Hjemmelaget salsa!

Å lage hjemmelaget salsa? Det er selvsagt både kjempelett og veldig godt - spesielt hvis du ovnsbaker grønnsakene først!

Du trenger: 

  • 5-8 Tomater (gode)
  • 1-3 Løk
  • 2-6 fedd hvitløk
  • Chili (kan sløyfes)
  • Saften av 1/2-1 lime
  • Salt
  • Koriander

En salsa følger en like slavisk oppskrift og fremgangsmåte som en god, gammeldags lapskaus - nemlig absolutt ingen. Enhver familie har sin egen, og forskjellige ingredienser (som syrlige tomatillotomater eller søte dulcitatomater) gjør at en basisoppskrift kan forandres i det uendelige. 

Min favoritt er en kombinasjon av to metoder, med varmebehandlede grønnsaker slik jeg en gang for mange år siden lærte av Sylvia Vavik, og det å ovnsbake istedenfor å koke slik jeg lærte av Aicha Bouhlou da hun viste meg sin Zaalouk. Faktisk - så bruker jeg en damp + varmluftfunksjon i ovnen min, men å slenge grønnsakene kjapt i kokende, lettsaltet vann og deretter ovnsbake dem har helt sikkert samme effekt. 

Du kan med fordel lage salsaen dagen før den skal spises - og den holder seg fint i kjøleskapet en liten uke - iallefall i teorien. Du kommer selvsagt til å spise den opp lenge før den har sjansen til å gå ut på dato.

Målene her er litt unøyaktige, fordi både løk, tomat og hvitløk varierer i størrelse. Prøv deg frem og se på bildene!

Kutt grønnsaker og ha i ildfast fat, bak i ovnen på 160 grader til løken er bløt. Jeg bruker damp/varmluft, du kan kun bruke varmluft, men ha da en kopp vann inn i ovnen så grønnsakene ikke tørker ut - eller slipp dem som sagt kjapt i kokende lettsaltet vann før du ovnsbaker dem.

Vask og grovhakk etpar never koriander, slik jeg ser det - jo mere jo bedre! Bland sammen salsaen, jeg brukte et av de superfine tilbehørene jeg fikk til min (usponsa) Bamix i bursdagsgave.

Smak til med limesaft og salt. Ikke bli bekymret om salsaen ser litt (eller veldig) orange ut, slik blir tomat når man kjører den med for eksempel stavmixer. Smaker nydelig!

Her servert med hjemmelaget quesedilla med den himmelske osteblandingen parmesan + primadonna + gruyere...

Sulten på mer? 

Følg gjerne matvrakbloggen på facebookinstagram eller legg meg til på snapchat: piaskevik