rimelig

Tilbehør: Hummus med yoghurt

DSC_0142.jpg

Perfekt til grillfesten er denne kikertpureen med sitron, sesampaste (Tahini), sitronsaft, olivenolje, kayennepepper og ikke minst; tykk, kremete gresk/tyrkisk yoghurt. DSC_0129

Du trenger:

  • 1 glass/2 bokser kokte kikerter
  • 1-2 ss tahini
  • 1-2 ss god olivenolje
  • 2-4 ss sitronsaft
  • 3-5 ss (toppede) med gresk/tyrkisk yoghurt
  • Kayennepepper
  • Salt

For hummus med yoghurt er livet (også) enkelt.

DSC_0133DSC_0137

Kjør det sammen med en stavmikser! Hvis det er noen stavmikserprodusenter der ute som leser dette, så kan jeg fortelle at min forhenværende stavmikser dessverre bukket under for en porsjon krem til kakao under forrige tordenvær, og at jeg er på utkikk etter en litt kraftigere, mer allsidig og stabil stavmikser!

Gjerne fra stavmikserens bryst, den originale stavmikserprodusent Bamix. Hehe, nok om det.

DSC_0148

Bland godt sammen, og smak til med sitronsaft, salt og kayennepepper.

Server avkjølt (syntes jeg, da) og topp med olje, eventuelt kayennepepper.

DSC_0145-2DSC_0154

Sulten på mer? Følg gjerne matvrakbloggen på facebook, instagram eller legg meg til på snapchat: piaskevik

Revet svin med lettsaltet eple & gulrotsalat!

Før du får oppskriften på lunsjen jeg serverte A-magasinets utsendte da de lagde reportasje om matvrakbloggen til spalten Kjøkkenveien - så må vi snakke om en ting. Hvorfor sier vi, her i verdens vakreste land, mange tusen mil fra USA; pulled pork og coleslaw? Hvorfor gjør vi det? Screen Shot 2015-07-13 at 07.06.56

Pulled pork. Stykke av svin, gjerne forhåndskrydret (tørrmarinert) over en lengre periode, stekt/bakt/røkt/grillet på lav varme over lengre tid, revet fra hverandre med enten hender eller gafler.

Coleslaw. En kålbasert salat, hvor man salter grønnsakene lett for å trekke ut noe av væsken, deretter blander til en kremet salat hovedsakelig med majones, eddik eller sitron - og salt. Hvorfor gjentar jeg at det er en salat? Fordi, det amerikanske ordet coleslaw, som vi ukritisk har adoptert - er rett og slett en variant av det nederlandske ordet "koolsla" som betyr kålsalat. Nå er det riktignok ikke noe faktisk kål i denne oppskriften, men fremgangsmåten er den samme.

Med andre ord; her følger oppskriften på en ganske god og utrolig enkel revet svin, med lettsaltet eple & gulrotsalat!

11330689_840505572664016_1024240868_n

NB! Det er ikke så mye jobb, men selve prosessen tar minst 12 timer. (Foto: Bjørn Egil Halvorsen)

Det tok lang tid før jeg testet revet svin, rett og slett fordi jeg syntes kombinasjonen svineskulder/nakke/whatever (som ikke akkurat blir kasta etter deg i de fleste butikker) og røyking på lønnetrefliser i 23 timer.... Ja, det virket rett og slett litt uoverkommelig i en hektisk hverdag.

Men! Da jeg fikk tenkt litt, og kombinerte fremgangsmåten fra en asiatisk ribbeoppskrift jeg er veldig glad i med noen marmorerte koteletter, da ble det andre boller!

Utrolig enkelt, utrolig tilgjengelig og ikke minst. Utrolig godt.

Du trenger (til fire personer)

  • Fire store, marmorerte koteletter
  • 2-3 dl eplejuice (trenger ikke være fancy)
  • 2 ss salt
  • 2 ss sukker
  • 2 ss spisskumin
  • 2 ss paprikapulver
  • 1 ts kayennepepper
  • 1 klype tørket chili
  • Fire burgerbrød/brioche ol til servering

Bland salt, sukker, spisskumin, paprikapulver, tørket chili og cayennepulver i en skål. Skyll svinet og klapp det tørkt med et tykt papirhåndkle for eksempel. Dekk begge sidene av hver kotelett med krydderblandingen, og surr godt fast i plastikkfilm.

DSC_0073DSC_0086DSC_0081

Legg i kjøleskapet på en tallerken og la ligge i minst 6 timer.

DSC_0072DSC_0071

NB! Når du tar av plastfilmen, vil det være trukket ut en god del væske, pass på (for egen del) å gjør det over vasken eller liknende. Skyll kjapt av krydderet i kaldt vann, og klapp kotelettene tørre igjen.

DSC_0073-2DSC_0075DSC_0076DSC_0083

Brun kotelettene i en varm jerngryte, ha over eplejuice, sett på lokk og sett i ovnen. Jeg brukte først 180 grader i ca 20 minutter, så 125 grader i 3-4 timer. Men du, ta en titt innimellom! Det kan gå både raskere og tregere alt ettersom hvor stor gryten er, hvor tykke kotelettene er, hvor lenge de var i krydderblandingen og liknende. Riv kjapt med en gaffel for å se om kjøttet løsner. (Smaken vet vi jo at sitter, etter timesvis sammenklemt med krydderet i kjøleskapet!)

DSC_0086-2

For lettsaltet eple og gulrotsalat er livet enkelt.

  • 2 gulrøtter
  • 2 harde, grønne epler
  • 1-2 dl majones
  • Saften av 1/2-1 sitron
  • 3-5 ss salt
  • 1 ts kayennepepper

Skrell og riv epler og gulrot. Ha etpar teskjeer salt over, og la stå i ca 1-2 timer i kjøleskap. Skyll godt og klem ut væske ved å ha de revede bitene i et rent kjøkkenhåndkle og klemme godt.

Det er dessverre litt vanskelig å si hvor mye majones du trenger, for størrelsen på gulrot for eksempel, varierer jo mildt sagt veldig! Men som en tommelfingerregel kan vi si at det skal være minst 50/50 eple og gulrot, og helst mer gulrot enn eple!

Bland majones med litt salt, sitronsaft og kayennepepper - til du syntes det smaker godt. Når du er der, har du de revete eple og gulrotbitene i en litt større bolle og vender inn majonesblandingen. Kan hende du blir nødt til å spisse den litt til med mer sitronsaft eller salt. Kos deg!

Sulten på mer? Følg gjerne matvrakbloggen på facebook, instagram eller legg meg til på snapchat: piaskevik

Restemat: Bakte poteter til overs? Bak dem en gang til!

Først og fremst. Jeg kommer ikke til å beklage i det høye og det lave over at det tok nesten en mnd (EN MND!) mellom to blogginnlegg. Ikke for å gjøre meg deilig såklart, men fordi jeg har gått svanger med et annet barn, som dere helt sikkert kommer til å sette pris på, nemlig Radiomat! DSC_0276

Radiomat er et om jeg får si det sjæl fantastisk og spennende radioprogram om kulturhistorien, historien og smaken av... ja - mat - sammen med matskribentguru Andreas Viestad!

11326483_1124338880915622_1524267646_n

Programmet går hver lørdag og søndag morgen, men du kan laste ned podcasten når du vil, og hvis du abonnerer, så er det enda flere som får høre radiomat, og det syntes jeg er superhyggelig.

Uansett - tilbake til det viktige - top notch restemat!

DSC_0277

På søndag hadde vi en sjeldent nydelig dag. Hele storfamilien var på middag hos oss, og vi gikk all inn på grillfronten, startet matfesten allerede klokken 15 på ettermiddagen.

Det var høyrygg av okse i sous viden litt under to døgn, pølser fra fjellgris, indrefilet av svin med timian (også fra fjellgris) grillspyd av lam med hvitløk og chili, og en mengde grønnsaker/tilbehør, som grilla fersk mais, tyrkisk pepper (nei, ikke den), aubergine, hummus, og ikke minst det som kanskje er min favoritt:

Bakt potet.

Problemet er bare at den bakte poteten kom for sent til bordet. Da den store keramikkbollen med 8 herlige, store, sammenfallende bakte poteter ble satt ut - ja, da var folk stort sett ganske mette. Og hva gjør man egentlig med 6 bakte poteter man har til overs?

Vel, man baker dem en gang til!

Du trenger:

  • Bakte poteter
  • En god, hard ost du liker (jeg brukte gouda fra Reypenaer)
  • Hvitløk
  • Sjalottløk
  • Rømme
  • Bacon
  • Gressløk
  • Pepper

Dette er ikke en oppskrift hvor du trenger å bekymre deg for mål. Slump litt her og litt der, men for å måle da, så brukte jeg 6 poteter, ca 250 gram revet ost, 5 fedd hvitløk, 5 medium store sjalottløk - og som vanlig - ikke nok bacon.

Kutt hvitløk og sjalottløk, svett i bittelitt nøytral olje på medium varme.

DSC_0240

Grav (forsiktig) ut "potetkjøttet" og ha i en stor bolle.

DSC_0245DSC_0248

Sett de tomme potetskallene på et fat med bakebrett og sett i ovnen på ca 175 grader i 15 minutter.

I mellomtiden moser du potetblandingen, og har i hvitløk, løk, og revet ost. (Du trenger ikke rive den så fint, den kommer til å smelte)  Overraskende nok, hadde jeg også i litt smør, hehe.

DSC_0252DSC_0255

Bland godt, og ha blandingen tilbake i potetskallene. Bak videre i ovnen på samme temperatur i ca 15 minutter, eller til de begynner å bli gyldne på toppen.

DSC_0268DSC_0271

Stek bacon, kutt gressløk, hent rømme ut av kjøleskapet.

Ha over rømme, kutta gressløk, "knust" crispy bacon og nykverna pepper - og legg deg flat for en coverversjon som faktisk er bedre enn originalen.

DSC_0274DSC_0275

Sulten på mer? Følg gjerne matvrakbloggen på facebook, instagram eller legg meg til på snapchat: piaskevik

Tips: Stek aubergine enkelt - og nesten uten fett!

Det er få ting som slår en skikkelig myk, saftig og varm aubergine. Bare tenk på en varm og trøstende moussaka, en syrlig og umamispekket Melanzane Alla Parmigiana - eller fjorårets nye favoritt: Pasta Caponata, en pastasaus så god at man kan spise den med skje til middag!

DSC_0080

Men jeg har ofte opplevd at det å steke auberginskiver ikke er helt idiotsikkert.

Noen ganger kan tre auberginer suge opp flere deciliter olje i stekepannen, de blir faktisk for fete, og de brenner seg lett hvis du ikke står og passer på dem hele tiden.

DSC_0079

Mitt tips redder deg fra alt dette - og er så enkel at jeg nesten skulle ønske jeg hadde kommet på det tidligere i mitt svært så aktivt auberginespisende liv.

DSC_0084

Kutt auberginene i skiver - så tykke som du vil ha dem - du kan selvsagt salte dem på forhånd om du vil - men meg bekjent er de auberginene vi spiser i dag genmodifisert til å ikke lenger ha den voldsomme bitre smaken som vi "fjernet" med salt i gamle dager - så det er ikke nødvendig. Jeg gjør det noen ganger - og noen ganger ikke, her har jeg kun strødd over litt for smak.

Børst en stekeplate med en nøytral olje (raps for eksempel) og legg skivene utover. Ha auberginene i stekeovnen på 175 grader i ca 20-30 minutter, snu når de begynner å gyldenes.

DSC_0086DSC_0087

Hvis auberginene blir for lyse eller mørke kan du bare justere med tid og temperatur.

DSC_0091

Har du litt rester av pastasaus kan du for eksempel legge denne og auberginene lagvis i en ildfastform, dekke med litt ost og ovnsbake som en fancy og deilig komplett resterett.

Underwoodkake

Sesong 3 av "House of Cards" hadde altfor få episoder! Hvis du ikke har sett amerikanske "House of Cards" enda, kan du bare erstatte "Underwoodkake" med "falsk napoleonskake" i denne oppskriften. Juks er det uansett. bilde 1 (2)

For dette er en napoleonskake - men fundamentet er falsk/ufortjent fordi jeg har kjøpt butterdeigen og ikke perfeksjonert den med timer, kjevle og smør. Dessuten er fyllet (nesten) kunstig. (Musikken fra Haisommer) Det vil si - jeg brukte vaniljesukker fordi jeg ikke fant vaniljestang.

Du trenger:

  • 2 plater butterdeig
  • 150-200 gram enkel eggekrem
  • 2 dl fløte
  • Melis

bilde 2 (1)

Altså, det er ikke så komplisert egentlig - og ikke så juksete heller. Men det føltes for enkelt til å forsvare at jeg frem til nå har kjøpt napoleonskake til Jonas sin bursdagsfrokost de siste årene.

La butterdeigen tine, men kjevle den ut mens den fortsatt er kjølig, så flat du klarer uten at den sprekker. Prikk forsiktig med gaffel og stek i ovnen på ca 190 grader til den er gyllen over hele (ca 20 minutter).

Å lage vaniljekrem er litt som å lage bearnaise. Et sabla strev hvis man ikke har gjort det før, og deretter stadig enklere for hver gang. Bjørnis har god erfaring, og for han er det veldig enkelt, hehe.

bilde 3 (1)

Bland vaniljekrem og krem - her har jeg lest at noen bruker gelatin - og hvis du vil ha den superstive Napoleonskakekremen som er så fin på alle bilder og i alle konditori - så må du nok bruke det med denne oppskriften. Jeg brukte ca 60/40 med krem og vaniljekrem.

Som du ser ble min blanding av vaniljekrem og krem svært utflytende, så jeg samlet en god dose krem i et glass vedsiden av. Lag tykk melisglasur og ha over, den flyter utover og blir en perfekt prikk over i'en!

bilde 3bilde 2

Men du - det er den beste versjonen av denne typen kake jeg har smakt. Søt, florlett, fløyelsmyk krem og sprø, sprø butterdeigsflak. Lykke til! Her er tilbehøret til bursdagsfrokosten:

bilde 5

Neste fredag får du oppskrift på lakrispanacotta med karamelliserte pecannøtter!

Sunn bananis med mørk sjokoladesaus og brente pistasjnøtter

DSC_0203.jpg

En dessert du kan nye med god samvittighet og uten sukker - iallefall uten tradisjonelt raffinert sukker. DSC_0091

Du trenger: (2 barn, 2 voksne)

  • 3 modne bananer
  • 1 plate mørk sjokolade
  • 1 dl fløte
  • 1-2 dl melk
  • palmesukker
  • en nevn pistasjnøtter

Skrell bananer, kutt dem grovt, ha i en ziplockpose eller plastbeholder, og sett i fryseren over natten.

Ta ut de frosne bananene og ha i blenderen. Min blender er dessverre ikke så kraftig, så det ble litt mikkmakk, men jeg kompenserte med å sette banansmeten i fryseren en god halvtime før servering.

DSC_0163

Ha i melk (eller kokosmelk, soyamelk, rismelk eller hva du vil) litt etter litt, slik at du får en svært tykk, luftig iskrem. Som sagt, ikke få panikk hvis den er litt musji, min ble det denne gang, så jeg satte den i fryseren og rørte innimellom. Den ble ikke HELT iskremkonsistens, men så godt som.

DSC_0166

Brente pistasjnøtter lager du på samme måte som du lager brente mandler, men myyye mindre skala såklart, pluss at jeg byttet ut hvitt sukker med det mye sunnere palmesukkeret. (Må ikke forveksles med palmeolje, hehe).

Knus nøttene ved å legge dem i bakepapir, dekke nøttene med bakepapiret, og banke med en gryte, kjevle, hammer ol.

DSC_0176

Smelt mørk sjokolade og ha i fløte litt etter litt til du har en tykk, blank, mørk sjokoladesaus.

Hell sjokoladesausen over isen og topp med nøttene. NAM!

DSC_0199DSC_0200DSC_0190

Tilbehør: fritert søtpotet

Hvis jeg skal velge meg en ting jeg må spise resten av livet, er det nesten nødt til å bli søtpotet. Den kan varieres i det uendelige, stekes, kokes, bakes, moses, friteres, syltes, dampes - man kan lage de mest amazing supper - for ikke å snakke om at den er like god søt som salt. DSC_0093-2

Den beste søtpotetopplevelsen jeg har hatt i hele mitt liv, er fra et av våre favorittvannhull i Beijing - Apothecary (nå nedlagt dessverre/heldigvis). De serverte en syltet, dobbeltfritert søtpotet som var intet mindre enn fullkommen.

Da jeg var gravid andre gang tenkte jeg på den daglig, jeg skrev tilogmed en tåredryppende epost og ba om oppskriften - men til ingen nytte.

Screen Shot 2015-03-08 at 21.53.37

Mitt prosjekt for våren er å eksperimentere meg frem til den samme magiske smaken, i mellomtiden kan man øve på kun å fritere den søte poteten.

Du trenger:

  • Søtpotet
  • Nøytral frityrolje (raps/solsikke/peanøtt)
  • salt

Skrell søtpoteten. Skjær skiver med en ostehøvell for eksempel og legg skivene i en bolle med kaldt vann. Bytt vann en eller to ganger - dette er for å fjerne litt av stivelsen, så de ikke klebes sammen når du friterer dem.

DSC_0062-2

Et tips er å ha salt i vannet - da trekker søtpotetene til seg den salte smaken, men på grunn av husets minste, salter vi heller etterpå.

DSC_0075DSC_0071

Varm opp olje i en "dyp" beholder - vi brukte en wok, og friter en håndfull flak av gangen. Ta ut med en hullsleiv og legg i en tallerken med tørkepapir i bunnen.

DSC_0083

Server til hva du vil - men vil tipse om at det funket overraskende godt til Skrei!

DSC_0103

Til glede for nye lesere

(Det er jo i skrivende stund snart 1500 av dere.KNIS!) I vår familie er det et-par gjengangere som står seg på middagsfronten, og en av dem er stekt ris. Vi har tidligere laget det med rester, rester med svin, rester med laks - men forrige uke debuterte den stekte risen med torsk!

DSC_0029

Jeg kuttet torsken i grove terninger og lot bitene ligge ca 10 minutter i en marinade av limejuice, fiskesaus, soyasaus og sesamolje - før jeg stekte dem kjapt i pannen og hadde i risen rett før servering.

DSC_0030

Grunnen til at denne risen er litt ekstra gul, er at jeg overvurderte hvor mange egg vi trengte, men den var veldig god altså.

DSC_0031

Topp med svarte sesamfrø, koriander og chili.

DSC_0032

Tilbehør; sylta grønnsaker

Sylta grønnsaker passer nesten til alt! Vi har to favoritter om dagen; gulrot og reddik. De lages helt likt, men reddikene blir raskere ferdig enn gulroten. DSC_0209

Skrell gulrot (dette gjør du ikke med reddiken, holder å vaske dem godt.)

DSC_0213

Skiv svært fint i mandolin, eller kutt i fine skiver - mandolinen gjør det veldig mye enklere, raskere og mer "uniformt" - men du klarer fint å lage det uten også. Her i huset prøver vi oss på asiatisk-ish sylt om dagen;

Til ca 1 kg gulrot og to bunter reddik trenger du:

  • 1 dl riseddik
  • 1 dl "vanlig" eddik
  • 2 dl sukker
  • 4 dl vann
  • 2-3 generøse klyper salt

Etter endel eksperimentering er jeg kommet frem til at jeg liker mer eddik i syltelaken enn de tradisjonelle oppskriftene oppgir, dette må du nesten bare justere og smake deg til selv. Jeg har også oppi salt, det er ikke nødvendigvis så vanlig.

DSC_0219

Ha ingrediensene i en kasserolle og kok til alt sukker og salt er oppløst. Ha grønnsakene over i et sterilt glass hvis du skal la dem stå en stund, eller bare i en bolle hvis du skal bruke dem iløpet av dagen, eller de nærmeste dagene.

DSC_0224

Dekk med plastfilm eller lokk og sett kaldt. Reddikene blir ferdige på 5-6 timer og får en nydelig rosafarge, men kan gjerne stå lenger. Den sylta gulroten er aller best etter en etpar dager til en liten uke.

Make it easy on yourself

DSC_0093 Cause breaking up - is soooo very hard to doooooo... Neida. Men jeg ser jo på internett at det er veldig mange som har som mål i 2015 å spise mindre kjøtt. Suverene saker!

DSC_0087

Du trenger - en indisk krydderpaste du liker (dette kan man selvsagt lage selv - men så avansert er ikke jeg på indisk enda) - løk - diverse rotfrukter, jeg bruker her gulrot og søtpotet, men mulighetene er jo uendelige - kokosmelk og/eller kokoskrem + eventuelt chili.

Hvis du har en god (les. ikke "farlig") potetskreller, er å skrelle gulrot en perfekt jobb for små kjøkkenassistenter!

DSC_0365-2

Kutt løk (og eventuelt chili) og svett i gryten med bittelitt olje. Ha i krydderpaste, la denne steke litt før du har i kokosmelk/krem og rører godt til det ikke lenger er klumper. Ha gjerne i litt kraft, kylling eller grønnsaks. Skrell og kutt grønnsaker og ha i, dekk med lokk og la putre på medium/svak varme til grønnsakene er møre.

Hvis du liker tykk saus, tar du av lokket når grønnsakene har trukket til seg litt av væsken. Fortvil ikke om søtpotetene går litt i oppløsning, det er jo kanskje det aller beste! Rør forsiktig innimellom så det ikke blir brent i bunnen. Server med ris eller for seg selv.

DSC_0104

Tenke seg til - læreren fikk rett!

Herregud som jeg haaaaatet mattetimene på skolen. Men prosentregning har jeg virkelig omfavnet i voksen alder. DSC_0365

Hel kylling; 79 kr per kg. Snittvekt på 1.8 kg = 9 kg x 79 = 711 kr. For disse fem kyllingene betalte jeg altså 711 kroner. Henger du med?

To timer senere (blir sikkert kjappere etterhvert, øvelse gjør mester ol)

DSC_0397

Jeg delte kyllingene i: bryst, minibryst (altså den lille på innsiden av brystet), vinge, lårfilet som jeg benet ut (øverste del av låret) og lårklubbe (nederste del av låret.) I tillegg fikk jeg fem skrog til kraft. Nå kommer det morsomme.

DSC_0403

Vi fokuserer på indrefileten; kyllingbrystet. Hvis noen andre skal filetere kyllingen for deg meg betaler "vi" 424,5 kroner per kg.

Totalt fikk jeg ca 2.6 kg brystfilet fra disse fem. Hadde jeg kjøpt 2.6 kg ferdig filetert brystfilet ville det kostet meg 1104 kroner. Eller for å snu regnestykket: Hvis du betaler 711 kroner for 2.6 kg brystfilet - er det fortsatt halve prisen av det du betaler hos den rimeligste dagligvarebutikken i dag.

DSC_0414

Med andre ord; jeg sparte (faktisk) 392 kroner på å filetere brystene selv. Det beste er at jeg "fikk" ca 5 kg kyllingkjøtt i tillegg! Som da er partert og benet ut, men bare for gøy så kan vi si at de har samme kilopris som hel kylling. 79 kroner. Vi vet jo at de hadde kostet mer, men for å ikke overdrive.

DSC_0369

Vi må heller ikke glemme kyllingkraften! Ca 1 liter god, redusert kraft fikk vi etter etpar timers reduksjon. Jacobs Utvalgte er en av de rimeligste på markedet som har fått best karakter i diverse tester //ikke sponset// - og den koster 116 per liter.  Ok, ok, ok. Er du klar for siste utregning?

På kyllingbrystene sparte vi 392,-

På resten av kjøttet, sparte vi 395,-

Og på kyllingkraften sparte vi 116,-

Med andre ord så sparte jeg 903 kroner  vs 711 kroner brukt. I tillegg har en observant leser kommentert at jeg ikke har tatt med grønnsaker til kraften i regnestykket - og det må jeg jo. Så la oss si 750 da for å dra på litt.

På den annen side, ser jeg at bare kyllinglår fra Stange selges for 148 kroner per kg - og i dette regnestykket har jeg tatt utgangspunkt i kgprisen per hele kylling som er 79,- Jeg tror vi kan slå fast at besparelsen er mer enn stor nok for å gjøre tidsbruken verdt det!

For å partere kyllingen brukte jeg "fasiten" i Thomas Kellers kokebok "Ad Hoc at Home".

10484547_528677253910904_1068328837488109660_n

Edit: Jeg tok utgangspunkt i prisene på kolonial.no da jeg satte meg ned for å regne. Men det er jo veldig interessant at kyllinbryst fra Stange kan variere så mye i pris som 200 kr per kg ferdig filetert!

Screen Shot 2015-01-08 at 18.58.23

 

Vis meg din timelønn...

Og jeg skal fortelle deg hvilken makrell i tomat det lønner seg at du kjøper. DSC_0189

Hvis du tjener mindre enn 2 649 kroner i timen, kan det lønne seg å kjøpe den store boksen.

Prisforskjellen per kg på den og den i 110 grams boks som er "ferdig hakket" er nemlig litt i underkant av 50 kroner.

Og å hakke deg litt makrell i tomat tar ca ett minutt. (Men fordi en gaffel koster ca 20 kroner, og du sikkert bruker et minutt på å åpne boksen uten å søle på degselv, har jeg i regnestykket tatt med at du bruker fem minutter på det. Klarer du det på ett minutt, bør du tjene mer enn 3000 kroner per time for å kjøpe den andre, for realz.)

DSC_0190DSC_0191DSC_0193

Enjoy! Verdens nest sunneste mat, jo!

DSC_0194

Deleøkonomien altså!

DSC_0077.jpg

Hei! Lenge siden sist. (Beklager.) DSC_0039

Siden forrige post for 100 år siden, har vi sammen med 2 av mine supersnille søsken gjort istand huset for å leie ut på airbnb. FOR et opplegg! Men det ble jo megaryddig og fint, vi fikk tilogmed kjøpt 7 nye lamper til kjøkkenet og satt opp en køyeseng på barnerommet - sykt fornøyd med det! Og fikk søt.no melding av italienerene som bor der - så det føles nesten verdt det.

DSC_0127DSC_0131DSC_0156DSC_0123 Og hva annet kan vi vel gjøre enn å dra på airbnb ferie sjæl? Etter fem dager i Barcelona er vi nå i en bitteliten by utenfor Girona, og der ser det slik ut:

DSC_0038

Jeg skal lage en post med all maten vi spiste i Barcelona før vi kom hit, men først; feriens første kortreiste middag;

DSC_0020DSC_0021DSC_0025DSC_0027DSC_0028DSC_0060DSC_0077

Jeg svømmer i "vi skulle ikke bare flytte hit"-kjisjeer hver eneste dag! Pasta med enkel tomatsaus; hvitløk, søt rødløk, tomater, tynne krydrede svinepølser og parmesan.

DSC_0063

Neglisjerte poteter.

Jeg er fortsatt litt usikker på hvor appetittvekkende den overskriften egentlig er... Men - samma det, den forteller den sanne historien. DSC_0047

Du kan kjøpe store "vanlige" poteter, du kan kjøpe medium "vanlige" poteter, du kan kjøpe store "bake"-poteter - du kan kjøpe alle slags poteter du vil.

Satt på rekke og rad vil de helt sikkert utvise forskjellige mer positive eller mer negative kvaliteter som bakte poteter - men hver og en er de helt sikkert mer enn gode nok.

Skrubb potetene fri for jord. Pakk inn i folie.

DSC_0062

Sett potetene i ovnen. Ca 200 grader i omtrent 75 minutter.

(Jeg liker at de er på kolapsens rand, da. )

Så kan du gjøre noe helt annet i en time og et kvarter.

IMG_1605

(Ett aluminiumsfolie ark til deg, og ett aluminiumsfolie ark til meg.)

DSC_0074

Ha i litt smør og riv over en god ost. Det kommer jo litt an på øynene som ser, men vi serverte poteten med hjemmelagde pølser fra Fjellgris, grovkorna sennepscreme og salat.

DSC_0102

(Andre ville vel kanskje servert de magiske fennikel og chilipølsene med de bakte potetene istede. Nuvel.)

DSC_0086

Rest, rest i skapet der

Historien om mitt utrolig store kjøleskap skal jeg spare til en senere anledning. Men! Det er det beste kjøleskapet å lage restemat fra! DSC_0086DSC_0087

Med litt hjelp fra assistentene ble det vippet opp en helt magisk sursøt og spicy kål på under 10 minutter. Den gjenskapes slik:

1 kinakål - hvitløk - rød chili - 1 dl eplejuice - 1 ss flytende honning - en klunk fiskesaus - en liten klunk soyasaus - bittelitt olje, raps for eksempel

Kutt og vask kinakålen godt

DSC_0071

Kutt opp hvitløk og chili (revet ingefær er sikkert også godt)

DSC_0074

Svett dette kjapt i en gryte med litt olje

DSC_0078

Ha eplejuicen og honningen i bunnen, rør til honningen er oppløst, og ha i kålen

DSC_0083

Ha over litt fiskesaus + soyasaus og dekk med lokk. Høy varme i 2 minutter før du rører og gjentar til kålen har falt sammen. NAM!

IMG_1163

Bukken og havresekken. Og is.

Jeg bestemte meg for å slutte med engangsservise. For miljøet og sånn. a052cbf4cbaa11e39a400002c9c5d8d4_8

Resultatet ble fargerikt. I anledning barnebursdag forrige helg, var det inget annet å gjøre - enn å gå til innkjøp av nok gjenbruksservise for de 38 (!) barna vi hadde invitert.

Dette innlegget er utrolig nok ikke sponset av IKEA, sånn for ordens skyld. 

Selv om jeg prøver å ikke være sukkerfanatisk, må jeg innrømme at jeg ikke akkurat elsker å helle sukker nedover halsen på barna mine. Derfor liker jeg veldig godt å kunne ta små grep der man kan - som med smoothieisen jeg først leste om på bloggen til Susanne.

DSC_0002

Bursdagsis til en jente på fire (og himla mange av hennes venner) - jordbær, banan, eplejuice. Også bittelitt acaipulver da, for å erstatte blåbærene som ikke hadde funket med mine hvite uteputer.

Jeg lagde 36 is - det var 800 gram jordbær - 6 bananer - litt under en liter eplejuice og ca 2 rause skjeer med acaipulver.

Og selv om innlegget ikke er sponset; jeg har prøvd endel forskjellige isformer oppigjennom - og jeg må innrømme at jeg har tilgode å finne noen som var bedre enn disse.  Isformer i perfekt størrelse, med lurt stativ og barnevennlig "holder" på IKEA - til rett under 20 kr stk får du her.

God søndag!

DSC_0012

Frankie & Johnny were sweethearts.

Har du sett filmen? frankie-et-johnny-1991-01-g

La oss se bortifra det faktum at Pacino har den ene hovedrollen. Og at Pheiffer har den andre. La oss se bortifra den nydelige kjærlighetshistorien, de beinharde skjebnene, NEW YORK (!), vår evige diner-facinasjon, det faktum at de bruker BÅDE "What A Fool Believes" av Doobie Brothers OG Claire De Lune av Debussy - og kun fokusere på en eneste ting. Måten Pacino omtaler tunfisk. MAMMA mia.

DSC_0048

Tuna melt inspirert av Pacino og Jon - til 3 ganske sultne personer som har revet en garderobe; 3 bokser tunfisk - 3 ss rømme - 3 ss majones - 2 ss honningdijon - 1 lite glass kapers - 2 ss finhakket sjalottløk - salt - pepper - olivenolje - brød - ost - vårløk. (Mer sennep)

DSC_0051DSC_0052DSC_0053DSC_0057DSC_0059

Bland godt sammen, smak til med salt, pepper og olivenolje. Ha på brød - topp med favorittosten din - grill i ovnen til osten er smeltet. Server med finhakket vårløk og sennep. Spis mens du ser Frankie & Johnny.

DSC_0071DSC_0083

#struggleplate ?

Dagen etter stekt svin med lun potet og brekkbønnesalat - lagde vi som vanlig stekt ris til middag, denne gang med sterk og syrlig kinakål både i og på siden. ( Instagram har lært meg at det kanskje ikke så spesielt godt ut, men jeg kan love deg at det smakte veldig, veldig, veldig godt. Og ganske godt for samvittigheten å fornye restene også! ) DSC_0003Kutt og skyll kålen. Stek på sterk varme, med finhakket hvitløk, sambal oelek og soyasaus til kålen har falt litt sammen.

DSC_0030Stekt ris har jeg lagd mange, mange ganger før - men i denne runden blandet jeg altså i litt av kålen, i tillegg til erter, egg, skivet gulrot og restene av svinekjøttet.

DSC_0035DSC_0059

Restene av DETTE igjen, ble lunsj dagen derpå. Som igjen ble omtalt som #struggleplate </3

DSC_0056

Kutte, kutte, kutte, kutte, kutte, kutte, kutte, kutte etc

Lun potet og brekkbønnesalat med pepper og sesamfrø - ja takk! DSC_0105

Til fire personer; 5 medium poteter - to rause never brekkbønner - 3 fedd hvitløk - salt - pepper - sesamfrø.

Det hjelper med en mandolin. Men det er ikke dødsnødvendig.

Skiv potetene fint og kutt i fine strimler. Skjær brekkbønnene i skrå skiver. La begge deler ligge litt i kaldt vann for å krispe seg opp - og for å fjerne litt av stivelsen så de ikke klistrer seg sammen i potetenes tilfelle.

Finhakk hvitløken og ha i en wok/stekepanne med nøytral olje på høy temperatur.

DSC_0155

Ha over potetstrimlene (helst før hvitløken svir seg, og det gjør den rimelig kjapt) og la disse steke i et-to minutter. Deretter har du i ca 1 dl vann, setter på lokk og lar dette koke i to-tre minutter.

DSC_0157

Ta av lokket og ha i brekkbønnene.

DSC_0159

Ideelt sett bør det nå være litt mindre vann i din wok enn det er i min - hilsen klok av vannskade. La dette steke på høy varme i ca to minutter, dryss over salt, og en blanding av grovmortet sesamfrø + pepper. Serveres lun eller varm. Tror den er god kald også, men den forsvant før vi kunne finne ut av det.

DSC_0163

Oh China, my China

Et par dager hver måned savner jeg kinesisk mat så mye at jeg blir tullete av det. Dessverre har jeg til gode å finne en SKIKKELIG rå "hverdags"-restaurant - når det kommer til kinesisk i "denna by'n" er det liksom enten full blown gourmet - eller banket kjøtt med brun saus, og svært lite imellom. Man må altså gjøre det SJÆL. DSC_0182

Det trenger ikke være mer enn to komponenter + ris, her i form av marinerte koteletter jeg har skåret i strimler, banket og woket. Tilbehøret er en lun koreanske potet og brekkbønnesalat med pepper og sesamfrø. Resultatet var akkurat det jeg var ute etter!

Vi begynner med det som tar lengst tid; marinaden. Egentlig bør du gjøre det dagen før for virkelig dyp smak på kjøttet - jeg brukte en pakke av de lykkelige kotelettene jeg fikk levert på døren før jul.

I marinaden hadde jeg; 1 dl soyasaus - saften av 1 lime - 1 ss sesamolje - 1 ss fiskesaus - 1 ss sambal oelek - 2 ss brunt demerasukker og 1 ss sriracha med ekstra hvitløk. Dette blandet jeg godt i en vakumpose, hadde i kotelettene, vakumerte og klemte godt sammen, så alle sidene av kjøttet ble dekket. Deretter la jeg posen i kjøleskapet - her kan den ligge over natten, eller etpar timer - men fire kan være et slags mentalt minimun.

Når kjøttet er ferdigmarinert, kan du skjære vekk ben og store fettrander. Jeg lagde en kraft på disse, litt vann og resten av marinaden, som senere fikk redusere med litt honning til den ble en sticky glaze.

DSC_0131

Renskjær kjøttet i litt under fingertykke strimler, ha i en pose og bank flate med en kjevle, vinflaske ol. Et godt tips for saftig kjøtt er å ha litt maizenna i marinaden, men dette prøvde jeg ikke i denne omgangen.

DSC_0142DSC_0154

Og hvis du lurer på hvorfor jeg bruker min datters Masahiro-kniv, kan jeg fortelle deg at dette skjedde med min tidligere favoritt </3:

1b3eb8647ab611e3b833123fdcabf3b2_8

Uansett; sil kraften etter en times tid, og plukk av kjøttet som er igjen på beina - dette er perfekt til en sandwich, i stekt ris eller på pizza ol <3. Reduser kraften videre og ha i litt honning - til den får sirupaktig konsistens.

Stek kjøttet kjapt på sterk varme. Jeg brukte ca 1 kg koteletter - og stekte i 4 omganger for å få kjøttet ordentlig stekt og ikke kokt. Ha over sirupen, rør og server! Oppskriften på koreansk potet-brekkbønne salat kommer i morgen! <3

DSC_0184