Glutenfrie hurtigrundstykker <3

Disse rundstykkene er en FAV-O-RITT hjemme hos oss. Familien elsker dem fordi de smaker så godt. Jeg elsker dem fordi de tar ca 10 minutter med egeninnsats å lage. Og jeg elsker dem fordi de fryser så bra, tiner perfekt til lunsj om jeg slenger noen frosne i veska på vei til jobb om morgenen. (I en boks altså, haha)

(Som en ekstra bonus for deg med diettrestriksjoner eller mat intoleranser - er de både uten gluten og så godt som frie for karbohydrater.)

Du trenger: 

 • 500 gram cottage cheese
 • 5 medium/små eller 4 store egg
 • 500 gram havregryn
 • 1 raus ss bakepulver
 • 1 ts salt

Du kan også pimpe opp med diverse krydder om du vil, cayenne, timian, tørka chili eller kanel og kardemomme for en søtere variant.

Ha egg og cottage cheese i blender og kjør sammen til du har en blek og fin røre som likner litt på eggedosis i konsistensen.

Ettersom hvor fint du vil ha det - ha alt eller halvparten eller ingenting av havregrynene i en foodprosessor og finkutt til mel. Jeg har prøvd flere varianter og foretrekker å lage mel av ca 60 prosent så blir det litt teksturforskjeller i rundstykkene.

Bland salt og bakepulver i havregrynene. Ha over eggeblandingen. Rør godt.

Form rundstykker og stek ca 18-20 minutter på 195-205 grader (spørs på ovnen din). Du kan bruke både varmluft og over/undervarme - men husk å sette dem inn i varm ovn!

(Jeg har prøvd både å lage dem i form og å forme frihånd. Foretrekker det siste, da blir det større påleggsflate, haha!)

Pakk sammen de du ikke bruker og ha i fryseren, ta ut kvelden før bruk eller om morgenen for lunsj på kontoret - og de er perfekte når du trenger dem!

 Håper du liker disse hurtigrundstykkene - og blir som vanlig veldig glad hvis du bruker emneknaggen #matvrakbloggen om du deler bilder av - ja - at du har laget disse for eksempel! <3

Sulten på mer? 

Følg gjerne matvrakbloggen på facebookinstagram eller legg meg til på snapchat: piaskevik

Hjemmebakt polarbrød

Hvis du ikke driver med matpakke, skjønner jeg at du ikke er så oppdatert på hva polarbrød er. Det var ikke jeg heller! Men når man begynner med matpakker (les. får barn eller blir økonomisk bevisst) så er det liksom på en eller annen måte bare så mange ting man kan gjøre med brød. Eller - det er sikkert flere millioner ting man kan gjøre med brød, men jeg har iallefall ikke funnet ut av alle - så da tenkte jeg at jeg heller skulle forandre brødet og få litt inspirasjon av det. Det beste av alt? Du finner alt du trenger i skapet, eller i nærbutikken din.

Du trenger (til ca 15-20 medium store polarbrød)

 • 150 gram havregryn (jeg brukte lettkokte)
 • 150 gram fin sammalt hvete
 • 200 gram hvetemel
 • 500 gram fullkornsmel (fibra)
 • 1 terning gjær eller 1 pose tørrgjær
 • 3-4 ss flytende honning
 • 4 dl melk
 • 2.5 dl vann
 • 1 dl nøytral olje
 • 1 ts salt

Ha alt det tørre i en bakebolle og bland sammen.

Lunk vann, melk, olje og honning til ca 37 grader (heller mindre enn mer) og elt i kjøkkenmaskinen på lav/medium styrke til deigen er smidig og ikke lenger klistrer seg til bollen. (ca 5-8 minutter)

Det er mange som er redd for at polarbrødene blir tørre hvis man ikke dekker bakebollen med plast når den hever, men det er ikke katastrofia om du glemmer det eller ikke har plastfilm hjemme. Men altså - har du, så gjør det gjerne. La heve i ca en liten time.

Jeg delte deigen i tre emner og kjevlet den ut. Noen av polarbrødene mine ble faktisk litt i tynneste laget - men de aller beste var ca like tykke som en lillefinger (ca 1 cm?).

Ha på brett med bakepapir og stikk hull i dem, enten med gaffel - eller som her; den tynne delen av en spisepinne. La etterheve i ca 15 minutter før du steker dem på 175 grader i 10-15 minutter - jeg brukte varmluft.

Vi lagde noen skikkelig digge polarbrødsandwicher med ost, majones, spirer og spekeskine! De som var igjen da spisefesten var ferdig gikk i fryseren, og blir tatt frem med glede til neste matpakkesmøring.

Sulten på mer? 

Følg gjerne matvrakbloggen på facebookinstagram eller legg meg til på snapchat: piaskevik