Indisk spinatstuing og halvfulle glass

25398438_1315046388607316_2381832124588658071_o.jpg

Allerede da flyet lettet fra Gardermoen, en tidlig morgen i desember 2017 visste jeg at reisen jeg var i ferd med å legge ut på, alene, til India - skulle bli et eventyr. Det jeg ikke visste, det jeg ikke hadde noen anelse om - var hvordan den indirekte ville føre til noen livsomveltende forandringer jeg aldri i mine villeste drømmer kunne forestilt meg.

Hvis du tenker at jeg begynte med yoga og nå gjør headstand på kontoret i lunsjpausen, mediterte meg til levitasjon, oppdaget en ingrediens som forandret livet mitt eller konverterte til hinduismen på denne turen, så må jeg skuffe deg. Det hele endte riktignok på hodet, det har i perioder føltes som jeg har observert livet mitt utenfra, en helt essensiell ingrediens i livet mitt er forandret for godt og jeg har tilbrakt mye av det siste halve året med å nære en stadig sterkere tro på karma. Og du skal få en oppskrift også, på slutten av denne historien.

Noen uker før jeg reiste til India, hvor jeg i en uke skulle være stedfortreder for min mentor og venn Andreas Viestad - som hvert år i desember tar med familien sin til gården han har i Sør-Afrika - leste jeg Elena Ferrantes bok "Days of Abandonment" (Svikne dagar). På bokomslaget stod det med utropstegn og krigstyper hvor grusom, mørk og dyster boken var, og jeg slukte den på tre kvelder - med kanelte og klump i halsen.

25532156_2104214716481599_4799062688107383189_o.jpg
25398289_1312860605492561_8468429642745037673_o.jpg

India var et eventyr. En magisk reise hvor jeg samlet historier, mennesker, smaker og opplevelser jeg aldri vil glemme, og som jeg skal gjøre mitt beste for å dele i tiden som kommer. Jeg gikk gatelangs i Old Dehli, spiste gatemat til frokost, og traff en ku med særdeles god klessmak.

 

Jeg fikk hellig basilikum for et langt liv av Indias svar på Rannfrid Rasmussen, traff kvinnen som har revolusjonert det Indiske kjøkkens renome utenfor landets relativt omfattende grenser - og danset hele natten i en usansynlig villa som lå i det mer usansynlige boligområdet midt inne i en gigantisk golfklubb i Dehli. (Som du ser iført min nye Djengis Khan-cape)

IMG_4179.jpg

Jeg reiste et halvt døgn for å komme frem til en vidunderlig vingård midt i ødemarken og traff noen helt unike mennesker jeg aldri kommer til å glemme. Ms. Tanya, Monika, Sanjoo, Kadambari, Anubhav. Jeg skal fortelle alt om luktene og smakene og menneskene.

32832700_10156456401842417_5453526305960099840_n.jpg
25394850_1535288243221909_46714698334456724_o.jpg
IMG_4177.jpg
IMG_4178.jpg

Men først er jeg rett og slett nødt til å fortelle kort om tiden som fulgte etter at jeg kom hjem igjen, tiden som fulgte etter en cliffhanger av en hjemreise - fra Mumbai via Dehli, til København og deretter Oslo. Fire dager før julen jeg skulle arrangere for 16 gjester fra fem forskjellige land - etter fire avlyste fly, tre glass oksidert "Blue Nun Red Wine" på en flyplass hvor ingenting ga mening - og hvordan jeg der og da lengtet sånn etter å komme hjem - til det varmeste og tryggeste og vakreste stedet et menneske kan ha - familien sin. Men da jeg endelig kom hjem til Norge var virkeligheten så altfor lik litteraturen - og hele livet ble snudd opp ned.

Noe jeg har lært det siste halve året er at definisjonen på familie kan være så mangt. Og at jeg, til tross for en relativt liten ordentlig nær biologisk familie - i realiteten har et helt enormt sosialt nettverk av forståelsesfulle, omsorgsfulle, kjærlige og varme venner som dannet et beskyttende skjold rundt meg og reddet meg fra den ødeleggende, introverte ensomheten som skildres i "Svikne dagar" - da det samme som hender med Olga, hendte i mitt liv.

Og plutselig en dag våkner man opp, og innser at "nå er det sånn". Nå er det delte ferier, delt omsorg, dobbelt så mange regninger - men også dobbelt så mye tid til seg selv.

Når jeg snakker med andre som nylig har gått igjennom samme prosess som meg og har barn, er det en ting jeg merker at gjentar seg. Fordi en skilsmisse fører til at man i de aller fleste tilfeller i likestilte Norge får se barna sine mindre enn tidligere, er det til en viss grad skambelagt å si at man kan finne glede ved den nyvunnede "alenetiden".

"Jeg vet at jeg egentlig ikke burde si det, men det er ganske digg den uken jeg er alene" kan folk si - men det gjør meg så uendelig glad å høre. For jeg vet hvilken vei de har måttet gå for å komme dit. Det er ingen som får barn bare for så å skrive under på at man skal se dem annenhver uke frem til de blir myndige. Det er et brutalt regnestykke, man får seks måneder og grovt sett to og en halv ferie sammen med dem per kalenderår. Klarer man da å ikke gå under, syntes jeg man fortjener en rungende applaus og ikke skjeve blikk hvis man evner å finne glede i tiden man ikke lenger disponerer selv.

En løsning på dette ganske opprivende savnet etter barna har for meg vært å fylle dansekortet. Og heldigvis er jeg omgitt av de snilleste, varmeste, mest inkluderende og rauseste folka dette landet har å by på - så dagene fylles opp av turer i skogen, sabling på plattingen, filosofiske samtaler, togturer, musikkopplevelser, spillelisteutvekslinger, dansing i alle tenkelige omgivelser - og noen helt vidunderlige middager. Som den jeg spiste i går hos min venninne Vilde, og her skal gjøre mitt ypperste for å gjenskape etter hukommelsen.

Best av alt? Du bruker sansynligvis kortere tid på å lage dette måltidet enn du har brukt på å lese denne teksten.

En slags Palak Paneer du kan spise med verdens beste folk den uken du ikke lenger disponerer selv;

Du trenger

 • 2 poser frossen spinat (ca 800 gram)
 • 2-500 gram fast, salt ost med høyt fettinnhold (Feta/Beyaz Peynir - evnt Tofu for vegansk alternativ)
 • 1 stor løk
 • fløte/vegansk alternativ (de med havre funger ofte innmari bra)
 • garam masala
 • spisskumin
 • gurkemeie

Like mengder finhakket

 • hvitløk
 • chili (styrke etter smak)
 • ingefær

Kutt løk og stek opp med finhakket hvitløk, chili og ingefær i nøytral olje. Ha i de forskjellige krydrene (kanskje 1-2 ts av hver, spørs på preferanser, produsent og kokelengde) Når dette er godt integrert, løken er blank og kjøkkenet ditt lukter som et eventyr - har du over spinaten og lar dette putre på medium varme under jevnlig omrøring til spinaten har tint og noe av vannet har fordampet. Lag ris, kutt ost/tofu i chunks, dekk bordet og smak til spinatgryten med fløte/havre"fløte" og salt. Server gjerne med mango eller tomatchutney for ikke å glemme mine nye favorittpickles som jeg oppdaget i India - hvitløk og lime. 

Og du - bildet av retten kommer. Men noen ganger sier faktisk tusen ord mer.

Kommenter gjerne om det er noe du lurer på, og hvis du er sulten på mer - kan du følge matvrakbloggen på facebookinstagram eller legg meg til på snapchat: piaskevik

 

Rødbetepizza med geitost og kapers

Basert på verdens beste pizzadeig- her er en enkel, supergod og hjemmelaget pizza som er tullete enkel å lage, smaker nydelig - og i tillegg ser HELT vanvittig kul ut.

Jeg er helt gal etter rødbeter om dagen. Sylta rødbeter, saltbakte rødbeter, rødbeterisotto, forleden lagde jeg noen cashew og rødbeteburgere som snart skal deles her - og ikke minst - rødbetepizza!

Den lages på nøyaktig samme måte som en vanlig pizza, du bare bytter ut litt av vannet i deigen med rødbetejuice. Du kan selvsagt lage den selv, men jeg kjøper en fra Helios fordi mine hvitolja benkeplater i eik ikke elsker rødbeter like mye som meg.

Jeg tar (som ofte ellers) utgangspunkt i den brilliante pizzadeigoppskriften til min venn og Radiomatkollega Andreas Viestad. 

Du trenger: (til 2 medium store porsjonspizzaer)

 • 4 dl fint hvetemel
 • 4 ss olivenolje
 • 1 dl rødbetejuice
 • 1/2 dl vann
 • 15 gram fersk gjær eller en raus teskje tørrgjær
 • 1 ts salt

Til topping/fyll:

 • Geitost! Jeg blandet chevre og den faste geitosten fra butikken. (Er flere varianter nå om dagen tror jeg)
 • Kapers
 • Sylta rødbeter

Bland det tørre, ha i det våte og elt i minst 8-10 minutter på medium hastighet. Skulle du være en så rå og sterk person at du velger å elte for hånd vil jeg anbefale deg å ha på hansker! Som du ser av bildene bruker jeg også stålbollen og ikke de hvite i plast. La heve på lunt sted til (minst) doblet i størrelse, ca 1 time.

Du kan lage denne med vanlig tomatisert pizzasaus også, og du kan smøre bunnen med litt creme fraiche om du vil - men selve pizzaen blir litt fuktigere enn vanlig pga rødbetejuicen, så du trenger ikke lasse på mye ekstra saus for å unngå at den blir tørr iallefall. Du kan med fordel kjevle denne pizzaen ganske tynt!

Jeg lånte naboens pizzastein (har den fortsatt btw, bare å komme innom og hente, Malin) og stekte på ovnens høyeste temperatur i 5-8 minutter. Husk å la pizzaen hvile litt på rist!

Pizzaen på bildet under fikk tomatsaus, blåmuggost og bacon i tillegg. More is more!

Sulten på mer? 

Følg gjerne matvrakbloggen på facebookinstagram eller legg meg til på snapchat: piaskevik

Nydelig, hjemmelaget tomatsuppe - god nok for de barna.

Denne tomatsuppen er så god! Fresh, sunn, frisk og likevel rund og full av sødme. Men det er ikke det beste av alt. Den kan slenges sammen på virkelig null, komma, niks.

En historie fra hverdagen følger.

- Unger, i dag skal vi ha tomatsuppe til middag, tror dere ikke det blir deilig? (Med andre ord - de har hele dagen på å forbrede seg på at tomatsuppe til middag - jo det blir deilig.) Datter på seks repliserer skeptisk - Men mamma, da må du ta bort posen. - Hæ? - Da vi var på leirskole fikk vi tomatsuppe med pose, og den var ikke noe god, så jeg vil helst at du tar ut posen av tomatene først. (Far og jeg veksler lattermilde blikk over en yttergang full av kaos og regntøy) - Avtale.

Du trenger: 

 • 3 bokser hermetisk tomat
 • 1 stor sjalottløk/ 2 små
 • 2-3 fedd hvitløk
 • 2 toppede ss tomatpure
 • 3-5 dl grønnsakskraft
 • tørket oregano
 • olivenolje
 • honning

Grovhakk løk og hvitløk, surr kjapt i olje.

Ha i tomatpure og rør rundt på medium sterk varme i etpar minutter.

Ha i bokstomatene og la dette putre i alt fra ti minutter til så lenge du klarer å vente.

Ha i kraft, smak til med honning og tørket oregano - gi et oppkok og kjør fint med stavmikser.

Ikke glem kokt egg og eventuelt makaroni! Jeg hadde litt melk i suppen til barna, da blir den litt mildere, og ikke minst - ikke så varm!

Sulten på mer? 

Følg gjerne matvrakbloggen på facebookinstagram eller legg meg til på snapchat: piaskevik

Veggislasagne med revet gulrot

Det var en lørdag formiddag i 2010. Var det januar, eller februar kanskje? Iallefall hadde jeg invitert en håndfull venninner hjem til leiligheten vår på Majorstuen i Oslo. Vi skulle spise middag, noen (men ikke jeg) skulle drikke vin - og vi skulle se på den første delfinalen av MGP. Drømmekveld!

Det eneste "problemet" var at jeg på den tiden var ganske megagravid, og med mega mener jeg at jeg hadde begynt å nærme meg 90 kg (og mer skulle det bli før termin i april). Tyngre for knærne enn for sinnet egentlig - men vi bodde i en (psykologisk) eksepsjonelt høy fjerdeetasje - og barnets far og min viktigste støttespiller var på jobb. Orket jeg å gå ned alle trappene, ut i snøen, til butikken og tilbake? Nei. Jeg gjorde ikke det.

Derfor ble jeg nødt til å lage en middag bestående av hva vi hadde i kjøleskapet. Den dag i dag har vi et kjøleskap som omtrent får plass til en seng og et skrivebord, men i 2010 var det et klassisk, norsk frimerkekjøleskap. Men gulrot hadde vi. Og hvitløk, smør, melk, tomatpure, litt gulost, mel, samt hermetiske tomater, grønnsaksbuljong og lasagneplater. Nød lærte naken kvinne å spinne frem det som siden skulle bli en middagsfavoritt.

Du trenger: 

 • 1 kg gulrot
 • 3 bokser hermetisk tomat
 • 2 ss tomatpure
 • 3-5 fedd hvitløk
 • 1/2 ts tørket chili
 • 5 dl grønnsakskraft
 • lasagneplater
 • ca 1 liter melk
 • 3-5 ss mel
 • 3-5 ss smeltet smør
 • 300 gram gulost

Skrell og riv gulrot. Skrell og kutt hvitløk, fres forsiktig sammen med chili i olivenolje til hvitløken er blank.

Ha i tomatpure og "stek" den i etpar minutter. Ha i tomatene, grønnsaksbuljongen og kok opp. 

Ha i revet gulrot, og la dette putre i minimum en time, gjerne etpar. (Du kan også lage denne sausen kvelden før) Jeg lagde denne på halvannen time, et tips er å bruke en gryte med stor stekeflate - da fordamper det raskere. Jeg brukte en klassisk "fiskegryte".

Sausen skal bli ganske tykk.

Bland smør og mel i en gryte, og spe med melk (til du har en bechamel). Nøkkelen til en klumpfri bechamel er å ha i litt og litt melk av gangen og røre kraftig. Når den er så tykk som kondensert melk kanskje, er den topp. Du kan selvsagt pimpe opp denne med masse deilig ost (da heter den Mornay)  du kan også putte urter og krydder i en klassisk bechamel - men dette er hverdagsmat - og jeg gjør den så enkel som mulig.

Finn frem en ildfast form, start med et lag bechamel i bunnen, tomatsaus, lasagneplater, bechamel og så videre til du er tom for tomatsaus. Topp med revet ost og bak i ovnen på ca 220 grader i 30 minutter eller til osten er gyllen og har begynt å boble.

La lasagnen hvile i minst 10 minutter før du kutter i den. Jeg serverer lasagnen (litt senere i dag) med en salat av ruccola, fennikel og avocado - toppet med en lett vinagrette av hvit balsamico. Den får du oppskrift på i morgen! God middag! <3

Sulten på mer? 

Følg gjerne matvrakbloggen på facebookinstagram eller legg meg til på snapchat: piaskevik

Himmelsk rødbetrisotto med norsk geitost fra Vinje

Første gang jeg smakte denne (helt vegetariske) risottoen, en søndagsmiddag i fjor sommer - ble jeg helt slått i bakken. Hvor hadde den vært i hele mitt liv? Det beste? Den lager seg (nesten) selv.

Du trenger: 

 • 3 medium rødbeter
 • 1 gul løk eller 2 sjalottløk
 • 2 fedd hvitløk
 • 300 gram aborioris eller grøtris (ikke hurtigris!)
 • 1-2 dl hvitvin (jeg brukte frossne rester etter nyttårsaften)
 • 8-9 dl grønnsaksbuljong (totalt med hvitvin ca 1 liter væske)
 • 1 pakke chevre naturelle fra Haukeli eller tilsvarende kremet geitost
 • 150 gram revet parmesan ( + så mye du ønsker til topping)

Skrell rødbetene, kutt i båter og bak i ovnen til de er myke - ca 1 time på 190 grader. Du kan eventuelt sette inn en liten skål med vann for å få i gang litt damp - jeg kjørte rødbetene inn på kombinasjon varmluft/damp i dampovnen min. (Kan også saltbakes og skrelles etterpå)

Kutt løk og hvitløk, og stek til de er blanke i en blanding av olivenolje og smør (ca 1 ss av hver) på medium varme i en jerngryte med lokk.

Kok opp kraft og hvitvin i en egen kasserolle. Pass på at hvitvinen koker! Hvis du ikke har vin tilgjengelig kan du gjerne droppe det altså, men det blir litt mer syre i kraften, som jo er godt!

Ha risen i jerngryte og rør til alt er dekket av olje/smør. Jeg brukte vanlig grøtris og det funket selvsagt minst like godt som italiensk arborio. 

Sett ovnen på 190 grader varmluft. Ha kraften over risen, rør godt, ha på lokk - og sett hele gryten i ovnen i ca 15 minutter.

Lag mos av rødbetene og riv parmesan.

Når gryten i ovnen er ferdig, tar du den ut og sjekker at væsken er fordampet. Fortvil ikke om det fortsatt er noe væske igjen, da bare setter du på platen og rører til den er inkorporert/fordampet. Husk at en perfekt risotto skal bre seg utover tallerkenen og ikke samle seg i "topper". Akkurat som perfekt krem!

Ha i parmesan.

Ha i rødbetmos - og rør godt. Blir ikke fargen helt nydelig?? Hvis kornene fortsatt er litt tørre, kan du ha i en øse med kraft til og røre godt. 

Riv geitost over og rør inn. Du kan gjerne bruke fransk geitost hvis du heller vil det, men jeg syntes det er litt ekstra hyggelig å bruke den norske. Heia bøndene!

Server toppet med revet parmesan og nykvernet pepper. Ingen blåmandag i sikte!

PS - du kan med fordel bake rødbetene kvelden i forveien - da sparer du endel ettermiddagstid.

Sulten på mer? 

Følg gjerne matvrakbloggen på facebookinstagram eller legg meg til på snapchat: piaskevik

Kristins superfreshe tomatpai!

Før i tiden var det veldig vanlig at vi "hjalp" hverandre med middag. Det gjør vi ikke lenger! Iallefall svært sjeldent uten å ta betalt for det - men det finnes fortsatt noen ildsjeler, hehe. En av dem er min venninne Kristin - som gjerne kommer på besøk OG lager middag hvis jeg er overbelastet med hverdag. Her er oppskriften på en av hennes største suksesser: 

Du trenger: 

 • 4-6 plater butterdeig
 • 6-800 gram tomater (gjerne litt forskjellige typer!)
 • 2-4 fedd hvitløk
 • en liten neve fersk timian
 • en liten neve basilikum
 • salt + pepper + olivenolje

(Smaker selvsagt aller best når den deles med en god venn)

Kjevle ut butterdeig til rektangler og lag en forhøyet "kant" langs siden. Prikk med gaffel.

Kutt tomater, ha over finhakket hvitløk, timian og basilikum, olivenolje, salt og pepper. Bland alt sammen i en ildfast form.

 Bak  i ovnen på ca 180 grader i ca 30 minutter, eller til tomatene har falt sammen.

Stek butterdeigstrianglene i ovnen på 200 grader, til de blir gylne og sprø. Ta ut av ovnen, fyll på med tomatfyllet - spis. Høres enkelt ut - er magisk, også uten tidsklemme.

Sulten på mer? 

Følg gjerne matvrakbloggen på facebookinstagram eller legg meg til på snapchat: piaskevik

Ninjapasta!

Kjøttfri mandag! Vi pleier ofte å ha flere kjøttfrie dager i uken altså, men litt er bedre enn ingenting.

Barna mine gir meg karakter på middagen. Hver dag. Det er tommel opp, tommel ned eller en lettere skuffet tommel midt i mellom. 

Vi leker ikke med maten, men noen ganger kan det være gøy å integrere litt lek i middagen likevel. Som denne pastaen. Jeg virkelig elsker spinat - men av barna - fikk spinatrett etter spinatrett  tommel ned eller tommel i midten. SELV om de smakte veldig godt! Løsningen?

Kult navn. Og det var alt som skulle til. Mine damer og herre, store og små: Den første spinatretten som noensinne fikk tommel opp hos oss: NINJAPASTA:

Du trenger: (Ca 2-3 barn + 2 voksne)

 • 2 rødløk
 • 3-5 fedd hvitløk
 • saft av 1 lime
 • 4-500 gram frossen spinat (eller 2 poser fersk)
 • 150 gram nøytral kremost
 • 1 dl grønnsakskraft
 • pasta
 • parmesan
 • olivenolje

Kutt løk og hvitløk, stek på medium varme til løken blir blank. 

Ha i spinaten, grønnsakskraft og limesaft.

La koke opp og småputre til den overfladiske væsken har fordampet. Bland i kremost og bland lett med stavmikser eller blender. 

Kok pasta, sil og bland i sausen. Topp med revet ost. Få tommel opp, med kommentaren: 

"Mamma, nå har spinaten nådd sitt fulle potensial"

Sulten på mer? 

Følg gjerne matvrakbloggen på facebookinstagram eller legg meg til på snapchat: piaskevik

Trippel ost Mac n' Cheese

Sjukt lettvint, ganske fancy og veldig god Mac n´Cheese:

Du trenger:

 • 3 typer ost du liker; jeg brukte hvit cheddar, fyldig norvegia og V.S.O.P. Reypenaer gouda 
 • rømme
 • en pasta du liker med litt hulrom
 • fersk oregano
 • salt
 •  sort pepper

Riv ost.

Kok pasta. Jeg brukte den opprinnelig Sicilianske "casarecce" som har plass til masse deilig saus!

Ha i rømme.

Rør i ost. Server umiddelbart med finhakket oregano, salt og nykvernet pepper over.

Sulten på mer? 

Følg gjerne matvrakbloggen på facebookinstagram eller legg meg til på snapchat: piaskevik

Verdens beste blomkålsuppe!

Å lage hjemmelaget blomkålsuppe er både supergodt, mye sunnere enn pose såklart - og veldig, veldig enkelt. Her følger to oppskrifter på blomkålsuppe - en rustikk - og en litt mer forseggjort. Eller - det er vel mer en oppskrift, to utganger.

Du trenger:

 • Tre blomkålhoder
 • 2 dl (ca) bechamel med masse djion sennep
 • 1 liter kraft (vegetar eller kylling)
 • 0,5 liter melkefløte (60/40)
 • 3 medium/ 5 små sjalottløk grovt kuttet.

Stek løken i olje til den blir blank. Ha i kraften + grovhakket og renset blomkål.

La dette putre til blomkålen er god og myk, og smaken av blomkål er hovedpreget i kraften.

Alt ettersom hvor lenge du har latt suppen putre, hva slags steketopp du har, hva slags smaksbilde du liker ol - ha i fløtemelken når du syntes kraften er hakket for hvass for å være en suppe i seg selv. La dette putre i 15-30 minutter på medium varme.

Så er det valgets kval - egentlig har du nå en fiks ferdig suppe. Ta ut litt av væsken og bland sammen med bechamelen til den blir jevn og flytende. Så blander du den tilbake i suppa - dette for at det ikke skal bli klumper.

Men! Hvis du vil raffinere den litt, kan du sile ut væsken, og kjøre denne + halvparten av blomkålkjøttet i en blender. Da holder det også å bare blande i bechamelen, da den blir jevnet av den (forhåpentligvis) kraftige blenderen.

Resten av blomkålkjøttet rører du inn i denne ferdige suppen.

Server slik du liker den best, enten naturell, eller så kan jeg tipse om at både dryss med god olivenolje, trøffelolje - eller mitt siste oppheng som jeg vil putte på absolutt alt, kanskje spesielt sjømat; karri - alle er veldig gode toppings.

Jeg gikk for en kombinasjon av karri og olivenolje <3

NB - Det kan ikke sies for ofte; vi som har små barn må få ha et salt-disclaimer-forbehold. Jeg prøver til den grad det går å salte "etterpå" - det er også utgangspunktet for denne oppskriften - men bruker du en ferdig kraft er de ofte mer enn salte nok.

Ps. Denne oppskriften er ikke beregnet på en person på ordentlig, altså.

Sulten på mer? 

Følg gjerne matvrakbloggen på facebookinstagram eller legg meg til på snapchat: piaskevik