Slumpevafler

Godt nyttår!!! Starten av 2016 blir tilbrakt i stuen med søsken og barn - alle i pysj, vidløftige byggeklossprosjekter utover gulvet, film, puter, dyner, kaffe, farris, karamellpopcorn, trøffelpotetgull, biscotti og den svake summingen av oppvaskmaskinen som gradvis visker ut synet av 38 uvaskede vinglass haha. 

Hello, little friend... 👋🏻 (og takk @camillabjorn & @leifreme for gourmetshower!!!)

Et bilde publisert av Pia Skevik (@piaskevik)

Vi har noen sterke middagstradisjoner i familien - men med unntak av søndagsbrunsj som alterneres mellom Punjab Tandoori eller Hai - er de sjeldent knyttet til en bestemt dag. Vi prøver selvsagt å ha restemat hver torsdag for eksempel - men ofte går det bare bedre opp om vi gjør det tirsdag, eller onsdag - kanskje tilogmed mandag!

Men så sikkert som banken er det at vi spiser nøyaktig det samme på julaften hvert år, og på 1 januar - spiser vi rester! Det føles nesten litt fint å starte året med en skikkelig god restemiddag, og i dag er det reinsdyrstek, portvin & madeiraposjert pære, sylta løk, potetmos og smørbakt rosenkål på menyen.

Og varme Madeleines dyppet i karamellsaus og varm sjokolade! 

Madeleines-testing til nyttårsmiddag 🎉

Et bilde publisert av Pia Skevik (@piaskevik)

Før middag er det imidlertid mye tid til koselige småprosjekter, og du har helt sikkert noen slumper med både det ene og det andre i kjøleskapet som må brukes opp. I oppskriften under gjorde jeg kål på to halve rømmebokser, en nesten tom melk - og slutten av en fløte. Disse er dessuten bare søtet med lønnesirup og honning.

Svigerfaren min har lært meg å droppe oppskrift når jeg lager vaffel eller pannekakerøre, men her følger ironisk nok oppskriften på slumpevafler - de ble supergode! 

Du trenger: 

  • 3 egg
  • 4 dl rømme
  • 1 dl fløte
  • 1.5 dl melk
  • 1.5 dl smeltet smør
  • 400 gram hvetemel
  • 1 teskje natron
  • 1 teskje bakepulver
  • 1 teskje vaniljepulver/vaniljesukker
  • 1 teskje kardemomme
  • lønnesirup
  • honning

Smelt smøret først, mens du finner frem de andre ingrediensene. I det siste har jeg begynt å la smøret stå til det koker litt når jeg baker, det blir en sånn superdigg nøttearoma av det som smaker magisk. La smøret avkjøle litt før bruk!

Visp egg, ha i rømme, fløte og melk - rør til klumpfritt. Ha i smeltet smør og etpar spiseskjeer lønnesirup og/eller honning. Hvis du ikke bruker flytende honning, kan du løse den opp i smøret på forhånd.

Bland det tørre og sikt i røra. La stå og svelle i minst en halvtime! Godt nyttår, kjære deg! 

Sulten på mer? 

Følg gjerne matvrakbloggen på facebookinstagram eller legg meg til på snapchat: piaskevik

Bakte poteter (en gang til)

På søndag hadde vi en sjeldent nydelig dag. Hele storfamilien var på middag hos oss, og vi gikk all inn på grillfronten, startet matfesten allerede klokken 15 på ettermiddagen.

Det var høyrygg av okse i sous viden litt under to døgn, pølser fra fjellgris, indrefilet av svin med timian (også fra fjellgris) grillspyd av lam med hvitløk og chili, og en mengde grønnsaker/tilbehør, som grilla fersk mais, tyrkisk pepper (nei, ikke den), aubergine, hummus, og ikke minst det som kanskje er min favoritt:

Bakt potet.

Problemet er bare at den bakte poteten kom for sent til bordet. Da den store keramikkbollen med 8 herlige, store, sammenfallende bakte poteter ble satt ut – ja, da var folk stort sett ganske mette. Og hva gjør man egentlig med 6 bakte poteter man har til overs?

Vel, man baker dem en gang til!

last ned.jpg

Du trenger:

  • Bakte poteter
  • En god, hard ost du liker (jeg brukte gouda fra Reypenaer)
  • Hvitløk
  • Sjalottløk
  • Rømme
  • Bacon
  • Gressløk
  • Pepper

Dette er ikke en oppskrift hvor du trenger å bekymre deg for mål. Slump litt her og litt der, men for å måle da, så brukte jeg 6 poteter, ca 250 gram revet ost, 5 fedd hvitløk, 5 medium store sjalottløk – og som vanlig – ikke nok bacon.

Kutt hvitløk og sjalottløk, svett i bittelitt nøytral olje på medium varme.

Grav forsiktig ut potetkjøttet uten at du ødelegger skallet og ha potetkjøttet i en bolle. 

Sett de tomme potetskallene på et fat med bakebrett og sett i ovnen på ca 175 grader i 15 minutter.

I mellomtiden moser du potetblandingen, og har i hvitløk, løk, og revet ost. (Du trenger ikke rive den så fint, den kommer til å smelte)  Overraskende nok, hadde jeg også i litt smør, hehe.

Bland godt, og ha blandingen tilbake i potetskallene.

Bak videre i ovnen på samme temperatur i ca 15 minutter, eller til de begynner å bli gyldne på toppen.

Stek bacon, kutt gressløk, hent rømme ut av kjøleskapet.

Ha over rømme, kutta gressløk, “knust” crispy bacon og nykverna pepper – og legg deg flat for en coverversjon som faktisk er bedre enn originalen.

Sulten på mer? 

Følg gjerne matvrakbloggen på facebookinstagram eller legg meg til på snapchat: piaskevik