Bokbacka, Oslo

Når vennegjengen din består av folk som har jobbet på steder som Noma, Bagatelle og Maaemo, må det være fristende å slå sammen gode krefter og starte sitt eget sted. Bokbacka i Oslo er nettopp et slikt sted, oppkalt etter gården hvor eier og kjøkkensjef Simon Weinberg vokste opp i Skåne. 

På hjemmesiden ønsker de velkommen til en "nordisk Izakaya" - med andre ord en nordisk variant av det klassiske japanske konseptet "mat til drinker etter jobb". Nå er det selvsagt lov (også i Japan) å pimpe opp en Izakaya - og det er heller ikke slik at det må dreie seg om småretter som deles, men det kan nesten føles som de har plukket opp et konsept for konseptets del. For oss ble Izakaya-navnet mer forvirrende enn oppklarende, og vi satt litt og ventet på de spennende japanske smakene og teknikkene i skåler vi måtte krangle om - før vi mot slutten av måltidet innså at dette rett og slett var vel så mye en merkelapp som et helhetskonsept.

Men! Det gamle lokalet i Skoveien 15 var stilig innredet i monokromatisk hvitt og nordisk eik, vi ble møtt med varme og humor, servicen var stort sett en suverent balansert blanding av å gi oss det vi ønsket når vi ønsket det (inkludert en pinot noir liknende vin, helst under 1700 per flaske) - og å la oss bruke dyrebar barnløs voksentid sammen.

Som gammel servitør kjente jeg likevel et unødvendig skamfullt stikk i hjertet da en av servitørene så at vi hadde valgt EN flaske vin som vi ville drikke gjennom hele måltidet istedefor vinpakke og overrasket utbrøt: "Oi! Jøss. Jaja." før han gikk videre.

På den annen side. Også jeg fikk en "Oi! Jøss. Jaja"-opplevelse, da jeg oppdaget at den britiske musserende vinen jeg betalte 160 kroner for per glass, koster godt under 350 kroner per flaske på vinmomopolet.

Uansett - la oss fokusere på det viktigste for dette matvraket og dets følge; Maten! Kvelden startet med en varm kraft servert i en superstilig kopp, inspirert av japanske tekopper i håndlaget keramikk. Fantastisk start og smak når man kommer rett inn fra minus 10. 

Vi gikk for full pakke (775,-) + ekstra sjøkreps ( 215,-) og ekstra frites (95,-) til taskekrabben. Den siste skal vi snakke mer om straks. 

TREET "GRESS, JORD & MOSE"

Dagens grønnsaker med hjemmelaget kremost & smørstekt brødkrum av rug. Spises med hendene, og traff dessverre ikke helt for meg. Personlig syntes jeg grønnsakene var litt undertilbredt og manglet salt. Kremosten var ordinær og brødkrummet for hardt.

RØYKT EGG, BRØD, SPINAT & ØRRETROGN

Røykt eggehvite & confitert eggeplomme (raps/olivenolje) som snart fikk spinatsaus. Eggeplommen var heeelt perfekt, virkelig som fløyel - en superdigg rett.

(EKSTRA) 200 C SJØKREPS PÅ SALTSTEN

Det er urettferdig å si noe annet enn at sjøkrepsen var veldig god. Det er ikke noen sin feil at man alltid ønsker seg to til MINST!

TASKEKRABBE FRA HITRA, AGURK, DILL, BLÅSKJELL & BLOMSTERKARSE

Kanskje min favorittrett av de savory. Superfresh, smakfull, balansert og elegant - både på utseende og smak.

(EKSTRA "Perfect fries" 95,- eller 125,-)

La oss ta en liten pause. På nettsiden står det at "Perfect Fries" er med albatrøffel & grønnkål. Nam! Dessverre var det ikke albatrøffel på vår. I det hele tatt. Og det er sikkert grunnen til at prisen (men ikke navnet) i menyen var forandret fra 125,- per porsjon til 95,- per porsjon. Problemet var bare at de fortsatt tok betalt 125,- per porsjon. Og hvis du ser på bildene under, er også antallet poteter som må gi livet for å bli perfect fries ganske kraftig redusert, fra da Oslos NR 1 Foodie Anders Husa var der - og til vårt besøk:

NYBAKT BRØD AV ØL & RUG MED PISKA NØTTESMØR

Altså - varmt (godt!) brød og piska nøttesmør - whats not to love?

TORSK, POTET FRA TYLLDALEN, STRANDKARSE & TORSKETUNGE

Kjempegodt, og ikke minst - kule skåler! Som tidligere slave under mang en beinhard kjøkkensjef må jeg likevel si at det kanskje hadde vært noe om torsketungene var like store. Skjønner selvsagt at ikke alle torsketunger er det  - men da får man samkjøre bord. Heldigvis fikk matvraket den største! 

PERLE

At jeg ble litt skuffet her er min egen feil. For det første forventet jeg en helt magisk eksplosjon, for det andre trodde hjernen min at den spiste en østers, mens det egentlig smakte mest som halvsøt tyrkisk yoghurt med sitron.

DUROC GRIS FRA OLAVSBRÅTEN, PURRELØK, BLÅBÆR, TYTTEBÆR & SMØR

Som Esben Holmboe-Bang sier - en grilla purre er saftigere og bedre enn en god biff! (Fritt etter instagram). Interessant terrinne, fantastisk hollandaise. 

RUGBRØD & TINDVED

Min soleklare favoritt gjennom hele måltidet! Rugbrødis med tindved, melkeperler og dyp sirup. Skal lite ikke spørre Hobbykokken om jeg får låne Paco Jet'n hans neste gang jeg har stort selskap.

Alt i alt er nok ikke Bokbacka et sted jeg kommer til å drømme om å komme tilbake til, det minner meg mer om Cordobar i Berlin enn tidligere nevnte stjernerestauranter med nordisk, kortreist og økologisk gjennomgangstema.

Og som et økonomisk bevisst matvrak syntes jeg i ettertid at det hele virket litt rotete og - unnskyld at jeg påpeker keiserens klesdrakt - litt overpriset.

Riktignok ligger Bokbacka på "beste" Frogner (med dertil høy husleie), de hadde et vakum på nesten halvannet år fra de overtok leiekontrakten til de kunne åpne restauranten (hvor regningene sikkert hopet seg opp), og de bruker utvilsomt gode (og derav dyre) råvarer. Men å bruke fire-femgangern på vin, og å ta 125 kroner for 7 "trøffelfries" uten trøffel (som koster 95 i menyen) er i dyreste laget for dette matvraket iallefall.

Dessuten opplevde både mannen min og jeg at de nesten ble fornærmet og synlig skuffet da vi "bare" tipset 10%. Bokbacka er et supert sted å dra for avslappet atmosfære og god mat, men i motsetning til på for eksempel Maaemo, hvor jeg ikke angret et sekund på at regningen nærmet seg verdien av bilen vår - føltes det ut som vi ga litt mer enn vi fikk. (Hvilket vi jo egentlig gjorde og da, med de mye omtalte fries) Men! Alt i alt en fin kveld altså, avrundet med ei litta espressomartini på Champagneria. <3 Ferie <3!