Bakt paprika, fetaost og persilledip

image3.jpeg

Verdens beste tilbehør anyone? Hils pent på denne sausen/dippen/kjært barn har mange navn-blandingen av bakt paprika, fetaost, persille og sitron. Den kommer nemlig til om kort tid å inngå i middagsrotasjonen din - og bli for godt. 

Jeg glemmer aldri et måltid. Jeg kan glemme tiden, og avtaler, og hvordan jeg møtte noen første gang, men jeg glemmer aldri noe jeg har spist. Første gang jeg rømte hjemmefra (dramatisk fra dag en, hahaha) var det første jeg gjorde å gå inn på kjøkkenet, og smøre en skalk som niste. Det var en stor skalk av den butikkbakte, nesten glaserte loffen alle spiste på 80-tallet, jeg mener å huske at den kom i en papirpose som var hvit og gul. En stor skalk, smør, to skiver kokt skinke. Jeg var seks år. Så begynte jeg rømningsferden, ut av kjøkkenet, gjennom tre stuer (hvorav to var gjort om til soverom fordi vi var 250 søsken), ut i gangen, ned trappen, ut av hagen - og så de fem metrene fra Gyldenløves gate 40 til hjørnet av Gyldenløvesgate og Tiedemansgate. Og der snudde jeg. Ikke fordi jeg hadde ombestemt meg, jeg var fortsatt rasende på mamma og pappa (akkurat hvorfor kan jeg ikke huske) - men jeg hadde spist opp skalken.

Image-1.png

Første gang jeg spiste bakt paprika var hos en venninne som heter Kristin. Nå er jo hun av typen som kan få lakserogn til å høres ut som en utenomjordisk, utopisk ingrediens - (små, klare, orange sirkler som eksploderer i munnen!) - men fortsatt - hun satte frem et fat med Primadonnaost, trøffelpølse og bakt paprika toppet med smuldret fetaost og persille.

Image-1 (1).png

Jeg skjønte ikke hvorfor jeg aldri hadde smakt dette før, og jeg skjønte ikke hvorfor jeg ikke lagde det hele tiden. Og nå har jeg rett og slett tatt denne fabelaktige kombinasjonen og gjort den om til en slags dip, som funker like bra til grillmat, pålegg, i salat eller som søsteren min og jeg gjorde i går - til fiskekaker og Dagsnytt18.

image1.jpeg

Du trenger: 

 • 3 røde paprika
 • 2-600 gram "feta"ost (jeg kjøper sylindre med en tyrkisk variant tror jeg, den er litt fastere og saltere enn den man får i "vanlige" matvarehandler, men jeg liker den veldig mye bedre)
 • 1/2 sitron
 • 1 liten neve fersk bladpersille (kan sløyfes om du ikke liker bladpersille)
image2.jpeg

Start med å bake paprikaen. Det er sikkert mange måter å gjøre dette på, men jeg gjør det på måten jeg lærte av Kristin; skjærer av så lite som mulig av toppen, fjerner kjernen og baker i ovnen til skinnet har fått litt "brent" preg på alle sider. Så legger jeg dem til avkjøling. (Det begynner vel å bli 10 år siden første gang jeg lærte dette, og da var ingen av oss så plastbevisste som vi er i dag - så i den "originale" oppskriften legges de til avkjøling i en plastpose som lukkes - og der ligger de i ca 20 min) Når paprikaen er avkjølt river du enkelt av det "brente" skallet og kutter den rensede paprikaen i biter. 

Ha over fetaost, saften av en halv sitron (ish) og litt persille.

image1 (1).jpeg
image2 (1).jpeg

Jeg bare kjørte det sammen med en stavmikser, men justerte innhold av fetaost etterhvert. Og det er klart at det er umulig å anslå akkurat hvordan din versjon blir når jeg oppgir "3 røde paprika" og ikke "750 gram rød paprika" - men du vet jo sikkert allerede at dette ikke er en kjemiblogg og at jeg ikke er miligramspedant. :)

Hvis du liker det (og ikke skal servere den til barn) kan du selvsagt ettersalte litt. Fetaosten jeg bruker er så salt at jeg ikke følte behov for det.

Kommenter gjerne om det er noe du lurer på, og hvis du er sulten på mer - kan du følge matvrakbloggen på facebookinstagram eller legg meg til på snapchat: piaskevik

Sataysaus - by any other name would taste as great

Godt nyttår! Tenk at du er her fremdeles, det syntes jeg er fantastisk, tusen, tusen takk.

Selv om det kanskje ikke har sett sånn ut her, så har jeg både laget og spist utallige måltider siden jeg sist postet noe. Men nå er det nytt år, og nye sjanser for alle som vil ha. Jeg vil ha!

På nyttårsaften hadde en av mine kjæreste venner et forsett jeg lot meg inspirere veldig av, nemlig å forvente mindre av seg selv. Så istedenfor å invitere søsknene mine (som jo er styremedlemmene, innholdstrategene og smaksdommerene bak matvrakbloggen) på styremøte og lage en storslått comebackstrategi - så skal jeg rett og slett velge meg et realistisk mål;

Jeg skal poste to ganger i uken. Det føles iallefall som et realistisk mål akkurat nå - og selv om mine dager blir tirsdag og torsdag i ukene som kommer - så begynner jeg i dag - med sausen til morgendagens middag.

Det vi skal lage i dag er en slags sataysaus - uten satay da, som egentlig er navnet på spydet med grilla kjøtt denne sausen skal omslutte - men i min "versjon" bruker jeg den som et bindeledd i mandagsmiddagen: Sobanudler med brokkoli og sukkererter. 

 

 

Du trenger: 

 • Saften av 1/2 sitron (eller mer!)
 • 1 ss sesamolje
 • 1-2 ss rød currypaste
 • 1-2 ss hakket hvitløk
 • 1-3 ss soyasaus
 • 3-4 dl kokosvann (eller melk, hvis du vil)
 • 3-5 ss peanøttsmør

Stek hvitløk blank, ha i currypaste og la surre litt før du har over kokosvann og peanøttsmør. Gi et oppkok, og smak til med soya, sitron og sesamolje til du syntes den er skikkelig, skikkelig god. Du kan selvsagt smake til med både chili og salt, men vi prøver å ta litt hensyn til at barna ikke elsker sterk mat like mye som... Eh, meg.

Jeg skal ha den over sobanudler i morgen, som jeg koker al dente, så de kan suge til seg litt av den gode sausen og. Damp sukkererter og brokkoli i lettsaltet vann, og voila!Digg, god, rask, mettende, hjemmelaget og kjøttfri middag. Ganske rimelig og, egentlig! 

Sees på tirsdag, da!

Sulten på mer? 

Følg gjerne matvrakbloggen på facebookinstagram eller legg meg til på snapchat: piaskevik

Hjemmelaget salsa!

Å lage hjemmelaget salsa? Det er selvsagt både kjempelett og veldig godt - spesielt hvis du ovnsbaker grønnsakene først!

Du trenger: 

 • 5-8 Tomater (gode)
 • 1-3 Løk
 • 2-6 fedd hvitløk
 • Chili (kan sløyfes)
 • Saften av 1/2-1 lime
 • Salt
 • Koriander

En salsa følger en like slavisk oppskrift og fremgangsmåte som en god, gammeldags lapskaus - nemlig absolutt ingen. Enhver familie har sin egen, og forskjellige ingredienser (som syrlige tomatillotomater eller søte dulcitatomater) gjør at en basisoppskrift kan forandres i det uendelige. 

Min favoritt er en kombinasjon av to metoder, med varmebehandlede grønnsaker slik jeg en gang for mange år siden lærte av Sylvia Vavik, og det å ovnsbake istedenfor å koke slik jeg lærte av Aicha Bouhlou da hun viste meg sin Zaalouk. Faktisk - så bruker jeg en damp + varmluftfunksjon i ovnen min, men å slenge grønnsakene kjapt i kokende, lettsaltet vann og deretter ovnsbake dem har helt sikkert samme effekt. 

Du kan med fordel lage salsaen dagen før den skal spises - og den holder seg fint i kjøleskapet en liten uke - iallefall i teorien. Du kommer selvsagt til å spise den opp lenge før den har sjansen til å gå ut på dato.

Målene her er litt unøyaktige, fordi både løk, tomat og hvitløk varierer i størrelse. Prøv deg frem og se på bildene!

Kutt grønnsaker og ha i ildfast fat, bak i ovnen på 160 grader til løken er bløt. Jeg bruker damp/varmluft, du kan kun bruke varmluft, men ha da en kopp vann inn i ovnen så grønnsakene ikke tørker ut - eller slipp dem som sagt kjapt i kokende lettsaltet vann før du ovnsbaker dem.

Vask og grovhakk etpar never koriander, slik jeg ser det - jo mere jo bedre! Bland sammen salsaen, jeg brukte et av de superfine tilbehørene jeg fikk til min (usponsa) Bamix i bursdagsgave.

Smak til med limesaft og salt. Ikke bli bekymret om salsaen ser litt (eller veldig) orange ut, slik blir tomat når man kjører den med for eksempel stavmixer. Smaker nydelig!

Her servert med hjemmelaget quesedilla med den himmelske osteblandingen parmesan + primadonna + gruyere...

Sulten på mer? 

Følg gjerne matvrakbloggen på facebookinstagram eller legg meg til på snapchat: piaskevik

Lun spinat med salthakket hvitløk

Hahahaha! Nå tenker du kanskje at det har rabla helt for meg, men niks - salthakket hvitløk er en seriøst helt reel ting - som du rett og slett må begynne med om du ikke allerede gjør det. 

Hvorfor? Flere grunner. Først og fremst fordi det bare er enklere. Når du strør over litt salt mens du hakker hvitløk, så er det rett og slett mindre krevende å hakke den. Saltet hjelper til med å hindre hvitløksbitene i å feste seg, både på kniven, og skjærebrettet. 

Men! Det er også en grunn som kanskje er enda bedre - vi vet jo at hvitløk smaker sterkere jo mer finhakket den er. Bitterheten kan for noen være nærmest kvalmende med tradisjonell hvitløkspresse, for ikke å snakke om hvis man velger å raspe hvitløken. Hvorfor? Fordi hvitløken blir sterkere i smak etter hvor mange av hvitløkscellene som blir eksponert på en måte. Skjønner?

Uansett - hvis du strør over litt salt, så bidrar det til å trekke ut noe av væsken fra hvitløken, og den blir rett og slett mindre bitter! Akkurat som man gjør med "unge" auberginer som kan være vanvittig bitre. 

Dagens oppskrift - nok et tilbehør - har i mange år vært en teoretisk favoritt for meg. Elsker jo hvitløk! Elsker jo spinat! Elsker jo olivenolje! Elsker jo sitron! Men som oftest når man får sautert spinat servert - jeg må være ærlig - så smaker det bare sterk og bitter hvitløk! Men... Etter at jeg begynte å salthakke hvitløken - er dette blitt en favoritt også IRL.

Du trenger: 

 • 1 pose spinat (Ta ferdig vasket hvis du kan! Å vaske spinat er noe himla tidkrevende mas)
 • 2-3 fedd hvitløk
 • 1/2 sitron
 • 1 klype salt
 • olivenolje

Kutt hvitløk med salt. La "hvile" i ca 10 minutter, mens du skyller spinaten (en gang til). Har sagt det før, men sier det igjen - jeg grøsser fortsatt over tanken av å vaske spinat. SÅ mange små sandkorn! Så kaldt vann! Så uhelbredelig kalde hender.

Fres hvitløken i olje. Er du redd for at retten blir for salt, eller lager mat som en masse småttinger skal spise - kan du skylle hvitløken kjapt i vann for å kvitte deg med saltet etter at det har gjort "nytten" sin. (I en te-sil for eksempel)

Ha over spinat litt etter litt - fyll på ettersom den kollapser. Skvis over sitron og server som tilbehør til en mengde godsaker - i dag skal vi spise det til fersk Skrei!

Sulten på mer? 

Følg gjerne matvrakbloggen på facebookinstagram eller legg meg til på snapchat: piaskevik

Fennikel & avocadosalat med vinagrette av hvit balsamico

Jeg lovet deg oppskriften på denne i går! Kanskje skal du ha vegetarlasagne til middag i dag? 

Du trenger: 

 • En fennikel
 • En moden avocado
 • 1 ss hvit balsamico
 • 1 ss god olivenolje
 • 1 ts sennep (gjerne dijon)

(Planen var å ha ruccola i denne salaten også, men den hadde vi brukt opp i helgen. Bruk gjerne det også!) 

Skyll, tørk og skiv fennikelen tynt (jeg brukte mandolin, men en god ostehøvel funker også)

Ha balsamico, olivenolje og sennep i en liten skål og rør raskt sammen med en skje, gaffel eller (veldig) liten visp. 

Kutt avocado rett før servering. Bland fennikel, avocado og vinagrette forsiktig sammen og server. 

Sulten på mer? 

Følg gjerne matvrakbloggen på facebookinstagram eller legg meg til på snapchat: piaskevik

Sylta sjalottløk med laurbær & stjålet timian

Gledelig jul!!! Å, vi har så mye å snakke om kjære venn! Gleder meg til neste år allerede. 

Men før vi snakker om å bo i et hus hvor 50 % totalrennoveres (mens man bor der), om hvorfor årets juleribbe fra Knut (som har byttet navn og pimpet opp hjemmesiden!) ble bedre enn noensinne tidligere (SALTVANNSBAD) - at jeg endelig fikk mitt livs drømmestavmikser i julegave (<3 BAMIX <3 takk, svigermor!!!) og alt det andre - så har vi en middag å planlegge. Årets siste.

Vi har vekslet mellom vilt og kalkun de siste 7-8 årene, med selvskutte ryper som en absolutt høydare og kalkun i toasterovn i Beijing som et absolutt nederlag. I år blir det stek av rein! Har allerede hentet inn sousvide anbefalinger fra det stødig tempererte vannbadets far (og min venn) Olav, alias Hobbykokken

Uansett! Jeg skal skrive mer om nyttårsmenyen senere - enn sålenge skal du få oppskriften på et av 6 tilbehør til reinsdyrsteken; sylta sjalottløk med laurbær & timian. Du trenger med andre ord ikke stjele den fra naboen (Hei, Grete!) selv om jeg gjorde det. Og husk at du (som alltid) bare kan snappe meg hvis det er noe du lurer på underveis (piaskevik) jeg er ikke alltid like pedagogisk i oppskriftene :)

Du trenger: 

 • 5-15 sjalottløk
 • 1 fedd hvitløk per sjalottløk
 • hvitvinseddik
 • epleeddik
 • sukker
 • salt
 • laurbærblad (2-3 stk)
 • timiankvaster (3-5 stk)
 • vann

Rens og kutt løk og hvitløk i skiver.

Sterilisert glassene du skal oppbevare løken på, enten ved å dampe i dampovn, eller koke. Husk å også sterilisere en hullete sleiv eller liknende som du fisker opp løken av om få trinn!

Bland sammen vann, eddik, sukker og salt og smak til du syntes det smaker godt. Jeg brukte ca 2/3 eddik og 1/3 vann, da blir den ganske stram, men jeg liker den sånn! Ha i krydderene og kok opp. Bland i løken, la putre i etpar minutter og avkjøl litt så glassene ikke sprekker.

Ha over på steriliserte glass som du lukker og setter på hodet til de er helt avkjølt. 

Oppbevar i kjøleskapet minst 24 timer før servering! Og godt nyttår, kjære venn!

Sulten på mer? 

Følg gjerne matvrakbloggen på facebookinstagram eller legg meg til på snapchat: piaskevikOvnsbakt spinat med vårløk & pinjekjerner

Hvor skal vi begynne? Kan et tilbehør som er så raskt å tilbrede, så enkelt å kaste sammen, som koster så lite å lage og ser så unektelig fresht ut smake sååå godt? Heldigvis!

Du trenger: (ca 2 voksne og 2 barn)

 • 1 pakke fersk spinat
 • 3 vårløk (jeg brukte årets siste fra hagen!)
 • 1-2 ss sitronsaft
 • 1-2 ss olivenolje
 • 1 klype salt
 • 1 liten neve pinjekjerner
 • 1 liten neve noe søtt eller fruktig; granateplekjerner/sultaner/tørka tranebær ol

Vask spinaten godt.

Kutt vårløk i tynne strimler (spar på det hvite nederst på "bunnene" og sett dem i vann, da vokser hele vårløken ut igjen!) og bland god sammen med spinat, olivenolje sitronsaft og salt. (Dersom du ønsker, kan du selvsagt også ha over andre smakstilsetninger enn salt og sitronsaft) 

Ha over på et rent stekebrett.

Bak i ovnen på ca 175 grader i ti minutter, eller til bladene har "kollapset". Rør gjerne rundt i spinatblandingen midtveis og demp varmen hvis bladene begynner å svi seg i kantene.

Når spinaten er ferdig - har du den over i en bolle, og topper med pinjekjerner (eller noen andre rista nøtter du liker) og noe søtt - jeg brukte granateplefrø fordi jeg hadde det tilgjengelig - men minst like godt blir det med tørka tranebær, sultaner eller liknende. 

Sulten på mer? 

Følg gjerne matvrakbloggen på facebookinstagram eller legg meg til på snapchat: piaskevik

Sylta sopp i sherryeddik (med hvitløksbonus)

Altså, moren til naboen min lager verdens beste sylta grønnsaker. VERDENS beste. Men i påvente av hennes oppskrift og etter at jeg spiste opp hele nabolagets lager har jeg prøvd å eksperimenter litt selv. Ikke like god som den iranske magien jeg kjøper av Nasrin, men ikke så verst heller. . Du trenger:

 • 1 kg sopp - jeg brukte kun vanlig champinjong
 • 5 dl sherryeddik
 • 2-3 dl vann (da blir den mildere)
 • 3 fedd hvitløk, knust

Div krydder du liker, jeg brukte

 • 2 ss dill
 • 2 ss salt
 • 2 ss hele pepperkorn (sorte)
 • 2 ts kayennepepper
 • 3 laubærblad

(I utgangspunktet lagde jeg denne uten vann. Og jeg syntes den ble god, men munnsjenken i familien mente den var bittelitt på den for kraftige siden, så jeg har lagt til vann i denne oppskriften, det bruker jeg på asiatiske sylta grønnsaker for eksempel. Til info der altså)

Rens og kutt soppen. Jeg har lært at man aldri skal vaske sopp, men her gjorde jeg rett og slett det, iom at den skal kokes likevel.

Et lite tips hvis du skal bruke sopp og ikke liker for mye fett (ironisk i denne oppskriften hvor soppen ligger og bader i olje etterpå, men...) er å strø litt salt over soppen i tørr gryte. Da slipper den væsken superfort og prosessen er i gang, helt uten olje eller brente kanter.

Bland alt i en gryte og kok i ca 15 minutter.

Ha ut soppen og legg på et rent kjøkkenhåndkle til tørk, la tørke minst etpar timer.

Ha soppen i steriliserte glass (jeg steriliserer i dampovnen, men å koke funker like bra) og fyll på med olivenolje.

Sett kaldt! Kan visstnok holde etpar måneder, men iom at jeg lagde disse forrige uke, kan jeg ikke skrive under på det helt enda. Men! Jeg ble så gira at jeg brukte laken en gang til og lagde sylta hvitløk også. Samme fremgangsmåte.

Sulten på mer? 

Følg gjerne matvrakbloggen på facebookinstagram eller legg meg til på snapchat: piaskevik

Hummus med yoghurt

Deilig, frisk kikertpure med sitronsaft, tahini (sesampure), olivenolje, kayennepepper og ikke minst: tykk, syrlig yoghurt.

Du trenger:

 • 1 glass/2 bokser kokte kikerter
 • 1-2 ss tahini
 • 1-2 ss god olivenolje
 • 2-4 ss sitronsaft
 • 3-5 ss (toppede) med gresk/tyrkisk yoghurt
 • Kayennepepper
 • Salt (en liten klype, smak til)

For hummus med yoghurt er livet (også) enkelt.

Kjør det sammen med en stavmikser! Hvis det er noen stavmikserprodusenter der ute som leser dette, så kan jeg fortelle at min forhenværende stavmikser dessverre bukket under for en porsjon krem til kakao under forrige tordenvær, og at jeg er på utkikk etter en litt kraftigere, mer allsidig og stabil stavmikser!

Bland godt sammen, og smak til med sitronsaft, salt og kayennepepper. Server avkjølt, og topp med en god olivenolje, eventuelt litt mer kayenne.

Sulten på mer? 

Følg gjerne matvrakbloggen på facebookinstagram eller legg meg til på snapchat: piaskevik

Skivet gulrot; søt, salt & spicy

Dette tilbehøret med sterke røtter i midtøsten, har fått en ekstra piff med cayenne, som jeg har lagt til selv. Lett som en plett såklart - og funker som tilbehør til det aller meste!

Du trenger: (4 personer)

 • 4-6 gulrøtter
 • 1 spiseskje flytende honning
 • 1-2 teskje hele spisskumminfrø (edit: skrev cumin, fikk korreks!)
 • smør
 • cayennepepper
 • (eventuelt flaksalt & sitron)

Skrell gulrøtter og skiv dem. Akkurat hvor tykke du skiver dem er ikke så viktig, men at de er like tykke - det er viktig! Selv går jeg for en raus fingerbredde når jeg lager disse.

Ha litt vann i en stekepanne sammen med gulrøttene og kok opp. (Gulrøttene skal ikke dekkes helt av vannet)

Ha over lokk, enten i form av et faktisk lokk - eller du kan bare snu en annen stekepanne på hodet over. La koke i 5-10 minutter, så senker du varmen og tar lokket av mens det fortsatt småputrer.

Legg etpar teskjeer hele spisskumminfrø i en tesil, kutt en skive smør (her får din egen samvittighet råde!) og ha i blandingen. Ha over cayennepepper og honning. Rør rundt og pass på å snu gulrøttene innimellom ettersom vannet fordamper. Pass ekstra på, nå kan det brenne seg lettere pågrunn av sukkeret i honningen!

Rør oftere (men ironisk nok, mer forsiktig) mot slutten - og ha gjerne over en bitteliten klype salt og en liten skvis sitron som du vender lett inn før servering. Det siste er ikke nødvendig - men digg hvis du serverer fisk for eksempel. <3

Sulten på mer? 

Følg gjerne matvrakbloggen på facebookinstagram eller legg meg til på snapchat: piaskevik

Verdens beste kimchi

2_17.jpg

Dette er den beste kimchioppskriften i hele verden. Slik er det bare! Den er ganske mild til kimchi å være, men har alle de gode smakene intakt. En sjelden gang jobber jeg fortsatt som dj i tillegg til klubbkvelden jeg har sammen med musikksjefen i NRK P13, Kristin Winsents - en firmafest her, en 40-årsdag der, en enda sjeldnere gang en storslått bryllupsfest.

Ironisk nok viser det seg, at å få et ønske om et blogginnlegg vekker helt andre følelser enn et ønske om låt! Hehe. Ikke at jeg egentlig har noe prinsipielt imot ønskelåter altså, men da en leser spurte pent om jeg kunne lage et innlegg om Kimchi ble jeg skikkelig glad! Det har jeg tilgode å oppleve av at noen ber med sette på noe med litt mer (eller mindre) fart.

Dette ser som vanlig ut som en ganske raus porsjon - laget til vår årlige asiafest, hvor våre 50 beste venner klemmer seg sammen på kjøkkenet vårt, spiser hele kvelden og danser hele natta. Men fortvil ikke! Målene er beregnet på litt færre.

Du trenger:

 • 1 stor kinakål/2 små helst mer hvit enn grønn
 • 1-3 bunter reddiker, jo større de er, jo lettere å skive
 • 2-3 ss hakket chili
 • 2-3 ss hakket hvitløk
 • 2-3 ss hakket ingefær
 • 2-3 dl havsalt (grov, og ikke dyr!)
 • 1 ss fint husholdningssalt
 • 2 ss sukker

Skrell kinakålen grovt og skyll godt.

Kok opp vann og salt (ca 2 dl salt på 2 liter vann) til saltet har løst seg opp.

Edit: La saltvannsoppløsningen avkjøles, eller etterfyll med litt kaldt vann!

Legg kinakålbåtene i en bolle, ha over saltvannet og sett press over. Pass på at du setter bollen i vasken eller et tilsvarende sted som tåler søl, for vannet kommer til å flyte over ganske kjapt. La stå i ca 4 timer.

Skiv reddiker fint, gjerne med mandolin.

Bland like deler chili, ingefær (renset) og hvitløk sammen med litt vann til en løs paste. Ha i sukker og salt. (Vanlig fint salt, ikke grovt havsalt som du kokte vannet med)

Når kinakålen har stått i fire timer, skyller du over den med kaldt vann slik at den ikke er FOR salt (smak gjerne underveis, den skal smake klart salt, men ikke slik at du sliter med å spise en bit). Du kan med hell klemme ut litt mer vann enn jeg gjorde.

Ha kinakål og reddik i en bolle, vend inn chili/ingefær/hvitløkspasten og ha på sterilisert beholder. Det som kommer nå er viktig.

2_15.jpg

Første gang vi lagde kimchi gjorde vi det i en gryte. Det var en dårlig ide, fordi det stinka opp hele huset de første to dagene hvor den skal fermentere i romtemperatur.

Derfor har vi alltid siden brukt store glasskrukker med gummistrikk, sterilisert på forhånd i dampovnen.

Men! Da kimchien må stå i romtemperatur noen dager for å få igang fermenteringsprosessen, skapes det et enormt trykk inni glasskrukkene, og det er ekstremt viktig at du åpner den forsiktig og "letter på trykket" iallefall en gang om dagen. Ellers kan de rett og slett eksplodere, men glassplinter i en rasende fart til alle kanter.

Når kimchien har stått i romtemperatur 2-3 dager kan du smake, og sette den kaldt. Jeg lager kimchi MINIMUM en uke før jeg skal spise den, og da holder den seg iallefall noen måneder i kjøleskapet - i teorien da. I praksis spiser vi den alltid opp lenge før den tid.

NB! Det kan lønne seg å klippe eller kutte kimchien opp i mindre biter hvis du skal spise sammen med andre. Kan se litt stiligere ut.

Sulten på mer? 

Følg gjerne matvrakbloggen på facebookinstagram eller legg meg til på snapchat: piaskevik

Syltet reddik med asiatiske smaker

Superdeilig syltet reddik med asiatiske smaker og nydelig farge!

Problemet vårt, iallefall i min familie - er at vi spiser for lite reddik. Denne lille saken, med de råvakre fargene inneholder mye vann, men svært lite fett og karbohydrater. Faktisk er den så mager, at hvis du spiser 1 kg reddik får du i deg 160 kalorier! Det er litt mer enn en stor banan.

Den er superenkel å dyrke selv, enten i stor potte med jord eller i hagen. Og så - det aller viktigste - den smaker jo utrolig godt!

I tillegg til å dippe den, spise den med ost, på knekkebrød eller som her, lage pickles av den - er de utrolig gode hvis du ovnsbaker dem.

1_3.jpg

Det skal jeg gjøre igjen til helgen, som tilbehør til en dampet (hel) fisk med ingefær og chili. Følg med for oppskrift i uken som kommer!

Sulten på mer? 

Følg gjerne matvrakbloggen på facebookinstagram eller legg meg til på snapchat: piaskevik