VERSUS: Potetmos vs "Potetmos"

DSC_0129.jpg

Ok. Jeg vet at mange noen av dere gjør det. Nå skal jeg prøve å komme med nok argumenter for at dere skal slutte. DSC_0138

Pris: Hvis du kjøper en pose ferdig potetmos, koster de mellom 4-15 kroner per pakke. I tillegg trenger du ganske lite smør eller margarin, bittelitt salt og litt melk. Ikke store greiene, og iom at en pakke er nok til ca to-tre porsjoner, så kan vi si at en porsjon koster igjennomsnitt 5 kroner. (Hvis det blir tre porsjoner ut av en pose altså.)

I innkjøp blir poteter, fløte, større mengder smør og liknende dyrere enn posen til under en tier, men hva skjer når man deler det opp i like porsjoner? Det ække sant? Ca 6 kroner. En krone mer!

Du betaler altså en krone mer per porsjon for å slippe følgende ingredienser i din "potetmos": Potet (99%), aroma [hydrolysert soyaprotein, smaksforsterker (natriumglutamat, -guanylat, -inosinat), fargestoff (kurkumin, karamell)], emulgator (mono- og diglyserider av fettsyrer), surhetsregulerende middel (sitronsyre), stabilisator (dinatriumdifosfat), antioksidant (askorbylpalmitat, askorbinsyre, natriumsulfitt, BHA), vegetabilsk fett. Kan inneholde spor av melk.

En krone mer for: Potet, smør, salt, fløte.

Neste punkt. Utseende:

DSC_0139DSC_0143DSC_0155

Tja. Her er det vel ikke så mye å argumentere for eller imot.

Smak: Jeg er nok svært forutinntatt her, og kan umulig forholde meg nøytral og gi begge deler lik sjanse. Men! Det kan barna mine! De er nemlig 1 og 3 år, og har ingen forhold til hvor maten kommer fra, annet enn at de vet at tomatene kommer fra en busk i hagen, og at det ikke er lov å plukke dem før de er røde.

Her var resultatet slående. INGEN av barna spiste mer enn en liten skje av den ferdige potetmosen, mens den hjemmelagde gikk ned. Jeg visste det!

Tid: Ok. Her kommer den reelle utfordringen. For selv om den ferdige potetmosen bruker mer tid enn det som står på pakken på å bli ferdig, så tar det litt lenger tid å lage hjemmelaget. Ca 10 minutter ekstra. Men! Hvis det er en dealbreaker for deg, foreslår jeg at du koker potetene kvelden før, og setter kaldt i kjøleskapet. Når du kommer hjem er det bare å varme dem opp med fløte og smør, mose og servere. Og da tar det faktisk 12-15 minutter KORTERE å lage hjemmelaget mos enn ferdigmos.

The winner takes it all!

DSC_0129