Kjøleskapsgrøt med krydret mandelmelk

Rett før jul kjøpte jeg 22 kg mandler. Du leste riktig, 22 kg mandler! "Jeg skal lage brente mandler til alle jeg kjenner", tenkte jeg. Så var det plutselig lille julaften - jeg hadde 20 kg mandler i kjøleskapet og 2 kg brente mandler i cellofanposer. Søren! 

Men den gode nyheten er at jeg nå er "tvunget" til å finne nye måter å eksperimentere med mandler på, noe som har ført til at jeg både har fryseren full av mandelpulp, og at det alltid står en karaffel med mandelmelk i kjøleskapet.

Egentlig har jeg ikke kastet meg på kjøleskapsgrøtbølgen med noe mer enn et ganske uengasjert, halvt hjerte - men jeg er helt gal etter kardemomme om dagen. Da jeg forleden surret rundt på pinterest etter en gurkemeiehyllest fra en av de rare, amerikanske matbloggerene på snapchat - skjønte jeg at denne te/melken var nødt til å testes. Da jeg ryddet krydderskuffen oppdaget jeg dessuten at jeg har ganske mye gurkemeie som ikke er blitt brukt på en stund. Og så er det litt kult da - denne melken/teen er en slags helsedrikk, som er blitt laget i over 4000 år!

Så derfor testet jeg å lage kjøleskapsgrøt med en krydret, søt mandelmelkvariant istedenfor vanlig melk, vann, soyamelk, rismelk, havremelk, sjokolademelk (neida, men... kanskje joda?) eller kokosmelk. ALTSÅ! Dette skjer igjen!. (Men du kan selvsagt variere melketype)

Du trenger:

  • havregryn
  • kokosflak (eller revet kokos)
  • mandler
  • yoghurt naturell, gresk/tyrkisk ol
  • lun gurkemeiemelk:
    • kanel
    • ingefær
    • gurkemeie
    • kardemomme
    • mandelmelk
    • sort pepper
    • honning

Start med gurkemeiemelken; her kan jeg ikke gi deg en fasit kjære venn, du må ta i en ts av gangen og smake deg frem til du er fornøyd. Jeg brukte ca 4-5 dl mandelmelk, 1 ss gurkemeie, 1 ss malt ingefær, 5-8 kardemommefrø, etpar kanelstenger og 4-5 runder med pepperkvernen. (Kardemommefrøene la jeg hele i en tesil) 2 ts honning, men den kunne gjerne vært søtere også altså. Du kan selvsagt bruke fersk ingefær og gurkemeie, men du trenger ikke. Bland, kok opp, la surre.

Ha havre og litt kokos i et syltetøyglass, topp med den silte gurkemeiemelken. (Den bør ikke være kokende, men du trenger ikke kjøle den helt ned heller). Sett i kjøleskap over natten.

Ta grøten over i en bolle, topp med hakkede mandler, kokosflak, yoghurt og/eller alt annet du liker. Jeg er sikker på at det hadde vært superdigg med noen røde bær eller granateplekjerner over her også, men det rakk jeg ikke før barna stod opp. God morgen!!!

Sulten på mer? 

Følg gjerne matvrakbloggen på facebookinstagram eller legg meg til på snapchat: piaskevik