Veggislasagne med revet gulrot

Det var en lørdag formiddag i 2010. Var det januar, eller februar kanskje? Iallefall hadde jeg invitert en håndfull venninner hjem til leiligheten vår på Majorstuen i Oslo. Vi skulle spise middag, noen (men ikke jeg) skulle drikke vin - og vi skulle se på den første delfinalen av MGP. Drømmekveld!

Det eneste "problemet" var at jeg på den tiden var ganske megagravid, og med mega mener jeg at jeg hadde begynt å nærme meg 90 kg (og mer skulle det bli før termin i april). Tyngre for knærne enn for sinnet egentlig - men vi bodde i en (psykologisk) eksepsjonelt høy fjerdeetasje - og barnets far og min viktigste støttespiller var på jobb. Orket jeg å gå ned alle trappene, ut i snøen, til butikken og tilbake? Nei. Jeg gjorde ikke det.

Derfor ble jeg nødt til å lage en middag bestående av hva vi hadde i kjøleskapet. Den dag i dag har vi et kjøleskap som omtrent får plass til en seng og et skrivebord, men i 2010 var det et klassisk, norsk frimerkekjøleskap. Men gulrot hadde vi. Og hvitløk, smør, melk, tomatpure, litt gulost, mel, samt hermetiske tomater, grønnsaksbuljong og lasagneplater. Nød lærte naken kvinne å spinne frem det som siden skulle bli en middagsfavoritt.

Du trenger: 

 • 1 kg gulrot
 • 3 bokser hermetisk tomat
 • 2 ss tomatpure
 • 3-5 fedd hvitløk
 • 1/2 ts tørket chili
 • 5 dl grønnsakskraft
 • lasagneplater
 • ca 1 liter melk
 • 3-5 ss mel
 • 3-5 ss smeltet smør
 • 300 gram gulost

Skrell og riv gulrot. Skrell og kutt hvitløk, fres forsiktig sammen med chili i olivenolje til hvitløken er blank.

Ha i tomatpure og "stek" den i etpar minutter. Ha i tomatene, grønnsaksbuljongen og kok opp. 

Ha i revet gulrot, og la dette putre i minimum en time, gjerne etpar. (Du kan også lage denne sausen kvelden før) Jeg lagde denne på halvannen time, et tips er å bruke en gryte med stor stekeflate - da fordamper det raskere. Jeg brukte en klassisk "fiskegryte".

Sausen skal bli ganske tykk.

Bland smør og mel i en gryte, og spe med melk (til du har en bechamel). Nøkkelen til en klumpfri bechamel er å ha i litt og litt melk av gangen og røre kraftig. Når den er så tykk som kondensert melk kanskje, er den topp. Du kan selvsagt pimpe opp denne med masse deilig ost (da heter den Mornay)  du kan også putte urter og krydder i en klassisk bechamel - men dette er hverdagsmat - og jeg gjør den så enkel som mulig.

Finn frem en ildfast form, start med et lag bechamel i bunnen, tomatsaus, lasagneplater, bechamel og så videre til du er tom for tomatsaus. Topp med revet ost og bak i ovnen på ca 220 grader i 30 minutter eller til osten er gyllen og har begynt å boble.

La lasagnen hvile i minst 10 minutter før du kutter i den. Jeg serverer lasagnen (litt senere i dag) med en salat av ruccola, fennikel og avocado - toppet med en lett vinagrette av hvit balsamico. Den får du oppskrift på i morgen! God middag! <3

Sulten på mer? 

Følg gjerne matvrakbloggen på facebookinstagram eller legg meg til på snapchat: piaskevik