Stavmikser: Bamix

NB. Dette produktet/denne produktomtalen er IKKE sponset, betalt eller liknende. Stavmikseren og tilbehøret har jeg fått til jul og i bursdagsgave fra svigermor og søsken.

Vis meg din stavmikser og jeg skal si deg hvem du er. Haha, tenker du kanskje - men nei, jeg mener det. Hvilken stavmikser du har sier (faktisk) like mye om deg som hvilken bil du kjører, om du foretrekker hytte med eller uten innlagt strøm, om du kan se poenget i å handle bærekraftig, kutte plastkonsumetet ditt, fly mindre, trene mere, være snill mot naboen og så videre, og så videre. Hvordan i alle dager kan jeg påstå det, spør du kanskje?

Lett. Det er nemlig (etter min mening) en stavmikser som er hevet over alle stavmiksere. I likhet med supermennesket skissert over. Men heller ikke den er perfekt.

Jeg bestemte meg for snart to år siden for at jeg ville ha en ny stavmikser. Så jeg leste meg opp og havnet på Bamix etter å ha lest diverse tester og litt historie. Romantikeren i meg elsker at det var Bamix som fant opp stavmikseren i 1950. Matvraket i meg elsker at den ofte figurerer på bilder av kjøkkenheltene mine.

Men helt ærlig, småbarnsmoren i meg som prøver å ta oppvasken fortløpende, hun er ikke særlig imponert - den er nemlig sannsynligvis den vanskeligste av dem alle å vaske opp. Litt som den 18 år gamle bilen vi beholdt til den knela helt. Eller hytta vi drar til så ofte vi kan, hvor du må gå et kvarter på ski for å hente vann. Eller når vi kjøper kjøtt rett fra bonden, eller kaker fra Lille Tøyen Kolonial, eller dropper innpakket frukt, tar Norgesferie år etter år, eller sykler til jobb, eller panter flasker for naboen og så videre og så videre og så videre. Et mer tungvint liv? Ja. Men så innmari det livet jeg vil leve.

Så før jeg skryter videre av den, merk deg det da. De har kanskje oppdatert både motor, materialer og utseende siden 1950, men - den blir fortsatt laget som om den skal vaskes opp av en som er 100% hjemmeværende - på nettopp 50-tallet. 

Når vi først tar for oss det negative - og dette er mulig det bare er jeg som føler - men den er også "50-talls" barnesikret. Ikke at jeg egentlig er bekymret for at barna mine skal bort til stavmikseren, jeg er mer bekymret for mine egne fingre, og for kombinasjonen holde med høyre, smake med venstre, og den digge knappen som liksom bare sitter perfekt under pekefingeren når du holder den. Dette er jo ikke et ekte problem, det har bare ført til at jeg er blitt veldig flink til å ta ledningen inn og ut før og etter bruk.

Tilbehør jeg har er SliceSy (takk Amalie!) og Prosessoren (takk Patrick!). Med unntak av matpreppen til den ene festen i året hvor det henger 150 stykker i hagen, så er disse tre stort sett alt jeg trenger av kjøkkenmaskineri i hverdagen, på ekte.

I SliceSy tilbehøret har jeg gjort alt fra å lage 5 liter gazpacho in a flash, til å rive 3 kg gulrot på fem-ti minutter, laget falaffeldeig, salsa og mandelsmør. Den har tre forskjellige rivjernapplikasjoner, men jeg har tilgode å få den til å spare tid på å rive ost, dessverre. Tilslutt gikk det da jeg frosset osten, men da gikk det selvsagt raskere bare å gjøre det for hånd. Med Prosessoren har jeg knust kaffe, brødsmuler, nøtter til nøttestek og hardere grønnsaker. Og hold deg fast; jeg har laget kikertmel! Og mandelmel! Og mel av forbudt ris, og Riceberry, som jeg skal skrive mer om snart, herrejemini for en oppfinnelse.

Jeg vet at flere av dere har kjøpt Bamix allerede, og jeg anbefaler den virkelig. Den er litt dyr, men rimeligere enn å bytte ut stavmikser hvert tredje år, og den er kraftigere enn noen stavmikser jeg har hatt tidligere - den er min femte i rekken. Husk at den ikke går i oppvaskmaskinen, men (nesten) alt tilbehøret gjør det. Vær litt forsiktig fordi den er laget før man drev med barnesikring, noe også vi voksne er blitt vant til at alle produkter skjermer oss med.