Sommer kommer, Insha'Allah

100_2111.jpg

Om å flytte til Kina og bli reddet av muslimsk bbq. beijing1

Da jeg flyttet etter min helt nybakte ektemann til Beijing i 2008 fikk jeg et kultursjokk som gikk langt utover det jeg selv hadde forestilt meg. Jeg likte ikke maten. Det vil si, jeg mislikte den ikke, men den var langt på vei ikke i nærheten av det norske kinarestauranter hadde lært meg jeg forventet. Selvsagt fantes det restauranter i Beijing som blåste meg i bakken, men i hverdagen og uten så mye som et kløyva ord kinesisk innabords, var å være hemmafru i Beijing ganske vanskelig.

Den dagelige lunsjgamblingen for eksempel, slo ofte ut i en lettere skamfull tur innom Element Fresh etter nok et ektefølt forsøk på nr 8 eller nr 9 eller nr 22 eller nr 3 på det lokale "hullet i veggen".

Men det var før jeg spiste yang rou chuan (羊肉串) for første gang. Disse superenkle, men hinsides himmelske lammespydene, med opprinnelse fra den muslimske Uyhgur (维吾尔)befolkningen i Xinjiang (新疆) er mest sannsynlig noe av det aller, aller beste jeg vet.

yangrouchuan

Ettersom jeg ble varmere i Yashow-trøya ble jeg oppigjennom årene mer komfortabel med alle former for kinesisk mat, og i dag må jeg innrømme at det nok er mitt favorittkjøkken. (Til den grad det kan kalles ett kjøkken da, og det kan det jo ikke.) Men - min favoritt samling kjøkken er garantert de kinesiske.

I Kina spiste jeg yang rou chuan sommer som vinter, likesom høst og vår. Men her i Norge hvor det ikke selges på hvert gatehjørne og jeg må lage det selv (til min viten, tar svært gjerne i mot tips om noen vet hvor de selger det her) er de forbeholdt sommeren. Da vi flyttet fra Kina "for godt" kjøpte jeg med en kg krydder av vår lokale "lammedealer" - men det er forlengst tomt, oppskriften som følger er en tilsvarende mix, riktignok uten msg.

(Nok til 4 pers, eventuelt bare til meg)

800 g lammekjøtt i små biter (lår eller skulder - med fett!)

Kryddermiks: 2 ts chiliflak, 2 ts salt, 2 ts malt ingefær, 1 ts malt spisskumin, 1 ts nymalt svart pepper 1 ts chilipulver, 1 ts malt Sichuanpepper, 4 fedd hvitløk (fint revet evnt ekstremt finhakket)

Bland krydderne i en bolle - ha kjøtt/fettbitene i krydderet, og bland godt. Dekk bollen med plast og la stå i kjøleskap til neste dag. Da trer du bitene på trespyd, annenhver kjøtt og fettbit. Grill i 6-8 minutter og dryss gjerne litt ekstra cumin, eventuelt knuste chiliflak over spydene mens du griller dem. Snakkes.