Revet svin med lettsaltet eple & gulrotsalat

Før du får oppskriften på lunsjen jeg serverte A-magasinets utsendte da de lagde reportasje om matvrakbloggen til spalten kjøkkenveien - så må vi snakke om en ting. Hvorfor sier vi, her i verdens vakreste land, mange tusen mil fra USA; pulled pork og coleslaw. Hvorfor gjør vi det?

NB! Det er ikke så mye jobb, men selve prosessen tar minst 12 timer. (Foto: Bjørn Egil Halvorsen)

Pulled pork. Stykke av svin, gjerne forhåndskrydret (tørrmarinert) over en lengre periode, stekt/bakt/røkt/grillet på lav varme over lengre tid, revet fra hverandre med enten hender eller gafler.

Coleslaw. En kålbasert salat, hvor man salter grønnsakene lett for å trekke ut noe av væsken, deretter blander til en kremet salat hovedsakelig med majones, eddik eller sitron – og salt. Hvorfor gjentar jeg at det er en salat? Fordi, det amerikanske ordet coleslaw, som vi ukritisk har adoptert – er rett og slett en variant av det nederlandske ordet “koolsla” som betyr kålsalat. Nå er det riktignok ikke noe faktisk kål i denne oppskriften, men fremgangsmåten er den samme.

Med andre ord; her følger oppskriften på en ganske god og utrolig enkel revet svin, med lettsaltet eple & gulrotsalat, som jeg serverte til lunsj da Aftenposten var på besøk i sommer.

Det tok lang tid før jeg testet revet svin, rett og slett fordi jeg syntes kombinasjonen svineskulder/nakke/whatever (som ikke akkurat blir kasta etter deg i de fleste butikker) og røyking på lønnetrefliser i 23 timer…. Ja, det virket rett og slett litt uoverkommelig i en hektisk hverdag.

Men! Da jeg fikk tenkt litt, og kombinerte fremgangsmåten fra en asiatisk ribbeoppskrift jeg er veldig glad i med noen marmorerte koteletter, da ble det andre boller!

Utrolig enkelt, utrolig tilgjengelig og ikke minst. Utrolig godt.

Du trenger (til fire personer)

  • Fire store, marmorerte koteletter
  • 2-3 dl eplejuice (trenger ikke være fancy)
  • 2 ss salt
  • 2 ss sukker
  • 2 ss spisskumin
  • 2 ss paprikapulver
  • 1 ts kayennepepper
  • 1 klype tørket chili
  • Fire burgerbrød/brioche ol til servering

Bland salt, sukker, spisskumin, paprikapulver, tørket chili og cayennepulver i en skål. Skyll svinet og klapp det tørkt med et tykt papirhåndkle for eksempel. Dekk begge sidene av hver kotelett med krydderblandingen, og surr godt fast i plastikkfilm.

Legg i kjøleskapet på en tallerken og la ligge i minst 6 timer.

NB! Når du tar av plastfilmen, vil det være trukket ut en god del væske, pass på (for egen del) å gjør det over vasken eller liknende. Skyll kjapt av krydderet i kaldt vann, og klapp kotelettene tørre igjen.

DSC_0073-2.jpg

Brun kotelettene i en varm jerngryte, ha over eplejuice, sett på logg og plasser gryten i ovnen.

Jeg brukte først 180 grader i ca 20 minutter, deretter 125 grader i 2-3 timer. Men du, ta en titt innimellom! Det kan gå både raskere og tregere alt ettersom hvor stor gryten er, tykkelsen på kotelettene, hvor lenge de lå i krydderblandingen og liknende. Riv kjapt med en gaffel for å se om kjøttet løsner. 

Oppskriften på lettsaltet eple og gulrotsalat (colelsaw om du insisterer) finner du her.