Grønnkålsnacks - de originale superchips

Dere som følger meg på snapchat (piaskevik) - eller har truffet meg i det hele tatt - vet hvor utrolig glad jeg er i potetgull. Det er nesten ikke helt bra. Nå i det siste har jeg fullstendig oppheng på en ny type superchips - som jeg skal skrive mer om i morgen. Men - først skal vi gjøre en kort historie lang.

Når jeg ikke lager, tar bilde av eller spiser mat, prater på radioen, henger med søsknene mine eller lager overmodige lister over alt (annet) jeg skal gjøre - så hender det at jeg går tilbake til det som er selve roten av mitt voksne arbeidsliv - nemlig dj'ing! Det er så gøy. Men søt kløe også videre, for i dag våknet jeg med tungt postproseccohode - og listen var over ett A4 ark lang, allerede før jeg hadde begynt å skrive.

Står opp. Tusler ned trappen, blir møtt av verdens fineste gjeng, 1000 tegninger på kjøkkengulvet, kaffe, hurtigrundstykker med chevre og rødbeter, nettaviser, epost. EPOST. Og her er nøkkelen kjære venn - noen hadde kjøpt de siste grønnkålfrøene i nettbutikken min! Heldigvis var ny varebeholdning kun et tastetrykk unna - du aner ikke hvor mange venner og søsken jeg hadde i sving for å sortere og rense frø denne sensommeren hehe. (Instruksjonsbrev følger selvsagt med - det er ikke lenge til vi kan så dem innendørs, så de kan bli store og sterke og settes ut allerede til våren!)

Og da kom jeg på at jeg kanskje skulle titte ut i hagen og se hvordan det gikk med mine egne grønnkålplanter. Og så tenkte jeg at jeg kunne tenke meg noe litt... Ja - du vet - noe man har lyst på hvis man har vært ute dagen før, og sååååå slo det meg at jeg bare kunne lage grønnkålchips! 

Mer enn inspirert av grøntguru Julie fra Julies Matblogg er disse noen nydelige små superchips.

Du trenger: 

 • 500 gram grønnkål
 • sitron
 • olivenolje
 • assortert tørket chili
 • hvitløkspulver
 • salt

Skyll grønnkålen godt. Hvis du dyrker grønnkål selv (og plukker den nå) trenger du bare tørke den og klippe opp i passende størrelse biter. Pga frosten blir strukturen i bladene annerledes og bearbeidet slik at det ikke blir så "røft" - men hvis du kjøper eller det er sommer kan du gjerne klemme litt på grønnkålen med henda, slik at den blir litt "mykere" i strukturen på den måte. 

Putt tørr, ren grønnkål i en bolle og ha over litt sitronsaft og litt olivenolje (begynn med en ts av hver og fordel med henda til alle grønnkålbitene er dekket). Bland sammen en klype salt, 1/2-1 ts chili, pluss en liten klype hvitløkspulver og fordel over chipsen. 

Ha på et stekebrett med bakepapir og stek i ovnen på ca 170 grader i 6-8 minutter.

NB. Jeg har stekt disse på 200, 190, 195, 160, varmluft, over og undervarme, 3Dvarme (lol, det heter det) you name it. I min ovn blir 170 grader over/undervarme 6-8 minutter (inn i varm ovn) best. Det skal ikke så mye til før de går fra å være helt vanvittige til å svi seg, og da smaker de egentlig ikke sånn kjempegodt. Prøv deg frem i din egen ovn! Heldigvis går det greit å spise opp testpartiene, det er jeg helt sikker på. GOD HELG!

Sulten på mer? 

Følg gjerne matvrakbloggen på facebookinstagram eller legg meg til på snapchat: piaskevik

Jordskokkchips med kraftkardip

Visste du at verdens beste blåmuggost er norsk? Tuller ikke! Den norske osten Kraftkar som lages av de flinke folka i Tingvollost har vunnet gull i både NM og VM i ost! (Nyttårsforsett: være dommer i ostekonkurranse...)

Dagens oppskrift er en helt magisk snack! Du kan selvsagt bruke hvilken blåmuggost du vil, men jeg syntes jo den blir litt ekstra rå med kraftkar. Den er forøvrig en streng nødvendighet på pepperkaker i julen - og vi kjøpte med begge henda i slutten av desember! (Jeg kjøper neesten bare ost på Fromagerie fordi de er så flinke og søte og kule og har så mye bra ost og er så... Flinke.) Derfor er det fint å bruke siste rest opp på noe superdigg i dag!

Du trenger (til ett matvrak, eller to dumsnille)

 • 2-3 medium jordskokk 
 • 100 gram blåmuggost
 • 2 ss rømme
 • 1-2 ts majones
 • 1/2-1 ts sennep (jeg brukte Mailles Bleu fordi jeg liker ridene ryttere til hest)
 • 1/2 ts cayenne eller annen malt chili
 • 1 fedd bakt hvitløk (kan evnt erstattes med en miniklype hvitøkspulver)
 • sitron

Start med å skrelle jordskokkene. Ha klar en bolle med iskaldt vann - klem en halv sitron i vannet. Ha jordskokken i vannet når den er skrelt. 

Skiv jordskokken og ha tilbake i vannet.

Varm opp en frityrvennlig olje - jeg pleier alltid å spare den for å bruke igjen, derfor ble disse noe mørkere i fargen enn om du bruker "førstegangsolje".

Bland ost, rømme, majones, sennep, chili og blåost med en stavmikser. Jeg har (som stadig nevnt på snapchat) fått ny stavmikser til jul av svigermor! ELSKER den! 

Juster konsistensen etter hva du liker med rømme og evnt majones. Smak til dippen med salt og evnt litt sitronsaft. (Men rømme er jo syrlig da, så jeg trengte ikke det).

Friter jordskokk, la renne av på rikelig med kjøkkenpapir og server straks de er avkjølt. NAM! (Dippen funker også selvsagt suverent sammen med pommes frittes, på burger eller med stekt kjøtt generelt. HVIS du klarer å la noe være igjen, da....)

Tre minutter senere... (Helt sant, bare sjekk snapchat!) 

Sulten på mer? 

Følg gjerne matvrakbloggen på facebookinstagram eller legg meg til på snapchat: piaskevik

Spicy parmesanchips

Jeg elsker parmesan! Så mye, at jeg faktisk ber folk jeg ikke kjenner så godt engang, men som skal til Italia - om å ta med en kg eller to hjem til meg hver eneste gang jeg har mulighet. Og jeg har laget det selv! Den blir ferdig i februar - og hvis den er god skal du få fullstendig oppskrift her såklart. 

I mellomtiden skal jeg dele en favoritt med deg, som jeg ærlig talt er usikker på om er et tilbehør eller en snack. Men vi kan kanskje si det slik at hvis det føles naturlig å spise en ting repetetivt for seg selv - så er det en snack :)

Parmesanchips i seg selv er neppe nytt for noen - det er en kjær favoritt både hos umamijunkies og lavkarboere, men har du blandet i noe krydder i osten? Funker sååå bra.

Du trenger: 

 • 75-100 gram parmesan pr person (som snack altså, tilbehør - kanskje litt mindre)
 • 1-2 ts krydderblanding du lager selv av krydder du liker, f.eks: 
  1. Kayennepepper
  2. Sort pepper
  3. Tørket chili
  4. Paprika
  5. Sennepsfrø
  6. Salt

Før jeg blandet revet ost og krydder, lagde jeg etpar stykker til barna som var naturelle.

Deretter blander du krydder og ost.

Fordel videre utover bakepapiret og sett i ovnen på ca 175 grader - litt mer hvis du ikke er bekymret for at de skal bli litt mørke.

Stek i ca 10 minutter - men sjekk ofte! Det er også fint med å lage noen "naturelle" - det er mye lettere å se på dem om de er i ferd med å brenne seg eller ikke.

Vi bruker dem som tilbehør til supper, i salater eller som en ekstra piff som en del av sandwich i et nybakt polarbrød for eksempel! Smaker også helt amazing for seg selv!

Sulten på mer? 

Følg gjerne matvrakbloggen på facebookinstagram eller legg meg til på snapchat: piaskevik