dessert

Lakrispanacotta med havsalt og karamelliserte pecannøtter

Du hørte riktig. Hvis du liker lakris, kan det faktisk hende denne desserten får deg til å dø og komme til desserthimmelen. DSC_0149

Som vanlig gikk jeg til min mest trofaste kjøkkenassistent, Bjørnstjerne på snart 3 år, da jeg lagde denne desserten til min lakrisoholiker av en kjæreste, Jonas.

DSC_0005

Vi var i alt seksten personer på middag, og lagde dermed seksten små porsjoner. Men hvis du deler oppskriften i to, holder det nok ganske perfekt til noen litt rausere porsjoner for et selskap på seks for eksempel.

DSC_0111DSC_0117DSC_0118

Du trenger:

  • 8 dl fløte
  • 2 dl melk
  • 6 plater gelatin
  • 1 vaniljestang
  • lakrispulver (ikke sponset, kun link så dere finner!)
  • pekannøtter
  • sukker
  • vaniljesukker
  • havsalt

Ha melk og fløte i en kasserolle med lakrispulver, vaniljesukker, vaniljestang (delt i to og skrapet ut, husk at skrapet skal OPPI gryten!) og varm opp under mer eller mindre konstant omrøring.

DSC_0033DSC_0036DSC_0038

Når alt av pulver og sukker er oppløst, vil fargen bli veldig lys beige. Nå er det viktig at du smaker til, jeg startet med 1/2 spiseskje lakrispulver, 1 spiseskje vaniljesukker og 1 vaniljestang, men justerte etterhvert med ca 1 dl sukker og ytteligere 1 1/2 spiseskje lakrispulver. Ha i en liten klype flaksalt for et ekstra kick.

DSC_0057

Legg gelatinplatene i vann, la ligge i fem minutter og klem vannet av.

DSC_0042

Når fløteblandingen i kasserollen har kokt opp (følg nøye med så det ikke koker over!) og du er helt fornøyd med smaken - har du i gelatinplatene og rører til de er oppløst. Hell i porsjonskåler og la de avkjøles litt før du har plastfilm over hver enkelt og setter dem i kjøleskapet.

De bruker ca 4-5 timer på å sette seg, men som jeg har sagt mange ganger tidligere - panacotta skal ikke være fast! Den skal ha konsistensen av en fyldig kvinnes bakdel - når hun går i en trang kjole på høye hæler. Kom gjerne med eksempler på bedre bilder om du har noen :)

Ha sukker, litt vann, litt vaniljesukker og pekannøtter i en stekepanne og rør rundt til sukkeret har karamellisert seg rundt pekannøttene. Avkjøl på bakepapir, knus lett og strø over den ferdige panacottaen før servering!

DSC_0142

Neste fredag får du oppskriften på en herlig kvalmende asiatisk favorittdessert; friterte melboller dyppet i "honningmelk".

Underwoodkake

Sesong 3 av "House of Cards" hadde altfor få episoder! Hvis du ikke har sett amerikanske "House of Cards" enda, kan du bare erstatte "Underwoodkake" med "falsk napoleonskake" i denne oppskriften. Juks er det uansett. bilde 1 (2)

For dette er en napoleonskake - men fundamentet er falsk/ufortjent fordi jeg har kjøpt butterdeigen og ikke perfeksjonert den med timer, kjevle og smør. Dessuten er fyllet (nesten) kunstig. (Musikken fra Haisommer) Det vil si - jeg brukte vaniljesukker fordi jeg ikke fant vaniljestang.

Du trenger:

  • 2 plater butterdeig
  • 150-200 gram enkel eggekrem
  • 2 dl fløte
  • Melis

bilde 2 (1)

Altså, det er ikke så komplisert egentlig - og ikke så juksete heller. Men det føltes for enkelt til å forsvare at jeg frem til nå har kjøpt napoleonskake til Jonas sin bursdagsfrokost de siste årene.

La butterdeigen tine, men kjevle den ut mens den fortsatt er kjølig, så flat du klarer uten at den sprekker. Prikk forsiktig med gaffel og stek i ovnen på ca 190 grader til den er gyllen over hele (ca 20 minutter).

Å lage vaniljekrem er litt som å lage bearnaise. Et sabla strev hvis man ikke har gjort det før, og deretter stadig enklere for hver gang. Bjørnis har god erfaring, og for han er det veldig enkelt, hehe.

bilde 3 (1)

Bland vaniljekrem og krem - her har jeg lest at noen bruker gelatin - og hvis du vil ha den superstive Napoleonskakekremen som er så fin på alle bilder og i alle konditori - så må du nok bruke det med denne oppskriften. Jeg brukte ca 60/40 med krem og vaniljekrem.

Som du ser ble min blanding av vaniljekrem og krem svært utflytende, så jeg samlet en god dose krem i et glass vedsiden av. Lag tykk melisglasur og ha over, den flyter utover og blir en perfekt prikk over i'en!

bilde 3bilde 2

Men du - det er den beste versjonen av denne typen kake jeg har smakt. Søt, florlett, fløyelsmyk krem og sprø, sprø butterdeigsflak. Lykke til! Her er tilbehøret til bursdagsfrokosten:

bilde 5

Neste fredag får du oppskrift på lakrispanacotta med karamelliserte pecannøtter!

Sunn bananis med mørk sjokoladesaus og brente pistasjnøtter

DSC_0203.jpg

En dessert du kan nye med god samvittighet og uten sukker - iallefall uten tradisjonelt raffinert sukker. DSC_0091

Du trenger: (2 barn, 2 voksne)

  • 3 modne bananer
  • 1 plate mørk sjokolade
  • 1 dl fløte
  • 1-2 dl melk
  • palmesukker
  • en nevn pistasjnøtter

Skrell bananer, kutt dem grovt, ha i en ziplockpose eller plastbeholder, og sett i fryseren over natten.

Ta ut de frosne bananene og ha i blenderen. Min blender er dessverre ikke så kraftig, så det ble litt mikkmakk, men jeg kompenserte med å sette banansmeten i fryseren en god halvtime før servering.

DSC_0163

Ha i melk (eller kokosmelk, soyamelk, rismelk eller hva du vil) litt etter litt, slik at du får en svært tykk, luftig iskrem. Som sagt, ikke få panikk hvis den er litt musji, min ble det denne gang, så jeg satte den i fryseren og rørte innimellom. Den ble ikke HELT iskremkonsistens, men så godt som.

DSC_0166

Brente pistasjnøtter lager du på samme måte som du lager brente mandler, men myyye mindre skala såklart, pluss at jeg byttet ut hvitt sukker med det mye sunnere palmesukkeret. (Må ikke forveksles med palmeolje, hehe).

Knus nøttene ved å legge dem i bakepapir, dekke nøttene med bakepapiret, og banke med en gryte, kjevle, hammer ol.

DSC_0176

Smelt mørk sjokolade og ha i fløte litt etter litt til du har en tykk, blank, mørk sjokoladesaus.

Hell sjokoladesausen over isen og topp med nøttene. NAM!

DSC_0199DSC_0200DSC_0190

GRATULERER MED DAGEN!

Håper du får en strålende dag med tog og is og pølser og alt annet ditt hjerte begjærer! DSC_0161

(Oppskriften på Mollys spesialkake med to lag sjokoladeganache, melis, seigmenn og monsterdrops kommer i god tid før neste fest - men først skal vi spise. HELE dagen!)

DSC_0139

All the single ladies pt II

Det er nesten umulig å åpne døren inn til vaskerommet vårt. Det er med andre ord ikke bare matvrakbloggen som har fått lide under at mannen min har vært tre uker i Guinea for å gjøre verden til et bedre sted. 1896896_489775164467780_840977282_n

Jeg har sagt det før, og jeg sier det igjen - aleneforeldre, de er en helt egen, beinhard rase - som jeg beundrer mer enn umami.

Men nok om oss. Det er meg en glede å endelig kunne dele denne magiske oppskriften med dere - på en trippel Jonas-favoritt;

Hvit sjokolade + Pistasj = Tidenes mest syndige pannacotta.

jonas

Det viktigste når man lager pannacotta (eller andre puddinger som ikke skal være helt faste) er å forstå hvordan gelatin funker, og hvordan det reagerer med væske. Dette tar etpar ganger, men jeg pleier å ha som tommelfingerregel at jeg bruker halvparten av gelatinen i oppskriften for å få pannacottaen slik jeg syntes at den skal være slik den skal være. Og hvordan er nå det, tenker du kanskje? Den beste beskrivelsen jeg har hørt, skal jeg prøve å gjenfortelle nå;

Pannacotta skal ha samme "skjelving" i konsistensen som den fyldige bakdelen til en formfull kvinne som går i høye heler. En elegant men ubestemmelig bølging på en måte da.

Nok til 4-6 personer

5 dl fløte - 2 ss sukker - 1 1/2-2 flak gelatin (ikke halvver fra denne oppskriften, da hehe) - 100 gram hvit sjokolade (jeg brukte en med pistasjnøtter, men vanlig hvit sjokolade er mer enn godt nok) - 50 gram usaltede pistasjnøttkjerner.

Kok opp fløte og sukker. Når fløten når kokepunktet, senk temperaturen og la det småputre i et lite kvarter.

DSC_0058

Legg gelatinen i bløtt, ca 5 minutter

DSC_0060

Finhakk pistasjnøtter

DSC_0063Klem vannet ut av gelatinen

DSC_0072

Grovkutt sjokoladen

DSC_0076

(Dette kan også være en fin jobb som tar laaaang tid for en prinsesse eller liknende. Lang nok til at du rekker å tømme og fylle oppvaskmaskinen for eksempel.)

DSC_0080

Ha sjokoladebitene + de finhakkede nøttene i den varme fløteblandingen og rør til gelatinen er oppløst.

DSC_0084

Jeg lot nøttene infusere i fløten i ca 30 minutter

DSC_0089

Sil av blandingen

DSC_0100

Og fordel den silte pistasj-sjokolade-fløten på passende beholdere. Jeg gikk for en regnbue av forskjellige kaffekopper. (Ikke en ordentlig regnbue altså). Må stå kaldt i minimum 2 timer før servering.

DSC_0104

Jeg prøvde å lage en slags knekk med utgangspunkt i denne oppskriften på brente mandler av de resterende pistasjnøttene, men det gikk bare sånn passe. Neste gang tror jeg faktisk at jeg skal skylle av dem fløterestene først!

God helg! <3

Eat the cake, Anna Mae!

DSC_0448.jpg

Haha, neida; Klassisk rullekake - for tidsklemte mennesker der ikke frykter sukker. DSC_0464

4 store egg - 120 gram sukker (+ litt til å strø) - 120 gram mel - 1 ts bakepulver - fløte til krem - syltetøy av typen din favoritt.

Visp egg og sukker luftig, bland mel og bakepulver, sikt over eggedosisen og fold det inn. Deretter har du blandingen på et stekebrett. Stek på ca 180-200 grader i 8-12 minutter alt ettersom styrken på stekeovnen din.

DSC_0441

Legg klart et bakepapir som du strør med sukker - tilsvarende stekeplaten i størrelse.

DSC_0442DSC_0444DSC_0445

Skjønner du hvor det bærer? Visp krem til den er litt over irish coffeestandard i konsistensen, og smør på. Noen liker å dynke kaken med melk, men sålenge kremen ikke er beinfast, syntes jeg ikke man trenger det.

DSC_0447

Topp med syltetøy - jeg foretrekker alltid bringebær - ALLTID. Selv i jordbæris.

DSC_0448

Rull forsiktig sammen og sett i kjøleskapet. Paradoksalt nok, iom at den har æren av å være den raskeste kaken man kan lage på internett omtrent, blir den veldig mye bedre både i smak og form, om den får stå noen timer i kjøleskapet før servering.

"The Savoy Chill"

Hvis du liker iste og ikke er redd for sukker, er denne sorbeten garantert din nye favorittdessert. gruppe 12 004 gruppe 12 007Jeg har to søstre. En av dem er, som meg, helt umami. Den andre, er søtere enn dagen er lang. Sistnevnte er selvsagt en kløpper på alle former for iskrem og sorbeter og skal få gjeste bloggen med sine oppskrifter gjennom sommeren. HJEMMELAGET IS ER JO SÅ GODT!

Det er likevel ikke til å skyve under en stol at dette er en relativt tidkrevende (men enkel) dessert, men jeg kan garantere at den (som så mye annet godt i livet) er verdt å vente på.

5 dl kokende (kokt) vann - 125 g sukker - 2 poser earl grey te - saft og zest fra 1 sitron -  1/2 eggehvite.

Ha det kokende vannet i en tykk plastikkbeholder som tåler høye temperaturer. Rør ut sukkeret og legg teposene i vannet. Når dette har trukket i ti minutter, tilsetter du sitronsaften, og setter beholderen (med lokk) i kjøleskap. Ikke fjern teposene! Dette skal stå i minimum 8 timer (enklest er det jo å la det stå over natten) - eller til væsken holder ca 4 grader.

Når du har gjort klar ismaskinen, blander du eggehviten i væsken og lar dette gå i maskinen til sorbeten er "ferdigkvernet". Deretter setter du denne i fryseren i alt fra 2-4 timer før servering. Topp med ferskrevet zest, og husk å vaske sitronenen GODT før du lager zest med mindre du bruker økologiske sitroner hvilket du selvsagt burde av mange grunner.gruppe 12 009