Endelig veganuar! (Og oppskriften på dagens veganske lunsj)

Vegansk mat er jo egentlig et (melkefritt) kinderegg - det smaker godt, det er bra for planeten, dyrevelferd og miljø og ikke minst er det bra for helsen vår. Iløpet av den neste måneden skal jeg fortelle mer om de helt ville miljøfordelene kloden vår har av at vi holder et vegansk kosthold. Men først må jeg jo nesten fortelle hvordan min familie og jeg endte opp med et kjøleskap rensket for ost, smør, fløte, bacon - noe jeg helt ærlig tror aldri tidligere har skjedd.

image2.jpeg

For nesten tre måneder siden klarte jeg å overtale familien til at jeg skulle få bestemme hva vi alle skulle spise i en måned. De tenkte nok at det betydde mindre smågodt, men da jeg fortalte at jeg hadde tenkt mye på det (men sannsynligvis ikke ville klare å gjennomføre det alene, rent praktisk sett) - og at vi skulle leve vegansk i hele januar - var det faktisk omtrent ikke et tørt øye rundt bordet. Jeg tuller ikke. Det ble grått over bacon, leverpostei, parmesan og egg - og da forstod jeg hvor utrolig viktig det var at vi faktisk gjennomførte det. Ikke bare for å nulle ut klimaregnskapet vårt for utenlandsreiser - den egentlige motivasjonen - men også for å lære barna hvor lett og digg det er/kan være å spise plantebasert. Det kuleste syntes jeg - er at ettersom vi har brukt litt tid på å "øve", teste oppskrifter, bli vant til at soyamelk smaker godt selv om det smaker litt annerledes enn kumelk og så videre - så er faktisk ungene blitt de mest positive, og de har gledet seg helt vilt til å begynne i dag. (Vi startet dagen med havre/chiagrøt på soyamelk + en havrecookie med kokos og hjemmelaget "eplesmør" som jeg bakte i går)

Akkurat nå krever det litt mer planlegging og matlaging enn vanlig, men jeg tipper det er i en overgangsfase. Den vanlige middagsrotasjonen vår surrer jo og går etter mange år med dekket bord kvart over fem. Men du - jeg syntes det var helt fantastisk å stå på kjøkkenet til nesten klokken 01 i natt og eksperimentere med pålegg, kjeks, lunsjretter og andre snacks. Endelig noe nytt! En ny måte å tenke på! Kjempespennende. Uansett - jeg tror alle klarer det her - men planlegging er nøkkelen!

Vi begynte veganuar så sent som 08.01.2018 - fordi vi ville spise opp all restematen fra julen og ikke kaste noe før vi byttet kosthold. Og reglene er enkle. For voksne i familien skal man leve vegansk i 31 dager. Iom at vi har bier selv, har vi sagt at honning er lov - men veganere flest er uenige her. (Vi har også tillatt den røde lusen som gir farge til enkelte typer ellers vegansk smågodt). Ingen egg eller meieriprodukter er lov overhodet, men vi har sagt at vi som utgangspunkt skal teste ut noen erstatningsprodukter - også for å se hvordan det smaker - men teoretisk sett går vi for plantebasert kost, og ikke kjøtterstatninger.

Barna spiser vegansk når de er sammen med oss, men kan spise "som vanlig" i barnehagen, på skolen/skolefritidsordning, i bursdagselskap, hos besteforeldre og lignende.

Jeg skal legge ut matplan for dagen på instagram hver dag, så bare sjekk stories innimellom for inspirasjon! Så blir det nok noen oppskrifter også får vi håpe!

Her følger oppskriften på årets første veganske lunsj, en slags spinatstuing med hvitløk og kikerter:

  • 10 hvitløksfedd
  • 1 pose frossen spinat/2 poser fersk spinat (vask godt!)
  • 1 boks kokte kikerter (jeg koker selv 1 kg av gangen, så ca 200 gram ferdig kokt)
  • 1 boks kokosmelk
  • indisk krydder/krydderpaste du liker (jeg brukte en kormapaste)
  • salt
  • solsikkolje

Ha solsikkeolje/annen vegansk olje i en gryte, stek grovhakkede hvitløksfedd til de blir blanke, ha i indisk krydder/krydderpaste og pass på at alt blir oppvarmet, det åpner for så enormt mye mer smak! Jeg brukte ca 1 ss ferdig paste til dette, men ville ha bare en mild anelse kormasmak.

Ha i spinaten og la putre til den er godt redusert og stuingen oppfører seg litt som "grøt" - dvs at den har små vulkanutbrudd i overflaten hvis du ikke rører hele tiden. Når spinaten er godt nedbrutt (hehe, uff) har du i kokosmelk og kokte kikerter og rører godt til også dette putrer.

Smak til med salt, men hvis du salter hviløken før bruk er det ikke nødvendig med ekstra salt. Jeg toppet med ristede (usalta) cashewnøtter!

image1.jpeg

Jeg skal spise min på kontoret om noen timer, med litt forskjellige pickles og quinoa som jeg dampet i dag tidlig! <3 <3 <3

Sulten på mer? 

Følg gjerne matvrakbloggen på facebookinstagram eller legg meg til på snapchat: piaskevik