vegetarisk

Miriams magiske supper; Squash & søtpotetsuppe med cashew & kokos

Ok, så dette skjer faktisk ofte på jobben. Man sitter ved pulten sin, jobber i vei for Thor Gjermund Eriksen, og så vips. Sulten melder seg. Noen ganger kommer følelsen snikende, men resultatet er alltid det samme. S.U.L.T.E.N. 10873435_904184086280864_2279995053774233935_o

I en perfekt verden har man en deilig matpakke, men i min verden har det vært en hard nok kamp mot klokka å komme seg ut av døren i tide, så da blir det som oftest en tur i kantina. (Jeg spiser riktignok alltid på pulten, med unntak av bursdager som bildet under, hvor Kristin og jeg slår på stortromma og spiser ved et bord uten datamaskiner!)

10358455_1406965456257591_510696003_n

De fleste som jobber i NRK kantina er veldig hyggelige, søte og hjelpsomme folk. Men det er en som utmerker seg, hun er seriøst som en stråle med sol. Og det er selvsagt også hun som lager best mat.

Jeg trodde faktisk jeg skulle le meg ihjel da jeg traff min venninne Live i kantinen forleden og hun bare; Pia! I dag må du prøve suppen, det er en dame her som bare lager så utrolig gode supper.

Aha! Du mener Miriam, som jeg har lunsjstalket siden ifjor?

IMG_1942

Jeg har selvsagt tatt det ett skritt videre, her får du oppskriften på Miriams superdigge, vegetariske squash og søtpotetsuppe med cashew og kokos. Til info brukte jeg en god del mer hvitløk (som vanlig) kanskje 3-5 fedd.

Edit: Har fått tilbakemelding fra noen som har laget suppen og syntes den var litt kjedelig og hadde tykk konsistens. Som vanlig med supper er det viktig å smake til litt, hvos dine 3 middels søtpotet veier 500 gram pr stk og du bruker 5 dl vann, kan den minne litt om barnemat i konsistensen. Men! Hvis du bruker søtpoteter a 300 gram og kanskje 7 dl vann - ja, da blir det en vannete og kjedelig suppe. Så smak deg til! Bare du vet hvordan din suppe blir perfekt, men dette er et veldig godt utgangspunkt :)

Du trenger

  • 4 ss olivenolje
  • 50 g smør
  • 1 løk
  • 1 fedd hvitløk
  • 2 squasj, hakket
  • 3 middels søtpotet, hakket
  • 1 ts curry (paste eller pulver, velg selv)
  • 2 dl kokosmelk )
  • 125 g cashewnøtter, grovt hakket
  • Havsalt og nymalt svart pepper

DSC_0354DSC_0329

Stek grønnsakene i olje og smør.

DSC_0356DSC_0360DSC_0361DSC_0367

Tilsett curry, salt og pepper. Hell oppi 5 dl vann og kokosmelken.

DSC_0368

La det småkoke i ca 30 min.

DSC_0371DSC_0370

Tilsett nøttene og blend suppen fint med stavmikser.

DSC_0375

Ps. Jeg trenger fortsatt en ny stavmikser? Anyone?

Sulten på mer? Følg gjerne matvrakbloggen på facebook, instagram eller legg meg til på snapchat: piaskevik

Hage: Hvordan lykkes med avocadotre?

Hvis du er glad i avocado (- og hvem er ikke det?) og liker hagearbeid av en eller annen form - ja, da vedder jeg på at du har prøvd å lage avocadotre av steinen minst en gang. DSC_0136

Men har du lykkes?

Første gang jeg prøvde var i 2008, men det er ikke før i år at jeg har hatt tålmodighet og gjennomføringsevne nok til den ekstremt komplisertere hemmelige nøkkelen som skal til.... Nemlig å bytte vann hver dag. Eller - så godt som hver dag iallefall.

Det er faktisk alt!

DSC_0137

Så mye avocado som vi spiser, har jeg satt i gang storproduksjon! Ikke at vi har plass til så mange flere egentlig - men det er en fin og på en måte omtenksom vertinnegave - du har jo pleiet den mer eller mindre hver dag i flere måneder. Dessuten er den nærmest idiotsikker å holde levende så snart den har røtter som trives i jorda!

Dessverre (I know!) tror jeg nok ikke det noensinne kommer til å bli fruktbærende trær av disse avocadostenene, DNAet deres er tilpasset slik. (Har jeg lest) Men hvis noen vet hvor man kan kjøpe økologiske avocados (disse er visst ikke gentukla med) - så blir jeg veldig glad for tips!!!

DSC_0146

Avocadoene vil sprekke etter noen uker også om du bare lar dem ligge i vann, men deretter må røttene få plass til å vokse, så like greit å bare sette dem i vann med støtte i form av tannpirkere, kutta grillspyd ol.

Når du har fått fine, hvite røtter kan du plante en i jord. Pass på at det er veldig fuktig de første dagene!

DSC_0037

Noe jeg har oppdaget er at de strekker seg etter solen. Hvis en plante står i vinduet i noen uker, vokser den veldig mye på den siden som vender ut, mens den andre siden nesten ikke vokser i det hele tatt. Så husk å snu planten rundt hver gang du vanner den!

DSC_0144

Har du allerede et stort eller lite avocadotre? Tagg bildet med #matvrakbloggen da, så kan jeg se det jeg og! <3

Hage: Selvforsynt med poteter?

(Ikke si at du ikke husker Portveien 2?) Det er selvsagt svært lite sannsynlig at min lille familie kan bli selvforsynte på den lille hageflekken vi deler med naboen Grethe. Ikke bare er det Grethe sin side som er mest solfylt, vi har jo lyst til å beholde noe gress som tumleplass til barna!

DSC_0024-2

Derfor ble jeg så utrolig glad da jeg så denne artige lille saken her; en kasse som lar deg dyrke poteter i høyden! Og ikke nok med det, konseptet er utviklet slik at man "manipulerer" poteten til å forplante seg iallefall fem-seks ganger mer enn den kun hadde gjort i jorda - og du skjønner hva det betyr? 5 x så mange poteter på samme kvadratmeter!

bc12ecf266dd213f4314061bd885018c

Først og fremst må vi snakke om noe som jo er litt viktig. Vi begynner med helsa først, den er det viktigste vi har;

Hvis en potet er blitt grønn eller har begynt å spire skal du ikke spise den, da inneholder den et giftstoff som heter Solanin og som i store doser kan være svært skadelig.

DSC_0163DSC_0162DSC_0195

Som om ikke det var nok! Så er det ikke lov i Norge, å bare sette en potet i jorda. Jeg tuller ikke. Du kan få bøter, opptil 2 års i fengsel og 40 års karantene fra jordbruket om du setter en vanlig "matbutikkpotet" i jorda. Sitat fra matloven:

"Forsettlig eller uaktsom overtredelse (...) straffes med bøter eller fengsel inntil 1 år eller begge deler. (...) På samme måte straffes forsøk og medvirkning. Under særlig skjerpende omstendigheter kan fengsel i inntil 2 år anvendes.»

DSC_0197DSC_0198DSC_0205

For å fylle denne kassen min søster jeg har bygget, trenger jeg et sted mellom 3 og 5 poteter for å "sette i gang". Godkjente settepoteter selges i poser på 2.5 kg, men jeg trenger da på ingen måte så mange. Likevel vil jeg helst ikke bryte loven, sånn på generell basis.

DSC_0208DSC_0167DSC_0160

Løsningen: Jeg isolerer potetkassen med plast! Mer om det i neste episode av "hage" her på matvrakbloggen.

Giveaway: Økologiske vannmelonfrø!

Endelig! Jeg er jo ikke så erfaren på slike "giveaways", så jeg har rett og slett surfet litt forskjellige blogger for å se hva "reglene" deres er - og lagt meg midt i mellom! DSC_0124

Vil du vinne en pose økologiske vannmelonfrø med instruksjoner og en flaske flytende økologisk gjødsel -  er alt du trenger å gjøre en av følgende:

Puh! Du trenger som sagt bare velge en, men får selvsagt fire "lodd" (ser noen skriver det, så jeg skriver det jeg og!) hvis du gjør alle fire.

Skriv i kommentarfeltet under hva du gjorde - så trekker jeg en vinner i helgen!

IMG_2380IMG_2381

 

Utendørs: Vannmeloner del I

I fjor lagde vi vannmeloner med - vil jeg si - medium suksess. Men heldigvis kan du nå få lære av alle feilene jeg gjorde - slik at du kan få perfekte vannmeloner i år! Og det beste av alt? Årets vannmeloner er selvsagt dyrket opp av melonfrø fra i fjor. Skikkelig øko, baby <3

Du får kjøpt vannmelonfrø de fleste steder som selger frø, men som en slags ekstra understrekelse av min takknemlighet for over 2400 nye venner på Facebook - så skal jeg ha en skikkelig bloggete "giveaway" i morgen - hvor du kan få en pose med mine økologiske vannmelonfrø - komplett med instruksjoner såklart <3

DSC_0087

Så frøene, men ikke for tett, og svært høyt oppe i potten. Maks en cm jord over selve frøet, du kan gjerne ha mye under.

DSC_0086

Vann nedenfra, og ha under "drivhuslokk", enten slik du kjøper i butikken, eller lag selv ved å dekke med plastfilm for eksempel. (Med plastfilm funker det jo bare til plantene begynner å spire da, såklart, så må du eventuelt lage en rammestruktur.)

DSC_0090

Hvis jorden over frøene begynner å bli grønn, dvs moseaktig - så fjerner du den og har over ny jord.

DSC_0117

I fjor fikk jeg ikke plantene til å spire engang, go da fikk jeg disse rådene av min nabo Vera, som i år skal få en stor fin plante som takk!

 

Tilbehør: Smørdampet grønnkål

Grønnkål er kanskje verden sunneste grønnsak. Men hvordan bruker vi den helt enkelt i hverdagen? DSC_0083

Skyll godt (tenk spinat) og kutt i tykke strimler, enten med en kniv eller som jeg gjør her - med saks.

DSC_0071DSC_0076

Varm opp vann i bunnen av en gryte (ca 20% av volumet) ha i en generøs mengde smør og litt salt. Når dette har kokt opp, har du oppi grønnkålen.

DSC_0033

Senk temperaturen og rør innimellom slik at alle kålbladene dekkes av vann. Server til hvasomhelst - som denne skinkesteken vi serverte familien på søndagsmiddag, men jeg advarer deg - den forsvinner fort!

DSC_0128

Familiens yngste kokk bidro til en amazing lakrispanacotta med karamelliserte pecannøtter - den får du oppskriften på neste fredag!

DSC_0033

Sunn bananis med mørk sjokoladesaus og brente pistasjnøtter

DSC_0203.jpg

En dessert du kan nye med god samvittighet og uten sukker - iallefall uten tradisjonelt raffinert sukker. DSC_0091

Du trenger: (2 barn, 2 voksne)

  • 3 modne bananer
  • 1 plate mørk sjokolade
  • 1 dl fløte
  • 1-2 dl melk
  • palmesukker
  • en nevn pistasjnøtter

Skrell bananer, kutt dem grovt, ha i en ziplockpose eller plastbeholder, og sett i fryseren over natten.

Ta ut de frosne bananene og ha i blenderen. Min blender er dessverre ikke så kraftig, så det ble litt mikkmakk, men jeg kompenserte med å sette banansmeten i fryseren en god halvtime før servering.

DSC_0163

Ha i melk (eller kokosmelk, soyamelk, rismelk eller hva du vil) litt etter litt, slik at du får en svært tykk, luftig iskrem. Som sagt, ikke få panikk hvis den er litt musji, min ble det denne gang, så jeg satte den i fryseren og rørte innimellom. Den ble ikke HELT iskremkonsistens, men så godt som.

DSC_0166

Brente pistasjnøtter lager du på samme måte som du lager brente mandler, men myyye mindre skala såklart, pluss at jeg byttet ut hvitt sukker med det mye sunnere palmesukkeret. (Må ikke forveksles med palmeolje, hehe).

Knus nøttene ved å legge dem i bakepapir, dekke nøttene med bakepapiret, og banke med en gryte, kjevle, hammer ol.

DSC_0176

Smelt mørk sjokolade og ha i fløte litt etter litt til du har en tykk, blank, mørk sjokoladesaus.

Hell sjokoladesausen over isen og topp med nøttene. NAM!

DSC_0199DSC_0200DSC_0190

Gjesteblogg; Tom Kha (Vegetar)

I tillegg til å ha spilt en rolle i hele Norges favorittsåpe uten å ytre et eneste ord, har denne ukens gjesteblogger og tusenkunstner Kimberly Winther (Née Larsen) en helt unik blanding av rettferdighetssans og impulsivitet. Denne kombinasjonen tok henne blant annet til Thailand - hvor hun ble intet mindre enn en ekspert på det lokale kjøkkenet. IMG_0554

Jeg har mast lenge på Kimberly om oppskriften på hennes Tom Kha, all den tid supper + asia = det beste jeg vet.

Utfordringen med å gi en oppskrift på Thai-mat er at den ikke kan måles, men må smakes til, skriver Kimberly - og jeg håper hun ønsker oss alle lykke til!

Du trenger (til ca 3 personer)

  • 3/4 av en stor løk, kuttet i båter
  • 3 store aromasopp
  • 3 store østerssopp
  • 2 x 400 ml kokosmelk. (Jeg foretrekker en litt tykkere variant, men om man liker suppen tynnere, kan man bruke lightversjonene. Man kan vanligvis få de økologisk på Meny, men det fant jeg ikke i dag.)
  • en dæsj fiskesaus
  • 1-2 ts thai red curry paste
  • 2 x lime
  • brunt sukker
  • 6-8 cherrytomater
  • noen biter galangal (må ikke forveksles med ingefær!)
  • sitrongress (dette fant jeg ikke i dag)
  • kaffir lime blader (fant ikke dette heller)
  • fersk koriander
  • fersk birdseye chili (jeg liker sterk, resten av familien liker ikke så sterk, så kompromisset er 2-3 stk)

Galangal, sitrongress og kaffir lime blader sørger for den gode syrligheten. Om du ikke finner disse, som ofte hender - kan du bare justere syrligheten med ekstra lime, eventuelt litt sitron.

IMG_0532

Kutt alt klart. Limen ruller jeg på kjøkkenbenken før jeg kutter den i to, da "løsner" all saften.

IMG_0534

Kok opp kokosmelken sammen med galangal, kaffir limeblad og sitrongress. Bland i curry paste, fiskesaus, lime og sukker. Her må du smake deg frem til hvordan du liker den. Sett en gaffel i limen og skvis, da får du med alt.

IMG_0544

Hvis du liker kylling, tar du den oppi når det begynner å koke, og lar den koke noen minutter alene. Vi pleier å lage vegetar, så når det koker, tar jeg i sopp og løk. La koke noen minutter.

IMG_0546

Server suppen i skåler, før du putter i tomat og koriander. Da holder det seg friskt! Jeg serverer med dampet brokkoli og kokt ris. Verdens enkleste og beste rett!

IMG_0547

Neste ukes gjesteblogg; Klassisk & comforting "Coq a vin" fra Camilla Bjørn

Tilbehør: fritert søtpotet

Hvis jeg skal velge meg en ting jeg må spise resten av livet, er det nesten nødt til å bli søtpotet. Den kan varieres i det uendelige, stekes, kokes, bakes, moses, friteres, syltes, dampes - man kan lage de mest amazing supper - for ikke å snakke om at den er like god søt som salt. DSC_0093-2

Den beste søtpotetopplevelsen jeg har hatt i hele mitt liv, er fra et av våre favorittvannhull i Beijing - Apothecary (nå nedlagt dessverre/heldigvis). De serverte en syltet, dobbeltfritert søtpotet som var intet mindre enn fullkommen.

Da jeg var gravid andre gang tenkte jeg på den daglig, jeg skrev tilogmed en tåredryppende epost og ba om oppskriften - men til ingen nytte.

Screen Shot 2015-03-08 at 21.53.37

Mitt prosjekt for våren er å eksperimentere meg frem til den samme magiske smaken, i mellomtiden kan man øve på kun å fritere den søte poteten.

Du trenger:

  • Søtpotet
  • Nøytral frityrolje (raps/solsikke/peanøtt)
  • salt

Skrell søtpoteten. Skjær skiver med en ostehøvell for eksempel og legg skivene i en bolle med kaldt vann. Bytt vann en eller to ganger - dette er for å fjerne litt av stivelsen, så de ikke klebes sammen når du friterer dem.

DSC_0062-2

Et tips er å ha salt i vannet - da trekker søtpotetene til seg den salte smaken, men på grunn av husets minste, salter vi heller etterpå.

DSC_0075DSC_0071

Varm opp olje i en "dyp" beholder - vi brukte en wok, og friter en håndfull flak av gangen. Ta ut med en hullsleiv og legg i en tallerken med tørkepapir i bunnen.

DSC_0083

Server til hva du vil - men vil tipse om at det funket overraskende godt til Skrei!

DSC_0103

Cause you're hot, then you're cold

Gratulerer med dagen! DSC_0052

I likhet med kvinner i lederstillinger, likelønn, respekt for mødre som både velger å være i full jobb og de som velger å ikke være det - finnes det faktisk ganske mange "uprøvde" ting man kan gjøre med reddik - som viser seg å være SÆRDELES vellykket.

DSC_0051

Ovnsbakt reddik for eksempel.

Du trenger:

  • Reddik
  • Sitron
  • Olivenolje

Rens og vask reddikene godt, del hver reddik i to eller fire - eller la den være hel, dette velger du selv.

Ha i en ildfast form.

Skvis over saften av 1/2 eller 1 sitron, kommer litt an på hvor mye reddik du har. (Men vær raus.) Ha over olivenolje.

DSC_0049-2

Sett i ovnen på varmluft ca 180 grader til de har begynt å skrumpe. Følg med hvis de skifter farge, de skal bli dypere i fargen - ikke "brunere", men litt brente kanter er ok. Begynner de å bli litt brune, så senker du bare temperaturen litt.

DSC_0098DSC_0101

Jeg brukte først 5 minutter på 170, så 10 minutter på 195, så kanskje 15 minutter på 180. Tror mao 180 er best.

Serverte denne nye sinnsykt nydelige, syrlige, myke tilbehørsfavoritten med pannestekt/dampet skrei, hjemmelaget søtpotetchips og jordskokkpuré.

DSC_0108

Ha en suveren kvinnedag! Selv skal jeg til byen og se min kule venninne Susanne holde appell og min andre kule venninne Plata spille ukulele med Åse Kleveland!

Restetorsdag; nok en "omelett"

Etter fastelavnsboller med eggekrem-krem, samt trukket torsk med hollandaise til middag, hadde vi ca 9 eggehviter i en skål. Og du vet hva de sier om eggehviter? (Neida.) Men god fritattaish eggegreie som jeg mer eller mindre feilaktig omtaler som omelett blir det iallefall. Skikkelig god. Du trenger:

  • 3-4 stenger selleri
  • 1 stor sjalottløk
  • 3 fedd hvitløk
  • 9 eggehviter i en skål (eller færre)
  • 3 egg
  • ca 250 gram ost du liker (vi blandet fyldig Norvegia, blåmuggost og Gouda)
  • 2-3 modne avocado
  • Oregano (jeg brukte tørket)
  • Hvit balsamico

Vask, rens, kutt selleri, sjalottløk og hvitløk. Ha i stekepanne og stek på middels varme til de blir blanke.

DSC_0050DSC_0053

Ha tre egg i bollen med eggehviter og visp sammen. Eventuelt kan du bare ha noen egg i en bolle og vispe sammen, hehe.

Ha litt oregano eller et annet krydder du liker i stekepannen.

DSC_0065

Kutt ost i grove biter, eller riv den.

DSC_0063

Ha eggeblandingen i stekepannen, plasser de grove ostebitene utover, ha eventuell revet ost over tilslutt.

DSC_0075DSC_0087DSC_0082

Sett hele stekepannen i ovn på ca 150 grader i 10 minutter eller til midten av omeletten er stivnet. Husk grytekluter når du sjekker det, og tar den ut!

DSC_0089

Skrell og kutt avocado, ha over en dasj hvit balsamico. Bland og server vedsidenav.

DSC_0093

Raviolo Mezzelune Ricotta Parmigiano Basilico Burro Pinoli (ala Jonas)

Det stemmer. Hvis du nå skuler bortover sofaen mot mannen din som knapt gidder koke ferdigkjøpt pasta fra butikken - ta det med ro.

Jonas lagde IKKE disse ultragode ravioloene til meg og/eller barna, men til sine kolleger som kom på tidenes kanskje mest forsinka julebord.

image

Heldigvis fikk jeg to puter da jeg fikk lov til å komme kom hjem, så anbefalingen er ikke familiært betinget! De var nydelige.

Lag fyllet først!

Du trenger (til fyllet):

  • 450 gram ricotta (som du ENKELT kan lage sjæl, men du må ikke)
  • 350 gram revet ost du liker godt (Parmesan, Gouda, Cheddar, Peccorino etc - du bestemmer!)
  • 1 håndfull basilikumsblader
  • 2 egg
  • 1/2 ts salt
  • 1/2 ts nykvernet sort pepper

Rør ut ricottaen i en skål og mos den litt sammen med en gaffel. Pisk eggene lett og bland i bollen, sammen med dine favorittoster og basilikum i revet versjon, samt salt og pepper. Bland godt, til det er en jevn masse.

Dekk med plast og sett kaldt i en drøy halvtime.

image

Du trenger (til pasta):

  • 375 gram mel av durumhvete
  • 2 store egg (eller - ikke små)
  • 8 ss vann
  • 3 1/2 ss god olivenolje
  • 1/2 ts salt

Bland det våte og salt, altså egg, vann, olje og salt. Ha i melet med ca 1/3 av gangen, rør godt med en gaffel innimellom, til du har en samlet og glatt deig. Jonas rapporterer at den kan føles litt "fuktig" og "løs" til å begynne med, men at man bare må arbeide den sammen.

Deretter skal deigen eltes i minst ca 10 minutter. Jonas gjorde dette for hånd.

image

Jeg har ikke prøvd det selv, så jeg kan ikke anbefale å gjøre det med maskin. Men jeg tror kaaanskje jeg ville gjort det selv. Gi lyd om noen har prøvd! La også denne hvile ca en halvtime.

Så rulles pastaen ut. Du trenger ikke en pastamaskin, men man skal nok være greit spesialist før man får deigen like tynn med kjevle.

imageimageimageimage

Når pastaen er så tynn som du klarer eller liker - stikker du ut hull med et glass eller en kopp.

imageimage

Nå kommer det vanskelige. Være det seg ravioli eller asiatiske dumplings - å lage de handler egentlig aller mest om en ting - nemlig hvor mye fyll du har i hver lille raviol. Dette spørs jo selvsagt på hvor stort glass du har brukt til å stikke ut sirkler ol. Uansett - bare prøv deg frem!

image

Ta en liten stæsj med fyll i midten av pastasirkelen, dypp fingeren i vann og lag en "linje" langs kanten av pastasirkelen - dette skal liksom fungere som lim. Så bretter du pastaen til en halvmåne og klemmer langs kanten med en gaffel ol.

image

IKKE bli lei deg om du ikke får det til på de første 3! Her gjør øvelse mester altså. Jonas serverte ravioloen med en variant av denne sausen.

image

Til inspirasjon er jeg svært spent på hvilke oster dere har tenkt til å bruke! Skriv gjerne i kommentarfeltet eller på facebook.

Prinsessen på kikerten

Seriøst - jeg elsker suppe. DSC_0194

Denne kikertsuppen med kokosmelk og tomat tar veldig kort tid og smaker virkelig helt himmelsk!

Du trenger:

  • 500 gram kikerter
  • 1 boks Hermetiske tomater (eller ferske, men da tar det lenger tid)
  • 1 boks kokosmelk
  • 2-5 stangselleri (stenger, ikke planter)
  • 2-5 sjalottløk
  • 2 hvitløksfedd
  • 2 dl kyllingkraft/grønnsakskraft
  • salt
  • Evnt cayennepepper og fersk koriander til pynt

Supper er (imotsetning til hva man kanskje skulle tro mener jeg) ingen eksakt vitenskap, og syntes du den blir for tykk er det bare å spe på med litt vann eller litt ekstra kraft.

DSC_0168

Rens og kutt løk + hvitløk og svett denne.

DSC_0177

Kutt selleri i terninger og svett sammen med løken til begge er begynt å bli blanke. Det beste er å ikke bruke høy varme.

DSC_0188

Ha i hermetisk tomat, kokosmelk, kyllingkraft og kikerter. La småkoke i 20-30 minutter. Vi lager kyllingkraft en gang i mnd og fryser ned i isbitposer, derav den noe underlige formen på bildet.

DSC_0190

Kjør fint med stavmikser eller i en kraftig blender, smak til med salt og cayennepepper og spe eventuelt for ønsket konsistens.

Jeg rev over et stekt kyllinbryst jeg hadde i kjøleskapet, hadde over fersk koriander og cayenne i tillegg.

DSC_0194

Tilbehør; Ostegratinert blomkål

Fjern den tykke stilken og de grønne bladene, og knekk av medium størrelse buketter av blomkålen. DSC_0068

Skyll disse godt, så koker du dem i saltet vann til de er myke, ca 7-10 minutter. La renne godt av og ha i en ildfast form.

DSC_0088

Mens blomkålen koker, lager du en Mornay saus, jeg brukte halvparten revet Parmesan og halvparten revet VSOP Gouda ost.

DSC_0075DSC_0076DSC_0093

Når Mornay sausen er ferdig, har du den over blomkålen som du setter i ovnen på 175 grader til osteblandingen begynner å boble 8-15 minutter alt ettersom hvordan ovn du har. Følg med!

DSC_0107DSC_0110

Vi spiste osteblomkålen sammen med noen nye pølser vi testet, sellerimos og stekt pepperoni. De var ganske gode, men iom at det er like mye kyllingkjøtt som andekjøtt i dem syntes jeg det er litt i overkant huldersk å friste med andepølser når det egentlig bare er pølser med litt andekjøtt.

DSC_0081DSC_0127

Imo mochi ^^

En japansk "klassiker" som tilfredstiller alle krav minus lavkarbo; smaker kjempegodt, er utrolig enkelt, vegansk, barnevennlig og svært rimelig uten å gå på bekostning av det som kanskje er de viktigste folka i Norge; bøndene. IMG_0685

Menyen fra forrige "asia-fest" (ny edition i slutten av Mars, venner - stay tuned!) imo mochi ble (ikke overraskende) en superhit.

DSC_0162

Du trenger - poteter (sør i Japan lages dette ofte av søtpotet, men stol på meg, Beate gjør samme nytta - om ikke bedre) - potetmel - hjemmelaget teriyakisaus.

Tell potetene før du begynner!

Skrell poteter og kok dem møre i saltet vann. Sil av vannet, mos potetene (jeg pleier å legge dem i en bolle som jeg setter i min store, fine Kenwood (ikke sponset enda) og sette på vispefunksjonen. Da blir det jevnt, ikke klumpete og litt fluffy. Men poenget her er at det skal være fint most. (Og ikke glem at jeg pleier å lage av typ 5 kg poteter. Du klarer fint å vispe for hånd hvis det er til deg og etpar andre) Bland i 6 ss potetmel per 3 poteter. Når dette er fint sammenrørt og konsistensen litt "deigete", lager du små "discer" ca på størrelse med en marie-kjeks (ikke sponset enda). Disse steker du på medium varme i nøytral olje.

IMG_0663

Tja. Det var det, ass. Hvis du skal ha stort selskap har vi etter hard research kommet frem til at det er bedre å forme discer, stable med matpapir mellom og oppbevare i lufttett plastboks i kjøleskapet noen dager og steke a la minute, enn å steke og varme opp.

Vi gikk selvsagt helt tom på asia-fest del II, så gleden var stor da en søster fant en boks ustekte i kjøleskapet like før dagen derpå-middagen med restene <3

IMG_0712

Server med hjemmelaget teriyakisaus - enten til å dyppe vedsiden av - eller du kan ha det over når du server.

Kjære bucketlist! Jeg har laget mozzarella.

Ikke bare mozzarella faktisk. Av de knappe fire liter med melk, salt, litt osteløpe og sitronsyre lagde jeg mozzarella, ricotta OG prim! Uten mikrobølgeovn! Jeg lagde en helt ut av denne verden mascarpone også, men det blir en annen post.

DSC_0303

Mozzarella:

ca 4 liter helmelk - 1/3 teskje osteløpe - 1 1/2 teskje sitronsyre - kaldt vann - salt.

- Viktige ting å tenke på: ikke gjør dette hvis du har dårlig tid eller gjør noe annet samtidig. Det er kjempelett, men krever fokus pga temperaturer.

- Ikke gjør dette hvis du ikke har et digitalt termometer. Det får du for en drøy hundrelapp, og det gjør hele forskjellen.

- Du får kjøpt osteløpe veldig billig her for eksempel, jeg kjøpte på apoteket fordi jeg var utålmodig - og betalte ca 5 ganger så mye som om jeg hadde ventet.

- Finn frem alt du trenger av utstyr på forhånd, for en mer rolig og behagelig prosess.

DSC_0306

Av utstyr trenger du: 

2 gryter (en med lokk) - 1 hullsleiv - 1 dørslag - digitalt termometer.

Bland 1/3 teskje osteløpe med ca 4-5 ss kaldt vann. Bland 1 1/2 teskje sitronsyre med 4-5 ss kaldt vann. Rør godt. Start så med melken - ha melk i en kasserolle, ha i sitronsyreoppløsningen med en gang.

DSC_0316DSC_0318

Når temperaturen på melken er 37/38 grader, har du i osteløpen - rør i ca 30 sekunder. La temperaturen øke til 40 grader, skru av varmen, ha på lokket og vent fem-ti minutter. NB. Det kan hende at det tar litt lenger tid før ostemassen skiller seg fra mysen, ikke fortvil av den grunn! Når du ser at det er skikkelig splittelse, fisker du opp ostemassen (se videre)

DSC_0326DSC_0328

Finn frem hullsleiven og ta ostemassen ut av mysen, og over i et dørslag over en bolle. Ikke kast mysen! Spar på vannet som renner av osten! Salt ostemassen innimellom lagene - to-tre ganger, og tenk kanskje at du salter litt mer enn du ville saltet grøt for eksempel. Jeg saltet litt for lite, men man må nok lage denne osten etpar ganger før den sitter helt slik man liker den best.

DSC_0333DSC_0335DSC_0342

La ostemassen renne godt av. (Optimalt sett setter du mysen kaldt nå, slik at du kan ha den ferdige osten i kald myse etterpå, det gjorde ikke jeg og min ble litt flat etterhvert)

I en ny kasserolle (trenger ikke være så stor) koker du opp vann. Når temperaturen på vannet er nedkjølt til et sted mellom 50-70 grader, har du osteblandingen oppi vannet. Ikke få panikk, det ser ut som om alt går galt nå, men det har det altså ikke gjort. (Enda)

DSC_0344DSC_0345

Etter etpar minutter vil du kjenne at ostemassen "smelter sammen" når du klemmer den sammen med henda. Iom at jeg måtte bruke begge hender and then some - fikk jeg ikke tatt bilder av denne prosessen, men anbefaler uansett å se denne videoen (NB! Jeg bruker litt andre mål) - og å lese igjennom hele oppskriften før du starter.

PS (ja, det er til å bli kvalm av) Tomatene er 2 generasjons hjemmedyrkede, økologiske honningtomater.

DSC_0350

Ting som gikk feil, kunne gått bedre;

- Jeg burde satt mysen kaldt med en gang jeg hadde fjernet ostemassen, så kunne jeg hatt mozzarellaene i dette kalde vannet og de ville holdt formen litt bedre (som du ser av bildet over, fløt de litt utover etter etpar minutter).

- Kunne hatt "bedre" melk, et fint - men kanskje urealistisk mål for mange av oss.

- Når du knar ut mozzarellaen, IKKE overjobb den. Man kan dessverre ikke lage skjelven bøffel-mozzarella av H-melk, men man kan lage en ganske god mozzarella når man har prøve noen ganger, for ikke å snakke om at det blir rimeligere enn å kjøpe importost (spesielt hvis du kjøper løpe fra ysteri/internett) OG du bruker norske råvarer.

Ricotta:

Ta mysen du har igjen (det som "skilte seg" da du tok ut ostemassen) og la koke opp. Følg godt med så det ikke koker over!

La mysen kjøle seg ned til den er ca 60 grader. Dekk et dørslag med et rent kjøkkenhåndle og sett over en beholder. Hell mysen sakte over til gryten du heller fra er tom. La renne helt av seg, klem forsiktig ut overskuddsvæske og ha ostemassen fra tøystykket over i en beholder. Ricotta! Nok en gang - IKKE kast væsken som er igjen etter silingen denne gang, for av den kan du lage...

Prim:

Jeg ropte i skogen facebook og fikk svar fra Erik Røed, så matinteressert at han oppkalte produksjonselskapet sitt etter en frokost, og nå skal flytte til gards permanent: (Dette skal vi snakke mye mer om senere!)

1899353_10152278968956287_1527711948_o

Kjære Pia, det er av dette du skal lage din egen prim: Kok inn mysen til 3/4 av væsken er dampet vekk, reduser litt på varmen på kokeplaten etterhvert, ellers skiller den seg. Tilsett så mye fløte som folkeskikken tillater deg, og kok den forsiktig inn. Juster evt med litt honning eller sukker hvis den er syrlig (feks hvis du har silt mysen av yoghurt kan den være nokså syrlig når den er kokt inn), og sett kaldt. I løpet av en time eller to har den satt seg, og du har superdeilig prim!

Salt & sensurert

Denne bloggen startet litt som en spøk. Men i en slags tomromskrise da min favorittmatblogger Hanne ga seg rett etterpå - så ble det liksom bare sånn. bilde

 

Da vi ble kjent med Hanne, jobbet hun for et av mine favoritt matmagasin, og kom for å dekke en ikke helt useriøs matkonkurranse vi hadde utfordret til.

149893_10150311910990581_1072469_nJeg lærte en svært verdifull lekse, nemlig ikke å gi poeng for å være hyggelig (Tore) - men jeg er stolt av andreplassen altså. Sånn litt iallefall.

171347_10150396168990581_6093463_oUansett - det dette innlegget handler om er ikke matkonkurranser, matblader, andre matblogger eller det faktum at Tore (yes, I said it!) ga min syvretter (som startet med selvskutt, einegravet rypehjerte på hvitløkskrem) 14 poeng av 20 mulige fordi han syntes stolene var litt ubehagelige.

DSC_0363

Det handler om rødbeter.

For når man skriver om rødbeter, er det en ting man bare ikke kan nevne. Det passer seg absolutt ikke, det er ingenting ved det man kan ta med inn i det elegante matblogg-universet, og det er nesten synd, for det kan være skikkelig skremmende. Hanne derimot, skrev det. Vi hadde noen lange diskusjonsrunder (som jeg dessverre ikke finner nå, har lett) - men uansett - jeg klarer ikke anbefale folk en rett med rødbet uten å tenke på denne lange diskusjonen med Hanne.

DSC_0364

Poenget er dessverre, at hun hadde et skikkelig godt poeng. Så jeg nevner det kjapt. Hvis du lager dette til middag i dag, og i løpet av dagen i morgen plutselig får for deg at du skal dø, ikke vær bekymret. Ok?

DSC_0368

Saltbakte rødbeter:

Skrell rødbetene (pass på lyse kjøkkenflater eller tekstiler som tar til seg farge!) og ha over en "seng" av grovkornet salt. Ha i ovnen og bak på ca 190 grader til du kan stikke en kniv inn og den møter lite motstand. (ca 1-2 timer alt ettersom hvor store rødbeter du bruker)

DSC_0371

Du kan sikkert få dem penere enn de jeg har her, men det skal godt gjøres å få dem bedre! Sannheten er at disse er litt todelte. For de er litt salte i øverste halvdel og ganske salte i nederste halvdel. Dette er selvsagt noe vi gjør pga de to parene med små nyrer vi bor sammen med. Men hvis du kan ha hel-salte, ville jeg kanskje snudd betene halveis. Og så kan du selvsagt dekke med aluminiumsfolie for et mindre "rustikk" utseende.

DSC_0375

Men som du ser av bildene, kunne ikke vente med å spise en her og en der til jeg hadde fått tatt bildene engang. Funker som tilbehør til omtrent alt av kjøtt, fisk og grønnsaksretter.

Edit: Etter at dette innlegget ble postet, gjorde Jonas meg oppmerksom på at virkeligheten var enda litt mørkere enn jeg husket....

image

Restetorsdag; asiatisk supersalat

DSC_01171.jpg

Husker du den sobanuddelsuppen? DSC_0147

Vel, restene hvis det blir noen kan du spise med denne superenkle og ekstremt gode avocado og agurksalaten for eksempel! Du trenger - avocado - agurk - sorte sesamfrø - sesamolje - soyasaus - mirin - sukker (eventuelt "ferdig"-sushieddik)

Vask agurk, skrell avocado og skjær begge i tynne skiver. Jeg bruker kniv på avocadoen og mandolin eller ostehøvel på agurken. Bland sesamolje (1/4) - soyasaus (1/4) og mirin (2/4) med litt sukker (en klype kanskje?) og rist godt i glass med lokk. Bland dressingen sammen med agurk og avocado strimlene og løft over på et serveringsfat. Strø over med sorte sesamfrø og server!

DSC_0122

Neglisjerte poteter.

Jeg er fortsatt litt usikker på hvor appetittvekkende den overskriften egentlig er... Men - samma det, den forteller den sanne historien. DSC_0047

Du kan kjøpe store "vanlige" poteter, du kan kjøpe medium "vanlige" poteter, du kan kjøpe store "bake"-poteter - du kan kjøpe alle slags poteter du vil.

Satt på rekke og rad vil de helt sikkert utvise forskjellige mer positive eller mer negative kvaliteter som bakte poteter - men hver og en er de helt sikkert mer enn gode nok.

Skrubb potetene fri for jord. Pakk inn i folie.

DSC_0062

Sett potetene i ovnen. Ca 200 grader i omtrent 75 minutter.

(Jeg liker at de er på kolapsens rand, da. )

Så kan du gjøre noe helt annet i en time og et kvarter.

IMG_1605

(Ett aluminiumsfolie ark til deg, og ett aluminiumsfolie ark til meg.)

DSC_0074

Ha i litt smør og riv over en god ost. Det kommer jo litt an på øynene som ser, men vi serverte poteten med hjemmelagde pølser fra Fjellgris, grovkorna sennepscreme og salat.

DSC_0102

(Andre ville vel kanskje servert de magiske fennikel og chilipølsene med de bakte potetene istede. Nuvel.)

DSC_0086

Selgers marked

Såååå; dette skjer; Mann (33) kommer hjem til familie etter en uke på jobb i fancy, europeisk hovedstad. Mann (33) har med reisegaver. Sønn (2) får et orange lekefly. Datter (4) får en lilla plastikkhest som Mann (33) har gått mange runder med seg selv før han tilslutt kjøpte. Kone (33) - får sorte trøfler. DSC_0041

Kone (33) spør svært fornøyd om de kanskje skal spise pasta med trøfler til middag, da det kommer fra Datter (4): - Ja, mamma! Men helst Ninja-pasta da, ikke pasta med tøffel.

DSC_0002

Mann (33) som er forhekset av sin egen fullkommenhet som gaveinnhandler; ser opp fra det lille glasset med dyr sopp; - Ninja-pasta?

Datter (4) ser på ham med et skeptisk blikk, som om hun nesten ikke kan tro på at han ikke vet hva det er.  - NINJA-Pasta, pappa. Med SPINAT. Sånn at jeg kan bli like sterk som en Ninja. Det er det beste jeg vet!

DSC_0019

Du trenger; 1 fancy navn som appellerer til noe barna dine syntes er veldig kult eller gøy - pasta - philadelphia/snøfrisk eller annen mer eller mindre nøytral kremost - spinat - fersk eller frossen - rødløk - hvitløk - lime - salt. (Eventuelt litt grønnsak eller kyllingkraft)

Start med å svette grovkuttet løk og hvitløk i en nøytral olje.

DSC_0024

Ha i spinat - jeg bruker frossen fordi den uansett skal brytes helt ned - og det tar helt enormt mye mindre tid. Og jeg har fortsatt traumer av hvor kalde hendene mine ble, etter timesvis med spinatvasking da jeg jobbet som oppvaskhjelp/kjøkkenslave på Café Mistral tidlig i tenårene.

DSC_0025

Ha gjerne over litt grønnsakskraft eller kyllingkraft hvis du har, samt limesaft, ca 1 lime per 4-500 gram spinat - så får du litt fortgang på sausen. La koke opp og småputre til det meste av den overflødige væsken har fordampet.

DSC_0002

Ha i kremosten, og kjør blandingen sammen med en stavmikser eller i blender.

DSC_0005

Altså, dette er vel ikke strengt tatt kjempenødvendig for smaksbildet, og egentlig mest en slags gylden middelvei mellom meg og Datter (4) - som ikke liker løk, iallefall ikke hvis hun kan se den. Men uansett.

DSC_0010

Kok pasta, sil av vannet og rør sausen inn i pastaen.

DSC_0011

Server på sølvfat til Ninja/Prinsesse (4) med rikelig finrevet ost, her den velkjente to år gamle VSOP goudaen som Mann (33) tok med hjem fra kjærlighetens by.

DSC_0014