Lettsaltet eple & gulrotsalat

Du kan gjerne kalle det en colesklaw, men du kan også bare kalle det en lettsaltet eple og gulrotsalat.

Det er nemlig slik, at for lettsaltet eple og gulrotsalat er livet enkelt.

  • 2 gulrøtter
  • 2 harde, grønne epler
  • 1-2 dl majones
  • Saften av 1/2-1 sitron
  • 3-5 ss salt
  • 1 ts kayennepepper

Skrell og riv epler og gulrot. Ha etpar teskjeer salt over, og la stå i ca 1-2 timer i kjøleskap. Skyll godt og klem ut væske ved å ha de revede bitene i et rent kjøkkenhåndkle og klemme godt.

Det er dessverre litt vanskelig å si hvor mye majones du trenger, for størrelsen på gulrot for eksempel, varierer jo mildt sagt veldig! Men som en tommelfingerregel kan vi si at det skal være minst 50/50 eple og gulrot, og helst mer gulrot enn eple!

Bland majones med litt salt, sitronsaft og kayennepepper – til du syntes det smaker godt. Når du er der, har du de revete eple og gulrotbitene i en litt større bolle og vender inn majonesblandingen. Kan hende du blir nødt til å spisse den litt til med mer sitronsaft eller salt. Kos deg!

Kylling "på boks" - verdens minst krevende middag?

På nett er dette en klassisk grillrett – men i min familie lager vi den i vanlig stekeovn, og serverer den som oftest på søndager.

Jeg har god erfaring med å lage den kvelden før den skal spises og bare lune den opp før servering.

Du trenger: (pr 4 personer)

  • 1 kylling (du vet hva jeg syntes om kylling allerede, sant?)
  • 1 0.5 liter boksøl/annen drikke på boks
  • 3-5 fedd hvitløk
  • 2-3 ss hvitløkspulver
  • 2/3 glass dijonsennep med honning og balsamico
  • 1 ts salt

Eller

  • 2-3 ss dijonsennep
  • 2-3 ss flytende honning
  • 1-2 ss balsamico
  • 1 ts salt

Start med å helle ut ca halvparten av ølen. Helst i et glass da, som du gjerne kan drikke mens du følger de neste trinnene i oppskriften.

Knus hvitløksfeddene “løst” med en kniv og ha i ølboksen. (Skallet kan gjerne være med)

Vask kyllingen og sett den oppå ølboksen. Pass på å sett den så langt ned du klarer, da blir hele “konstruksjonen” mer stabil.

Bland sammen sennep, hvitløkspulver, honning, balsamico og salt – og smør kyllingen inn med dette.

Sett inn i ovnen på 175-180 grader i ca 45-50 minutter – eller til brystet holder den temperaturen du ønsker. (Dette er jo så komplisert å formidle, for ovner holder forskjellig temperatur, og noen liker kyllingen nesten tørr, mens andre elsker den nesten rosa!)

Den ser kanskje litt brent ut, men jeg kan love deg at den hardeste kampen rundt middagsbordet da denne ble servert – det var om å få det superdigge søte, salte, krispy skinnet!

Vi serverte kyllingen med stekesjy fra ovnen, bakt potet med smør og en ovnsbakt blanding av selleri og epler. God middag!

DSC_02021-2.jpg

Sulten på mer? Følg gjerne matvrakbloggen på facebookinstagram eller legg meg til på snapchat: piaskevik

Hummus med yoghurt

Deilig, frisk kikertpure med sitronsaft, tahini (sesampure), olivenolje, kayennepepper og ikke minst: tykk, syrlig yoghurt.

Du trenger:

  • 1 glass/2 bokser kokte kikerter
  • 1-2 ss tahini
  • 1-2 ss god olivenolje
  • 2-4 ss sitronsaft
  • 3-5 ss (toppede) med gresk/tyrkisk yoghurt
  • Kayennepepper
  • Salt (en liten klype, smak til)

For hummus med yoghurt er livet (også) enkelt.

Kjør det sammen med en stavmikser! Hvis det er noen stavmikserprodusenter der ute som leser dette, så kan jeg fortelle at min forhenværende stavmikser dessverre bukket under for en porsjon krem til kakao under forrige tordenvær, og at jeg er på utkikk etter en litt kraftigere, mer allsidig og stabil stavmikser!

Bland godt sammen, og smak til med sitronsaft, salt og kayennepepper. Server avkjølt, og topp med en god olivenolje, eventuelt litt mer kayenne.

Revet svin med lettsaltet eple & gulrotsalat

Før du får oppskriften på lunsjen jeg serverte A-magasinets utsendte da de lagde reportasje om matvrakbloggen til spalten kjøkkenveien - så må vi snakke om en ting. Hvorfor sier vi, her i verdens vakreste land, mange tusen mil fra USA; pulled pork og coleslaw. Hvorfor gjør vi det?

NB! Det er ikke så mye jobb, men selve prosessen tar minst 12 timer. (Foto: Bjørn Egil Halvorsen)

Pulled pork. Stykke av svin, gjerne forhåndskrydret (tørrmarinert) over en lengre periode, stekt/bakt/røkt/grillet på lav varme over lengre tid, revet fra hverandre med enten hender eller gafler.

Coleslaw. En kålbasert salat, hvor man salter grønnsakene lett for å trekke ut noe av væsken, deretter blander til en kremet salat hovedsakelig med majones, eddik eller sitron – og salt. Hvorfor gjentar jeg at det er en salat? Fordi, det amerikanske ordet coleslaw, som vi ukritisk har adoptert – er rett og slett en variant av det nederlandske ordet “koolsla” som betyr kålsalat. Nå er det riktignok ikke noe faktisk kål i denne oppskriften, men fremgangsmåten er den samme.

Med andre ord; her følger oppskriften på en ganske god og utrolig enkel revet svin, med lettsaltet eple & gulrotsalat, som jeg serverte til lunsj da Aftenposten var på besøk i sommer.

Det tok lang tid før jeg testet revet svin, rett og slett fordi jeg syntes kombinasjonen svineskulder/nakke/whatever (som ikke akkurat blir kasta etter deg i de fleste butikker) og røyking på lønnetrefliser i 23 timer…. Ja, det virket rett og slett litt uoverkommelig i en hektisk hverdag.

Men! Da jeg fikk tenkt litt, og kombinerte fremgangsmåten fra en asiatisk ribbeoppskrift jeg er veldig glad i med noen marmorerte koteletter, da ble det andre boller!

Utrolig enkelt, utrolig tilgjengelig og ikke minst. Utrolig godt.

Du trenger (til fire personer)

  • Fire store, marmorerte koteletter
  • 2-3 dl eplejuice (trenger ikke være fancy)
  • 2 ss salt
  • 2 ss sukker
  • 2 ss spisskumin
  • 2 ss paprikapulver
  • 1 ts kayennepepper
  • 1 klype tørket chili
  • Fire burgerbrød/brioche ol til servering

Bland salt, sukker, spisskumin, paprikapulver, tørket chili og cayennepulver i en skål. Skyll svinet og klapp det tørkt med et tykt papirhåndkle for eksempel. Dekk begge sidene av hver kotelett med krydderblandingen, og surr godt fast i plastikkfilm.

Legg i kjøleskapet på en tallerken og la ligge i minst 6 timer.

NB! Når du tar av plastfilmen, vil det være trukket ut en god del væske, pass på (for egen del) å gjør det over vasken eller liknende. Skyll kjapt av krydderet i kaldt vann, og klapp kotelettene tørre igjen.

DSC_0073-2.jpg

Brun kotelettene i en varm jerngryte, ha over eplejuice, sett på logg og plasser gryten i ovnen.

Jeg brukte først 180 grader i ca 20 minutter, deretter 125 grader i 2-3 timer. Men du, ta en titt innimellom! Det kan gå både raskere og tregere alt ettersom hvor stor gryten er, tykkelsen på kotelettene, hvor lenge de lå i krydderblandingen og liknende. Riv kjapt med en gaffel for å se om kjøttet løsner. 

Oppskriften på lettsaltet eple og gulrotsalat (colelsaw om du insisterer) finner du her.

 

 

Bakte poteter (en gang til)

På søndag hadde vi en sjeldent nydelig dag. Hele storfamilien var på middag hos oss, og vi gikk all inn på grillfronten, startet matfesten allerede klokken 15 på ettermiddagen.

Det var høyrygg av okse i sous viden litt under to døgn, pølser fra fjellgris, indrefilet av svin med timian (også fra fjellgris) grillspyd av lam med hvitløk og chili, og en mengde grønnsaker/tilbehør, som grilla fersk mais, tyrkisk pepper (nei, ikke den), aubergine, hummus, og ikke minst det som kanskje er min favoritt:

Bakt potet.

Problemet er bare at den bakte poteten kom for sent til bordet. Da den store keramikkbollen med 8 herlige, store, sammenfallende bakte poteter ble satt ut – ja, da var folk stort sett ganske mette. Og hva gjør man egentlig med 6 bakte poteter man har til overs?

Vel, man baker dem en gang til!

Du trenger:

  • Bakte poteter
  • En god, hard ost du liker (jeg brukte gouda fra Reypenaer)
  • Hvitløk
  • Sjalottløk
  • Rømme
  • Bacon
  • Gressløk
  • Pepper

Dette er ikke en oppskrift hvor du trenger å bekymre deg for mål. Slump litt her og litt der, men for å måle da, så brukte jeg 6 poteter, ca 250 gram revet ost, 5 fedd hvitløk, 5 medium store sjalottløk – og som vanlig – ikke nok bacon.

Kutt hvitløk og sjalottløk, svett i bittelitt nøytral olje på medium varme.

Grav forsiktig ut potetkjøttet uten at du ødelegger skallet og ha potetkjøttet i en bolle. 

Sett de tomme potetskallene på et fat med bakebrett og sett i ovnen på ca 175 grader i 15 minutter.

I mellomtiden moser du potetblandingen, og har i hvitløk, løk, og revet ost. (Du trenger ikke rive den så fint, den kommer til å smelte)  Overraskende nok, hadde jeg også i litt smør, hehe.

Bland godt, og ha blandingen tilbake i potetskallene. Bak videre i ovnen på samme temperatur i ca 15 minutter, eller til de begynner å bli gyldne på toppen.

Stek bacon, kutt gressløk, hent rømme ut av kjøleskapet.

Ha over rømme, kutta gressløk, “knust” crispy bacon og nykverna pepper – og legg deg flat for en coverversjon som faktisk er bedre enn originalen.

Sulten på mer? Følg gjerne matvrakbloggen på facebookinstagram eller legg meg til på snapchat: piaskevik