kg. Ta ut osten, ta osteklede av, snu begge rundt og gjør det samme i ytterligere 10 minutter på 10 kg (dette er for å klemme ut væske gradvis) og gjenta prosessen igjen, men nå presser du 12 timer på 20 kg.

DSC_0123
DSC_0123
DSC_0131
DSC_0131
DSC_0134
DSC_0134
DSC_0132
DSC_0132

Når osten er ferdig presset skal den lufttørke i en uke før du vokser den. Osten må vendes ca hver 12 time for å utvikle en skorpe.

Deretter skal den vokses, og så modnes i minst fem uker på et sted med jevn temperatur helst mellom 10-15 grader, så jeg slenger den i vinskapet, som holder jevnt 12 hos oss. Ikke nøl med å stille spørsmål! Legger ved et bilde av cheddaren før voksing, samt brunosten vi lagde av mysen.

DSC_0083
DSC_0083

For selve voksingen sjekk snapchat: piaskevik eller instagram.com/matvrakbloggen_no - der legger vi det ut senere i dag!

DSC_0089
DSC_0089

God søndag!

Hage: Hvordan lykkes med avocadotre?

Hvis du er glad i avocado (- og hvem er ikke det?) og liker hagearbeid av en eller annen form - ja, da vedder jeg på at du har prøvd å lage avocadotre av steinen minst en gang. DSC_0136

Men har du lykkes?

Første gang jeg prøvde var i 2008, men det er ikke før i år at jeg har hatt tålmodighet og gjennomføringsevne nok til den ekstremt komplisertere hemmelige nøkkelen som skal til.... Nemlig å bytte vann hver dag. Eller - så godt som hver dag iallefall.

Det er faktisk alt!

DSC_0137

Så mye avocado som vi spiser, har jeg satt i gang storproduksjon! Ikke at vi har plass til så mange flere egentlig - men det er en fin og på en måte omtenksom vertinnegave - du har jo pleiet den mer eller mindre hver dag i flere måneder. Dessuten er den nærmest idiotsikker å holde levende så snart den har røtter som trives i jorda!

Dessverre (I know!) tror jeg nok ikke det noensinne kommer til å bli fruktbærende trær av disse avocadostenene, DNAet deres er tilpasset slik. (Har jeg lest) Men hvis noen vet hvor man kan kjøpe økologiske avocados (disse er visst ikke gentukla med) - så blir jeg veldig glad for tips!!!

DSC_0146

Avocadoene vil sprekke etter noen uker også om du bare lar dem ligge i vann, men deretter må røttene få plass til å vokse, så like greit å bare sette dem i vann med støtte i form av tannpirkere, kutta grillspyd ol.

Når du har fått fine, hvite røtter kan du plante en i jord. Pass på at det er veldig fuktig de første dagene!

DSC_0037

Noe jeg har oppdaget er at de strekker seg etter solen. Hvis en plante står i vinduet i noen uker, vokser den veldig mye på den siden som vender ut, mens den andre siden nesten ikke vokser i det hele tatt. Så husk å snu planten rundt hver gang du vanner den!

DSC_0144

Har du allerede et stort eller lite avocadotre? Tagg bildet med #matvrakbloggen da, så kan jeg se det jeg og! <3

Fjellgris til folket!

Dette er ikke reklame, men et helt ektefølt tips til deg som liker svin, liker å grille, liker ting som er gjort litt skikkelig, kjøttprodukter som inneholder kjøtt - og ikke minst - til deg som liker å vite hvor maten din kommer fra! DSC_0237

I likhet med snille folk som min venn Kai - som minner oss andre på når Noma åpner for bordbestilling en tirsdag i november, skal jeg nå være en slags grillsesongens alarmklokke for deg.

Om under en uke åpner grill og pølse-salget til min favorittbonde Knut!

DSC_0233

Vi har kjøpt svin av Knut flere ganger i året i flere år allerede, og jeg må si det som det er - de pølsene er rett og slett helt uovertrufne! Ikke la deg forskrekke av prisen heller - husk at dette er en liten familiebedrift som driver så bærekraftig som overhode mulig. (I tillegg ligger kiloprisen uansett langt under tilsvarende produkter i nærbutikken.)

DSC_0086

Sjekk Fjellgris.no for å bestille (fra 1. juni). Anbefaler også å bestille en baconkasse når det er "lov" fra september, røkt (på ordentlig) i et av Norges eldste røkeri, og 100 % kjøtt - ikke 87 eller 92 eller hva det pleier å være i butikken. Beste baconet denne familien noensinne har smakt iallefall!

God grilling! Neste onsdag håper jeg at jeg kan friste med oppskriften på Nasrins persiske pickles, som jeg kan GARANTERE deg at er årets beste grilltilbehør. #ST15 for sure! <3

Hage: Selvforsynt med poteter?

(Ikke si at du ikke husker Portveien 2?) Det er selvsagt svært lite sannsynlig at min lille familie kan bli selvforsynte på den lille hageflekken vi deler med naboen Grethe. Ikke bare er det Grethe sin side som er mest solfylt, vi har jo lyst til å beholde noe gress som tumleplass til barna!

DSC_0024-2

Derfor ble jeg så utrolig glad da jeg så denne artige lille saken her; en kasse som lar deg dyrke poteter i høyden! Og ikke nok med det, konseptet er utviklet slik at man "manipulerer" poteten til å forplante seg iallefall fem-seks ganger mer enn den kun hadde gjort i jorda - og du skjønner hva det betyr? 5 x så mange poteter på samme kvadratmeter!

bc12ecf266dd213f4314061bd885018c

Først og fremst må vi snakke om noe som jo er litt viktig. Vi begynner med helsa først, den er det viktigste vi har;

Hvis en potet er blitt grønn eller har begynt å spire skal du ikke spise den, da inneholder den et giftstoff som heter Solanin og som i store doser kan være svært skadelig.

DSC_0163DSC_0162DSC_0195

Som om ikke det var nok! Så er det ikke lov i Norge, å bare sette en potet i jorda. Jeg tuller ikke. Du kan få bøter, opptil 2 års i fengsel og 40 års karantene fra jordbruket om du setter en vanlig "matbutikkpotet" i jorda. Sitat fra matloven:

"Forsettlig eller uaktsom overtredelse (...) straffes med bøter eller fengsel inntil 1 år eller begge deler. (...) På samme måte straffes forsøk og medvirkning. Under særlig skjerpende omstendigheter kan fengsel i inntil 2 år anvendes.»

DSC_0197DSC_0198DSC_0205

For å fylle denne kassen min søster jeg har bygget, trenger jeg et sted mellom 3 og 5 poteter for å "sette i gang". Godkjente settepoteter selges i poser på 2.5 kg, men jeg trenger da på ingen måte så mange. Likevel vil jeg helst ikke bryte loven, sånn på generell basis.

DSC_0208DSC_0167DSC_0160

Løsningen: Jeg isolerer potetkassen med plast! Mer om det i neste episode av "hage" her på matvrakbloggen.

Giveaway: Økologiske vannmelonfrø!

Endelig! Jeg er jo ikke så erfaren på slike "giveaways", så jeg har rett og slett surfet litt forskjellige blogger for å se hva "reglene" deres er - og lagt meg midt i mellom! DSC_0124

Vil du vinne en pose økologiske vannmelonfrø med instruksjoner og en flaske flytende økologisk gjødsel -  er alt du trenger å gjøre en av følgende:

Puh! Du trenger som sagt bare velge en, men får selvsagt fire "lodd" (ser noen skriver det, så jeg skriver det jeg og!) hvis du gjør alle fire.

Skriv i kommentarfeltet under hva du gjorde - så trekker jeg en vinner i helgen!

IMG_2380IMG_2381

 

Superenkel skalldyrkraft!

DSC_01961.jpg

Liker du ferske reker? Rekesmørbrød, skagensalat eller kanskje bare spise rekene rett fra posen? Vel, hvis du ikke allerede gjør det, må du love meg en ting. Spar på skallene. Spar på skallene. Hvis du ikke har mulighet til å lage kraft de neste par dagene, putt skallene i en ziplock og sleng dem i fryseren. Tro meg, du vil se stygt på alle som kaster rekeskallene sine når du først har prøvd denne!

DSC_0223

Det eneste du trenger for å lage en helt magisk kraft er nemlig rekeskall (jeg bruker hodene også) og vann. Tuller ikke! På en måte kan vi nesten si at det er gratis, rekene skulle du jo ha uansett, skallet hadde du jo kastet likevel - og vann - det er vi her i nord så privilegerte at vi har tilgjengelig omtrent over alt.

DSC_0228

En liten advarsel før vi setter i gang; Å lage rekekraft - magisk som det smaker, det lukter ikke særlig godt. Du trenger heller ikke trykkoker, men jeg har laget denne kraften både med og uten, og du sparer endel tid med.

Ta rekeskall i en varm gryte, rør rundt til alle skallene er "stekt" (ikke brent!) og ha over kaldt vann.

Jeg bruker ca like mye kaldt vann som jeg har volum av rekeskall. Men jeg tar det på øyemål.

La koke i en time i trykkoker eller ca 3 i vanlig gryte (med lokk).

DSC_0235

Skum av, sil kraften og reduser den til den blir mørkere og kraftigere, og smaker veldig godt når du tar en skje! (Men blås først, den er varm, hehe.)

DSC_0238IMG_5721

Jeg brukte den sist til å lage fiskesuppe med skrei ! <3

Grove vafler med banan og gresk yoghurt

DSC_0214.jpg

La oss feire vaffeldagen (what?) med denne superdigge, ganske sunne grove bananvaffelen med gresk yoghurt! I tillegg er denne en suveren redning hvis man finner brune bananer innerst i kjøleskapet og ikke liker å kaste mat. DSC_0198

Jeg liker ikke varm banan, jeg liker ikke varm avocado. Bakte reddiker? Any day, men de to, de får jeg liksom ikke til å like når de er over 30 grader.

DSC_0216

Det vil si - inntil nå! La oss bare gjøre en ting klar. Vafler er (heldigvis) ingen eksakt vitenskap. En god vaffelrøre kan helt klart slumpes, og det er en ting som bestemmer om det blir gode vafler eller ikke av den; hvor lenge den får hvile.

DSC_0170

Du trenger til 10 vaffelplater (ca)

  • 2 dl havregryn (jeg brukte vanlige, store)
  • 3 egg
  • 5 spiseskjeer gresk/tyrkisk yoghurt
  • 5 svært modne mot overmodne bananer
  • 1 dl finmalt mel (jeg brukte rug)
  • 2 dl sammalt hvetemel
  • 1 1/2 teskje bakepulver
  • 4-6 dl melk (rør og se an, rør og se an)
  • Kanel & kardemomme
  • 2 spiseskjeer revet palmesukker (dette kan du fint sløyfe)

Ha havregryn, egg, yoghurt, banan og krydder (ca 1 spiseskje av hver) i en bolle. Jeg rev også ca 2 spiseskjeer med deilig, karamellfarget, lykkelig og sunt palmesukker - men bananene er så søte at dette egentlig ikke er nødvendig.

DSC_0155DSC_0159DSC_0162DSC_0167DSC_0174

Mos - jeg brukte en "stamper" eller hva det heter - slik man lager potetmos med, du vet. Mmm.. Potetmos... Anyway - mos godt. Bland sammen mel og bakepulver, vend inn i røren.

DSC_0177DSC_0178DSC_0182

Spe med melk til den er på tykkelsen av en smoothie som har stått på benken i en time eller to. (Ikke lat som om du ikke vet hva jeg snakker om, hehe)

DSC_0191

La røren svelle i minst 30 minutter.

DSC_0196

Stek vafler - bli familiens/vennegjengen/nabolaget/jobbens superhelt!

DSC_0193

 

Tilbehør: Smørdampet grønnkål

Grønnkål er kanskje verden sunneste grønnsak. Men hvordan bruker vi den helt enkelt i hverdagen? DSC_0083

Skyll godt (tenk spinat) og kutt i tykke strimler, enten med en kniv eller som jeg gjør her - med saks.

DSC_0071DSC_0076

Varm opp vann i bunnen av en gryte (ca 20% av volumet) ha i en generøs mengde smør og litt salt. Når dette har kokt opp, har du oppi grønnkålen.

DSC_0033

Senk temperaturen og rør innimellom slik at alle kålbladene dekkes av vann. Server til hvasomhelst - som denne skinkesteken vi serverte familien på søndagsmiddag, men jeg advarer deg - den forsvinner fort!

DSC_0128

Familiens yngste kokk bidro til en amazing lakrispanacotta med karamelliserte pecannøtter - den får du oppskriften på neste fredag!

DSC_0033

Drivhuseffekten

Vår er kanskje favorittårstiden for oss plantenørds, og i dag skal jeg lære dere å lage et veldig rimelig og effektivt drivhus! (Som jeg i tur lærte å lage av min nabo, da.) Men først noen bilder av vinduskarmen. DSC_0037DSC_0050DSC_0060DSC_0058

Til illustrasjonen hadde jeg dessverre bare en 0.5 liters flaske - men det er nok lurest å bruke en stor flaske - drivhus for 2 kroner og 50 øre!

DSC_0182

Kutt av bunnen av en klar plastflaske. Både toppen og bunnen kan brukes, bare ha jord i en beholder, så frø, så topp med tynt lag jord og ha over drivhuset.

DSC_0186DSC_0187DSC_0188DSC_0216DSC_0222DSC_0223

I går hadde vi også styremøte i matvrakbloggen.no! Mine søsken altså! Fikser strategi, lyssetting og ikke minst - de kommer med øl. <3

DSC_0165DSC_0169DSC_0207DSC_0210DSC_0213

// snapchat // piaskevik //

Den store ukesmenyen

Hei dere! Først og fremst må jeg si at det er utrolig hyggelige dager å være matvrakblogger på - altså snart 1300 matinteresserte, kule folk som liker matvrakbloggen.no på facebook. Superkult! DSC_0035

Så skal vi snakke litt om ukesmenyer. For mange av dere er dette uaktuelt fordi dere enten allerede skriver en, fordi dere følger en eller flere faste ukesmenyer som legges ut av forskjellige bloggere, eller fordi dere har en matkasse for eksempel.

DSC_0034

Men hvis det finnes noen som oss da, med liten tid, god appetitt og to barn - så skal jeg nå dele hvordan vi har effektivisert tiden vi bruker på å organisere middagskjøret. Det er nok av ting å presse inn i hverdagen om man ikke skal planlegge og handle inn mat hver dag. (Selv om ikke alt annet bestandig frister like mye det heller.)

IMG_4968

Planlegging er nøkkelen. (Kjedelig, men sant) Jonas og jeg har en "modell" hvor vi spiser ca følgende hver uke:

  • Mandag: Pasta eller fisk, kort tilbredelsestid
  • Tirsdag: Rester etter helgen
  • Onsdag: Suppe med grove pannekaker eller ostesmørbrød
  • Torsdag: Fisk, kylling eller gode pølser med 2-3 diverse grønnsaker
  • Fredag: Gryterett, litt mer avansert pasta eller tacitos
  • Lørdag: Sen lunsj av rester fra uken, hjemmelaget pizza, sushi, dim sum ol til "sen" middag hvor hele familien lager maten sammen.
  • Søndag: Langsom, god mat - skinkestek, lammelår, moussaka etc.

Nå gir kanskje ikke dette helt riktig bilde, men hvis du skisser opp hvordan du "vil" spise, er det lettere å planlegge. Vi vil for eksempel aller helst begrense kjøttspising til maks 2 ganger i uken. Dette er det mange (gode) grunner til, men hovedsakelig handler det om miljø, økonomi og vi prøver så langt det går alltid å velge norske produsenter hvor dyrene har det bra.

DSC_0039DSC_0041

Når du har en slik "mal" på hvordan du vil spise ila uken, sett deg ned og research oppskrifter på nett eller spør familien din; hva vil dere spise?

Skriv ned en ukesmeny, og deretter skriver du en handleliste som omfatter alt du trenger til middagene, samt matpakker, eventuelle snacks, frukt og alt annet familien din (eller du) konsummerer i løpet av en uke.

Så er det bare å dra på butikken! Før vi fikk bil gjorde vi faktisk dette med ryggsekker, smekkafull barnevogn og liknende hver lørdag, så ingen bil - ingen unnskyldning!

IMG_1347

Hvis du føler at du ikke vet hvor du skal sjekke - vil jeg faktisk anbefale å nettopp sjekke ut hjemmesidene til disse forskjellige matkassepådøra-tjenestene, de legger nemlig ut både oppskrifter og menyer på nett hver uke.

Er du litt ekstra driftlig, kan du laste ned en månedskalendertemplate gratis fra mange forskjellige steder på nett, og fylle inn middagsmeny for hele måneden. Da kan du også planlegge restemiddager på en helt annen måte. Mulighetene er uendelige dere, hehe - god helg! <3

IMG_4918

Restetorsdag: Skattejaktomelett

Tja, hva har vi i kjøleskapet i dag, da? IMG_4558

Seriøst, vi kan kjøpe så mye økologisk kjøtt vi bare vil - det store kjøleskapet kommer til å sende oss rett i klimahelvete.

Med det sagt. Det rommer alltid nok av ting å lage rester av, lillebroren min kommenterte forleden; Dere spiser jo bare rester! Lager dere noen gang mat? (Straffen ble å hjelpe til som fotostativ)

DSC_0156

Du trenger; noe kjøtt/protein - noe som smaker godt når du steker det - noe som har litt syre og sødme - en urt du liker godt og egg. Gjerne også litt ost.

DSC_0164

Jeg brukte 1/2 pakke bacon (men skinke, spekeskinke, peperoni, salami etc etc etc ville alle funket kjempefint), 5 medium små kokte poteter fra en torskemiddag, de siste honningtomatene fra hagen.

DSC_0129

Stek med smør til potetene får gylden skorpe, ha over krydder, deretter tomater, visp fire-fem egg og "hell over" blandingen. Riv ost i medium store flak og ha over. Sett stekepannen inn i ovnen på varmluft ca 160 grader. Følg godt med! Eggene fortsetter å koke etter at du tar dem ut, så de kan godt være litt "skjelvne" i konsistens når du rister litt på pannen.

DSC_0132

BARE HUSK GRYTEKLUT NÅR DU TAR PÅ HÅNDTAKET I OVNEN!

DSC_0153

Make it easy on yourself

DSC_0093 Cause breaking up - is soooo very hard to doooooo... Neida. Men jeg ser jo på internett at det er veldig mange som har som mål i 2015 å spise mindre kjøtt. Suverene saker!

DSC_0087

Du trenger - en indisk krydderpaste du liker (dette kan man selvsagt lage selv - men så avansert er ikke jeg på indisk enda) - løk - diverse rotfrukter, jeg bruker her gulrot og søtpotet, men mulighetene er jo uendelige - kokosmelk og/eller kokoskrem + eventuelt chili.

Hvis du har en god (les. ikke "farlig") potetskreller, er å skrelle gulrot en perfekt jobb for små kjøkkenassistenter!

DSC_0365-2

Kutt løk (og eventuelt chili) og svett i gryten med bittelitt olje. Ha i krydderpaste, la denne steke litt før du har i kokosmelk/krem og rører godt til det ikke lenger er klumper. Ha gjerne i litt kraft, kylling eller grønnsaks. Skrell og kutt grønnsaker og ha i, dekk med lokk og la putre på medium/svak varme til grønnsakene er møre.

Hvis du liker tykk saus, tar du av lokket når grønnsakene har trukket til seg litt av væsken. Fortvil ikke om søtpotetene går litt i oppløsning, det er jo kanskje det aller beste! Rør forsiktig innimellom så det ikke blir brent i bunnen. Server med ris eller for seg selv.

DSC_0104

#mysocalledlife

Et vanlig syn på mitt kjøkken - disse to med hvert sitt glass vin, dypt begravet i samtaler om krig og fred og religion og politikk og sånn. IMG_3298

Det i seg selv er veldig hyggelig altså, men aller best er det når de også produserer et måltid!

Dagens post refererer kun bilder fra den årlige førjulsmiddagen i bonusfamilien det fremtidige konsulentfirmaet Hågensen - Skevik - Stein.

(Oppskrift er etterspurt og kommer fortløpende)

DSC_0410

Etter en sjarmoffensiv på barnerommet, tok Jonas og Sebastian fatt på en liten gjeng svært samkjørte koteletter fra våre venner hos Fjellgris. Jeg var faktisk ikke med å lage denne middagen, men la jo merke til at de for eksempel dampet kotelettene til de hadde ønsket temperatur, for deretter å svi de kjapt i panne og deglaze pannen for å lage saus. (Til stor skuffelse for Sebastian hadde vi ikke en stor nok blåselampe)

10864931_336208946571282_762626072_n

Godt ble det uansett! God søndag! <3

DSC_0407DSC_0406DSC_0417DSC_0418DSC_0422DSC_0428DSC_0438DSC_0449DSC_0451

Imo mochi ^^

En japansk "klassiker" som tilfredstiller alle krav minus lavkarbo; smaker kjempegodt, er utrolig enkelt, vegansk, barnevennlig og svært rimelig uten å gå på bekostning av det som kanskje er de viktigste folka i Norge; bøndene. IMG_0685

Menyen fra forrige "asia-fest" (ny edition i slutten av Mars, venner - stay tuned!) imo mochi ble (ikke overraskende) en superhit.

DSC_0162

Du trenger - poteter (sør i Japan lages dette ofte av søtpotet, men stol på meg, Beate gjør samme nytta - om ikke bedre) - potetmel - hjemmelaget teriyakisaus.

Tell potetene før du begynner!

Skrell poteter og kok dem møre i saltet vann. Sil av vannet, mos potetene (jeg pleier å legge dem i en bolle som jeg setter i min store, fine Kenwood (ikke sponset enda) og sette på vispefunksjonen. Da blir det jevnt, ikke klumpete og litt fluffy. Men poenget her er at det skal være fint most. (Og ikke glem at jeg pleier å lage av typ 5 kg poteter. Du klarer fint å vispe for hånd hvis det er til deg og etpar andre) Bland i 6 ss potetmel per 3 poteter. Når dette er fint sammenrørt og konsistensen litt "deigete", lager du små "discer" ca på størrelse med en marie-kjeks (ikke sponset enda). Disse steker du på medium varme i nøytral olje.

IMG_0663

Tja. Det var det, ass. Hvis du skal ha stort selskap har vi etter hard research kommet frem til at det er bedre å forme discer, stable med matpapir mellom og oppbevare i lufttett plastboks i kjøleskapet noen dager og steke a la minute, enn å steke og varme opp.

Vi gikk selvsagt helt tom på asia-fest del II, så gleden var stor da en søster fant en boks ustekte i kjøleskapet like før dagen derpå-middagen med restene <3

IMG_0712

Server med hjemmelaget teriyakisaus - enten til å dyppe vedsiden av - eller du kan ha det over når du server.

Kjære bucketlist! Jeg har laget mozzarella.

Ikke bare mozzarella faktisk. Av de knappe fire liter med melk, salt, litt osteløpe og sitronsyre lagde jeg mozzarella, ricotta OG prim! Uten mikrobølgeovn! Jeg lagde en helt ut av denne verden mascarpone også, men det blir en annen post.

DSC_0303

Mozzarella:

ca 4 liter helmelk - 1/3 teskje osteløpe - 1 1/2 teskje sitronsyre - kaldt vann - salt.

- Viktige ting å tenke på: ikke gjør dette hvis du har dårlig tid eller gjør noe annet samtidig. Det er kjempelett, men krever fokus pga temperaturer.

- Ikke gjør dette hvis du ikke har et digitalt termometer. Det får du for en drøy hundrelapp, og det gjør hele forskjellen.

- Du får kjøpt osteløpe veldig billig her for eksempel, jeg kjøpte på apoteket fordi jeg var utålmodig - og betalte ca 5 ganger så mye som om jeg hadde ventet.

- Finn frem alt du trenger av utstyr på forhånd, for en mer rolig og behagelig prosess.

DSC_0306

Av utstyr trenger du: 

2 gryter (en med lokk) - 1 hullsleiv - 1 dørslag - digitalt termometer.

Bland 1/3 teskje osteløpe med ca 4-5 ss kaldt vann. Bland 1 1/2 teskje sitronsyre med 4-5 ss kaldt vann. Rør godt. Start så med melken - ha melk i en kasserolle, ha i sitronsyreoppløsningen med en gang.

DSC_0316DSC_0318

Når temperaturen på melken er 37/38 grader, har du i osteløpen - rør i ca 30 sekunder. La temperaturen øke til 40 grader, skru av varmen, ha på lokket og vent fem-ti minutter. NB. Det kan hende at det tar litt lenger tid før ostemassen skiller seg fra mysen, ikke fortvil av den grunn! Når du ser at det er skikkelig splittelse, fisker du opp ostemassen (se videre)

DSC_0326DSC_0328

Finn frem hullsleiven og ta ostemassen ut av mysen, og over i et dørslag over en bolle. Ikke kast mysen! Spar på vannet som renner av osten! Salt ostemassen innimellom lagene - to-tre ganger, og tenk kanskje at du salter litt mer enn du ville saltet grøt for eksempel. Jeg saltet litt for lite, men man må nok lage denne osten etpar ganger før den sitter helt slik man liker den best.

DSC_0333DSC_0335DSC_0342

La ostemassen renne godt av. (Optimalt sett setter du mysen kaldt nå, slik at du kan ha den ferdige osten i kald myse etterpå, det gjorde ikke jeg og min ble litt flat etterhvert)

I en ny kasserolle (trenger ikke være så stor) koker du opp vann. Når temperaturen på vannet er nedkjølt til et sted mellom 50-70 grader, har du osteblandingen oppi vannet. Ikke få panikk, det ser ut som om alt går galt nå, men det har det altså ikke gjort. (Enda)

DSC_0344DSC_0345

Etter etpar minutter vil du kjenne at ostemassen "smelter sammen" når du klemmer den sammen med henda. Iom at jeg måtte bruke begge hender and then some - fikk jeg ikke tatt bilder av denne prosessen, men anbefaler uansett å se denne videoen (NB! Jeg bruker litt andre mål) - og å lese igjennom hele oppskriften før du starter.

PS (ja, det er til å bli kvalm av) Tomatene er 2 generasjons hjemmedyrkede, økologiske honningtomater.

DSC_0350

Ting som gikk feil, kunne gått bedre;

- Jeg burde satt mysen kaldt med en gang jeg hadde fjernet ostemassen, så kunne jeg hatt mozzarellaene i dette kalde vannet og de ville holdt formen litt bedre (som du ser av bildet over, fløt de litt utover etter etpar minutter).

- Kunne hatt "bedre" melk, et fint - men kanskje urealistisk mål for mange av oss.

- Når du knar ut mozzarellaen, IKKE overjobb den. Man kan dessverre ikke lage skjelven bøffel-mozzarella av H-melk, men man kan lage en ganske god mozzarella når man har prøve noen ganger, for ikke å snakke om at det blir rimeligere enn å kjøpe importost (spesielt hvis du kjøper løpe fra ysteri/internett) OG du bruker norske råvarer.

Ricotta:

Ta mysen du har igjen (det som "skilte seg" da du tok ut ostemassen) og la koke opp. Følg godt med så det ikke koker over!

La mysen kjøle seg ned til den er ca 60 grader. Dekk et dørslag med et rent kjøkkenhåndle og sett over en beholder. Hell mysen sakte over til gryten du heller fra er tom. La renne helt av seg, klem forsiktig ut overskuddsvæske og ha ostemassen fra tøystykket over i en beholder. Ricotta! Nok en gang - IKKE kast væsken som er igjen etter silingen denne gang, for av den kan du lage...

Prim:

Jeg ropte i skogen facebook og fikk svar fra Erik Røed, så matinteressert at han oppkalte produksjonselskapet sitt etter en frokost, og nå skal flytte til gards permanent: (Dette skal vi snakke mye mer om senere!)

1899353_10152278968956287_1527711948_o

Kjære Pia, det er av dette du skal lage din egen prim: Kok inn mysen til 3/4 av væsken er dampet vekk, reduser litt på varmen på kokeplaten etterhvert, ellers skiller den seg. Tilsett så mye fløte som folkeskikken tillater deg, og kok den forsiktig inn. Juster evt med litt honning eller sukker hvis den er syrlig (feks hvis du har silt mysen av yoghurt kan den være nokså syrlig når den er kokt inn), og sett kaldt. I løpet av en time eller to har den satt seg, og du har superdeilig prim!

Vis meg din timelønn...

Og jeg skal fortelle deg hvilken makrell i tomat det lønner seg at du kjøper. DSC_0189

Hvis du tjener mindre enn 2 649 kroner i timen, kan det lønne seg å kjøpe den store boksen.

Prisforskjellen per kg på den og den i 110 grams boks som er "ferdig hakket" er nemlig litt i underkant av 50 kroner.

Og å hakke deg litt makrell i tomat tar ca ett minutt. (Men fordi en gaffel koster ca 20 kroner, og du sikkert bruker et minutt på å åpne boksen uten å søle på degselv, har jeg i regnestykket tatt med at du bruker fem minutter på det. Klarer du det på ett minutt, bør du tjene mer enn 3000 kroner per time for å kjøpe den andre, for realz.)

DSC_0190DSC_0191DSC_0193

Enjoy! Verdens nest sunneste mat, jo!

DSC_0194

Å, du gode sparegrisen min...

Denne bloggen handler først og fremst om å spise. Men å kjøpe mat som både gagner dyr, bonde, fedreland og mage - er langt fra gratis. Derfor prøver jeg å spare inn der jeg kan. IMG_3096

For eksempel kan man (sett at man er interessert i en treningssituasjon) jogge utendørs istede for å betale 7-8000 kroner i året for en tredemølle på et treningssenter - og man kan trene i myke jobbklær istede for fancy sommerfugltights fra etellerannet.no (hvis du ikke allerede har en Popquiz-tskjorte, er det bare å ringe 81549002 på lørdag mellom klokken 10:15 og 11:15 - så skal du nok klare å vinne en!)

Istedenfor bil eller buss, tbane, trikk eller motorisert kjøretøy kan du spare mellom 7800 og 30 000 kroner i året på å sykle... (og da kan du droppe treningsenter også!)

IMG_3188

Barn, ingen hindring!

IMG_3080

Og hvorfor gå ut på restaurant og feire bryllypsdag - når du kan gjøre det nesten like bra sjæl i ditt eget hjem til 1/3 av prisen?

IMG_3093

Men... Hemmeligheten ligger faktisk i skurekremen. Jif Skurekrem (ikke sponset) er et perfekt eksempel på hvor mesteparten av de pengene vi ikke skjønner hvor blir borte, forsvinner.

På Ica koster en Jif Skurekrem ca 34 kroner per flaske.

På Kolonial.no koster den ca 23 kroner per flaske. (Jeg ser at prisene her varierer litt, noe er dyrere enn snittet, noe er rimeligere. Her må man nesten bare følge med selv)

Og på Kiwi (som stort sett aldri vinner "prisbørsen" når landets billigste matvarekjeder testes) kostet den sist jeg gikk slukøret forbi med en 34 kroners skurekrem fra Ica i posen - 16 kroner per flaske.

Nå viser det seg jo at matvarer ofte er feilmerket, så de 16 kronene på Kiwi kan teoretisk sett være feilmerket.

La oss derfor ta utgangspunkt i forskjellen på Ica og Kolonial.no; 11 kroner.

Jif Skurekrem koster altså ca 48 % mer på Ica enn på Kolonial.no. Hva om det gjelder alt vi handler? Vår familie handler mat for mellom 800-1500 per uke, alt ettersom. Snittet blir da 1150 kroner per uke, og rett i underkant av 60 000 kroner per år.

Forskjellen blir 28 800 kroner per år.

28 800 kroner per år dyrere å handle på en matbutikk uten å sjekke hvilke prisnivå de ligger på. Man kan bli gal av mindre.

Og skal man se på eksempelet med Kiwi; er forskjellen hele 69 % - og vi snakker om 41 400. Nesten hele matbudsjettet for hele året.

Hvor vi handler basisvarer er med på å bestemme hvor vi kan feste kulinarisk. La oss heller bruke de ekstra 11 kronene på å kjøpe svin fra Knut for eksempel. (Han er dessverre utsolgt for julemat i 2014, men sånn - til neste år eller noe) Ellers vil jeg også anbefale å sjekke ut Sparebloggen - som er flinke til å oppdatere alle ukens tilbud, hver uke!

Visste du forresten at ordet "Økonomi" egentlig betyr "husholdning"?

Søndagsmiddag, søndagsmiddag - hvor har du gjort av deg?

Skinkestek med hasselbackpoteter er søndagsmiddagen som lager seg selv. DSC_0154

3-4 timer før du skal spise, starter du med skinkesteken. Jeg handler som dere vet stort sett alt mitt svinekjøtt hos Knut, og har alltid etpar lykkelige skinkesteker i fryseren, men de rett og slett tines over natten (eller lenger) i kjøleskapet for å bli optimale.

Det er mange måter å lage stek på, og denne er kanskje litt kontroversiell, men etter flere runder med testing - har jeg kommet frem til at det er den som funker best - for oss.

Legg steken i en ildfast form med vann (svor ned) og ha i stekeovnen på ca 120 grader i en times tid. IKKE KUTT SVOREN FØRST!

DSC_0131DSC_0129

Mens steken står i ovnen, lager du enkelt hasselbackpoteter. Finn frem poteter av sånn nogenlunde samme størrelse, beregn minst to poteter per person. Vask potetene godt og kutt dem nesten helt igjennom. Dette gjør du enklest ved å legge potetene inntil en fjel og la kniven "stoppe" på fjelen, altså at knivbladet butter før det går helt igjennom poteten.

DSC_0135

Ha over olivenolje, salt og pepper - og bak i ovnen på mellom 220-230 i mellom 30-40 minutter (du må nesten se litt an).

DSC_0140DSC_0145

Skinkesteken ser nå ganske grå og kjedelig ut, men fortvil ikke! We've only just begun.  Fjern "nettingen" rundt skinkesteken og finn frem en skarp kniv. Når du nå skal kutte svoren, er det som å skjære i marsipan! Hurra! Gni inn med salt, kutt noen hele hvitløk i to og sett i bunnen av den ildfaste formen, ha over noen terninger med smør og sett tilbake i ovnen på 170-185 grader til steken har en kjernetemperatur på minst 60 (denne vil jo øke mens steken hviler seg.)

DSC_0148DSC_0151

Potetene varmer du kjapt opp i ovnen når steken har hvilt ferdig. For perfekt kjernetemperatur må du nesten finne ut hva du liker best selv. Jeg tok denne ut da den var ca 63/64 grader, og den endte nok opp med å bli godt over 70. Når det gjelder svin tror jeg alt over 70 er i tørreste laget, men noen liker jo at svin og kylling er litt "tørt". Jeg skar også svoren forsiktig av steken da den var ferdig og ga den en ekstra runde under grillelementet i ovnen slik at den ble ekstra sprø. Bare pass på at den ikke blir brent!

God søndag! (NB - husk noen andre grønnsaker og da, dere - vi hadde bakte rødbeter i terninger og dampet grønnkål fra hagen)

DSC_0157

Raw-food

Husker du denne scenen fra Eddie Murphys legendariske "Raw"?

Det er nok en slik mor jeg kommer til å bli, eller... Er. Litt ekstra opphausa blir jeg kanskje også, når det kommer store pakker med økologisk mat og barnesnacks fra iherb på døra - denne uken fikk spiskammerset et velfortjent påfyll:

DSC_0006

DSC_0011

Så nå står jeg i pysjamas og lager økologisk popcorn, som jeg skal ta med på kino klokken 13, sammen med to bittesmå sjokolader fra Dagoba og økologiske rosiner. God søndag!

Edit: De Dagoba-sjokoladene smakte grusomt!