Bærekraftig favorittvin for deg og din favorittveggis

Er dette en av verdens mest bærekraftige Pinot Noir'er? Det skal jeg fortelle deg straks, samtidig som jeg skal skryte vinen opp i skyene. Til knappe 165 kroner per flaske er det helt klart en av de aller, aller beste vinene jeg smakte i fjor! (Har ikke drukket noe hittil i 2016, haha) Men først må vi redegjøre litt.

  • Den omtalte vinen er ikke sponset eller tilsendt, jeg har kjøpt den selv (!)
  • At en vin er økologisk, veganervennlig, "naken" eller bærekraftig - gjør den ikke mindre skadelig i overdrevne mengder fra et alkoholinntaksperspektiv
  • Når jeg anbefaler en vin - anbefaler jeg deg ikke Å drikke vin. Men skal du uansett ta en skål med rødt, anbefaler jeg deg å velge denne!
  • Slik jeg skjenker vin (ca 3 dl per glass) anbefaler WHO å ikke drikke mer enn 6 enheter per uke.

Pinot Noir er egentlig ganske lett å kjenne igjen. Det er en vindrue med delikat skall, som krever mye av produsenten - så du finner både magiske og helt snorkete ordinære Pinot Noir's der ute. Heldigvis for oss her i Norge, er folka som jobber med innkjøp for Vinmonopolet noen av de råeste vinsmakerene som finnes, og velger suverene kvalitetsprodukter som vi igjen kan plukke fritt. Visste du at det bare finnes monopol tre steder i verden? Sverige, Norge og Canada. Det betyr samtidig at vi er de tre landene som gjør størst enkeltinnkjøp - og derfor får velge i første rekke!

Men tilbake til smaken av Pinot Noir. Hva er det med denne druen?

OK - de klassiske lukt og smakskjennetegnene av en Pinot er røde bær (jordbær, bringebær, rips, moreller) samt plomme og rose. Men - skal jeg være helt ærlig er det en helt annen lukt jeg forbinder med denne druen - tenk på lukten av høst og fuktig løv! Det har nok mye å gjøre med gode Pinoter som dyrkes i mineralrik jord - men husk at det du lukter og smaker - det er det vinen lukter og smaker for deg - du trenger ikke lete etter "en anelse røkt revepels ved nesen" for å sitere en gammel vinmentor.

Peter Yealands Pinot Noir 2014 er en suveren rødvin spør du meg, og selv om den selges drikkeklar - trenger du ikke ta den med det samme - den klarer seg fint i jevn temperatur et års tid eller to. I tillegg til å ha rasket med seg mer enn 20 annerkjente priser siden 2013 har den en fantastisk egenskap til vin å være.... Den smaker skikkelig digg. Både til mat, og for seg selv. Funker kanskje ikke til de tyngste og heftigste saus og jakteventyr, men like god til pasta, svin, lam, kylling eller lettere avkjølt til fisk som breiflabb, kveite, skate - eller en ærlig torsk.

Tanninene er milde (tanniner kan best beskrives som den smaken/følelsen du får i munnen når du tygger på druestener - hvis det fortsatt er noen som husker hvordan druer med stener er da) - og vinen har en elegant miks av søte, men syrlige bær og deilig krydder, med et ørlite hint av vanilje fra et halvt års lagring på franske eikefat. 

I tillegg er den ypperlig for både vegetarianere, veganere og dere med glutenallergi. Tullete tilleggsopplysning tenker du kanskje - men det er faktisk slik at de aller fleste rødviner på det kommersielle markedet er klaret (grums fjernet) med enten svinebasert gelatin eller egg, så det er ingen selvfølge at en vegetarianer, veganer eller en som ikke spiser svin skal kunne drikke en hvilkensomhelst rødvin!

Vi vet allerede at New Zealand produserer noe av verdens aller mest bærekraftige vin, og den supersjarmerende bamsen Peter Yealands er levende opptatt av jordbruk og bærekraft. Han insisterer på å beholde firmaets eierskap på New Zealand, der man ser at mange av konkurrentene selger seg ut til store vinagenturer fra Europa og USA. Du kan lese mer om Peter Yealands bærekraftfilosofi her

Følg familien Yealands på instagram eller facebook for oppdateringer på deres bærekraftige vinproduksjon! 

Sulten på mer? 

Følg gjerne matvrakbloggen på facebookinstagram eller legg meg til på snapchat: piaskevik

Litt sunnere lemonade

Denne lemonaden er kanskje litt sunnere enn vanlig, men det gjør den ikke noe mindre god - kanskje tvert imot! 

Smaken er frisk og avkjølende, med en deilig sødme i bakgrunnen - og ikke minst litt sunnere enn den klassiske. Den er nemlig laget med palmesukker! Det smaker ikke kvalmende søtt, men har en liten veldig god antydning av karamellsmak. Jeg prøver alltid å erstatte vanlig sukker med palmesukker iallefall en gang i hver søte oppskrift jeg lager - med varierende hell, men i denne oppskriften funker det veldig bra.

Du trenger:

  • sitroner
  • palmesukker (må ikke forveksles med palmeolje!)
  •  vann

Jeg brukte ca 1 kg sitroner og 3 "puter" med palmesukker. Vask sitronene godt.

Fjern skallet og press sitronene. 

Kok vann og palmesukker til det er en god sirup. (Husk at sirup tykner når den er avkjølt)

Ha sitronskallet i den varme sirupen, sett til side og la kjøle seg ned. 

Bland alt sammen, juster gjerne med sirup eller sitron ettersom du liker den svakere, sterkere, søtere, surere. 

Hell i glass med isbiter, topp med vann hvis du syntes lemonaden er for konsentrert. 

Sulten på mer? 

Følg gjerne matvrakbloggen på facebookinstagram eller legg meg til på snapchat: piaskevik