Skogens gullgruve - lag din egen granbarsirup!

Å lage granbarsirup er noe jeg lærte ganske nylig, på søndagsmiddag hos onkel Sigurd-Øyvind. For det første har jeg aldri smakt det tidligere, men ble fullstendig bergtatt av hvor godt det var. Virkelig! 

For det andre er dette en MER enn verdig norsk motstander til den amerikansk/kanadiske lønnesirupen, jeg lover deg at du kan nyte denne på iskrem, pannekaker, vafler - ja selv til ost. Frisk, søt og en tidsreise inn i nærmeste skog.

Det er bare en hake. Skal du lage denne sirupen i år, begynner du å få dårlig tid. Man bør nemlig plukke skuddene før Sankthans. Det er flere måter å lage denne sirupen på, men jeg mener jo selvsagt at denne metoden er den beste!

Du trenger:

  • Granbarskudd
  • Sukker

Vi dro ut i vår lokale mark (<3 Østmarka <3) og satte hele familien i sving. Etter ca halvannen time hadde vi omtrent 10 liter. Det gikk med andre ord ikke sånn fryktelig kjapt i svingene, hehe.

Hvis du er i tvil om hva som er granbarskudd (kan skje den beste), gni det litt i fingrene. Hvis det lukter litt eucalyptusaktig er du på riktig sted!

Ha granbarskuddene i en gryte. Jeg brukte for anledningen min flunka nye kraftgryte, som jeg fikk i bursdagsgave av mamma og pappa. (IKKE sponsa med andre ord, selv om jeg i ettertid ser at det var litt uheldig mye logoeksponering på noen av bildene.)

Fyll på med vann og kok opp. La koke i en liten halvtime før du heller ut innholdet i et dørslag med en bolle over. Klem granbarskuddene godt, så all væsken kommer ut.

Det du har nå - det er ikke særlig stilig. men! Det går bra, for snart er det flytende skogsgull!

Kok ned den gråaktige væsken til du har etpar dl igjen, da får den en ganske klar, rødaktig farge. Ha i sukker - vi liker jo ting forskjellig - og jeg er ikke helt kokko etter at ting er altfor søte, så jeg tilsatte etpar dl sukker avgangen og lot det løse seg opp, smakte, og justerte videre. Veiledende "skal" man bruke over halvparten så mye sukker som væske - altså - 300 gram væske og 200 gram sukker - men jeg syntes det blir for søtt.

Bare prøv deg frem! Du vet selv når den er ferdig, for det er den når du syntes den smaker godt!

Når sukkeret er godt rørt inn og smeltet, skal du ha en deilig sirup, avkjøl denne og ha på sterile glass. Jeg oppbevarer mine i kjøleskapet, sålenge de varer da!

Sulten på mer? Følg gjerne matvrakbloggen på facebookinstagram eller legg meg til på snapchat: piaskevik