Den som venter på Godot (knis)

image.jpg

Kjære venner! Mens vi venter på nye matvrakbloggen - legger jeg ut matbilder på instagram - følg meg gjerne der <3

Fish & chips #osteriafrancescana #matvrakbloggen #snapfoodie #eatmunchies

Et bilde publisert av Matvrakbloggen.no (@matvrakbloggen)

Først ute er selvsagt de utallige rettene fra besøket hos Massimo Bottura!

Ferieoppdatering! Oppussing + København + Manfreds

Hei kjære dere! Som noen sikkert vet har det vært en hektisk vår og sommer for meg, fryktelig mye som har skjedd både på jobb og privat, men nå er det om ikke annet ferietid, og det gjør at man får puste litt og ta seg tid til å tenke en tanke om gangen.

I den anledning har jeg bestemt meg for å pusse opp matvrakbloggen! Det er dessverre et usynlig (inntil det er ferdig) prosjekt, som krever en hel del masse tid. Men jeg tror det blir verdt det! I mellomtiden skal jeg blogge litt fra København hvor jeg er på ferie med familien.

Her er dagens deilige lunsj fra favoritten Manfreds <3

image1 (4)

Posjert egg med blomkål og brødkrisp, spisskål med hollandaise (og estragon - vi bare; kan dere ikke bare lage en bearnaise med masse sitron? hehe) og en XL Manfredstartar med ekstra sommertrøffel. Hei lunsj <3

image2 (2)image1 (6)image2 (1)image3

Nå skal jeg lese videre i Bienes historie - som jeg er - VILT forelsket i, hehe <3

image1 (5)

"Kylling på boks" - verdens minst krevende middag?

Jeg tuller ikke, det kan godt tenkes dette er verdens minst krevende middag - spesielt med tanke på egeninnsatsen. DSC_0162-2

På nett er dette en klassisk grillrett - men i min familie lager vi den i ovn, og serverer den stort sett alltid på søndager.

Jeg har god erfaring med å lage kyllingen kvelden før den skal spises også, for bare å lune den opp før servering.

Du trenger: (pr 4 personer)

  • 1 kylling (du vet hva jeg syntes om kylling allerede, sant?)
  • 1 0.5 liter boksøl/annen drikke på boks
  • 3-5 fedd hvitløk
  • 2-3 ss hvitløkspulver
  • 2/3 glass dijonsennep med honning og balsamico
  • 1 ts salt

Eller

  • 2-3 ss dijonsennep
  • 2-3 ss flytende honning
  • 1-2 ss balsamico
  • 1 ts salt

Start med å helle ut ca halvparten av ølen. Helst i et glass da, som du gjerne kan drikke mens du følger de neste trinnene i oppskriften.

DSC_0163

Knus hvitløksfeddene "løst" med en kniv og ha i ølboksen.

Vask kyllingen og sett den oppå ølboksen. Pass på å sett den så langt ned du klarer, da blir hele "konstruksjonen" mer stabil.

Bland sammen sennep, hvitløkspulver, honning, balsamico og salt - og smør kyllingen inn med dette.

DSC_0169DSC_0171

Sett inn i ovnen på 175-180 grader i ca 45-50 minutter - eller til brystet holder den temperaturen du ønsker. (Dette er jo så komplisert å formidle, for ovner holder forskjellig temperatur, og noen liker kyllingen nesten tørr, mens andre elsker den nesten rosa!)

Den ser kanskje litt brent ut, men jeg kan love deg at den hardeste kampen rundt middagsbordet da denne ble servert - det var om å få det superdigge søte, salte, krispy skinnet!

DSC_0195DSC_0202DSC_0205DSC_0203DSC_0199

Superdeilig saus lager du enkelt ved å ha litt vann i stekebrettet eller formen som har stått under kyllingen, og ha dette over i en gryte som du gir et kjapt oppkok.

Kyllingen ble servert med en blanding av epler og selleri, litt smør, salt, sitron og demerasukker - som sannsynligvis hadde blitt enda mer vellykket om jeg hadde kokt sellerien først!

DSC_0180DSC_0176DSC_0174

Sulten på mer? Følg gjerne matvrakbloggen på facebook, instagram eller legg meg til på snapchat: piaskevik

Tilbehør: Sylta sopp i sherryeddik (med hvitløksbonus)

Altså, moren til naboen min lager verdens beste sylta grønnsaker. VERDENS beste. Men i påvente av hennes oppskrift og etter at jeg spiste opp hele nabolagets lager har jeg prøvd å eksperimenter litt selv. Ikke like god som den iranske magien jeg kjøper av Nasrin, men ikke så verst heller. . Du trenger:

  • 1 kg sopp - jeg brukte kun vanlig champinjong
  • 5 dl sherryeddik
  • 2-3 dl vann (da blir den mildere)
  • 3 fedd hvitløk, knust

Div krydder du liker, jeg brukte

  • 2 ss dill
  • 2 ss salt
  • 2 ss hele pepperkorn (sorte)
  • 2 ts kayennepepper
  • 3 laubærblad

(I utgangspunktet lagde jeg denne uten vann. Og jeg syntes den ble god, men munnsjenken i familien mente den var bittelitt på den for kraftige siden, så jeg har lagt til vann i denne oppskriften, det bruker jeg på asiatiske sylta grønnsaker for eksempel. Til info der altså)

Rens og kutt soppen. Jeg har lært at man aldri skal vaske sopp, men her gjorde jeg rett og slett det, iom at den skal kokes likevel.

DSC_0123

Bland alt i en gryte og kok i ca 15 minutter.

DSC_0126DSC_0132

Ha ut soppen og legg på et rent kjøkkenhåndkle til tørk, la tørke minst etpar timer.

DSC_0136DSC_0139DSC_0140DSC_0141

Ha soppen i steriliserte glass (jeg steriliserer i dampovnen, men å koke funker like bra) og fyll på med olivenolje.

DSC_0147DSC_0162

Sett kaldt! Kan visstnok holde etpar måneder, men iom at jeg lagde disse forrige uke, kan jeg ikke skrive under på det helt enda. Men! Jeg ble så gira at jeg brukte laken en gang til og lagde sylta hvitløk også. Samme fremgangsmåte.

DSC_0150DSC_0153DSC_0156

 

God søndag!

Slik tilbringer vi søndag morgen, med amerikanske pannekaker, hjemmelaget dulce de leche, lemon curd, granbarsirup, syltetøy, honning, bacon og alt annet som er godt. Ikke glem at det også ligger en ny episode av Radiomat klar i itunes - for de av dere som ikke står opp og setter på NRK P2 klokken 09 på søndager, da.

DSC_0070DSC_0084DSC_0094-2

Miriams magiske supper; Squash & søtpotetsuppe med cashew & kokos

Ok, så dette skjer faktisk ofte på jobben. Man sitter ved pulten sin, jobber i vei for Thor Gjermund Eriksen, og så vips. Sulten melder seg. Noen ganger kommer følelsen snikende, men resultatet er alltid det samme. S.U.L.T.E.N. 10873435_904184086280864_2279995053774233935_o

I en perfekt verden har man en deilig matpakke, men i min verden har det vært en hard nok kamp mot klokka å komme seg ut av døren i tide, så da blir det som oftest en tur i kantina. (Jeg spiser riktignok alltid på pulten, med unntak av bursdager som bildet under, hvor Kristin og jeg slår på stortromma og spiser ved et bord uten datamaskiner!)

10358455_1406965456257591_510696003_n

De fleste som jobber i NRK kantina er veldig hyggelige, søte og hjelpsomme folk. Men det er en som utmerker seg, hun er seriøst som en stråle med sol. Og det er selvsagt også hun som lager best mat.

Jeg trodde faktisk jeg skulle le meg ihjel da jeg traff min venninne Live i kantinen forleden og hun bare; Pia! I dag må du prøve suppen, det er en dame her som bare lager så utrolig gode supper.

Aha! Du mener Miriam, som jeg har lunsjstalket siden ifjor?

IMG_1942

Jeg har selvsagt tatt det ett skritt videre, her får du oppskriften på Miriams superdigge, vegetariske squash og søtpotetsuppe med cashew og kokos. Til info brukte jeg en god del mer hvitløk (som vanlig) kanskje 3-5 fedd.

Edit: Har fått tilbakemelding fra noen som har laget suppen og syntes den var litt kjedelig og hadde tykk konsistens. Som vanlig med supper er det viktig å smake til litt, hvos dine 3 middels søtpotet veier 500 gram pr stk og du bruker 5 dl vann, kan den minne litt om barnemat i konsistensen. Men! Hvis du bruker søtpoteter a 300 gram og kanskje 7 dl vann - ja, da blir det en vannete og kjedelig suppe. Så smak deg til! Bare du vet hvordan din suppe blir perfekt, men dette er et veldig godt utgangspunkt :)

Du trenger

  • 4 ss olivenolje
  • 50 g smør
  • 1 løk
  • 1 fedd hvitløk
  • 2 squasj, hakket
  • 3 middels søtpotet, hakket
  • 1 ts curry (paste eller pulver, velg selv)
  • 2 dl kokosmelk )
  • 125 g cashewnøtter, grovt hakket
  • Havsalt og nymalt svart pepper

DSC_0354DSC_0329

Stek grønnsakene i olje og smør.

DSC_0356DSC_0360DSC_0361DSC_0367

Tilsett curry, salt og pepper. Hell oppi 5 dl vann og kokosmelken.

DSC_0368

La det småkoke i ca 30 min.

DSC_0371DSC_0370

Tilsett nøttene og blend suppen fint med stavmikser.

DSC_0375

Ps. Jeg trenger fortsatt en ny stavmikser? Anyone?

Sulten på mer? Følg gjerne matvrakbloggen på facebook, instagram eller legg meg til på snapchat: piaskevik

Tilbehør: Hummus med yoghurt

DSC_0142.jpg

Perfekt til grillfesten er denne kikertpureen med sitron, sesampaste (Tahini), sitronsaft, olivenolje, kayennepepper og ikke minst; tykk, kremete gresk/tyrkisk yoghurt. DSC_0129

Du trenger:

  • 1 glass/2 bokser kokte kikerter
  • 1-2 ss tahini
  • 1-2 ss god olivenolje
  • 2-4 ss sitronsaft
  • 3-5 ss (toppede) med gresk/tyrkisk yoghurt
  • Kayennepepper
  • Salt

For hummus med yoghurt er livet (også) enkelt.

DSC_0133DSC_0137

Kjør det sammen med en stavmikser! Hvis det er noen stavmikserprodusenter der ute som leser dette, så kan jeg fortelle at min forhenværende stavmikser dessverre bukket under for en porsjon krem til kakao under forrige tordenvær, og at jeg er på utkikk etter en litt kraftigere, mer allsidig og stabil stavmikser!

Gjerne fra stavmikserens bryst, den originale stavmikserprodusent Bamix. Hehe, nok om det.

DSC_0148

Bland godt sammen, og smak til med sitronsaft, salt og kayennepepper.

Server avkjølt (syntes jeg, da) og topp med olje, eventuelt kayennepepper.

DSC_0145-2DSC_0154

Sulten på mer? Følg gjerne matvrakbloggen på facebook, instagram eller legg meg til på snapchat: piaskevik

Revet svin med lettsaltet eple & gulrotsalat!

Før du får oppskriften på lunsjen jeg serverte A-magasinets utsendte da de lagde reportasje om matvrakbloggen til spalten Kjøkkenveien - så må vi snakke om en ting. Hvorfor sier vi, her i verdens vakreste land, mange tusen mil fra USA; pulled pork og coleslaw? Hvorfor gjør vi det? Screen Shot 2015-07-13 at 07.06.56

Pulled pork. Stykke av svin, gjerne forhåndskrydret (tørrmarinert) over en lengre periode, stekt/bakt/røkt/grillet på lav varme over lengre tid, revet fra hverandre med enten hender eller gafler.

Coleslaw. En kålbasert salat, hvor man salter grønnsakene lett for å trekke ut noe av væsken, deretter blander til en kremet salat hovedsakelig med majones, eddik eller sitron - og salt. Hvorfor gjentar jeg at det er en salat? Fordi, det amerikanske ordet coleslaw, som vi ukritisk har adoptert - er rett og slett en variant av det nederlandske ordet "koolsla" som betyr kålsalat. Nå er det riktignok ikke noe faktisk kål i denne oppskriften, men fremgangsmåten er den samme.

Med andre ord; her følger oppskriften på en ganske god og utrolig enkel revet svin, med lettsaltet eple & gulrotsalat!

11330689_840505572664016_1024240868_n

NB! Det er ikke så mye jobb, men selve prosessen tar minst 12 timer. (Foto: Bjørn Egil Halvorsen)

Det tok lang tid før jeg testet revet svin, rett og slett fordi jeg syntes kombinasjonen svineskulder/nakke/whatever (som ikke akkurat blir kasta etter deg i de fleste butikker) og røyking på lønnetrefliser i 23 timer.... Ja, det virket rett og slett litt uoverkommelig i en hektisk hverdag.

Men! Da jeg fikk tenkt litt, og kombinerte fremgangsmåten fra en asiatisk ribbeoppskrift jeg er veldig glad i med noen marmorerte koteletter, da ble det andre boller!

Utrolig enkelt, utrolig tilgjengelig og ikke minst. Utrolig godt.

Du trenger (til fire personer)

  • Fire store, marmorerte koteletter
  • 2-3 dl eplejuice (trenger ikke være fancy)
  • 2 ss salt
  • 2 ss sukker
  • 2 ss spisskumin
  • 2 ss paprikapulver
  • 1 ts kayennepepper
  • 1 klype tørket chili
  • Fire burgerbrød/brioche ol til servering

Bland salt, sukker, spisskumin, paprikapulver, tørket chili og cayennepulver i en skål. Skyll svinet og klapp det tørkt med et tykt papirhåndkle for eksempel. Dekk begge sidene av hver kotelett med krydderblandingen, og surr godt fast i plastikkfilm.

DSC_0073DSC_0086DSC_0081

Legg i kjøleskapet på en tallerken og la ligge i minst 6 timer.

DSC_0072DSC_0071

NB! Når du tar av plastfilmen, vil det være trukket ut en god del væske, pass på (for egen del) å gjør det over vasken eller liknende. Skyll kjapt av krydderet i kaldt vann, og klapp kotelettene tørre igjen.

DSC_0073-2DSC_0075DSC_0076DSC_0083

Brun kotelettene i en varm jerngryte, ha over eplejuice, sett på lokk og sett i ovnen. Jeg brukte først 180 grader i ca 20 minutter, så 125 grader i 3-4 timer. Men du, ta en titt innimellom! Det kan gå både raskere og tregere alt ettersom hvor stor gryten er, hvor tykke kotelettene er, hvor lenge de var i krydderblandingen og liknende. Riv kjapt med en gaffel for å se om kjøttet løsner. (Smaken vet vi jo at sitter, etter timesvis sammenklemt med krydderet i kjøleskapet!)

DSC_0086-2

For lettsaltet eple og gulrotsalat er livet enkelt.

  • 2 gulrøtter
  • 2 harde, grønne epler
  • 1-2 dl majones
  • Saften av 1/2-1 sitron
  • 3-5 ss salt
  • 1 ts kayennepepper

Skrell og riv epler og gulrot. Ha etpar teskjeer salt over, og la stå i ca 1-2 timer i kjøleskap. Skyll godt og klem ut væske ved å ha de revede bitene i et rent kjøkkenhåndkle og klemme godt.

Det er dessverre litt vanskelig å si hvor mye majones du trenger, for størrelsen på gulrot for eksempel, varierer jo mildt sagt veldig! Men som en tommelfingerregel kan vi si at det skal være minst 50/50 eple og gulrot, og helst mer gulrot enn eple!

Bland majones med litt salt, sitronsaft og kayennepepper - til du syntes det smaker godt. Når du er der, har du de revete eple og gulrotbitene i en litt større bolle og vender inn majonesblandingen. Kan hende du blir nødt til å spisse den litt til med mer sitronsaft eller salt. Kos deg!

Sulten på mer? Følg gjerne matvrakbloggen på facebook, instagram eller legg meg til på snapchat: piaskevik

Restemat: Bakte poteter til overs? Bak dem en gang til!

Først og fremst. Jeg kommer ikke til å beklage i det høye og det lave over at det tok nesten en mnd (EN MND!) mellom to blogginnlegg. Ikke for å gjøre meg deilig såklart, men fordi jeg har gått svanger med et annet barn, som dere helt sikkert kommer til å sette pris på, nemlig Radiomat! DSC_0276

Radiomat er et om jeg får si det sjæl fantastisk og spennende radioprogram om kulturhistorien, historien og smaken av... ja - mat - sammen med matskribentguru Andreas Viestad!

11326483_1124338880915622_1524267646_n

Programmet går hver lørdag og søndag morgen, men du kan laste ned podcasten når du vil, og hvis du abonnerer, så er det enda flere som får høre radiomat, og det syntes jeg er superhyggelig.

Uansett - tilbake til det viktige - top notch restemat!

DSC_0277

På søndag hadde vi en sjeldent nydelig dag. Hele storfamilien var på middag hos oss, og vi gikk all inn på grillfronten, startet matfesten allerede klokken 15 på ettermiddagen.

Det var høyrygg av okse i sous viden litt under to døgn, pølser fra fjellgris, indrefilet av svin med timian (også fra fjellgris) grillspyd av lam med hvitløk og chili, og en mengde grønnsaker/tilbehør, som grilla fersk mais, tyrkisk pepper (nei, ikke den), aubergine, hummus, og ikke minst det som kanskje er min favoritt:

Bakt potet.

Problemet er bare at den bakte poteten kom for sent til bordet. Da den store keramikkbollen med 8 herlige, store, sammenfallende bakte poteter ble satt ut - ja, da var folk stort sett ganske mette. Og hva gjør man egentlig med 6 bakte poteter man har til overs?

Vel, man baker dem en gang til!

Du trenger:

  • Bakte poteter
  • En god, hard ost du liker (jeg brukte gouda fra Reypenaer)
  • Hvitløk
  • Sjalottløk
  • Rømme
  • Bacon
  • Gressløk
  • Pepper

Dette er ikke en oppskrift hvor du trenger å bekymre deg for mål. Slump litt her og litt der, men for å måle da, så brukte jeg 6 poteter, ca 250 gram revet ost, 5 fedd hvitløk, 5 medium store sjalottløk - og som vanlig - ikke nok bacon.

Kutt hvitløk og sjalottløk, svett i bittelitt nøytral olje på medium varme.

DSC_0240

Grav (forsiktig) ut "potetkjøttet" og ha i en stor bolle.

DSC_0245DSC_0248

Sett de tomme potetskallene på et fat med bakebrett og sett i ovnen på ca 175 grader i 15 minutter.

I mellomtiden moser du potetblandingen, og har i hvitløk, løk, og revet ost. (Du trenger ikke rive den så fint, den kommer til å smelte)  Overraskende nok, hadde jeg også i litt smør, hehe.

DSC_0252DSC_0255

Bland godt, og ha blandingen tilbake i potetskallene. Bak videre i ovnen på samme temperatur i ca 15 minutter, eller til de begynner å bli gyldne på toppen.

DSC_0268DSC_0271

Stek bacon, kutt gressløk, hent rømme ut av kjøleskapet.

Ha over rømme, kutta gressløk, "knust" crispy bacon og nykverna pepper - og legg deg flat for en coverversjon som faktisk er bedre enn originalen.

DSC_0274DSC_0275

Sulten på mer? Følg gjerne matvrakbloggen på facebook, instagram eller legg meg til på snapchat: piaskevik

Den andre kvinnen...

IMG_5739.jpg

Kjære medmatvrak! Beklager at jeg ikke har sett deg i det siste. Du har ikke fått den oppmerksomheten du fortjener. Jeg har brukt all min tid på en annen. DSC_0106

Den gode nyheten er at jeg etter en megaintensiv vår og tidlig sommer med utroooolig mye jobbing, (og to småttinger) endelig får tid til faktisk å lage litt mat igjen! (Og å ta bilder av den, da).

Neste uke er matvrakbloggen tilbake for fullt igjen, i mellomtiden håper jeg du koser deg med "den andre kvinnen" - dvs grunnen til mitt fravær - et radioprogram om mat, sammen med Andreas Viestad, på NRK P2.

(Følg radiomat på instagram eller facebook om du vil!)

bilde (8)

Her er lenke til podcast, første episode handler om brød. <3

DSC_0092

Sulten på mer? Følg gjerne matvrakbloggen på facebook, instagram eller legg meg til på snapchat: piaskevik

Skogens gullgruve - lag din egen granbarsirup!

Å lage granbarsirup er noe jeg lærte ganske nylig, på søndagsmiddag hos onkel Sigurd-Øyvind. For det første har jeg aldri smakt det tidligere, men ble fullstendig bergtatt av hvor godt det var. Virkelig! DSC_0159

For det andre er dette en MER enn verdig norsk motstander til lønnesirupen, jeg lover deg at du kan nyte denne på iskrem, pannekaker, vafler, ja selv til ost. Frisk, søt og en tidsreise inn i nærmeste skog.

DSC_0098

Det er bare en hake. Skal du lage denne sirupen i år, begynner du å få dårlig tid. Man bør nemlig plukke skuddene før Sankthans. Det er flere måter å lage denne sirupen på, men jeg mener jo selvsagt at denne metoden er den beste!

Du trenger:

  • Granbarskudd
  • Sukker

Vi dro ut i vår lokale mark (<3 Østmarka <3) og satte hele familien i sving. Etter ca halvannen time hadde vi omtrent 10 liter. Det gikk med andre ord ikke sånn fryktelig kjapt i svingene, hehe.

DSC_0094DSC_0089

Hvis du er i tvil på hva som er granbarskudd (honest mistake), gni det litt i fingrene. Hvis det lukter litt eucalyptusaktig - så er du på riktig sted!

DSC_0083

Ha granbarskuddene i en gryte. Jeg brukte for anledningen min flunka nye kraftgryte, som jeg fikk i bursdagsgave av mamma og pappa. (IKKE sponsa med andre ord, selv om jeg i ettertid ser at det var litt uheldig mye logoeksponering på noen av bildene.)

DSC_0101DSC_0104

Fyll på med vann og kok opp. La koke en times tid. Deretter heller du ut innholdet i et dørslag med en bolle over. Klem granbarene godt, så all væsken kommer ut.

DSC_0109DSC_0107

Det du nå har - det er ikke særlig stilig. Men! Det går bra, for snart er det flytende skogsgull!

DSC_0115

Kok ned den gråaktige væsken til du har etpar dl igjen, den får da en ganske klar, rødaktig farge. Ha i sukker.

DSC_0159

Som vanlig her anbefaler jeg deg å smake til. Jeg lagde ganske mye, og smakte til med etpar dl sukker av gangen. Og det beste av alt?

Du vet selv når den er ferdig, for det er den når du syntes den smaker godt!

La sukkeret smelte ordentlig, avkjøl sirupen, ha på sterile glass og kos deg med den til du går tom om noen uker! Jeg har tenkt meg ut i skogen igjen iallefall etpar ganger til før 23 juni for å si det slik.

Sulten på mer? Følg gjerne matvrakbloggen på facebook, instagram eller legg meg til på snapchat: piaskevik

Hjemmelaget Cheddar!

Jeg kan nesten ikke forstå at jeg har levd 34 år før jeg har spist min første selvlagde cheddarost! Hadde jeg visst hvor enkelt det er å lage ost for 10 år siden, er det meget mulig jeg hadde begynt å jobbe med noe annet. DSC_0128

Det vil si - nå er det jo slik at osten ikke er ferdig før i august, men av de små musebitene vi har snodd her og der virker det svært lovende!

Søsteren min som bor i england tok med seg settet man bruker for å lage "Artisan cheese" - du får kjøpt det her blandt annet. Her er et annet tilsvarende som er litt mindre kostbart. (Hvis du vet om noen steder som selger det i Norge - skriv det gjerne i kommentarfeltet - så andre osteinteresserte slipper den store toll og portoutgiften!)

Vi bestemte oss for å begynne med cheddar, fordi den ikke trenger så lang lagring før vi smaker på den (ca 5 uker). I dag skal vi lage parmesan - snakkes i april 2016!

DSC_0096

Til 1 kg cheddar trenger du:

  • 4 liter skummet melk
  • 2 liter fløte
  • 3 ml flytende kalsium klorid (fåes kjøpt her)
  • 1.2 ts flytende osteløpe (fåes kjøpt på apoteket eller her)
  • 1/4 pose ostekultur (fåes kjøpt her)
  • 2 ts salt
  • matvennlig voks (fåes kjøpt her)

Av utstyr trenger du en ostepresse (den kan man lage selv, sjekk pinterest for eksempel) en temperaturmåler, et dørslag, en hullsleiv, en lang kniv og optimalt sett to eller tre ostekleder. Alt utstyr må være vasket med "matgodkjent" spesialrens før bruk, den man bruker til vask av ølutstyr funker fint.

Først steriliserer du alt av utstyr. Kjøkkenutstyret vasker du med spesialsåpe, ostekledene koker du i vann. Heng opp til tørk.

Bland melk og fløte i en stor kasserolle og varm sakte opp til 32 grader. Ha i kalsium klorid og ostekultur, rør godt og ha over lokk. Skru av varmen og la stå i 45 minutter.

DSC_0104DSC_0108DSC_0107

Deretter har du i ca 1,2 ts osteløpe (det følger med et fint og lite skjesett som måler alt tilogmed dråper) og rør godt, så løpen sprer seg til alle nivå av melken i kasserollen. Ha på lokket igjen, og la stå i en time.

Finn frem den store kniven og kutt melkemassen i små terninger. Varm sakte opp over 30 minutter - til temperaturen når 38 grader. (Rør innimellom med hullsleiv)

DSC_0109

Bruk hullsleiven og ha ostemassen i et dørslag dekket med osteklede (over en bolle!) knyt sammen og la stå og renne av i ca 1 time. (Ikke kast det som renner av! Dette kan du lage både prim og brunost av!)

DSC_0115DSC_0113

Ha ostemassen over i en steril bolle og bland inn saltet med hender. (Du kan også vaske hendene med spesialsåpevannet)

DSC_0121

Dekk ostepressen med et osteklede og ha ostemassen i. Press først 10 minutter på 5 kg. Ta ut osten, ta osteklede av, snu begge rundt og gjør det samme i ytterligere 10 minutter på 10 kg (dette er for å klemme ut væske gradvis) og gjenta prosessen igjen, men nå presser du 12 timer på 20 kg.

DSC_0123DSC_0131DSC_0134DSC_0132

Når osten er ferdig presset skal den lufttørke i en uke før du vokser den. Osten må vendes ca hver 12 time for å utvikle en skorpe.

Deretter skal den vokses, og så modnes i minst fem uker på et sted med jevn temperatur helst mellom 10-15 grader, så jeg slenger den i vinskapet, som holder jevnt 12 hos oss. Ikke nøl med å stille spørsmål! Legger ved et bilde av cheddaren før voksing, samt brunosten vi lagde av mysen.

DSC_0083

For selve voksingen sjekk snapchat: piaskevik eller instagram.com/matvrakbloggen_no - der legger vi det ut senere i dag!

DSC_0089God søndag!

Osteria Francescana - godt nok for de svina!

IMG_2930.jpg

Altså - det skjer jo ikke særlig ofte at man går rundt med sommerfugler i magen som om man venter på et magisk brev i postkassen, og sjekker mailen sin hvert femte minutt i flere dager. (Kom da, epost. Kom, da!) IMG_5250

Men slik har jeg holdt på i to dager, og i går kom endelig dommen. Det gikk! Vi fikk bord på Osteria Francescana! Eller verdens nest beste restaurant da, om du vil. (Bildet under er fra middagen på nr 3; Noma)

IMG_2155

Kommer neppe på en bedre måte å feire 7 års bryllupsdag med denne emulsjonsguruen på enn nettopp det.

DSC_0071

Drikke: Enkel & nydelig lemonade

Sunn lemonade! Iallefall så godt som, hehe. DSC_0077

Tenkte at denne passet bra i dag, hva med flomvarselet og alt. Men! Hvis det faktisk blir sommer en eller annen gang i år - så anbefaler jeg deg å kule'n i skyggen med denne forfriskende lemonaden.

Du trenger:

  • sitroner
  • palmesukker (må ikke forveksles med palmeolje!)
  • vann

Vask sitronene godt.

DSC_0357

Fjern skallet og press sitronene.

DSC_0401DSC_0434DSC_0440DSC_0448

Kok opp vann og palmesukker til det er en god sirup.

DSC_0452DSC_0092

Ha sitronzesten i den varme sirupen, ta av varmen og la det avkjøle seg.

DSC_0098

Bland alt sammen, juster gjerne med sirup eller sitron ettersom du liker den svakere, sterkere, søtere eller surere.

Hell i glass med isbiter. Topp med vann, vent på solen! Uansett sikkert lurt å lage da dette er en C-vitaminbombe, og vi garantert blir forkjøla av denne "sommeren" alle sammen.

DSC_0083

Testing: Frokostgrøt av kuttet havre

DSC_00052.jpg

Havregrøt er noe av det beste, sunneste og rimeligste man kan spise til frokost. Ikke rart at det er så populært! Grøten jeg har testet i dag er fra iHerb, har vunnet VM i havregrøt (tuller ikke!) og hvis du vil prøve den, finner du en lenke nederst i innlegget :) DSC_0024

En av mine favorittgrøtmakere er kokebokmaskinen Julie "Chiku" Ilonas Balas som står bak den superfine Julies Matblogg. Chiku har lenge vært en iherdig grøtambassadør, og det er takket være hennes kreative grøting at jeg alltid har frysetørret bringebær i skapet!

Selv har jeg spist havregrøt til frokost omtrent hele livet - og til tross for at jeg nok er litt mer gnien med toppingen til mine barn (syltetøy til en og honning eller lønnesirup til den andre) enn min mor var med oss (smør og sukker, hihi) - det er en tradisjon jeg syntes det er veldig hyggelig å videreføre.

10844287_858503744230176_2101528001_n

Og i disse tider hvor vi desperat forsøker å finne tilbake til røttene som et slags nærmest lydløst tilsvar til en verden på bristepunktet - måtte jeg selvsagt teste å lage havregrøt av kutta og økologisk havre - den originale havren.

DSC_0002

Først og fremst - det tar veeeldig mye lenger tid.

Jeg startet allerede kvelden i forveien, med å legge havren i vann, røre litt og sette kjølig for å la dem svelle iløpet av natten.

DSC_0006DSC_0008

En "vanlig" tilbredelse tar ca 20-30 minutter, så jeg tenkte å spare inn en god del tid - men det ble fortsatt 15 minutter med røring for å få en god, kremet grøt til frokost dagen derpå.

DSC_0018DSC_0014

Konklusjon; Altså - dette er som sagt en havregrøt - ikke en heller bare - dette er DEN havregrøten som har vunnet VM for beste havregrøt - det er klart det er en veldig, veldig god grøt. Med det sagt - så merker du sannsynligvis ikke den helt store forskjellen klokken halv syv om morgenen, annet enn at du muligens blir litt forsinka. Anbefales til helgefrokost!

DSC_0021

Dette innlegget er forøvrig ikke sponset, men hvis du bruker rabattkoden HLZ728 – får både du og jeg rabatt neste gang vi handler. Vil du også teste verdens beste havregrøt, kan du kjøpe den her,  den koster litt i overkant av 36 kroner for 680 gram.

Husk å sjekke toll.no for dagens valutakurs, og legg deg alltid litt under 350 kroner inkludert porto. 

Er det noe du vil at jeg skal teste? Send meg en mail da vel! pia.skevik@gmail.com

Hage: Hvordan lykkes med avocadotre?

Hvis du er glad i avocado (- og hvem er ikke det?) og liker hagearbeid av en eller annen form - ja, da vedder jeg på at du har prøvd å lage avocadotre av steinen minst en gang. DSC_0136

Men har du lykkes?

Første gang jeg prøvde var i 2008, men det er ikke før i år at jeg har hatt tålmodighet og gjennomføringsevne nok til den ekstremt komplisertere hemmelige nøkkelen som skal til.... Nemlig å bytte vann hver dag. Eller - så godt som hver dag iallefall.

Det er faktisk alt!

DSC_0137

Så mye avocado som vi spiser, har jeg satt i gang storproduksjon! Ikke at vi har plass til så mange flere egentlig - men det er en fin og på en måte omtenksom vertinnegave - du har jo pleiet den mer eller mindre hver dag i flere måneder. Dessuten er den nærmest idiotsikker å holde levende så snart den har røtter som trives i jorda!

Dessverre (I know!) tror jeg nok ikke det noensinne kommer til å bli fruktbærende trær av disse avocadostenene, DNAet deres er tilpasset slik. (Har jeg lest) Men hvis noen vet hvor man kan kjøpe økologiske avocados (disse er visst ikke gentukla med) - så blir jeg veldig glad for tips!!!

DSC_0146

Avocadoene vil sprekke etter noen uker også om du bare lar dem ligge i vann, men deretter må røttene få plass til å vokse, så like greit å bare sette dem i vann med støtte i form av tannpirkere, kutta grillspyd ol.

Når du har fått fine, hvite røtter kan du plante en i jord. Pass på at det er veldig fuktig de første dagene!

DSC_0037

Noe jeg har oppdaget er at de strekker seg etter solen. Hvis en plante står i vinduet i noen uker, vokser den veldig mye på den siden som vender ut, mens den andre siden nesten ikke vokser i det hele tatt. Så husk å snu planten rundt hver gang du vanner den!

DSC_0144

Har du allerede et stort eller lite avocadotre? Tagg bildet med #matvrakbloggen da, så kan jeg se det jeg og! <3

Fjellgris til folket!

Dette er ikke reklame, men et helt ektefølt tips til deg som liker svin, liker å grille, liker ting som er gjort litt skikkelig, kjøttprodukter som inneholder kjøtt - og ikke minst - til deg som liker å vite hvor maten din kommer fra! DSC_0237

I likhet med snille folk som min venn Kai - som minner oss andre på når Noma åpner for bordbestilling en tirsdag i november, skal jeg nå være en slags grillsesongens alarmklokke for deg.

Om under en uke åpner grill og pølse-salget til min favorittbonde Knut!

DSC_0233

Vi har kjøpt svin av Knut flere ganger i året i flere år allerede, og jeg må si det som det er - de pølsene er rett og slett helt uovertrufne! Ikke la deg forskrekke av prisen heller - husk at dette er en liten familiebedrift som driver så bærekraftig som overhode mulig. (I tillegg ligger kiloprisen uansett langt under tilsvarende produkter i nærbutikken.)

DSC_0086

Sjekk Fjellgris.no for å bestille (fra 1. juni). Anbefaler også å bestille en baconkasse når det er "lov" fra september, røkt (på ordentlig) i et av Norges eldste røkeri, og 100 % kjøtt - ikke 87 eller 92 eller hva det pleier å være i butikken. Beste baconet denne familien noensinne har smakt iallefall!

God grilling! Neste onsdag håper jeg at jeg kan friste med oppskriften på Nasrins persiske pickles, som jeg kan GARANTERE deg at er årets beste grilltilbehør. #ST15 for sure! <3

Hermegåsa: Malins magiske ramenburger

Forrige ukes gjesteblogger Malin, lagde en ramenburger som jeg fikk så lyst på at jeg rett og slett bare måtte lage den selv. DSC_0297

Ikke bry deg så mye om at mengden på bildene er større enn målene i oppskriften, vi lagde flere porsjoner enn det er i den originale oppskriften.

Et annet viktig tips, er å ta deg ganske god tid til å lage dette, det blir ikke like vellykket hvis ikke alle ingrediensene som skal i kjøleskap er ordentlig avkjølt. Jeg brukte ikke former til å lage burgerene, og ekspertene; Malin og Lars - måtte medgi at konsistensen ble hakket hvassere når kjøttdeigen presses i former før de stekes. Anbefaler også - hvis du inviterer gjester - å be dem hjelpe til! Erlend og Renata gjorde en uvurderlig innsats!

DSC_0143DSC_0116DSC_0159DSC_0120

Du trenger:

Ramenbuns

  • 2 pakker eggnudler
  • Sesamolje
  • Ett eller to egg, pisket

Burgere

  • 400 gram kjøttdeig
  • 1 halv rødløk
  • 1 halv tomat
  • 2 hvitløksfedd
  • 2 ss worcestershire saus
  • 2 toppede teskjeer med grovkornet sennep
  • 6 ss olivenolje
  • Vårløk, skåret i tynne skiver

Sticky soya saus

  • 4 ss lys soyasaus
  • 2 ss mørk soyasaus
  • 4 ts sukker
  • 2 ts sesamolje
  • 2 ts vann
  • 1-2 ss maizenna (for å gjøre sausen tykk)

Ruccola, rødløk og tomater til garnityr. Malin og Lars har laget sin egen signatur med ost og speilegg. Anbefales!

Kok nudlene etter anvisning på pakken, tilsett sesamolje i vannet.

DSC_0174

La det kjøle seg litt før du blander nudlene med pisket egg. Form nudlene til ramenbuns med runde former og la dem stå i kjøleskapet i ca 20-30 minutter. Vi brukte Malins terracottaformer til nudlene, men hadde ikke nok til burgere fordi vi var så mange. (7 voksne og 5 barn)

DSC_0238

Bland kjøttdeig med rødløk, tomat, hvitløk, worcestershire saus, grovkornet sennep, olivenolje og vårløk. Form til burgere med hendene, eller bruk en liten rund form av et eller annet slag. (her bruker vi også de ildfaste creme brulée-formene) La burgerne stå i kjøleskapet i ca 20-30 minutter eller til helt avkjølt.

DSC_0152DSC_0165DSC_0210DSC_0209DSC_0218DSC_0217

Ha formene med ramenbuns i ovnen på ca 100 grader i 5-10 minutter etter at de har stått i kjøleskapet, så de "finner formen".

DSC_0226

Varm olje i en stekepanne og stek burgerne i 3-5 minutter på hver side til de er gjennomstekt. Sett til side og hold dem varme til ramenbunsene er ferdig. Sett dem i ovnen og la osten smelte på toppen, mens du steker ramenbuns og speilegg.

DSC_0250DSC_0233

Varm olje (i en ren stekepanne) og stek ramenbuns i 2-3 minutter, eller til de er gyldne. Hvis du har en «cooking ring» eller noe annet som kan brukes i pannen, kan det være en fordel å steke dem i ringen for å holde på formen. Stek speilegg etter foretrukket metode. Men altså - plommen bør ikke være fast!

DSC_0249

Bygg ramenburgeren med en ramenbun, sticky soyasaus, ruccola, tomat og rødløk, burger, sticky soyasaus, speilegg og vårløk, og en ramenbun på toppen.

DSC_0257DSC_0260DSC_0264DSC_0276DSC_0281DSC_0295DSC_0288

Sjefen sjøl var mer eller mindre fornøyd, håper jeg!

DSC_0240

ADVARSEL: Kun eksremt erfarne ramenburgerspisere klarer å ta en bit av hele burgeren. Hvis du lager denne - blir vi veldig glade om du tagger den med #matvrakbloggen - så vi kan se! Kanskje spesielt om du klarer å ta en bit av hele greia.

DSC_0339

Gjesteblogg; Malins magiske ramenburger

IMG_4922.jpg

Ukens gjesteblogger er Malin Kulseth, for noen kanskje bedre kjent som Malin Kaos. Dette kjære barnet med de mange navnene er omtrent det nærmeste norsk musikkbransje kommer en vaskekte Rosie The Riveter. Gjennom sitt engasjement i det selvstartede Kompetanseformidlingen bidrar hun til å øke likevekten i en ellers ganske skjevfordelt bransje. Til tross for sin unge alder, har hun allerede i mange år vært en viktig brikke i å skape synlighet rundt norsk musikk, først i by:larm, deretter som musikkredaktør i Natt&Dag, og nå som musikkspaltist i velvoksne Aftenposten. Når Malin i en debatt om rus & russ nylig ble konfrontert med innholdet i låttekstene til FORLOVEDEN kjæresten Lars, er det slett ikke rart hun ble litt paff - for i det idylliske hagebyhuset deres, er det stort sett han som tar seg av matlaging og annet praktisk husarbeid - mens Malin sitter ved spisebordet og hamrer løs på tastaturet. MEN! For sine kjære venner her i matvrakbloggen.no gjorde hun et unntak såklart - og serverer opp en kjær favoritt i det Kaos-Vaularske hjem: Ramenburgere.

I 2013 gikk det rykter helt fra NYC til Oslo om to helt syke nye fusion-oppskrifter. Cronuts og ramenburgere. Bare en av de to falt i smak, selv om folk angivelig fortsatt står i kø i timesvis for å kjøpe de originale cronutsene.

Jeg ble i utgangspunktet ikke spesielt fascinert da jeg hørte om ramenburgere. Burgerbrød av nudler, liksom? Hørtes ganske ekkelt ut, og dessuten virket det skikkelig slitsomt å lage. Men samboeren (forloveden red. anm) min ga seg ikke, og gjennomførte Det Store Ramenprosjektet en sen høstdag. Siden har vi spist de sagnomsuste ramenburgerne altfor mange ganger. Ikke bare er ramenbunsene veldig gode (ikke ekle i det hele tatt), men selve burgeren er også helt nydelig. Kombinert med sticky soyasaus, litt cheddar og speilegg er det en helt uslåelig middag for en skikkelig (fyllesjuk) kosekveld hjemme.

IMG_4927

Advarsel: du blir VELDIG mett av denne oppskriften, ikke legg store planer umiddelbart etter middag.

Ingredienser til ca fire porsjoner om du liker gode og tjukke burgere: 

Ramenbuns

  • 2 pakker eggnudler
  • Sesamolje
  • Ett eller to egg, pisket

Burgere

  • 400 gram kjøttdeig
  • 1 halv rødløk
  • 1 halv tomat
  • 2 hvitløksfedd
  • 2 ss worcestershire saus
  • 2 toppede teskjeer med grovkornet sennep
  • 6 ss olivenolje
  • Vårløk, skåret i tynne skiver

 

Sticky soya saus

  • 4 ss lys soyasaus
  • 2 ss mørk soyasaus
  • 4 ts sukker
  • 2 ts sesamolje
  • 2 ts vann
  • 1-2 ss maizenna (for å gjøre sausen tykk)

 Ruccola, rødløk og tomater til garnityr. Du kan avansere med cheddar og speilegg på toppen om du vil det. Selvsagt vil du det.

IMG_4908

Kok nudlene etter anvisning på pakken, tilsett sesamolje i vannet.

La det kjøle seg litt før du blander nudlene med pisket egg. Form nudlene til ramenbuns med runde former og la dem stå i kjøleskapet i ca 20-30 minutter. Vi har overflod av små runde creme brulée-former og pleier å bruke dem.

IMG_4880IMG_4881

Bland kjøttdeig med rødløk, tomat, hvitløk, worcestershire saus, grovkornet sennep, olivenolje og vårløk. Form til burgere med hendene, eller bruk en liten rund form av et eller annet slag. (her bruker vi også de ildfaste creme brulée-formene) La burgerne stå i kjøleskapet i ca 20-30 minutter.

IMG_4882IMG_4884IMG_4889IMG_4890

Varm olje i en stekepanne og stek burgerne i 3-5 minutter på hver side til de er gjennomstekt. Sett til side og hold dem varme til ramenbunsene er ferdig. Vi pleier å sette dem i ovnen og la osten smelte på toppen, mens vi steker ramenbuns og speilegg.

ramen

Varm olje (i en ren stekepanne) og stek ramenbuns i 2-3 minutter, eller til de er gyldne. Hvis du har en «cooking ring» eller noe annet som kan brukes i pannen, kan det være en fordel å steke dem i ringen for å holde på formen. Stek speilegg etter foretrukket metode.

IMG_4903IMG_4906

Bygg ramenburgeren med en ramenbun, sticky soyasaus, ruccola, tomat og rødløk, burger, sticky soyasaus, speilegg og vårløk, og en ramenbun på toppen.

IMG_4900IMG_4901IMG_4909IMG_4910IMG_4911IMG_4912IMG_4918IMG_4921IMG_4931

Tilbehør; Alle koldtbords mor

Nå er det bare fem dager til 17.mai! Kanskje skal du ha frokost hjemme? Eller troppe opp ferdig pyntet klokken 07:55 hos gode venner? Uansett er det mer enn sannsynlig at noen egg skal røres. 1c943510beda11e2922a22000a1fdc29_7

Uten å bli for filosofisk her, vil jeg si at eggerøre er som kjærlighet. Hvis man bare setter den på og rører borti innimellom blir den tørr og vanskelig å svelge.

DSC_0007

Hvis man derimot pleier den, passer på den, og gir den omtrent din fullstendige oppmerksomhet og veldig mye smør, vil du ende opp med bare å ville ha mer og mer og mer.

DSC_0012

Ok, kanskje ikke verdens beste analogi, men uansett. Her er oppskriften på min favoritt! Lag mye av gangen, for du kommer til å spise mer enn du pleier. Den holder seg også godt i kjøleskapet, så skulle du mot formodning få rester er det superdigg til matpakke, lunsj, frokost ol.

Pisk sammen eggene og ha i en gryte eller stekepanne på svak varme.

DSC_0017

Rør mer eller mindre kontinuerlig i 10-15 minutter til hele eggerøren har blitt fastere, men fortsatt er ganske fuktig. Når den er nesten stil, har du i smør, ta litt av gangen og smak til.

DSC_0025DSC_0034DSC_0041DSC_0058DSC_0060

Smak eventuelt til med salt og gressløk også - et voila! Hurra for 17 mai! (Men denne lager du kvelden før, sant? Ellers rekker du rett og slett ikke stryke bunadskjorta)