Himmelsk rødbetrisotto med norsk geitost fra Vinje

Første gang jeg smakte denne (helt vegetariske) risottoen, en søndagsmiddag i fjor sommer - ble jeg helt slått i bakken. Hvor hadde den vært i hele mitt liv? Det beste? Den lager seg (nesten) selv.

Du trenger: 

  • 3 medium rødbeter
  • 1 gul løk eller 2 sjalottløk
  • 2 fedd hvitløk
  • 300 gram aborioris eller grøtris (ikke hurtigris!)
  • 1-2 dl hvitvin (jeg brukte frossne rester etter nyttårsaften)
  • 8-9 dl grønnsaksbuljong (totalt med hvitvin ca 1 liter væske)
  • 1 pakke chevre naturelle fra Haukeli eller tilsvarende kremet geitost
  • 150 gram revet parmesan ( + så mye du ønsker til topping)

Skrell rødbetene, kutt i båter og bak i ovnen til de er myke - ca 1 time på 190 grader. Du kan eventuelt sette inn en liten skål med vann for å få i gang litt damp - jeg kjørte rødbetene inn på kombinasjon varmluft/damp i dampovnen min. (Kan også saltbakes og skrelles etterpå)

Kutt løk og hvitløk, og stek til de er blanke i en blanding av olivenolje og smør (ca 1 ss av hver) på medium varme i en jerngryte med lokk.

Kok opp kraft og hvitvin i en egen kasserolle. Pass på at hvitvinen koker! Hvis du ikke har vin tilgjengelig kan du gjerne droppe det altså, men det blir litt mer syre i kraften, som jo er godt!

Ha risen i jerngryte og rør til alt er dekket av olje/smør. Jeg brukte vanlig grøtris og det funket selvsagt minst like godt som italiensk arborio. 

Sett ovnen på 190 grader varmluft. Ha kraften over risen, rør godt, ha på lokk - og sett hele gryten i ovnen i ca 15 minutter.

Lag mos av rødbetene og riv parmesan.

Når gryten i ovnen er ferdig, tar du den ut og sjekker at væsken er fordampet. Fortvil ikke om det fortsatt er noe væske igjen, da bare setter du på platen og rører til den er inkorporert/fordampet. Husk at en perfekt risotto skal bre seg utover tallerkenen og ikke samle seg i "topper". Akkurat som perfekt krem!

Ha i parmesan.

Ha i rødbetmos - og rør godt. Blir ikke fargen helt nydelig?? Hvis kornene fortsatt er litt tørre, kan du ha i en øse med kraft til og røre godt. 

Riv geitost over og rør inn. Du kan gjerne bruke fransk geitost hvis du heller vil det, men jeg syntes det er litt ekstra hyggelig å bruke den norske. Heia bøndene!

Server toppet med revet parmesan og nykvernet pepper. Ingen blåmandag i sikte!

PS - du kan med fordel bake rødbetene kvelden i forveien - da sparer du endel ettermiddagstid.

Sulten på mer? 

Følg gjerne matvrakbloggen på facebookinstagram eller legg meg til på snapchat: piaskevik