Kolonialen, Oslo

På bildet under er mannen min og jeg 4-5 år gamle, han til venstre, jeg med bollekinn bakerst. Det skulle ta hele 24 år etter barnehagen før vi så hverandre igjen, men da traff det heldigvis blink, iallefall etter noe semioffentlig overtaling. Og mandag 19 september feiret vi 8 års bryllupsdag! (Og at vi hadde vært kjærester i 8 år og... 2 mnd da, haha) Turen gikk til KOLONIALEN på Bislet. Nabolagsrestauranten som kanskje ikke ligger i vårt nabolag, men som vi var mer enn villige til å flytte oss for. Og vi angret ikke et sekund. 

Historien om Pontus og tanken bak Kolonialen har jeg - og sikkert du - lest mange ganger allerede. Men hva vil det si når en av Skandinavias beste ganer "snobber ned"? Hva lager'n da?

Først og fremst. Kolonialen var superfleksible og greie da vi fikk en tidsutfordring i forhold til når vi hadde bestilt bordet (for tre uker siden) og når barnevakten kunne komme - så de ommøblerte hele bordsettingen og lot oss komme en time senere enn avtalt. (Takk).

Nå er det jo slik at småbarnsforeldre sånn i utgangspunktet bare er sykt fornøyde med det å KUNNE GÅ UT og spise middag sammen, men det er jo ekstra stas når maten og drikken er med på å løfte kvelden like mye eller mer enn bare det å kunne spise middag med begge hender uten å måtte bestikke noen med Subway Surfer.

Vi startet med obligatorisk sprudlevin, samt utrolig godt brød, med UTROLIG godt, salt og syrlig smør. Jeg blir overrasket om de ikke har laget det selv, og i såfall må jeg bytte smørprodusent til hvaenn dette er på permanent basis. 

SMØR

Deretter fortsatte vi med østers. Jeg pleier utelukkende å spise østers med en skvis sitron og eventuelt litt pepper, ett unntak var da jeg i Berlin fikk østers i varm sake - og det var supergodt. Men! tok likevel sjansen på østers med hylleblomst og persille. De var fantastiske. 

ØSTERS MED PERSILLE OG HYLLEBLOMST

Det som er veldig deilig med å spise på Kolonialen, er at man jo har en grunnleggende tillit til Pontus, og derav turte iallefall jeg å bestille noen retter jeg kanskje ville hoppet over første gang jeg spiste et nytt sted. Vi fortsatte med to småretter og gikk over til en digg rødvin.

TOMAT, PECORINO, RÅ ERTER & LARDO

Dette er det beste jeg har spist i hele 2016. Ingenting over, ingenting vedsidenav.  Så fresht og spekka med umami, ertende (knis) salt og fortryllende syrlig. På den nye shortlisten over ting jeg ville valgt hvis jeg bare kunne spise en ting resten av livet. 

TARTAR, FRYSETØRRET LØPESTIKKE & KAPERS

Kjempegodt, og ny tvist (for mitt vedkommende iallefall) - med panko og pulver! Men jeg må si at det fortsatt er tartaren på Manfreds som troner høyest i mitt rå hjerte, med Baguette Americaine fra en gatesjappe i Brussel på andreplass - MEN - dette var en god nummer tre, og pall er pall!

ANDECONFIT

Haha, jeg glemte å ta bilde av andeconfiten, men som vi ble enige om - den er det den er - og det skal den forhåpentligvis alltid være. Noen ting er rett og slett aller best når det kokes i sitt eget fett. Her er iallefall Jonas som SPISER den, da.

OKSEKJAKER MED MANDELPOTETCHIPS & GRØNNKÅL

Vi hadde bordet til klokken 21, og regnet vel egentlig med at det skulle holde, men midt mellom østers og småretter gikk brannalarmen, og hele måltidet ble utsatt en 20-30 minutters tid. Også fordi vi gikk ut av lokalet en periode, men på vegne av alle med tinnitus, må jeg få lov å si at det er nok piping i hverdagen til at man skal trenge å måtte oppsøke den.

Dette førte til at vi ble flyttet til en bardisk før desserten, fordi det var en VELDIG VIKTIG GJEST som skulle ha vårt bord. I utgangspunktet var vi fortsatt veldig glade for at vi hadde fått utsatt vår reservasjon, og vi var høye på både god mat og at vi har klart å være gift i åtte år - men etter at vi ble flyttet ble det vanskelig både å få mer vin (som vi hadde veldig lyst på) og å bli helt kloke på hvilken servitør som nå hadde ansvar for oss. Etter å ha vært igjennom tre stykker fikk vi tilslutt regningen (som jo egentlig var ganske hyggelig, 2200-ish totalt for 8 østers, 2 x 3 retter, en flaske over gjennomsnittet god rødvin, spruddel, øl og kaffe). Vi rakk likevel å vente litt lenger enn det vi hadde planlagt (iom at vi ikke fikk tak i noen som kunne gi oss mere vin) - lenge nok til at vi la merke til at den UTROLIG viktige gjesten kom en knapp halvtime forseint - og vi faktisk lett kunne rukket å spise hele måltidet ferdig på "vårt" bord. 

(Lover å legge ut bilder av dessertene litt senere)

Men alt i alt et suverent sted som jeg gleder meg til å besøke igjen! Etterpå dro vi på boklanseringen til Linnèa Myhre, hvor det var alt det beste i verden; nydelige mennesker, masse spruddel, fabelaktig musikk og ubegrenset med Sørlandschips. <3

Sulten på mer? 

Følg gjerne matvrakbloggen på facebookinstagram eller legg meg til på snapchat: piaskevik

Bokbacka, Oslo

Når vennegjengen din består av folk som har jobbet på steder som Noma, Bagatelle og Maaemo, må det være fristende å slå sammen gode krefter og starte sitt eget sted. Bokbacka i Oslo er nettopp et slikt sted, oppkalt etter gården hvor eier og kjøkkensjef Simon Weinberg vokste opp i Skåne. 

På hjemmesiden ønsker de velkommen til en "nordisk Izakaya" - med andre ord en nordisk variant av det klassiske japanske konseptet "mat til drinker etter jobb". Nå er det selvsagt lov (også i Japan) å pimpe opp en Izakaya - og det er heller ikke slik at det må dreie seg om småretter som deles, men det kan nesten føles som de har plukket opp et konsept for konseptets del. For oss ble Izakaya-navnet mer forvirrende enn oppklarende, og vi satt litt og ventet på de spennende japanske smakene og teknikkene i skåler vi måtte krangle om - før vi mot slutten av måltidet innså at dette rett og slett var vel så mye en merkelapp som et helhetskonsept.

Men! Det gamle lokalet i Skoveien 15 var stilig innredet i monokromatisk hvitt og nordisk eik, vi ble møtt med varme og humor, servicen var stort sett en suverent balansert blanding av å gi oss det vi ønsket når vi ønsket det (inkludert en pinot noir liknende vin, helst under 1700 per flaske) - og å la oss bruke dyrebar barnløs voksentid sammen.

Som gammel servitør kjente jeg likevel et unødvendig skamfullt stikk i hjertet da en av servitørene så at vi hadde valgt EN flaske vin som vi ville drikke gjennom hele måltidet istedefor vinpakke og overrasket utbrøt: "Oi! Jøss. Jaja." før han gikk videre.

På den annen side. Også jeg fikk en "Oi! Jøss. Jaja"-opplevelse, da jeg oppdaget at den britiske musserende vinen jeg betalte 160 kroner for per glass, koster godt under 350 kroner per flaske på vinmomopolet.

Uansett - la oss fokusere på det viktigste for dette matvraket og dets følge; Maten! Kvelden startet med en varm kraft servert i en superstilig kopp, inspirert av japanske tekopper i håndlaget keramikk. Fantastisk start og smak når man kommer rett inn fra minus 10. 

Vi gikk for full pakke (775,-) + ekstra sjøkreps ( 215,-) og ekstra frites (95,-) til taskekrabben. Den siste skal vi snakke mer om straks. 

TREET "GRESS, JORD & MOSE"

Dagens grønnsaker med hjemmelaget kremost & smørstekt brødkrum av rug. Spises med hendene, og traff dessverre ikke helt for meg. Personlig syntes jeg grønnsakene var litt undertilbredt og manglet salt. Kremosten var ordinær og brødkrummet for hardt.

RØYKT EGG, BRØD, SPINAT & ØRRETROGN

Røykt eggehvite & confitert eggeplomme (raps/olivenolje) som snart fikk spinatsaus. Eggeplommen var heeelt perfekt, virkelig som fløyel - en superdigg rett.

(EKSTRA) 200 C SJØKREPS PÅ SALTSTEN

Det er urettferdig å si noe annet enn at sjøkrepsen var veldig god. Det er ikke noen sin feil at man alltid ønsker seg to til MINST!

TASKEKRABBE FRA HITRA, AGURK, DILL, BLÅSKJELL & BLOMSTERKARSE

Kanskje min favorittrett av de savory. Superfresh, smakfull, balansert og elegant - både på utseende og smak.

(EKSTRA "Perfect fries" 95,- eller 125,-)

La oss ta en liten pause. På nettsiden står det at "Perfect Fries" er med albatrøffel & grønnkål. Nam! Dessverre var det ikke albatrøffel på vår. I det hele tatt. Og det er sikkert grunnen til at prisen (men ikke navnet) i menyen var forandret fra 125,- per porsjon til 95,- per porsjon. Problemet var bare at de fortsatt tok betalt 125,- per porsjon. Og hvis du ser på bildene under, er også antallet poteter som må gi livet for å bli perfect fries ganske kraftig redusert, fra da Oslos NR 1 Foodie Anders Husa var der - og til vårt besøk:

NYBAKT BRØD AV ØL & RUG MED PISKA NØTTESMØR

Altså - varmt (godt!) brød og piska nøttesmør - whats not to love?

TORSK, POTET FRA TYLLDALEN, STRANDKARSE & TORSKETUNGE

Kjempegodt, og ikke minst - kule skåler! Som tidligere slave under mang en beinhard kjøkkensjef må jeg likevel si at det kanskje hadde vært noe om torsketungene var like store. Skjønner selvsagt at ikke alle torsketunger er det  - men da får man samkjøre bord. Heldigvis fikk matvraket den største! 

PERLE

At jeg ble litt skuffet her er min egen feil. For det første forventet jeg en helt magisk eksplosjon, for det andre trodde hjernen min at den spiste en østers, mens det egentlig smakte mest som halvsøt tyrkisk yoghurt med sitron.

DUROC GRIS FRA OLAVSBRÅTEN, PURRELØK, BLÅBÆR, TYTTEBÆR & SMØR

Som Esben Holmboe-Bang sier - en grilla purre er saftigere og bedre enn en god biff! (Fritt etter instagram). Interessant terrinne, fantastisk hollandaise. 

RUGBRØD & TINDVED

Min soleklare favoritt gjennom hele måltidet! Rugbrødis med tindved, melkeperler og dyp sirup. Skal lite ikke spørre Hobbykokken om jeg får låne Paco Jet'n hans neste gang jeg har stort selskap.

Alt i alt er nok ikke Bokbacka et sted jeg kommer til å drømme om å komme tilbake til, det minner meg mer om Cordobar i Berlin enn tidligere nevnte stjernerestauranter med nordisk, kortreist og økologisk gjennomgangstema.

Og som et økonomisk bevisst matvrak syntes jeg i ettertid at det hele virket litt rotete og - unnskyld at jeg påpeker keiserens klesdrakt - litt overpriset.

Riktignok ligger Bokbacka på "beste" Frogner (med dertil høy husleie), de hadde et vakum på nesten halvannet år fra de overtok leiekontrakten til de kunne åpne restauranten (hvor regningene sikkert hopet seg opp), og de bruker utvilsomt gode (og derav dyre) råvarer. Men å bruke fire-femgangern på vin, og å ta 125 kroner for 7 "trøffelfries" uten trøffel (som koster 95 i menyen) er i dyreste laget for dette matvraket iallefall.

Dessuten opplevde både mannen min og jeg at de nesten ble fornærmet og synlig skuffet da vi "bare" tipset 10%. Bokbacka er et supert sted å dra for avslappet atmosfære og god mat, men i motsetning til på for eksempel Maaemo, hvor jeg ikke angret et sekund på at regningen nærmet seg verdien av bilen vår - føltes det ut som vi ga litt mer enn vi fikk. (Hvilket vi jo egentlig gjorde og da, med de mye omtalte fries) Men! Alt i alt en fin kveld altså, avrundet med ei litta espressomartini på Champagneria. <3 Ferie <3!

Sticks n' Sushi, København (Nansensgade)

For en Københavnnovise som meg var Sticks n' Sushi kun en slags utopisk fargefest jeg har sett gjenta seg selv i andre folk instagramprofil hver gang de har vært i København. Måtte jo prøve!

Først og fremst. For å være helt ærlig kunne maten vært MYE dårligere enn den var, og jeg hadde fortsatt digget dette stedet. Det var så VANVITTIG barnevennlig! Ungene fikk tegnevennlig meny og fargestifter med det samme, fresh men tilpasset mat til noe sartere smaksløker enn oss - i det hele tatt. Kul og god blanding av forskjellige asiatiske kjøkken.

Vi spiste utrolig mye digg, men tok ikke så mange bilder. Favoritter inkluderte kimchi (såklart) grilla mais med misosmør, edamame, sticks med entrecote, kamskjell, keiserhatt (sopp), ost rulla i skinke, frilandsgris (denne var skikkelig tørr og ganske døll), asparges i bacon, panert andebryst, kyllingkjøttboller og noen makiruller. Ungene fikk hver sin lille bentoboks med noen maki, nigiri, kyllingsticks og edamame. 

0183ae2d05624c207a1ebe3a70149c6690a0b0015b.jpg

Sulten på mer? 

Følg gjerne matvrakbloggen på facebookinstagram eller legg meg til på snapchat: piaskevik

Osteria Fransescana, Modena ***

Det er nesten umulig å vite hva man skal forvente seg når man spiser på restauranter som Osteria Fransescana. Verdens nest beste restaurant! Stedet som nesten egenhendig åpnet døren for det eksperimentelle, Italienske kjøkken! Og ikke minst, som dere vet jeg er litt ekstra svak for - toppet med en skikkelig god kjærlighetshistorie.

Det var tidlig sommer, da Jonas og jeg satt og så på Chef's Table (Netflix). Begge ble vi umiddelbart forelska i den supersjarmerende kokken Massimo Bottura, hans kone Lara og deres kjærlighetshistorie - og ikke minst retter som "Five Stages of Parmesan" og "Ooops, I dropped the lemon tart."

Vi skjønte jo straks at vi måtte spise her, og det føltes ikke noe mindre riktig da de ble kåret til verdens neste beste restaurant dagen etter at vi fikk bekreftelsen på bordbestillingen. 

Vi tok tog fra Bologna sentralstasjon til Modena, og bodde på et underlig, men veldig fint lite hotell - med deilig frokost, suveren service - og store, luftige, rene rom. Og stort bad! Og uendelig med varmtvann. For ikke å snakke om at hotellet ligger ca 25 sekunder å gå fra Osteria. (Hotellet finner du her, ingen deler av reisen eller oppholdet var sponset.)

Allerede første dagen traff vi Massimo Bottura, han var ikke akkurat så vanskelig å legge merke til, der han kom susende nedover de trange, italienske gatene i sin store, sorte Maserati. Da han hilste på oss, måtte jeg selvsagt snu meg for å se om det virkelig var oss - eller om han vinket entusiastisk til noen bak oss. Men nei, Massimo hilste oss der vi gikk tilfeldig forbi han i Via Stella - og vi skjønte det allerede da - Modena er en veldig, veldig liten by.

Men - tilbake til måltide. Dette er første gang vi spiser på en restaurant som har 3 stjerner i Guide Michelin, og vi var selvsagt veldig spente! 

Heldigvis var det veldig avslappet, kanskje spesielt takket være alle de høyrøstede amerikanerene vi delte spisesalen med, hehe - det var svært lite innestemme. Så til maten. De fleste rettene ligger på instagram - men her er mine favoritter fra måltidet: 

MAKRELL MED GELE AV SALAMI

AGURKRAVIOLO MED ÅL

DEKONSTRUERT FISKESUPPE

Denne herlige lille ballen skjulte en slags blekkspruttagliatelle:

RISOTTO-POLENTA (som skulle ønske den var en pizza)

SMAK AV HØST MED TRØFLER, PASTA, & KASTANJER 

IRONISK PEKING DUCK

Her fikk vi også kommentarer og innspill fra vår taiwanesiske bordnabo, en utrolig søt og kul dame, som bor i New York, men liker best å reise rundt å spise på dyre restauranter. Altså - det er det jeg liker best OGSÅ. Liz skriver om sine matopplevelser på denne bloggen - gleder meg til å lese hva hun syntes om Osteria!

SALAT MED BLOMSTER

MOUNT BLANC IN THE SUMMERTIME

YELLOW IS BELLO

Frisk og fresh dessert, supergod! Men... det er bare tull å spise gull. Virkelig.

Til tross for at vi ikke tok den tradisjonelle menyen, klarte vi ikke la være å bestille retten som startet det hele;

OOOPS I DROPPED THE LEMON TART

Flaks for meg - Jonas orket bare to! <3

Sake med saft av yuzu. Farlig godt!!!

Det var jo selvsagt mye mer også - men dette var mine høydepunkt! Konklusjon: Kan anbefales - men ikke det aller, aller beste stedet jeg har spist i mitt liv. 

Sulten på mer? 

Følg gjerne matvrakbloggen på facebookinstagram eller legg meg til på snapchat: piaskevik

Almanak, København

Vil du vite hvem som lager VERDENS beste smørbrød? Det kan jeg heldigvis fortelle deg. Jeg ble tipset av kokebokforfatter, matskribent, mathistoriebibliotek og venn Andreas Viestad om å spise frokost (altså lunsj) på The Standard - et firedelt sted i et stilig gammelt badehus.

HYLLEBLOMSTSYLTET SILD MED RØKT OST & KARSE

image.jpg

RØMØ REKER OG SPRØ KYLLINGSKINN

(Dekonstruert for barn som deler mat, men liker forskjellige ting)

image.jpg

ROASTBEEF MED PEPPERROT & SYLTA GRØNT

image.jpg

REINSDYRTARTAR MED GRESSLØKMAJO, SPRØSTEKT LØK OG SYLTA SOPP

image.jpg

DAGENS

image.jpg

SÅ UTROLIG STILIG... OG GODT!

image.jpg

Sulten på mer? 

Følg gjerne matvrakbloggen på facebookinstagram eller legg meg til på snapchat: piaskevik

Manfreds, København

Jeg blir alltid så glad av å spise på Manfreds! Her fra den aller første lunsjen vi inntok etter en lang (og egentlig ganske behagelig) natt på danskebåten. <3 bilferie <3

Posjert egg med blomkål og brødkrisp, spisskål med hollandaise (og estragon - vi bare; kan dere ikke bare lage en bearnaise med masse sitron? hehe) og en XL Manfredstartar med ekstra sommertrøffel. Hei lunsj <3

GRILLA SPISSKÅL MED DEKONSTRUERT BEARNAISE

MANFREDS TARTAR XL MED SOMMERTRØFFEL

Nå skal jeg lese videre i "bienes historie" som jeg er helt vilt forelsket i!

image1-5.jpg

Sulten på mer? 

Følg gjerne matvrakbloggen på facebookinstagram eller legg meg til på snapchat: piaskevik