My favourite things

Raindrops on roses and whiskers on kittens Bright copper kettles and warm woollen mittens Brown paper packages tied up with strings These are a few of my favorite things

Skrevet i 1959 - men like aktuell i dag - hva er det beste du vet?

Her er noen av mine favoritter:

Soloppgang i Norge om sommeren (denne soloppgangen er fra Tjøme)

DET BESTE JEG VET: Soloppgang i Vestfold om sommeren

Å stå opp grytidlig og gå til jobb sammen med barna (vi bor ca 6 km unna)

IMG_1606

Å løpe alene til høy, høy, høy musikk - aller helst om morgenen

IMG_4054

Noe av det beste jeg vet er også - ironisk nok - Andreas Viestad sin spalte "Det beste jeg vet". Måten han skriver om mat på har inspirert meg fra jeg begynte å lese den rundt årtusenskiftet. (Ikke bare fordi jeg engang hadde birollen i en utgave, haha)

Å gifte meg med Jonas, her fra Oslo-bryllupet (vårt andre) i 2010

39705_10150220612300162_1793958_n

Å være friluftsdj, her fra en fest på Astrup Fearnley

Å dj'e i friluft

Å være på fjellet. Vinter, vår, sommer, høst. Og barn i friluft!

DSC_0154

De av dere som kjenner meg godt, vet at jeg ofte bruker litt tid på å komme til poenget - men altså. Skal vi ta et skritt tilbake, trekke pusten dypt og tenke litt over hva Eivind Hellstrøm har gjort for norsk matkultur før vi strammer gapestokken? På facebooksiden til Andreas "raser" debatten, og artikkelen han delte om personalmaten på Bagatelle fikk meg til å huske på noe jeg har glemt.

Å anbefaler dere det som kanskje er verdens beste kokebok; 

"The Family Meal" av Ferran Adrià

DSC_0066

Av de "personlamatkokebøkene" jeg har, er dette den utvilsomme favoritten - det er nok også min generelle favoritt.

Oppskriftene er grundige, særs velillustrerte, og maten er variert, sammensatt og stort sett sunn. Han bruker mye olje, smør og fløte - men altså, hvem gjør ikke det, he he.

Kokebokene er delt i tre deler;

Først - en innføring i den "Ferranske" tankemåten. Her finner vi også en omfattende guide til de forskjellige typene fisk han bruker, fasiten på hvordan koke et egg, guide over nødvendig kjøkkenutstyr, og sist men ikke minst - gode råd om hvordan organisere kjøkkenet ditt.

I "del 2" finner vi alle basisoppskriftene, på sauser, kraft og liknende - som Ferran ofte refererer til senere i boken. Som vanlig særs godt forklart og veldig godt illustrert.

DSC_0071

I "del 3" finner vi oppskrifter på 31 forskjellige og stort sett suverent sammensatte tre-retters middager. Dette er måltider lagt til og spist av personalet ved den legendariske "El Bullì" og hvis du forventer snobberi kan du tro om igjen. Ifølge Ferran skal totalsummen per person bli ca 25 kroner for hele måltidet. Matprisene her i landet er nok ganske annerledes enn de var i Spania - så la oss doble for enkelhets skyld. (Jeg lover å teste dette snart!) Det er uansett en samling svært rimelige trerettere!

DSC_0074DSC_0076

Boken får du kjøpt her, her, her, her eller her for eksempel.

Jeg får ingenting igjen for at du klikker på noen av linkene - men jeg lover deg - det gjør du.

DSC_0003

Jeg kjøper - i likhet med barneklær og boliger - nesten utelukkende brukte kokebøker. Rimeligere, mer bærekraftig og som en ekstra bonus slipper du å være livredd for å søle på den!