Før du får oppskriften på lunsjen jeg serverte A-magasinets utsendte da de lagde reportasje om matvrakbloggen til spalten Kjøkkenveien - så må vi snakke om en ting. Hvorfor sier vi, her i verdens vakreste land, mange tusen mil fra USA; pulled pork og coleslaw? Hvorfor gjør vi det?
Pulled pork. Stykke av svin, gjerne forhåndskrydret (tørrmarinert) over en lengre periode, stekt/bakt/røkt/grillet på lav varme over lengre tid, revet fra hverandre med enten hender eller gafler.
Coleslaw. En kålbasert salat, hvor man salter grønnsakene lett for å trekke ut noe av væsken, deretter blander til en kremet salat hovedsakelig med majones, eddik eller sitron - og salt. Hvorfor gjentar jeg at det er en salat? Fordi, det amerikanske ordet coleslaw, som vi ukritisk har adoptert - er rett og slett en variant av det nederlandske ordet "koolsla" som betyr kålsalat. Nå er det riktignok ikke noe faktisk kål i denne oppskriften, men fremgangsmåten er den samme.
Med andre ord; her følger oppskriften på en ganske god og utrolig enkel revet svin, med lettsaltet eple & gulrotsalat!
NB! Det er ikke så mye jobb, men selve prosessen tar minst 12 timer. (Foto: Bjørn Egil Halvorsen)
Det tok lang tid før jeg testet revet svin, rett og slett fordi jeg syntes kombinasjonen svineskulder/nakke/whatever (som ikke akkurat blir kasta etter deg i de fleste butikker) og røyking på lønnetrefliser i 23 timer.... Ja, det virket rett og slett litt uoverkommelig i en hektisk hverdag.
Men! Da jeg fikk tenkt litt, og kombinerte fremgangsmåten fra en asiatisk ribbeoppskrift jeg er veldig glad i med noen marmorerte koteletter, da ble det andre boller!
Utrolig enkelt, utrolig tilgjengelig og ikke minst. Utrolig godt.
Du trenger (til fire personer)
- Fire store, marmorerte koteletter
- 2-3 dl eplejuice (trenger ikke være fancy)
- 2 ss salt
- 2 ss sukker
- 2 ss spisskumin
- 2 ss paprikapulver
- 1 ts kayennepepper
- 1 klype tørket chili
- Fire burgerbrød/brioche ol til servering
Bland salt, sukker, spisskumin, paprikapulver, tørket chili og cayennepulver i en skål. Skyll svinet og klapp det tørkt med et tykt papirhåndkle for eksempel. Dekk begge sidene av hver kotelett med krydderblandingen, og surr godt fast i plastikkfilm.
Legg i kjøleskapet på en tallerken og la ligge i minst 6 timer.
NB! Når du tar av plastfilmen, vil det være trukket ut en god del væske, pass på (for egen del) å gjør det over vasken eller liknende. Skyll kjapt av krydderet i kaldt vann, og klapp kotelettene tørre igjen.
Brun kotelettene i en varm jerngryte, ha over eplejuice, sett på lokk og sett i ovnen. Jeg brukte først 180 grader i ca 20 minutter, så 125 grader i 3-4 timer. Men du, ta en titt innimellom! Det kan gå både raskere og tregere alt ettersom hvor stor gryten er, hvor tykke kotelettene er, hvor lenge de var i krydderblandingen og liknende. Riv kjapt med en gaffel for å se om kjøttet løsner. (Smaken vet vi jo at sitter, etter timesvis sammenklemt med krydderet i kjøleskapet!)
For lettsaltet eple og gulrotsalat er livet enkelt.
- 2 gulrøtter
- 2 harde, grønne epler
- 1-2 dl majones
- Saften av 1/2-1 sitron
- 3-5 ss salt
- 1 ts kayennepepper
Skrell og riv epler og gulrot. Ha etpar teskjeer salt over, og la stå i ca 1-2 timer i kjøleskap. Skyll godt og klem ut væske ved å ha de revede bitene i et rent kjøkkenhåndkle og klemme godt.
Det er dessverre litt vanskelig å si hvor mye majones du trenger, for størrelsen på gulrot for eksempel, varierer jo mildt sagt veldig! Men som en tommelfingerregel kan vi si at det skal være minst 50/50 eple og gulrot, og helst mer gulrot enn eple!
Bland majones med litt salt, sitronsaft og kayennepepper - til du syntes det smaker godt. Når du er der, har du de revete eple og gulrotbitene i en litt større bolle og vender inn majonesblandingen. Kan hende du blir nødt til å spisse den litt til med mer sitronsaft eller salt. Kos deg!
Sulten på mer? Følg gjerne matvrakbloggen på facebook, instagram eller legg meg til på snapchat: piaskevik