Safranpannacotta med kardemomme og appelsinfest

Dette er en superenkel, men skikkelig stilig dessert - sist servert her i huset på påskeaften til stor suksess. (Om jeg får si det selv, da altså) Aller best er det jo nesten at du lager den på en halvtime etter frokost - og så bare raskt setter den sammen mens noen andre rydder påskemiddagen av bordet.

I påskefargens ånd måtte jeg jo bruke safran til flere av rettene - både forretten som ble en skikkelig digg safranrisotto - og denne lille saken her såklart. Safranen fikk jeg i gave av moren til en søskenflokk jeg er venn med - som inviterte oss på tidenes mest vanvittig fantastiske iranske søndagsmiddag litt tidligere i vinter. 

For noen måneder siden, hadde jeg gjennomført mitt nye, månedlige ritual - nemlig å gå innom Aesop og kjøpe en ny såpe. Jeg vet, det er en utrolig og unødig dyr såpe - men den lukter sååå godt! På vei hjem merket jeg at flere som gikk forbi luktet veldig godt, men det var først da jeg traff en bekjent og stoppet opp for en prat at jeg innså - det var såpeposen min som luktet så godt! En varm, eksotisk lukt med sterkt preg av kardemomme. Det tok ikke lang tid før jeg var tilbake på Aesop for å kjøpe parfymen Marrakech Intense! Det er så sprøtt med lukt og minner, kardemomme jukser kanskje litt ekstra da den minner om nybakte boller som jo liksom er vår standardmåling for lykke haha - men det slo meg at jeg nettopp derfor må bruke kardemomme mer, og ikke bare som parfyme!

Jeg har laget såpass mye pannacotta at jeg her tok sjansen på å slumpe litt. Syntes konsistensen var suveren! Men husk å smak til fløteblandingen før du har i gelatin, ha gjerne i litt mer av det ene eller det andre hvis du syntes det trengs.

Du trenger (8 medium/små porsjoner)

PANACOTTA

 • 5 dl fløte
 • 3 dl melk
 • 5 plater gelatin
 • 1 smågenerøs klype safran
 • 1-3 ts kardemommepulver
 • 1-3 ss sukker
 • 1 vaniljestang

Bland sammen fløte, melk, safran, kardemomme, sukker og vanilje. (Del podden i to, skrap ut frø og ha alt sammen i fløtemelken). La koke forsiktig opp. Smak til og juster til du syntes smaken er perfekt.

Ha gelatin i vann ca fem minutter, så klemmer du av vannet og bland i fløtemelken under omrøring til det er oppløst. La dette avkjøles litt før du har det over i porsjonskåler, dekker med plastfilm og avkjøler. 

Jeg severte pannacottaen med appelsinsalat (rett og slett "appelsinfilet") og en appelsin/safran/vanilje sirup bestående av ca 2 dl appelsinjuice, 1 dl hjemmelaget vaniljesukker med vaniljestenger og en liten klype safran. Kokes forsiktig ned til sirup.

God påske, venner!

Sulten på mer? 

Følg gjerne matvrakbloggen på facebookinstagram eller legg meg til på snapchat: piaskevik

Hjemmelaget sjokolade og magisk kakao

Det høres kanskje dramatisk ut - og det er det vel egentlig også. Men jeg begynte først å lage hjemmelaget sjokolade da mamma lå for døden i fjor sommer. 

Grunnen? Vi så, og vi forstod at legevitenskapen ikke kunne redde henne. Sykdommen hennes var så aggresiv, så hurtig, at det tok under fem måneder fra hun fikk diagnosen til hun døde. 

Det var så lite vi kunne påvirke. Derfor gikk mine søsken og jeg "all in" der vi kunne - for eksempel når det kom til hva hun spiste. Du aner ikke hvor mange timer jeg har brukt på å lese om mat som "liksom" skal være krefthemmende, mens mamma lå og sov i sengen vedsidenav meg. Og vi prøvde alt. Eller, det vil si - vi fikk mamma til å prøve alt.

Hun måtte teste den ene retten etter den andre, gazpacho med hampolje, hvitløksuppe (mye bedre enn det høres ut som!) store mengder grønn te, grønnkålditt og grønnkåldatt - og ikke minst - hjemmelaget sjokolade. 

Nå er det jo ikke egentlig slik at jeg tror man kan kurere kreft ved å spise kald tomatsuppe eller hjemmelaget sjokolade. Men - det jeg tror hjalp - var at mamma så hvor mye vi gjorde i våre desperate forsøk for å beholde henne. Selv om vi fikk altfor lite tid sammen, så levde hun en hel måned lenger enn prognosene sine. Jeg velger å tro at hun denne måneden overlevde på luft og kjærlighet. Og litt på hjemmelaget sjokolade. 

Du trenger: 

 • Kakaomasse
 • Kakaosmør
 • Agavesirup/lønnesirup eller honning

Litt tidkrevende, men ellers ganske enkelt! Begynn med en liten porsjon, så kan du justere etterhvert ettersom du finner ut hvor sterk eller søt du liker sjokoladen - den smaker ganske annerledes enn "butikksjokolade". Jeg foreslår å begynne med kanskje  60 gram kakaomasse og 30 gram kakaosmør. Det er en fin tommelfingerregel at du har ca dobbelt så mye kakaomasse som kakaosmør. 

Smelt over vannbad på medium/svak temperatur. 

Det tar absolutt ikke lang tid!

Når alt er smeltet har du i agave eller lønnesirup eller honning.

Start med en spiseskje, rør godt inn, smak (hihi) og fortsett til du syntes den er søt nok.

Ha blandingen i former og sett i kjøleskapet til de har stivnet. En favoritt her i huset er å bruke noen skjeformer, så blir sjokoladen om til magisk kakao hvis du rører med den ut i varm melk. 

<3 Mamma <3

Følg gjerne matvrakbloggen på facebookinstagram eller legg meg til på snapchat: piaskevik

Lakrispannacotta med havsalt og karamelliserte pecannøtter

Du leste riktig. Hvis du liker lakris, kan det faktisk hende denne desserten tar deg til himmelen.

Som vanlig gikk jeg til min mest trofaste kjøkkenassistent, Bjørnstjerne - da jeg lagde denne desserten til min lakrisoholiker av en ektemann, Jonas.

Vi var i alt seksten personer på middag, og jeg lagde derav seksten små porsjoner. Men her har jeg delt oppskriften i to, tipper det holder ganske perfekt til noen litt rausere porsjoner for et selskap på seks. (Hvis du ikke drikker melk kan du bytte ut med soya eller rismelk, men husk da å justere med litt mer gelatin for å veie opp fettet du "mister" via fløten.)

Du trenger: 

 • 4 dl fløte
 • 1 dl melk
 • 3 plater gelatin
 • 1 vaniljestang
 • lakrispulver (ikke sponset, kun link så dere finner!)
 • pekannøtter
 • sukker
 • vaniljesukker
 • havsalt

Ha melk og fløte i en kasserolle. 

Bland i lakrispulver, vaniljesukker, vaniljestang (delt i to og skrapet ut, husk at skrapet skal OPPI gryten!) og varm opp under mer eller mindre konstant omrøring.

Når alt er oppløst, vil fargen bli lys beige. Nå er det viktig at du smaker til, jeg startet med 1 ts lakrispulver, 2 ts vaniljesukker og 1 vaniljestang. Justerte så med ca 0.5 dl sukker og ytterligere 2 ts lakrispulver. Ha i en liten klype flaksalt for et ekstra kick. 

Legg gelatinplatene i vann, la ligge ca fem minutter og klem vannet av. 

Når fløteblandingen i kasserollen har kokt opp (følg nøye med så det ikke koker over!) og du er helt fornøyd med smaken - har du i gelatinplatene og rører til de er oppløst. Hell i porsjonskåler og la de avkjøles litt før du har plastfilm over hver enkelt og setter dem i kjøleskapet.

De bruker ca 4-5 timer på å sette seg, men som jeg har sagt mange ganger tidligere - panacotta skal ikke være fast! Den skal ha konsistensen av en fyldig kvinnes bakdel - når hun går i en trang kjole på høye hæler. Kom gjerne med eksempler på bedre bilder om du har noen, hehe :)

Rist pecannøtter i ovnen på 180 grader ca 10 minutter. 

Ha sukker, litt vann, litt vaniljesukker og pekannøttene i en stekepanne og rør rundt til sukkeret har karamellisert seg rundt pekannøttene. Avkjøl på bakepapir, knus lett og strø over den ferdige panacottaen før servering. (Vil du vite hva jeg mener med "litt" - må du fortelle hvor mye pekannøtter du bruker!) Still gjerne spørsmål i kommentarfeltet her, på facebook, instagram eller snapchat - brukernavnet der er: piaskevik

Sulten på mer? 

Følg gjerne matvrakbloggen på facebookinstagram eller legg meg til på snapchat: piaskevik

Sukkerfri browniekjerne med to (eller tre) ingredienser!

Driver du med 100 dager uten sukker? Da er du rå ass. Jeg pleier alltid å si, nei nei - er ikke så opptatt av godteri jeg. Men det blir jo en bit sjokolade eller tilsvarende typ HVER eneste kveld. 

Det beste jeg vet er selvsagt den halvferdige kjernen av en skikkelig heftig sjokoladekake med mørk sjokolade, masse smør og maaaaasse sukker. En perfekt brownie for eksempel. Eller en supertung "Death By Chocolate" med masse rømme. Det dumme med disse fantastiske herlighetene er selvsagt at det tar laaang tid å lage - og det er skikkelig vanskelig å ikke spise opp hele greia. Da mener jeg ikke fra mitt sedvanlige "vil-ikke-kaste-mat" synspunkt hehe.

Men! Denne saken her er virkelig helt suveren, den er det nærmeste jeg har kommet - og den lages kun av to - eventuelt tre ingredienser! På mange oppskrifter du finner på nett er det chiafrø, mandelmel og liknende i den også - men for det første syntes jeg ikke man trenger det - og for det andre legger det til en hel mengde kalorier, som jo kanskje er noe av det man ønsker seg litt vekk fra i hverdagen - ellers kunne man jo bare bakt en original kake. 

(NB, disse er ikke fri for karbohydrater, men sukkeret er naturlig)

Du trenger: (Tre ingrediens versjonen)

 • En pakke ferske medjoldadler (ikke ta de som er klemt sammen og koster 5 kroner mindre. Trust me)
 • Bakekakao
 • Revet kokos

Legg dadlene i en bolle med vann ca en time. Hvis dadlene er "små" og lyse kan det hende de bør ligge litt ekstra, det merker du fort når du prøver å presse ut steinene. 

Press ut steinene og ha dadlene (uten steiner altså) i en foodprosessor (du kan sikkert bruke en kraftig stavmikser og). Start med 1 ss kokos og 1 ss bakekakao og bland til det kommer helt sammen. Ta ut litt og smak på konsistensen. Sansynligvis må du ha i enda en ss kokos og bakekakao til, minst.

Når konsistensen er slik at den lar seg forme til en kule (og den smaker godt - er lov å smake underveis!) tar du litt kokos på en tallerken.

Ha over en ts og rull forsiktig til den er dekket av kokos. 

Sett kaldt før servering. Disse kan du enten fryse og ta frem når du vil, eller oppbevare i kjøleskap en ukes tid i lufttett boks.

Du kan også ha i litt flaksalt hvis du vil, men her i huset kutter vi ned på (sukker og) salt. 

Så! To ingrediens versjonen! Du trenger akkurat det samme - minus kokos. Fremgangsmåten er også helt lik, men du kommer til å trenge litt mer bakekakao. Du ruller dem også i bakekakao. Ha en teskje i bakepulveret, løft den ut og rull forsiktig - hvis det ikke dekker ordentlig kan du rulle den litt til. Lykke til! 

Sulten på mer? 

Følg gjerne matvrakbloggen på facebookinstagram eller legg meg til på snapchat: piaskevik

Sunn bananis med mørk sjokolade & pistasjkrokan

Du trenger: (2 barn, 2 voksne)

 • 3 modne bananer
 • 1 plate mørk sjokolade
 • 1 dl fløte
 • 1-2 dl melk
 • palmesukker
 • en neve pistasjnøtter
DSC_0091.jpg

Skrell bananer, kutt dem grovt, ha i en ziplockpose eller plastbeholder, og sett i fryseren over natten.

Ta ut de frosne bananene og ha i blenderen. Min blender er dessverre ikke så kraftig, så det ble litt mikkmakk, men jeg kompenserte med å sette banansmeten i fryseren en god halvtime før servering.

DSC_0163.jpg

Ha i melk (eller kokosmelk, soyamelk, rismelk eller hva du vil) litt etter litt, slik at du får en svært tykk, luftig iskrem. Som sagt, ikke få panikk hvis den er litt musji, min ble det denne gang, så jeg satte den i fryseren og rørte innimellom. Den ble ikke HELT iskremkonsistens, men så godt som.

Pistasjkrokan lager du på samme måte som du lager brente mandler, men myyye mindre skala såklart, pluss at jeg byttet ut hvitt sukker med det mye sunnere palmesukkeret. (Må ikke forveksles med palmeolje, hehe).

Knus nøttene ved å legge dem i bakepapir, dekke nøttene med bakepapiret, og banke med en gryte, kjevle, hammer ol.

Smelt mørk sjokolade og ha i fløte litt etter litt til du har en tykk, blank, mørk sjokoladesaus.

Hell sjokoladesausen over isen og topp med nøttene. NAM!

DSC_0199 (1).jpg

Sulten på mer? 

Følg gjerne matvrakbloggen på facebookinstagram eller legg meg til på snapchat: piaskevik