Superkule, batikkinspirerte påskeegg

Snart er det påske! Jeg tør påstå at dette er en av de kuleste måtene å pynte egg til påskefrokosten på.  Disse stilige eggene lager du på kort tid, sannsynligvis har du alt du trenger i skapet allerede - og (!) du kan selvsagt tilpasse dem til dine favorittfarger!

Du trenger:

 • 4 hardkokte egg
 • 6-16 gummistrikker (helst tykke, som de rundt asparges, eller små som til regulering)
 • 4 forskjellige konditorfarger
 • eddik
 • vann

Ta strikkene rundt de hardkokte eggene. Vi fikk det ikke til med "vanlige" gummistrikker, og slo hull på et Frostarmbånd satt sammen av mange små. Men jeg tror det skal gå med de litt tykkere strikkene også.

Finn frem fire skåler det ikke gjør noe om blir farget. Fyll med lunkent vann til mengden er ca slik at egget dekkes halvveis av vannet. Ha i en ss eddik i hvert vannbad og ønsket mengde konditorfarge. Rør rundt.

Legg eggene i hver sin beholder og la ligge i fem minutter.

Tørk forsiktig med papir, snu egget og ha det i en beholder med en annen farge.

Gjenta tørkingen, denne gangen flytter du eggene til en tredje beholder de ikke har vært i, men setter dem "på rompa" dvs slik at bunnen er i kontakt med fargen. Siste gang gjentar du dette, men opp ned slik at de på en måte "bader" i den siste beholderen med farge de ikke har vært i enda.

 

For dramatisk effekt sprayet vi også eggene med en perlemorskimmer (til kaker) jeg kjøpte på ebay i et svakt, svakt øyeblikk.

Fjern strikkene - et voila! God påske!

Følg gjerne matvrakbloggen på facebookinstagram eller legg meg til på snapchat: piaskevik

Tenk at læreren fikk rett!

Herregud som jeg haaatet matte på skolen! Men prosentregning har jeg virkelig omfavnet i voksen alder.

Hel kylling; 79 kr per kg. Snittvekt på 1.8 kg = 9 kg x 79 = 711 kroner. For disse fem kyllingene betalte jeg altså 711 kroner. Henger du med?

To timer senere (regner med å bli raskere etterhvert, øvelse gjør mester)

Jeg delte kyllingen i: bryst, minibryst, vinge, lårfilet som jeg benet ut (den øverste del av låret) og lårklubbe. I tillegg fikk jeg fem skrog til kraft. Nå kommer det morsomme.

Vi fokuserer på den norske indrefileten; kyllingbrystet. Hvis noen andre skal filetere kyllingen for deg meg betaler "vi" 424,5 kroner per kg.

Totalt fikk jeg ca 2.6 kg brystfilet fra disse fem. Hadde jeg kjøpt 2.6 kg ferdig filetert brystfilet ville det kostet meg 1104 kroner. Eller for å snu regnestykket: Hvis du betaler 711 kroner for 2.6 kg brystfilet - er det fortsatt halve prisen av det du betaler hos den rimeligste dagligvarebutikken i dag.

 

Med andre ord: jeg sparte (faktisk) 392 kroner på å skjære ut brystfiletene selv. Det beste er at jeg "fikk" ca 5 kg kyllingkjøtt i tillegg! Som da er partert og benet ut, men bare for gøy kan vi si at de har samme kilopros som hel kylling - 79 kroner. (Selv om du og jeg venn - vi vet at det koster mer).

Vi må heller ikke glemme kyllingkraften! Ca 1 liter god, redusert kraft fikk vi etter etpar timers reduksjon. Jacobs Utvalgte er en av de rimeligste på markedet som har fått best karakter i diverse tester //ikke sponset// - og den koster 116 per liter.  Ok, ok, ok. Er du klar for siste utregning?

På kyllingbrystene sparte vi 392,-

På resten av kjøttet, sparte vi 395,-

Og på kyllingkraften sparte vi 116,-

Med andre ord så sparte jeg 903 kroner  vs 711 kroner brukt. I tillegg har en observant leser kommentert at jeg ikke har tatt med grønnsaker til kraften i regnestykket - og det må jeg jo. Så la oss si 750 da for å dra på litt.

På den annen side, ser jeg at bare kyllinglår fra Stange selges for 148 kroner per kg - og i dette regnestykket har jeg tatt utgangspunkt i kgprisen per hele kylling som er 79,- Jeg tror vi kan slå fast at besparelsen er mer enn stor nok for å gjøre tidsbruken verdt det!

For å partere kyllingen brukte jeg "fasiten" i Thomas Kellers kokebok "Ad Hoc at Home".

Edit: Jeg tok utgangspunkt i prisene på kolonial.no da jeg satte meg ned for å regne. Men det er jo veldig interssant at prisen på kyllingbryst kan variere med over 200 kr per kilo ferdig filetert!

Sulten på mer? 

Følg gjerne matvrakbloggen på facebookinstagram eller legg meg til på snapchat: piaskevik

Giweaway! Økologiske grønnkålfrø til deg (og en venn)

Liker du grønnkål? Jeg og! Og helt ærlig - det er ingenting som føles bedre enn å gå ut i hagen eller på verandaen og plukke med seg dagens fresheste tilbehør på null komma niks. For ikke å snakke om at det også er gratis, og inneholder absolutt ingen sprøytemidler.

Jeg har dyrket grønnkål i noen år allerede, og nå vil jeg gjerne dele den gleden med dere kule lesere av matvrakbloggen! Grønnkål kan plantes hele året, og smaker faktisk aller best når de har stått ute en vinternatt eller to - men i begynnelsen bør de nok stå inne, i alle fall de første par ukene eller månedene. (Men du får selvsagt et infoskriv med alt du trenger av info hvis du er så heldig å vinne!)

DSC_00713.jpg

En ekstra bonus er jo at disse frøene er fra økologiske grønnkål, og man får omtrent ikke tak i økologisk grønnkål i norske butikker - så her har du sjansen til å slå to fluer i ett smekk hvis du er opptatt av slikt!

Hvordan vinne?

 • Lik matvrakbloggen på instagram og facebook
 • Del dette innlegget på facebook (med delefunksjonen (share) nederst, eller ved å kopiere lenken)
 • Tagger du en venn når du deler innlegget, får vennen din også grønnkålfrø om du vinner!

Når du har gjort dette, skriver du en kommentar i kommentarfeltet så jeg kan få tak i deg via epost om du vinner! Lykke til, jeg gleder meg til frøene flytter inn i nye familier!

(Hvis du allerede liker matvrakbloggen både her og der, er det bare å dele innlegget og skrive kommentar! <3)


Hjemmelaget cheddar!

Jeg kan nesten ikke forstå at jeg har levd 34 år før jeg har spist min første selvlagde cheddarost! Hadde jeg visst hvor enkelt det er å lage ost for 10 år siden, er det meget mulig jeg hadde begynt å jobbe med noe annet.

Det vil si - nå er det jo slik at osten ikke er ferdig før i august, men av de små musebitene vi har snodd her og der virker det svært lovende!

Søsteren min som bor i england tok med seg settet man bruker for å lage "Artisan cheese" - du får kjøpt det her blandt annet. Her er et annet tilsvarende som er litt mindre kostbart. (Hvis du vet om noen steder som selger det i Norge - skriv det gjerne i kommentarfeltet - så andre osteinteresserte slipper den store toll og portoutgiften!)

Vi bestemte oss for å begynne med cheddar, fordi den ikke trenger så lang lagring før vi smaker på den (ca 5 uker). I dag skal vi lage parmesan - snakkes i april 2016!

Til 1 kg cheddar trenger du:

 • 4 liter skummet melk
 • 2 liter fløte
 • 3 ml flytende kalsium klorid (fåes kjøpt her)
 • 1.2 ts flytende osteløpe (fåes kjøpt på apoteket eller her)
 • 1/4 pose ostekultur (fåes kjøpt her)
 • 2 ts salt
 • matvennlig voks (fåes kjøpt her)

Av utstyr trenger du en ostepresse (den kan man lage selv, sjekk pinterest for eksempel) en temperaturmåler, et dørslag, en hullsleiv, en lang kniv og optimalt sett to eller tre ostekleder. Alt utstyr må være vasket med "matgodkjent" spesialrens før bruk, den man bruker til vask av ølutstyr funker fint.

Først steriliserer du alt av utstyr. Kjøkkenutstyret vasker du med spesialsåpe, ostekledene koker du i vann. Heng opp til tørk.

Bland melk og fløte i en stor kasserolle og varm sakte opp til 32 grader. Ha i kalsium klorid og ostekultur, rør godt og ha over lokk. Skru av varmen og la stå i 45 minutter.

Deretter har du i ca 1,2 ts osteløpe (det følger med et fint og lite skjesett som måler alt tilogmed dråper) og rør godt, så løpen sprer seg til alle nivå av melken i kasserollen. Ha på lokket igjen, og la stå i en time.

Finn frem den store kniven og kutt melkemassen i små terninger. Varm sakte opp over 30 minutter - til temperaturen når 38 grader. (Rør innimellom med hullsleiv)

Bruk hullsleiven og ha ostemassen i et dørslag dekket med osteklede (over en bolle!) knyt sammen og la stå og renne av i ca 1 time. (Ikke kast det som renner av! Dette kan du lage både prim og brunost av!)

Ha ostemassen over i en steril bolle og bland inn saltet med hender. (Du kan også vaske hendene med spesialsåpevannet)

Dekk ostepressen med et osteklede og ha ostemassen i. Press først 10 minutter på 5 kg. Ta ut osten, ta osteklede av, snu begge rundt og gjør det samme i ytterligere 10 minutter på 10 kg (dette er for å klemme ut væske gradvis) og gjenta prosessen igjen, men nå presser du 12 timer på 20 kg.

Når osten er ferdig presset skal den lufttørke i en uke før du vokser den. Osten må vendes ca hver 12 time for å utvikle en skorpe.

Deretter skal den vokses, og så modnes i minst fem uker på et sted med jevn temperatur helst mellom 10-15 grader, så jeg slenger den i vinskapet, som holder jevnt 12 hos oss. Ikke nøl med å stille spørsmål! Legger ved et bilde av cheddaren før voksing, samt brunosten vi lagde av mysen.

Sulten på mer? 

Følg gjerne matvrakbloggen på facebookinstagram eller legg meg til på snapchat: piaskevik