Perfekt påskelam

Utbenet lammelår med hjemmelaget kraft. Påskens aller største høydepunkt, iallefall for meg - og hvis du er ute etter å gifte deg, tro meg - dette er sausen å fri til.

6899783A-AACA-4FBE-B35B-9D98DC295078.JPG

Å bene ut lammestek er faktisk overraskende enkelt, og kraften du koker på beina er din billett til sausenes himmelrike. Som du ser, kveldens eneste hovedrolleinnehaver - er sausen!

7BD6174F-F23B-4DDE-AF72-B84EDE8464B7.JPG
68CDA82C-1057-4C98-BC72-D6E6070C4C98.JPG

For å bene ut en lammestek trenger du en stabil skjærefjøl (legg gjerne en fuktig klut under) og to kniver, en kraftig og en litt mer detaljorientert - begge relativt sylskarpe. Jeg brukte i hovedsak en stor kniv til grovarbeidet, og fant frem en liten til områdene der jeg fysisk skar kjøttet av så tett inntil benet jeg kunne - uten mye handlingsrom. 

Gå på youtube og se en eller flere instruksjonsvideoer, så følger du bare beinet med den lille kniven - jeg benet ut to lammelår til vår middag - og på det andre gikk det virkelig lett som en lek, jeg lover.

5A2F25EE-0F68-48B0-98B5-34D087B50AAE.JPG

Når bena er ute, legger du dem på et stekebrett sammen med noen grønnsaker; gulrot, selleri eller sellerirot (eller... Begge!) løk og hvitløk. Sett i ovnen på 175-180 grader til kjøkkenet er fylt av en helt magisk duft, og kjøttet som henger igjen på bena er brunt og karamellisert.

Ha alt fra stekebrettet i en gryte, fyll opp med vann og la koke. (Husk å ha vann på stekebrettet og la stå i ovnene en ti minutters tid etter at beina er ute! Så får du med deg alt du har jobbet så hardt for! (Dette heller du deretter bare oppi resten av kraften)

Jeg brukte første trykkoker i etpar timer, deretter lot jeg det koke ned til væsken ikke lenger dekket bena. Så silte jeg den, lot den reduserer ytterligere med kanskje 50 %, hadde i en flaske rødvin og lot det koke til det var en saus. Rett før servering kan du montere med litt smør. (Det betyr egentlig at du har i masse smør i sausen og rører, men jeg vil ikke skremme vekk årets påskegjester rett før bikinisesongen setter i gang)

Et langtekkelig prosjekt i seg selv, kanskje - men som et mer eller mindre selvgående sideprosjekt til hovedmiddagen, er det intet mindre enn en megainvestering!

6330D452-BACA-431D-BACB-7BCE0871F9B7.JPG

Over til lammet, og tilbake i tid. Når du har satt lammebeina og grønnsakene inn i ovnen, lager du en slags mos av ansjos, hvitløk, rosmarin, litt salt og pepper. Hvis du skal lage lammet ditt sous vide slik vi gjorde, er det viktig at du varmebehandler denne blandingen - ellers vil den bli altfor sterk og skarp da temperaturen ikke blir over 59 grader.

Når "marinaden" er blitt litt mildere, smører du inn lammet med den. Bind den sammen med hyssing til en "stek". Vi dobbeltvakumerte og hadde i vannbad sous vide sirkulator i ca 6 timer på 59 grader. Hadde vi skullet steke den, ville jeg nok gått for langtidsteking i ovn også, men med steketermometer såklart.

8759E55A-5A50-4068-AAE8-A6F6AE1FFBB2.JPG

Servert med ovnsbakte rotfrukter, potetmos og den sausen da. Som jeg måtte etterlyse på facebook dagen etterpå fordi jeg ikke kunne tro at den virkelig var spist opp haha. (Og pikekyss til dessert!)

IMG_0434.PNG

Kommenter gjerne om det er noe du lurer på, og hvis du er sulten på mer - kan du følge matvrakbloggen på facebookinstagram eller legg meg til på snapchat: piaskevik