barnemat

Grove vafler til middag? Supersuksess!

DSC_00671.jpg

Vafler til middag? Før du lar skepsisen ta overhånd; dette er en middag som funker perfekt som hverdagsmiddag for en småbarnsfamilie - den er veldig god - OG veldig barnevennlig! Vafler er som pannekaker, det finnes hundrevis av oppskrifter som er verdens beste - og likevel - ingen av dem er like.

Denne oppskriften er mer enn inspireret av superhelt og NRK "kollega" Lise Finckenhagen sin oppskrift delt på Godt.no - men jeg var nok litt rausere med smøret, og brukte sammalt hvetemel istedenfor fint.

Du trenger (ca):

  • 6 store poteter/mandelpoteter
  • 1 boks rømme
  • 1 pk bacon
  • 2 dl melk
  • 2-3 egg
  • Sammalt hvete (eller et annet mel du liker)
  • bakepulver
  • gressløk

Fordi det er middagstid og hverdag, så vil jeg anbefale å skrelle potetene først, deretter kutte dem i grove biter. Kok opp usaltet vann, senk temperaturen noe og la dem trekke på medium + til de er møre.

DSC_0030

Ha av vannet og pass på at du "damper ut" resten av det eventuelle vannet i gryten.

DSC_0040

Mos.

DSC_0049

Ha i smør og rømme og rør godt. På mengde fulgte jeg ikke oppskriften, men bare slumpet litt. Vi vet jo alle hvordan en vaffelrøre skal se ut?

DSC_0051DSC_0054

Deretter har du i egg, melk, grovt mel og litt bakepulver og visper godt sammen.

DSC_0058

Jeg saltet som vanlig ikke på grunn av de søte små, men tror nøkkelen til eventuell suksess kommer her;

DSC_0077

La røra hvile litt. Jeg har aldri kranglet med min svigerfar - og likevel har jeg stemmen hans som roper gjennom rommet klart som dagen i hodet; DU MÅ LA RØRA HVILE MINST ET KVARRTER!

Lag en testvaffel og smak på den. Hadde det vært digg med noe urter i? Timian for eksempel? Eller kanskje bare salt og pepper?

Vi serverte med grønn salat i hvit balsamico vinagrette til de voksne og rester av verdens beste blomkålsuppe til de små. På vaflene ble det rømme, revet gouda, gressløk og tørrsaltet bacon stekt i ovnen og knust med hånda.

DSC_0073DSC_0069

Keiserens nye ris

Trenger du å kjøpe "sushiris" når du skal lage sushi hjemme? På ingen måte. Risen du trenger for å lage sushi skal være kort, og gjerne litt "stutt", men den trenger verken hete det ene eller det andre - og det har ingenting å si for resultatet at den har en drage på posen. Ok, jeg må innrømme - den fysiske besparelsen i kroner og øre er ikke hovedpoenget her. Geisha grøtris koster 31 kroner per kg, vanlig "sushiris" fra Blue Dragon (som jeg egentlig ser på som et litt overpriset merke) koster 66 kroner per kg. Her er det mer prinsippet som gjelder - skal jeg (og du) betale dobbelt så mye fordi vi i vår søken på kulinariske utfordringer stoler på produsentene som tilsynelatende tilbyr oss ingrediensene vi trenger?

Anyways; i går lagde vi sushi - med grøtris. Funket helt strålende! Slik gjør du det;

Skyll risen i kaldt vann til vannet blir klart. 

DSC_0197DSC_0198

Fyll på nytt vann og la risen stå i vannet ca en halvtime.

DSC_0228

Sil av risen igjen, fyll opp gryten med like mye vann som ris, kok opp under lokk og la koke i 2-3 minutter. Så setter du varmen helt ned (ikke fjern lokket!) og lar det stå slik i ca 18-20 minutter.

Ha risen i en stor bolle til avkjøling, rør inn sushimarinade (riseddik, sukker, salt - denne kan du lage selv eller kjøpe ferdig).

DSC_0237DSC_0233

Dekk risen med en fuktig klut hvis det er lenge til du skal bruke den. Det eneste jeg vil si som ikke funket her, var at den kanskje ble litt vel kompakt - så den burde muligens fått litt tid i kjøleskapet for å bli tilstrekkelig luftig. Men altså - grøtris - fungerer helt suverent! God søndag!

DSC_0232DSC_0226

Melk og brød fra krus og fat

DSC_0064-e1402563522414.jpg

Vi leser ofte Inger Hagerup for barna på kvelden, og hver gang får jeg dårlig samvittighet fordi vi ikke egentlig er spesielt gode på kveldsmatritualer. Men det er jo aldri forsent! (Heldigvis.) DSC_0061

Kvelden lister seg på tå 
Over kløverengen. 
Himlen har tatt stjerner på. 
Alle barn skal sove nå, 
sove søtt i sengen.

DSC_0064

Melk og brød fra krus og fat 
er så gode venner 
med en liten trett krabat 
som skal spise aftensmat 
med små melketenner.

DSC_0067

Og to røde lette sko 
setter vi på matten. 
Er så slitne begge to. 
Men nå skal de stå i ro 
hele hele natten.

DSC_0066

Natten kommer svart og stor. 
Alle ting blir borte. 
Seil i mørke, lille jord, 
med en liten gutt om bord, 
i sin lille skjorte! Inger Hagerup  (Grovbrød med prim og jordbær.)

Sichuan dry-fried green beans

Første gang mannen min var på jobbtur i Kina, kom han hjem med en gave som formelig oste av 1500-tall. Fra det fjerne østen - en pose uvurderlig, sterk, syrlig, magisk Sichuanpepper direkte fra Sichuan! Veldig stas såklart, men Sichuanpepper har en ekstremt spesiell smak, og jeg har ikke akkurat måttet spinke og spare på den omtenksomme gaven. En spesialitet finnes det dog - og den er rimelig utrolig. DSC_0031

Du trenger; 500 gr grønne bønner/brekkbønner - 5 fedd hvitløk - 3 medium str vårløk - 1 liten knoll ingefær - sichuanpepper - peanøttolje eller en annen olje som tåler svært høy temperatur - salt.

Rens  brekkbønnene og skyll dem godt. Så må du tørke dem. Helt tørre. Det er to måter å se det på - enten som en zenaktig øvelse, eller som et ork. Du velger - men kun en av dem er særlig asiatisk.

DSC_0034DSC_0035

DSC_0040

Stek bønnene i en raus spiseskje olje på høy varme under kontinuerlig omrøring. Hvis du stopper å røre vil de bli brent, jeg anbefaler å ha en lillesøster som kan gjøre det mens du finhakker hvitløk og ingefær og skiver vårløk - hvis du ikke har gjort det allerede, da.

DSC_0044

Når bønnene er ferdige ser de ca slik ut - for lillesøsteren min meg tok det ca 10 minutter;

DSC_0050

Legg dem på en tallerken dekket med tørkerull eller noe annet papir som vil absorbere overskuddsoljen. Stek hvitløk, ingefær og vårløk kjapt i pannen.

DSC_0052

Knus noen sichuanfrø lett enten med kniv (de er veldig porøse) eller morter og ha i (her må du rett og slett smake deg frem, jeg tipper at en 5-10 korn er nok til å gjøre denne medium med interessant - slik jeg liker det) Etter etpar minutter, når det lukter helt magisk - har du bønnene tilbake i woken - stek alt sammen i 2-3 minutter, salt og server! Vi spiste dem med misosuppe og tofu, rekedumplings, ris og edamame. I tillegg lagde jeg (som noen oppskrifter tilsier, men ikke alle) en slags dressing av soyasaus, mirin, chilibønnepaste og sukker, men da jeg dresset bønnene i den druknet de helt, så jeg anbefaler å gå for den enkleste og mest autentiske varianten, uten "dressing")

DSC_0054

Til min store overraskelse var edamame (soyabønner) en superhit hos barna våre (20 mnd & snart 4 år) - de elsket å poppe soyabønnene ut av belgen, og syntes smaken var veldig god. Til dessert spiste vi noen fluffy kinesiske kjeks av brunt rismel og melk. DET er imidlertid for ekstremt spesielt interesserte.

DSC_0071

Veldig, veldig gammelt brød

ny12-006.jpg

Visste du at vi har spist arme riddere i Norge siden 1400-tallet? La oss kalle det en klassiker. ny12 003

Arme riddere er en veldig populær lørdagsfrokost hos oss, jeg bruker grovt brød, helst litt tørt - du vet, de skivene som ligger ytterst i brødposen for å beskytte de stakkars indre skivene man egentlig vil ha til frokost.

Ellers trenger du: egg - melk - kanel - vaniljepulver - honning.

I de første oppskriftene på "denne typen" brød (da het det "søt rett", ca år 4-5 evt) brukes kun melk og ikke egg overhode. Men hallo - den oppskriften er over 2000 år gammel, så litt tweeking må vi kunne tillate oss.

Bland ingrediensene og legg brødskivene i blandingen. Honningen må røres godt inn - du kan selvfølgelig bruke sukker istede, men jeg syntes honning smaker bedre. Vend alle skivene slik at brødskivene suger opp så mye væske som mulig. Stek skivene i smør, og topp med lønnesirup og melis, eller bare melis. Eller begge.

Hvis du skal ta bilde til insta for eksempel vil jeg også anbefale å kjappe deg, for vips - så er de borte!

ny12 006ny12 011

So har me juksa litt

DSC_00771.jpg

DSC_0077 Da vi bodde i Kina, plukket jeg opp en liten sak som jeg med glede har tatt med hjem, nemlig "chopstick trainers"!

ny9 016ny9 020

Det er garantert ikke bare barn som får glede av denne gode hjelperen, men det er unektelig utrolig kult å se iveren i øynene når de har mestret sin første maki fra bord til soya til munn - kun ved hjelp av spisepinner.

ny9 022

Jeg kjøpte som sagt mine i Beijing - men har funnet et ganske stort utvalg på ebay - og kan ikke anbefale dem varmt nok!

100_2111

Ovn, ovn på veggen der

ny3-061.jpg

Hvordan steker jeg fisken her? ny3 072

Jeg ELSKER ovnen min. (Jeg elsker dampovnen min også. Og steketoppen. Og oppvaskmaskinen. Generelt sett elsker jeg Siemens. //ikke sponset parantes//)

Marinade til laks:

ny3 061

Finhakket (eller tørket) koriander - brunt sukker - sesamolje - soyasaus - risvineddik - grovhakket hvitløk. Bland alt godt og la laksen ligge i marinaden 20-40 minutter i kjøleskapet. (Evnt 10 min i vakum hvis du har slik en maskin.)

Ovnsbak til fisken er perfekt. I vår familie betyr det en tilnærmet rå kjerne, men her må personlig smak råde.(Men altså hos oss; ca 170 grader i 8-10 minutter? Hvis fisken er kald når du setter den inn. Og det bør den jo egentlig være.)

ny3 088

Mens laksen marinerer, lager du ris i en gryte etter "vanlig modell" - men har oppi et vasket (rått) brokkolihodet uten stilk. Når risen er ferdig bør brokkolien være mør og du kan bare røre det hele sammen. Brokkoliris!

ny3 094

Jeg må innrømme at jeg (takket være Kjetil?) ikke har enorme problemer med å få i ungene grønnsaker. Men for de som sliter med det, så er jo grønnsaksris en fin mellomfase?

ny3 103ny9 028

1-2-3 Spis!

Det var en sånn dag man hadde regntrekket i garasjen og det begynte å hagle på vei hjem fra barnehagen. DSC_0046DSC_0053Lynrask comfort food for store og små:

Makaroni - ost (her; vellagret norvegia, parmesan og manchego) - rømme - bacon - brokkoli

Med andre ord noe man med medium-høy sansynlighet har hjemme fra før :)

Kok og sil av pastaen. Ha i skivet eller grovrevet ost og etpar store skjeer rømme, samt kokt brokkoli. Rør om på medium varme til osten har smeltet. Topp med biter av crispy bacon.

(Jeg får ofte tilbakemelding om at rettene mangler salt og det stemmer! Vi salter stort sett etterpå , slik at ungene kan spise det samme som oss. Husk salt til voksne!)

Hvis du fortsatt syntes bittelitt synd på deg selv, anbefales det å avslutte med varm sjokolade; denne er lagd på H-melk, 86% sjokolade og acaciahonning fra Toscana.

DSC_0064

Kokken Kjetil > Kokken Tor

Det er vanskelig å snakke om Kjetil uten å bryte jantelovens §10 - men jeg kan ikke la være. DSC_0045

Kjetil er kokken i barnehagen. Og til tross for at de fleste jeg forteller om han til, ser på meg som om de nettopp har blitt bomba tilbake til steinalderen - så husker jeg godt at det var kokk i barnehagen da Jonas og jeg gikk i Bamsebo også. Dette var så "sent" som på 80 tallet, haha. Min favoritt da var oksehalesuppe - jeg har aldri igjen spist en like god som den hun serverte en fredag i ny og ne til snørrete studentunger i cordfløyel.

DSC_0039

Uansett; her er mndsmenyen for varm lunsj i barnehagen hvor barna går. Jeg fikk være med på gulrotsuppe forrige uke, men var selvsagt i et møte under fylte potetskins... Ikke ment som skryt altså; kun til inspirasjon! Dette er jo alt enkelt, barnevennlig, rimelig, sunt og veldig godt. Gi beskjed hvis det ønskes oppskrifter, så skal jeg videreformidle til Kjetil :) Og bonusen; alle oppskrifter lages i versjoner både med og uten gluten/laktose! (Ikke at jeg er allergisk altså, men mange er jo det.)

DSC_0029 DSC_0032 DSC_0031

You've got mail

Pakke i posten fra iherb!ny5 143 Jeg elsker å få pakke i posten! Denne gang fra amerikanske iherb - som selger omtrent alt mellom himmel og jord. Jeg elsker de økologiske barnesnacksene - kjeks istede for dentinox? Ja takk! Babyostepop av fullkorn? Ja takk! Dropsformet yoghurtsnacks stappa med antioxidanter? Ja takk!

ny5 147 ny5 148 ny5 154  ny5 156ny5 159ny5 161

Jeg elsker også de superdeilige teene fra Harney & Sons, og ikke minst alle matrelaterte produkter de selger! Og omega3 kapslene lagd av laks fra Alaska som jeg ble hekta på under min første graviditet. I Norge koster de 600 per boks, på iherb 188.... Portoen er 4 dollar, og pakken bruker ca 10 dager fra USA til Norge.

ny5 163ny5 151ny5 165

Throwback throw'n back

Haha, egentlig liker jeg ikke throwback thursdays engang. Hva kunne vel vi om matfoto i 2004? Jeg vil mye heller lage omelett enn å lete etter skurrete bilder av gammel mat på en harddisk i kjelleren. ny4 276

Hyttemiddag til to jenter på 3 år; 6 egg - basilikum - grovrevet gouda

Jeg foretrekker å lage porsjonsomeletter, det tar litt lenger tid - men blir mye bedre. En kjapp (og veldig god) middag for små barn som legger seg før de voksene spiser middag i sommerferien!

Per omelett: Visp sammen tre egg. Sett en stekepanne på sterk varme, ha i litt olje. Grovriv basilikum og ha i oljen, følg raskt på med eggene. "Rist" pannen til eggene nesten har samlet seg helt, da har du over ost i midten, "lukker" omeletten og serverer.

Kjemperaskt, ganske sunt, veldig godt. ny4 285ny4 287

Giveaway: The future is now!

Jeg har testet smoothieposer for gjenbruk! Og de er mer enn tilfredstillende. Så fornøyd er jeg faktisk, at jeg har bestilt flere - og går for en bloggete giveaway.ny4 213ny4 219 Den første smoothien jeg lagde var av vannmelon, banan, frosne jordbær og bringebær, en liten neve druer og Biola med solbær/vaniljesmak. Jeg lagde en ganske stor porsjon, fylte alle posene og frøs ned. Vi tok de ut av fryseren da vi gikk til stranden og da ungene var sultne etter første bad var de tint!

En superhit, rett og slett. Etter gjenbruk må de skylles godt før du har dem i oppvaskmaskinen. Og helt ærlig tror jeg den beste måten å vaske dem på er varmt såpevann og myk skrubb/svamp.

ny4 185

Lette å fylle, vaske opp, fryse, merke, de er rett og slett helt topp. Nå har jeg riktignok ikke hatt dem lenge nok til at jeg kan garantere for hvordan de funker om tre måneder, men enn så lenge - superfornøyd - barna også!

Vil du lage babysmoothie som ikke søler selv? Jeg gir bort en pakke på ti smoothieposer, samt 5 ekstrakorker (det er uvant å ikke kaste dem, hehe) til en leser! Del dette innlegget på facebook, eller lik matvrakbloggen.no samme sted. Gjør du allerede det - kan du følge matvrakbloggen.no på twitter eller instagram - så er du med i trekningen! Skriv navn og hvor du delte/fulgte i kommentatorfeltet, så trekker jeg en vinner i helgen. Yey!

 

Give the po' man a break

imageNot quite. Dette bildet er tatt i en kiwibutikk på Oslo vest, den 8 juli 2013:image

Dette bildet er tatt i en kiwibutikk på Oslo øst, den 9 juli 2013:image

Jeg stiller mitt opprinnelige spørsmål en gang til. Hvor mye koster en babysmoothie andre steder i landet? Og er det riktig av Kiwi å innføre en luksusskatt for alle som egentlig har råd til å handle på Centra? (Nå er riktignok Centra også i Norgesgruppen altså.) Og hva med alle dem som bor på vestkanten fordi de leier? Oslo vest har hovedstadens største utleiemarked, skal de som leier til blodpris på vestkanten straffes dobbelt fordi naboene har råd til å betale 50 000 per m2 for en gammel, trekkfull arbeiderbolig med gressflekk og knirketrapp inkludert en leilighet i Ullevål Hageby?

 

EDIT: Prisøkningen er ifølge Kiwi både reel og ny. Alle unntak er menneskelige feil. Og de har tydeligvis større demografisk tetthet i Oslo Øst. (Forklarer fortsatt ikke dyr smoothie på Kiwi i Bygdø Allè i vinter da, men.) Kiwi øker altså prisen på ELLAS Smoothies med 61,34 % fra 01.07.2013. Jeg har sporenstreks (at jeg ikke har gjort det tidligere?) gått til innkjøp av smoothieposer som kan vaskes for hånd eller i oppvaskmaskinen, og tror det er på høy tid å finne frem blenderen igjen. Eget innlegg om smoothieposene kommer så snart de kommer i posten.kiwi

Fight the power!

Jeg er helt sikker på at det er tilfeldig at jeg har en bloggpost som daglig får 5-10000 spamkommentarer. At den er kritisk til den kinesiske regjeringen og at 99 % av kommentarene kommer fra Kina, ser jeg som helt tilfeldig. 8447325_fullsize

Men for å ikke unngå morsomme og fine kommentarer fra noen andre, sletter jeg det originale inlegget og publiserer på nytt. Hah.

babymat

Da jeg dro til Kina første gang drev melkeskandalen og rullet for fullt. Vel og merke hovedsakelig i utenlandske aviser, for i Kina er det ikke så ofte avisene skriver om kinesiske skandaler. Og med å skrive dette får jeg sikkert aldri visum igjen heller.

beijingbabymat

Kort fortalt; "Noen bønder" fant ut at de ville tjene mer penger på å erstatte melkeproteinet i morsmelkserstatningspulver med et plastikkprotein! Men, et eller annet sted på veien glemte de å opplyse om dette på pakningen og 300 000 bittesmå kinesiske spedbarn ble syke. 6 døde. Såvidt vi vet.

forbudteby

Da vi etpar år senere reiste til midtens rike med en baby, sier det seg selv at jeg var veldig skeptisk. Da datteren min for eksempel mistet sin siste "norske" smokk på bakken i Tiananmen Square, ja, så var det ikke noe mer smokk på henne. Det spilte liten rolle for meg hvor mye det stod "BPA-Free" på pakkene - for hvordan kunne jeg stole på et land som lot 300 000 uskyldige spedbarn bli syke for å tjene noen usle kuai?

babymat1

Og når det kom til babymat - vel, den måtte jeg åpenbart lage selv. En mindre tidkrevende og mer tilfredsstillende syssel enn du kanskje forestiller deg, og en jeg gladelig tok med meg inn i matvanene til baby nr to.

Når jeg lager babymat prøver jeg alltid å dampe grønnsakene eller bake dem i ovn. For noen år siden gikk norske helsemyndigheter bort fra å anbefale at man hadde smør i babymaten, og heller brukte rapsolje. Mine barn er imidlertid så godt vant etter 9 mnd + inni meg at de rett og slett foretrekker smør. So I give the people what they want. Ellers kan jeg tipse om å søte med tørket aprikos (som du damper). Bruk stavmikser. Og sjekk ut oppskriftene til Annabel Karmell!

Populære startmoser hos oss: (fra ca 6 mnd)

Pastinakk + pære.

Avocado (kald) + kokt eple.

Søtpotet + gulrot + smør.

Eple + ris + aprikos.

MEGADISCLAIMER: Jeg er ikke ernærings spesialist/fysiolog/forsker ol, kun matvrak og mamma. Jeg oppfordrer til å sette seg godt inn i hvor grønnsakene og kjøttet du lager babymat av kommer fra, før du lager babymat hjemme. Bruk alltid økologisk hvis du kan, og husk at i Norge er sikkerhetskravene til barnemat generelt og babymat spesielt, så strenge at det ikke alltid er "sunnest" med hjemmelaget. Dessuten; alle babyer er forskjellige og har forskjellige behov.

You're simply the rest

Så mye hadde jeg:gruppe 13 073Og istedet for å gi noe av det bort, lagde jeg mos av flaskegresskaret, kuttet opp fiskepinnene + spagettien, og blandet dette sammen med gulrotpureen. Denne estetisk udelikate lapskausen, ovnsbakte jeg så i en form (200 grader i etpar timer) lot stå kaldt til dagen derpå, kuttet opp i tykke skiver (som en kjøttpudding), STEKTE i panne, drysset over litt parmesan og serverte barna. De elska det.gruppe 14 014gruppe 14 053

Av jord er du kommet

Piaaaa! Hva gjør den posen her på FORTSATT kjøkkenet??? VI ER IKKE HOARDERS!!!url Det har tatt litt tid å overtale resten av husholdningen til å la meg starte et nanobruk i hagen. Det første jeg gjorde for å feire at vi hadde kjøpt hus med hage - var nemlig å starte en liten komposthaug på den drøyt 6 m2 verandaen i vår daværende Obos-leilighet. Måkene digga det, naboene og familien - not so much.

Prosjektet gikk kjapt i vasken, men jeg var fast bestemt på å starte opp på nytt straks vi flyttet. Og etter mye research og minst en bomtur til Jula i Sandvika har jeg endelig funnet en kompostbeholder som jeg tror er helt perfekt for mine økologiske hagemarkjordbær, "Amalfi"/Grønvold sitroner, og min søsters dulcitatomater. Jeg har bestilt den fra Sverige, til den svært lite avskrekkende prisen av ca 1500 kroner inkludert forsendelse. Skal oppdatere om hva tollen blir når den kommer. Neste punkt på hageplanen; drivhus!

Bildet er lånt fra produsenten

Tripp trapp tresko - fredagsmiddag for liten og stor

Jeg vil herved komme med følgende anbefaling; Ikke stek indrefilet av svin samtidig som du oppdager at en av favorittbloggene dine følger deg på twitter. Da kommer kjernetemperaturen nemlig kjapt opp i nesten 70 grader. bilde (2)

Neida, det var ikke så ille. (68) Fredagsmiddag for liten og stor; nesten tørr indrefilet av svin, brokkoli, stekt hvitløk og rester av sopprisotto fra fryseren. God helg!

bilde (3)

Babymaten er svin, brokkoli og litt risotto + 1 dl vann + stavmikser - han spiste opp alt!

bilde (4) bilde (5) bilde (6)