Bakt paprika, fetaost og persilledip

image3.jpeg

Verdens beste tilbehør anyone? Hils pent på denne sausen/dippen/kjært barn har mange navn-blandingen av bakt paprika, fetaost, persille og sitron. Den kommer nemlig til om kort tid å inngå i middagsrotasjonen din - og bli for godt. 

Jeg glemmer aldri et måltid. Jeg kan glemme tiden, og avtaler, og hvordan jeg møtte noen første gang, men jeg glemmer aldri noe jeg har spist. Første gang jeg rømte hjemmefra (dramatisk fra dag en, hahaha) var det første jeg gjorde å gå inn på kjøkkenet, og smøre en skalk som niste. Det var en stor skalk av den butikkbakte, nesten glaserte loffen alle spiste på 80-tallet, jeg mener å huske at den kom i en papirpose som var hvit og gul. En stor skalk, smør, to skiver kokt skinke. Jeg var seks år. Så begynte jeg rømningsferden, ut av kjøkkenet, gjennom tre stuer (hvorav to var gjort om til soverom fordi vi var 250 søsken), ut i gangen, ned trappen, ut av hagen - og så de fem metrene fra Gyldenløves gate 40 til hjørnet av Gyldenløvesgate og Tiedemansgate. Og der snudde jeg. Ikke fordi jeg hadde ombestemt meg, jeg var fortsatt rasende på mamma og pappa (akkurat hvorfor kan jeg ikke huske) - men jeg hadde spist opp skalken.

Image-1.png

Første gang jeg spiste bakt paprika var hos en venninne som heter Kristin. Nå er jo hun av typen som kan få lakserogn til å høres ut som en utenomjordisk, utopisk ingrediens - (små, klare, orange sirkler som eksploderer i munnen!) - men fortsatt - hun satte frem et fat med Primadonnaost, trøffelpølse og bakt paprika toppet med smuldret fetaost og persille.

Image-1 (1).png

Jeg skjønte ikke hvorfor jeg aldri hadde smakt dette før, og jeg skjønte ikke hvorfor jeg ikke lagde det hele tiden. Og nå har jeg rett og slett tatt denne fabelaktige kombinasjonen og gjort den om til en slags dip, som funker like bra til grillmat, pålegg, i salat eller som søsteren min og jeg gjorde i går - til fiskekaker og Dagsnytt18.

image1.jpeg

Du trenger: 

  • 3 røde paprika
  • 2-600 gram "feta"ost (jeg kjøper sylindre med en tyrkisk variant tror jeg, den er litt fastere og saltere enn den man får i "vanlige" matvarehandler, men jeg liker den veldig mye bedre)
  • 1/2 sitron
  • 1 liten neve fersk bladpersille (kan sløyfes om du ikke liker bladpersille)
image2.jpeg

Start med å bake paprikaen. Det er sikkert mange måter å gjøre dette på, men jeg gjør det på måten jeg lærte av Kristin; skjærer av så lite som mulig av toppen, fjerner kjernen og baker i ovnen til skinnet har fått litt "brent" preg på alle sider. Så legger jeg dem til avkjøling. (Det begynner vel å bli 10 år siden første gang jeg lærte dette, og da var ingen av oss så plastbevisste som vi er i dag - så i den "originale" oppskriften legges de til avkjøling i en plastpose som lukkes - og der ligger de i ca 20 min) Når paprikaen er avkjølt river du enkelt av det "brente" skallet og kutter den rensede paprikaen i biter. 

Ha over fetaost, saften av en halv sitron (ish) og litt persille.

image1 (1).jpeg
image2 (1).jpeg

Jeg bare kjørte det sammen med en stavmikser, men justerte innhold av fetaost etterhvert. Og det er klart at det er umulig å anslå akkurat hvordan din versjon blir når jeg oppgir "3 røde paprika" og ikke "750 gram rød paprika" - men du vet jo sikkert allerede at dette ikke er en kjemiblogg og at jeg ikke er miligramspedant. :)

Hvis du liker det (og ikke skal servere den til barn) kan du selvsagt ettersalte litt. Fetaosten jeg bruker er så salt at jeg ikke følte behov for det.

Kommenter gjerne om det er noe du lurer på, og hvis du er sulten på mer - kan du følge matvrakbloggen på facebookinstagram eller legg meg til på snapchat: piaskevik