Tenk at læreren fikk rett!

Herregud som jeg haaatet matte på skolen! Men prosentregning har jeg virkelig omfavnet i voksen alder.

Hel kylling; 79 kr per kg. Snittvekt på 1.8 kg = 9 kg x 79 = 711 kroner. For disse fem kyllingene betalte jeg altså 711 kroner. Henger du med?

To timer senere (regner med å bli raskere etterhvert, øvelse gjør mester)

Jeg delte kyllingen i: bryst, minibryst, vinge, lårfilet som jeg benet ut (den øverste del av låret) og lårklubbe. I tillegg fikk jeg fem skrog til kraft. Nå kommer det morsomme.

Vi fokuserer på den norske indrefileten; kyllingbrystet. Hvis noen andre skal filetere kyllingen for deg meg betaler "vi" 424,5 kroner per kg.

Totalt fikk jeg ca 2.6 kg brystfilet fra disse fem. Hadde jeg kjøpt 2.6 kg ferdig filetert brystfilet ville det kostet meg 1104 kroner. Eller for å snu regnestykket: Hvis du betaler 711 kroner for 2.6 kg brystfilet - er det fortsatt halve prisen av det du betaler hos den rimeligste dagligvarebutikken i dag.

 

Med andre ord: jeg sparte (faktisk) 392 kroner på å skjære ut brystfiletene selv. Det beste er at jeg "fikk" ca 5 kg kyllingkjøtt i tillegg! Som da er partert og benet ut, men bare for gøy kan vi si at de har samme kilopros som hel kylling - 79 kroner. (Selv om du og jeg venn - vi vet at det koster mer).

Vi må heller ikke glemme kyllingkraften! Ca 1 liter god, redusert kraft fikk vi etter etpar timers reduksjon. Jacobs Utvalgte er en av de rimeligste på markedet som har fått best karakter i diverse tester //ikke sponset// - og den koster 116 per liter.  Ok, ok, ok. Er du klar for siste utregning?

På kyllingbrystene sparte vi 392,-

På resten av kjøttet, sparte vi 395,-

Og på kyllingkraften sparte vi 116,-

Med andre ord så sparte jeg 903 kroner  vs 711 kroner brukt. I tillegg har en observant leser kommentert at jeg ikke har tatt med grønnsaker til kraften i regnestykket - og det må jeg jo. Så la oss si 750 da for å dra på litt.

På den annen side, ser jeg at bare kyllinglår fra Stange selges for 148 kroner per kg - og i dette regnestykket har jeg tatt utgangspunkt i kgprisen per hele kylling som er 79,- Jeg tror vi kan slå fast at besparelsen er mer enn stor nok for å gjøre tidsbruken verdt det!

For å partere kyllingen brukte jeg "fasiten" i Thomas Kellers kokebok "Ad Hoc at Home".

Edit: Jeg tok utgangspunkt i prisene på kolonial.no da jeg satte meg ned for å regne. Men det er jo veldig interssant at prisen på kyllingbryst kan variere med over 200 kr per kilo ferdig filetert!

Sulten på mer? 

Følg gjerne matvrakbloggen på facebookinstagram eller legg meg til på snapchat: piaskevik