Taco av larver og gresshopper

Fredagstaco, lørdagstaco, mandagstaco, onsdagstaco - taco taco taco! Men insektstaco? Gresshoppetaco? Larvetaco?

Det er kanskje ikke helt stuereint med insektstaco enda? Vel, jeg tror på ordentlig det er fremtiden, og ble faktisk mest glad - og bare litt redd - da min venninne Live ringte og spurte om jeg kunne komme hjem til henne og lage insektstaco til det nye tvprogrammet hennes; Live redder verden (litt).

(Alle fotos: Amalie Skevik)

Da jeg gikk derfra på kvelden hadde jeg allerede begynt å drømme om et lite terrarium med gresshopper som kunne stå på vaskerommet kanskje, og som jeg bare skulle mate med mandler. Det ble selvsagt helt nedstemt av familien, og argumenter som at jeg allerede har ca 100 000 andre husdyr/insekter bare rett utenfor kjøkkenvinduet var umulige å vinne mot.

Men! Jeg har iallefall laget insektstaco, det var veldig godt når man klarte å legge fra seg tanken på hva man spiste, og oppskriften får du her: (Insektene kan du kjøpe i en dyrebutikk, men ring gjerne og bestill på forhånd hvis du skal lage mye)

Gresshoppetortillas: 

  • 100-300 gram gresshopper (avhengig av hvor tøff du føler deg)
  • fint maismel
  • vann
  • salt

Frys gresshoppene iallefall i noen timer, så de er helt bedøvede. Ha dem på stekebrett med bakepapir i forvarmet ovn på 220 grader. Etter en liten stund kommer gresshoppene til å våkne kort, så dør de. Det kan tenkes du vil bruke over/undervarme hvis ovnen din er veldig kraftig - for med varmluft kan de begynne å suse rundt inni der, og det kan bli litt vel bibelsk. Du lukter når det er ferdig, det lukter deilig nøtteaktig, nesten som svor på en måte - men ca 10-15 minutter bør du regne med. 

Lag mel av gresshoppene i en morter. Mål opp hvor mange desiliter gresshoppemel du får og suppler med maismel til du har totalt ca 4,5 dl. Ha i en halv teskje salt og rør. Bland i litt over 2,5 desiliter kaldt vann litt etter litt til deigen har samlet seg. Hvis den blir skrekkelig klissete kan du justere med litt maismel, deigen skal være fast, men absolutt ikke tørr.

Lag små baller av deigen, press i en tortillapresse (eller legg ballen mellom to lag bakepapir og bruk en kjevle, husk å vær fast, men forsiktig!) og stek i en tørr panne på høy varme. 

Oppbevar i et bittelitt fuktig kjøkkenhåndkle mens du lager tacoen.

Larvetaco:

  • 500 gram melmums
  • hvitløk
  • frisk koriander
  • chili
  • tacokrydder (vi lagde selv av å mortre sammen spisskumin, paprikapulver, tørka chiliflak, kayennepepper, korianderfrø, fint hvitløkspulver (ikke de små bitene, men pulveret) og bittelitt salt)
  • hjemmelaget salsa
  • salat
  • lime
  • guacamole (kan sløyfes)

Vask larvene godt og putt dem i fryseren - helst over natten. 

Hakk hvitløk og stek i panne med litt olje. Ha over larvene, la dette steke på medium varme i fem-seks minutter før du har over krydder og lar dette steke litt til. Pass på at krydderet blir godt fordelt. 

Så er det bare å sette tacoen sammen - som du ser av videoen gjemte vi larvene under korianderen iallefall på første forsøk - for det er litt krevene å spise larver hvis man ikke har gjort det før. Men det smakte godt!

Finn frem en lefse, ha i litt guacamole, salat, larver, topp med salsa, finsnittet chili og frisk koriander, og press en båt med limesaft over det hele. 

Og hvis du lager dette hjemme - del et bilde på instagram da! Bruk emneknaggene #liveredderverdenlitt og #matvrakbloggen - vi gleder oss sånn til å se!

(Og vil du sjekke hvor miljøvennlig du selv egentlig er - kan du gjøre det her)

Sulten på mer? 

Følg gjerne matvrakbloggen på facebookinstagram eller legg meg til på snapchat: piaskevik

Lettgravet lam med kayenne og spisskummen

Dette er en fusjon mellom flere av de beste tingene jeg vet om. Er så sykt glad for at det funka! Først og fremst er inspirasjonen hentet fra den "klassiske" ribbesandwichen til Momofuku - hvor kjøttet hviler i kjøleskapet innpakket i en blanding av salt og sukker i minst 6 timer. 

Men! Noe av det beste jeg vet i hele verden, er en nordkinesisk (Ygur) klassiker; grillspyd med lam, krydret med chili, spisskummen og helt sikkert en god del msg. Men godt uten og! 

Du trenger: 

  • Lam
  • 2 dl sukker
  • 2 dl salt
  • 2 ss spisskummen (du kan gjerne mortre dem lett)
  • 1 ss kayennepepper
  • 1 ss paprikapulver

Bland krydder.  

(Du kan som sagt gjerne mortre spisskummen litt for å frigjøre enda mer smak om du vil)

Legg plastfilm i bunnen av et stekebrett. (En lengde holder) Skyll lammelåret, tørk godt. Ha krydderblanding på plastfilmen og legg låret over. 

Fortsett å dekke låret med krydderblanding og pakk inn med plastfilm - til blandingen dekker alle siden av kjøttet. Sett hele fatet i kjøleskapet og la stå minimum seks timer. (Jeg lot det stå i litt under et døgn).

Fjern plastfilmen og ha låret i en varm ovn (ca 200 grader) i 30 minutter før du senker temperaturen til 125, setter i steketemperaturen og tar ut lammet når det har nådd din ønskede temperatur (et sted mellom 60-65 kanskje?). Husk å la kjøttet hvile! (Slik ser låret ut før du setter de i ovnen. Nam! Hvis du vil ha det litt mildere, kan du også skylle av krydderblandingen, men vi lot den bare være på. )

Det beste med denne tilbredningsmetoden er selvsagt at du kan bruke akkurat de krydderkombinasjonene du ønsker deg! Herregud som jeg gleder meg til å prøvde dette med en spicy julekrydret ribbe om ikke lenge.... (Lammet ble servert med dampa brekkbønner og søtpotet dauphinoise <3)

Sulten på mer? 

Følg gjerne matvrakbloggen på facebookinstagram eller legg meg til på snapchat: piaskevik

Kylling "på boks" - verdens minst krevende middag?

På nett er dette en klassisk grillrett – men i min familie lager vi den i vanlig stekeovn, og serverer den som oftest på søndager

Jeg har god erfaring med å lage den kvelden før den skal spises og bare lune den opp før servering.

Du trenger: (pr 4 personer)

  • 1 kylling (du vet hva jeg syntes om kylling allerede, sant?)
  • 1 0.5 liter boksøl/annen drikke på boks
  • 3-5 fedd hvitløk
  • 2-3 ss hvitløkspulver
  • 2/3 glass dijonsennep med honning og balsamico
  • 1 ts salt

Eller

  • 2-3 ss dijonsennep
  • 2-3 ss flytende honning
  • 1-2 ss balsamico
  • 1 ts salt

Start med å helle ut ca halvparten av ølen. Helst i et glass da, som du gjerne kan drikke mens du følger de neste trinnene i oppskriften.

Knus hvitløksfeddene “løst” med en kniv og ha i ølboksen. (Skallet kan gjerne være med)

Vask kyllingen og sett den oppå ølboksen. Pass på å sett den så langt ned du klarer, da blir hele “konstruksjonen” mer stabil.

Bland sammen sennep, hvitløkspulver, honning, balsamico og salt – og smør kyllingen inn med dette.

Sett inn i ovnen på 175-180 grader i ca 45-50 minutter – eller til brystet holder den temperaturen du ønsker. (Dette er jo så komplisert å formidle, for ovner holder forskjellig temperatur, og noen liker kyllingen nesten tørr, mens andre elsker den nesten rosa!)

Den ser kanskje litt brent ut, men jeg kan love deg at den hardeste kampen rundt middagsbordet da denne ble servert – det var om å få det superdigge søte, salte, krispy skinnet!

Vi serverte kyllingen med stekesjy fra ovnen, bakt potet med smør og en ovnsbakt blanding av selleri og epler. God middag!

Sulten på mer? 

Følg gjerne matvrakbloggen på facebookinstagram eller legg meg til på snapchat: piaskevik